Lagen:

Liverpools startelva: Mignolet, Can, Skrtel, Lovren, Moreno(90), Allen(78), Henderson, Gerrard, Markovic(46), Coutinho, Sterling.

Liverpools bänk: Jones, Johnson(78), Toure, Lambert(90), Manquillo, Borini, Balotelli(46).

Aston Villas startelva: Given, Bacuna, Baker(26), Vlaar, Richardson, Westwood, Delph (c), Cleverley, Grealish(83), N’Zogbia(75), Benteke

Aston Villas bänk: Guzan, Okore(26), Sinclair(75), Weimann, Cole(83), Lowton, Gil

* * *

Matchfakta:

Aston Villa – Liverpool 2-1 (1-1, 1-0)

0-1: Coutinho 30′

1-1: Benteke 36′

2-1: Delph 54′

Skott på mål: 4 – 3
Bollinnehav: 50% – 50%
Totalt antal passningar: 491 – 498
Långa passningar: 74 – 60
Passningsprocent: 80% – 83%
Totalt antal inlägg: 13 – 23
Vunna luftdueller: 55% – 45%
Offsides: 4 – 8
Hörnor: 3 – 6
Gula kort: 1 – 0
Röda kort: 0 – 0

* * *

Matchreferat:

Det var en match som antingen skulle innebära en final för Steven Gerrard på sin födelsedag och ännu ett kapitel i hans fantastiska karriär eller att säsongen (mer eller mindre) skulle ta slut. Så kan man beskriva premisserna innan matchen och tyvärr skulle det bli en match som skulle sluta med det sistnämnda.

För såg man till Liverpools spel så var det i vanlig ordning på Wembley ett tyngt lag med handbromsen i och fullt av ängslighet medan Aston Villa å sin sida släppte loss, var aggressiva och spelade ut. Det var nämligen motståndarlaget som något förvånande höll i taktpinnen i första halvlek och ett Liverpool som inte fick tag i något ordnat spel överhuvudtaget. Detta ledde till att Rodgers tidigt gick bort från sin ursprungliga trebackslinje till en fyrbackslinje istället. Det bytet visade sig ge effekt direkt i samband med att Baker skadat ett knä och dansken Jores Okore fick hoppa in istället. Rahemm Sterling fick bollen utanför straffområdet, passade fram till en offensivt löpande Coutinho som hittade yta och kunde sparka in bollen med en lätt styrning av Okore. 0-1 Liverpool och hur ologiskt (men skönt) som helst. Repliken skulle dock inte dröja länge, närmare bestämt 6 minuter efter att Aston Villa snurrat upp både mittfält och backlinje och där killen som man talade innan matchen om att absolut inte ge några ytor, Benteke, fick ett hav av yta efter en precis passning av Delph och enkelt kunde placera in 1-1 bakom sin landsman Mignolet. Ett psykologiskt viktigt mål som gjorde att Villa kände att de hade nånting på g i halvtid mot ett blekt Liverpool utan Wembleygnista.

Till den andra halvleken hade Brendan Rodgers tröttnat på den tama offensiven och bytte ut Markovic i förmån för en renodlad anfallare i form av Mario Balotelli på topp. Den tidigare anfallaren, Raheem Sterling, förpassades till kanten efter att ännu en gång inte lyckats övertyga någon i hela universum om att han är spjutspetsen i offensiven som ska ha ett kontrakt värt £150k i veckan. Nåväl in med Super Mario på topp alltså, men tyvärr var det Aston Villa som fortsatte att trycka på och där spelare som 19-årige Graelish, Benteke och Delph alltid såg mer ’Super’ ut än Liverpools motsvarighet. Därför var det inte så konstigt att ledningsmålet skulle orkestreras av dessa herrar (igen) efter ett mycket vackert anfall där det sprutade korv, ketchup och bostongurka på alla Liverpoolförsvarare som blev duktigt bortgjorda i den situationen. Där och då tänkte man som Liverpoolsupporter att det skulle komma en reaktion då man inte längre hade något att vänta på och det inte var någon idé att ha i handbromsen.

Det dröjde dock ändå fram till den 80:e minuten innan Liverpool kom med sin slutforcering och där den ofta offsidespringande Mario Balotelli skulle få det bästa läget att göra mål, och mycket riktigt gjorde det också, men till supportrarnas stora förtvivlan ännu en gång blev avvinkad för offside – fast den här gången helt felaktigt. Surt. Efter det skapade Liverpool inte riktigt något hett läge efter att Dejan Lovren med Liverpools sista chans bombat en boll hööööööögt upp på läktaren och på så sätt (med stor sannolikhet) avrundat säsongen för Liverpools del.  Vi tar hursomhelst nya tag och ser fram emot några avslutande matcher i ligan och sedan en sommar full med nyförvärv och nya krafter. Walk on.

* * *

Spelarkommentarer:
Mignolet – Chanslös vid båda baklängesmålen och gjorde det bästa han kunde för att stoppa Benteke och co med ett par fina räddningar.

Can – Ofta den svaga länken i försvaret som Aston Villa utnyttjade gång efter annan. Tam vid 2-1 och kan bättre än såhär, även fast han fick spela ur sin naturliga position.

Skrtel – Tanken var att Skrtel skulle komma in och styra upp försvaret efter sin avstängning. Tyvärr blev det snarare tvärtom och en match han helst vill glömma.

Lovren – Gick och köpte korv när Fabian ”Messi” Delph snurrade upp kroaten på läktaren och satte 2-1. Hade dock innan det några viktiga brytningar som sista gubbe och var knappast ensam syndabock.

Moreno(90) – Hade ett par fina lägen att slå inlägg till sina kollegor i straffområdet, men bollarna höll oftast tveksam kvalité.

Allen(78) – På efterkälken vid ett av baklängesmålen och fick likt sina mittfältskollegor aldrig riktigt tag på Graelish och de andra på Villa-mittfältet.

Henderson – Har varit väldigt inflytelserik när Gerrard inte spelat, men idag såg vi inte skymten av Jordan.

Gerrard – Den som fick allra mest kritik i sociala medier. Gjorde ingen speciellt bra match och fick inte avskedet han drömt om på Wembley.

Markovic(46) – Stod för några fina passningar och löpningar även fast de gick att räkna på en hand. Fick dock i vanlig ordning se sig utbytt i halvtid.

Coutinho – Målskytt ännu en gång med ett fint mål, men hittade utöver målet inte särskilt mycket lägen. Blev dock flyttad ur sin position i andra halvlek, något som inte passade brassen.

Sterling – Stod för ett fint assist till ledningsmålet. Utöver detta totalt osynlig i offensiven och sedan petad till kanten där han vart ett spöke som ingen såg.

Inhoppare:

Balotelli(46) – Sprang offside, offside…och gjorde sedan ett mål som blev flaggat för offside. Synd att just målet var ONside, men jag antar att linjemannen gick på instinkt efter att ha flaggat av italienaren trettioelva gånger tidigare. Var annars den som mest såg ut att ha ett mål i sig när Liverpool slutforcerade.

Johnson(78) – Fick komma in så att Can kunde flyttas upp till mittfältet istället.

Lambert(90) – Spelade för kort tid för att bedömas.

* * *

Highlights:

Klicka HÄR

* * *

Övriga kommentarer om matchen:

https://twitter.com/iainmacintosh/status/589827076116652033

26 kommentarer
    • Skadad så vitt jag förstår. Är det ajöss till BR (till sommaren) om det här resultatet står sig?

    • Vad bra, verkar som Johnson ska bytas in! Han kommer nog vinna oss matchen!

  1. Sälj hela laget utom hendo och coutinho, måste få in en världsklassanfallare annars är vi utan chans att hamna top 4 någonsin… Rodgers gör en ändring som fungerar i 5 minuter offensivt, men helt vårdslöst att inte se till att defensiven får understöd. Benteke ser ut som världens rörligaste anfallare

  2. Rafa eller Jurgen Klopp står för dörren?

  3. Att börja tänka på att byta manager? Ni kan inte mena det på riktigt va? När han bytte in Johnson i slutet så var det ju BARA för att Emre Can, som jag tyckte var bra i matchen, skulle få en mer offensiv roll på de centrala mittfältet.

    Anledningen till att Markovic byttes ut i halvlek och inte typ Gerrard, var ju för att vi hade ju problem med att de var ”fler” än oss på mitten.

    Aston Villa var aggressivare, mer direkta och pressade bättre än oss. Därför förlorade vi. Jobbigt att säga det, men de var rättvist med.

    Men att byta ut Rodgers, då hamnar vi ju ett par år bak igen… Då är det en ny tränare, med ett nytt sätt att spela, som vill värva spelare som han gillar. Vi måste vara mer långsiktiga än vad våra konkurrenter är!!

  4. Varför skulle vi byta ut Rodgers? Det är det dummaste jag hört på länge…

  5. De är alltid en tränares uppgift att se till att man har 10 spelare som springer arselet av sig i 90 min!
    Att vi ens ska behöva gå till omspel mot Blackburn och nu detta nederlag mot Aston Villa får mig fundera på om vi någonsin kommer att vända de här under BRs styre?

    När Bentiez var vid rodret hade man alltid 11 man som spela för märket på tröjan. I dag ser vi mest spelare som gnäller över att lönekuvertet är för dåligt!

    Ja ställer mig kluven i frågan om att byta manager men just nu ser jag inte hur vi ska vända de här! Vi kom 2:a förra året och de var nu i år som vi hade möjligheten att delta i CL! Vi kastar ut drygt 130 miljoner euro på vaddå? Och nu lär de ju dröja bra länge innan vi kan kolla åt dom stora spelarna igen! Visst vi behövde bredd men vi hade även behövt något stort för vad som komma skulle!

    De är bara en 4:e plats som kan rädda denna säsong men just nu ser de platsen ut att vara för långt borta!

    • Kort sagt var ju detta säsongen BR kunde visa vad han gick för efter att han spenderat pengar, utan ett absolut monster till anfallare som bar laget ensam förra säsongen till en andraplats.

      Man kan lugnt säga att det har varit ett totalt fiasko.

      Jag vill inte byta manager, men jag vill inte heller ha kvar BR. Knepigt. Kan han inte åldras 10 år över natten bara och få allt vad det innebär med sig, exempelvis erfarenhet? :/

    • Hmm spelade för märker säger du? Var det så det såg ut på slutet menar du med Rafa? Jag gillade Rafa men han hade tappat kontrollen och omkläddningsrummet.

  6. Tråkigt resultat och extra trist att Balotelli blev felaktigt avblåst för offside när han gjorde mål.

  7. Att vi tappar mittfältet beror nog till stor del på att Gerrard var tillbaka, tråkigt men sant att han har haft så avgörande roll i negativ mening denna säsong.

  8. Är ju inte första gången vi presterar som sämst när det gäller,Och det är Rodgers uppgift att mentalt förbereda spelarna!
    Är nog bara inse att han är en tränare som kan utveckla spelare!
    Men nån vinnare är han då inte!
    Och hans värvningar är helt makalösa,Ser inte EN enda spelare som övertygat i år!
    Lallana-Knappt Godkänd
    Markovic-Undekänd
    Lovren-Underkänd
    Moreno-Underkänd
    Manaquillo-Underkänd
    Lambert-Godkänd
    Balotelli-Underkänd
    Can-Godkänd

    • Tycker du är väl positiv.. Vad har Lambert åstadkommit för att uppnå ”godkänt”?

    • Kan hålla med,Men grundade det i den extremt dåliga speltiden!
      Tycker inte riktigt han fått chansen!

  9. Tungt nu, men helt ärligt så känns det som att vi hade torskat mot Arsenal med en tre fyra bollar ändå. Det är ganska mycket som är småtrasigt i detta lag. Potential ser man mellan varven men det är en bra bit till toppen.

  10. Så här har det sett ut hela säsongen. Vi är inte bättre och ett formtoppat Aston villa är för bra för oss.

  11. Nu såg jag bara andra halvlek och det såg verkligen skevt ut… Att Coutinho inte har en roll är i mitt tycke helt galet… Han är den som kan göra den avgörande passen, att ha honom lite mer på kanten för att Gerrard ska få spela gå fotboll är väldigt underligt… Det känns inte som vi använder de spelare som kan avgöra på rätt sätt helt enkelt. Balotelli är en jätte duktigt spelare, men inte på det som vi använder honom på. Han ska få bollar på sig där han kan skarva elr liknande, inte hålla på och springa i djupled för det är inte det som gjort han till den han är…

    • Precis, förstår ibland inte hur Rodgers formerar trupperna då han inte använder sig av det spelarna är bra på. Henderson/Lallana/Markovic som wingback? Coutinho isolerad ute på kanten? Moreno passar väl bättre som vänsterback än wingback också? Balotelli som djupledslöpare som sagt?

      Nä, tror Balotelli hade varit fantastisk denna säsong om vi spelat med samma spelsystem som ifjol, det vill säga diamanten på topp med Coutinho som OM. Hade egentligen räckt med en riktigt bra DM och att förstärka backlinjen något i somras, så hade vi (kanske, helt säkert är det aldrig) spelat bättre.

  12. Det mesta har gått snett den här säsongen. BR har litat för mkt på en skadebenägen 25-åring som gjort max 10 matcher. Frågan är om det blir bättre med åren. Värvat på förhand intressanta spelare men har inte haft förmågan att få det slagkraftigt.

    Lallana: flopp, 25 milj kastade i sjön. Han har inte psyke för att spla i en storklubb.
    Lambert: flopp, billig dock men han såg mest tung ut.
    Balotelli: flopp, enligt mig felaktigt behandlad av BR. Har aldrig fått chansen riktigt
    Markovic: flopp, den nya kaka sa många. Han gjorde väl 3-4 bra matcher sen vet jag inte vart han tog vägen. Har en viss talang men 20 milj känns lite väl mkt.
    Moreno: godkänd. Har blandat och gett men tycker ändå om hans inställning och tror vi kommer ha mkt nytta av honom i framtiden.
    Can: mkt bra. Vårt bästa nyförvärv.
    Lovren: hoppas jag säljs i sommar. Jag blir illamående när jag ser han bära vår tröja. Vårt sämsta nyförvärv sedan diouf.
    Manquillo: flopp men hade kunnat bli bra om han hade fått chansen men BR verkar föredra Johnson som jag hoppas äntligen försvinner.

    Detta om nyförvärven, bäst har coutinho varit och jag tror BR blir kvar även nästa säsong. Han är räddad av fjolårssäsongen.

    Nu kör vi mot silly season.

  13. Alonso var ganska värdelös första säsongen hos oss.. Så även Henderson och Lucas.. Ska vi börja byta tränare varje år? Bli ett sånt lag? Nej hoppas Brendan får ett långt kontrakt. Hur bra har det gått för Klopp och Dortmund sen deras stora målskytt försvann?

    • En fråga, på vilka grunder skall Rodgers ha ett långt kontrakt. Vad har han gjort för att förtjäna det?

  14. Kortsiktiga människor, varför så negativa. Vi saknade i denna matchen våra defensiva pjäser i Sakho och Lucas. Dessutom en djupledlöpande Sturridge. Stora spelare behövs i stora matcher och vi har inte riktigt materialet att klara av skador. Jag tror nästa säsong blir bra. En vältränad Sturridge, en Sterling som inser att han behöver LFC mer än vi behöver honom, Ibe blir ett monster, Lallana kommer in i matchen, Coutinho blir världsklass och vi får in en grym DM som ränta städgumman och en djupledslöpande anfallare.
    God natt och sov gött!

  15. Deprimerande insats av Liverpool idag. Jag vet inte vad som smärtar mest, att förlora eller på sättet vi gjorde det. Vi mötte ett av seriens sämsta lag, ett lag som är poäng från att degraderas och ändå lyckades Tartics Tim utmanövrera vår spanskinfluerande nordirländare fullständigt.

    Bosse Pettersson lät munvattnet rinna i floder längs Wembleys läktare i samband med att Brendan stekte fembackslinjen och gick över till en mer ortodox fyrbackslinje tidigt i första halvlek. ”Amen, nu gör han det igen, hur många gånger har inte vi (läs: Bosse himself) hyllat Rodgers för hans taktiska förmåga?” Så kan man se på det, jag ser det annorlunda. Har man haft en vecka på sig att förbereda sig inför en semifinal på Wembley med allt vad det innebär, och så tvingas man ändra spelsystem redan efter 20 minuter, ja då har man gjort sin hemläxa för dåligt i min bok.

    Blev uppriktigt sagt förvånad över att han valde att starta med 3-4-3 då det systemet fungerat allt annat än bra på slutet, samtidigt som 4-3-3 gett oss en viss stabilitet de sista 2 matcherna. Nu varade start-uppställningen inte mer än 20-talet minuter som bekant men tillräckligt länge för att Villa enkelt kunde neutralisera oss. Därefter skedde en direkt övergång till 4-2-3-1 och visserligen kom målet minuterna efteråt (man kan diskutera hur mycket det hade med systemförändringen att göra) men sedan var det rullgardin ner för oss röda denna söndag.

    Det är inte första gången vi ser Rodgers göra den här typen av tidiga rockader. Young Javi Manquillo fick ta skulden för den dåliga matchplanen BR kom med till Upton Park i höstas och blev utbytt efter inte allt för många minuter. Precis som då, och många andra gånger, gjorde Brendan ett tidigt byte av spelsystem idag och kastade matchplan överbord. Jag ställer mig ytterst tveksam till detta ständiga roterande av spelarna under matchens gång och tror snarare att det blir kontraproduktivt för grabbarna att mer eller mindre konstant tvingas byta position. Vad skickar det för signaler, att spelsystemet och positionerna de nött på Melwood under veckan, makuleras redan i mitten på första halvlek? Gerrard spelade på tre olika positioner – ytterforward, tia och ensam pivote – på mindre än en timme (!). Vilken annan spelare har haft den rotationen på de platserna under den korta tiden tidigare? Har det ens hänt? Han var inte bra idag vår åldrande kapten. Men man kan lugnt konstatera att Brendans smått maniska rotation knappast var SG till gagn.

    Fyrkanter i runda hål, eller vad är det man säger? Det tycker jag genomsyrar den här säsongen. Spelare som förväntas spela på positioner och i system de uppenbarligen inte klarar av.

    Precis som Brendan så är det inte många spelare som kan kvittera ut godkänt idag. Sterling och Coutinho snickrade ihop ledningsmålet fint. Därefter händer det inte mycket från deras sida. Henderson överglänstes tyvärr å det grövsta av hans England-kollega, Delph idag och kan knappast vara nöjd med sin insats. Förväntar mig av vår kommande kapten. Att han spelar bredvid Gerrard och därför inte får samma plats under matcherna är inget hållbart argument. Plats får man inte på den här nivån. Den tar man. Allen var… Allen. Som en dagens lunch ungefär. Man vet, oftast, vad man får. Och vad man inte får. Can visade att han är en mittfältare i grund och botten. Hans stundtals naiva stötbrytande och fina driv med bollen lämpar sig bättre längre fram i banan. Mittbackarna har haft bättre dagar men fick delvis lida av vår totala brist på anfallsspel och därmed större ansatthet än vad som borde vara fallet när man möter ett bottenlag.

    Om vi spelade med en falsk forward från start så bytte Rodgers till en falsk fotbollsspelare längst fram i andra halvlek. Mario Balotelli´s sorgliga tid i Liverpool är en bok i sig. Kapitlet, med namnet ”offside”, som skrevs idag var inget undantag. Med Sturridge borta och Borini, Lambert inte anförtrodda så är det andreforwarden som ska kliva fram i de stora matcherna när han kallas på. Det hände inte idag heller.

    Tycker aldrig att det kändes riktigt farligt i andra halvlek, sånär som på ett par fasta situationer på övertid, men aldrig riktigt hett för att skapa ett tryck som kunde resultera i mål. Detta i en semifinal på Wembley. Chans till vår andra titel på ett decennium och mot ett lag som kämpar för att hålla sig kvar i ligan. Det är för dåligt.

    • Wow, mycket bra skrivet. +1! Jag håller med fullständigt.

      Känns som att laget är så ungt och de blir lätt lite för avslappnade och kaxiga strax innan de gäller. Varför vet jag inte, känns som de är nöjda med sina insatser och inte behöver kämpa längre typ. Sen åker de på däng och tvingas vakna upp men i förgäves för det är då redan för sent.

      Igår vaknade de aldrig ens upp. Patetiskt rent ut sagt för att vara professionella fotbollsspelare som spelar i en av världens största klubbar.

  16. Vi bevisar ännu en gång att vi är som absolut sämst när det gäller som mest. Vet inte om det är Rodgers som är nervös och ställer till det för sig själv och spelarna, eller att våra spelare är för oerfarna när det kommer till sådana matcher att allt bara låser sig. Men man tycker ju att Gerrard och Skrtel med sin erfarenhet borde kunna gjuta mod i laget, men icke!

    Tyvärr så blir vi sönderlästa match efter match, United lekte oss av banan, Arsenal skrattade åt oss och nu Tim Sherwood av alla överglänste Rodgers å det grövsta. Ett lag som var på vippen att vara helt uträknade för några veckor sen är bättre än ett titelutmanande lag på varende kvadratcentimeter på planen.

    Vet inte riktigt vad jag tycker, men en Klopp får det att vattnas i munnen. Tror att våra spelare behöver lite jäklar anamma, vi har sett så fruktansvärt loja ut större delen av denna säsongen. Detta loja spel med spelare som ser ut att inte bry sig har kostat oss två titlar och en CL-plats denna säsong…

Kommentarer är stängda.