Den här gången har panelen åsikter om ämnen som Klopps uteblivna rotation och vad som har fungerat & inte fungerat hittills.

Paneldeltagare är Totaal Liverpools skribenter Tomas, Coffe och Pelle.

* * *

1) Vad är du mest nöjd respektive missnöjd med hittills den här säsongen?

Tomas: Det jag är mest nöjd med hittills är egentligen poängskörden, det går inte att säga något annat än att det är ruggigt imponerande att sitta på tjugo inspelade poäng efter åtta omgångar, speciellt inte med vårt jobbiga schema. Vi är obesegrade i ligan trots att vi mött de tre tuffaste konkurrenterna, visst hade jag önskat vinna mot City och Chelsea också, men om jag erbjudits den här starten för ett par månader sedan hade jag tagit den och sprungit. På planen tycker jag att vårt mittbackspar är det stora glädjeämnet. Joe Gomez och Virgil van Dijk kompletterar varandra bra och är ett mittbackspar för framtiden. Speciellt den förstnämnde av dem har överraskat och går från klarhet till klarhet, om Lovren vill ha tillbaka sin startplats måste han verkligen jobba stenhårt.
Det jag är mest missnöjd med är offensiven, mitt missnöje kommer främst från de högt ställda krav som förra säsongens prestationer lett till. Vi har tre världsklasspelare där framme och även om ingen av dem varit dålig så vet vi att alla tre kan bättre än de visat hittills. Den rätta skärpan finns inte där än, bollen går inte på ett snöre, som den gjorde förra säsongen. Givetvis är det så att motståndarna har läst in dem bättre än de hadedå, men jag tycker de tvekar lite för mycket i vissa situationer och gör fel val i lägen där de förra säsongen värderade rätt. Det här kommer att släppa snart och jag hoppas att vi kan få igång offensiven på allvar utan att det påverkar stabiliteten i defensiven. En del i att offensiven hackar kanske kommer från att vi saknar en del kreativitet på mitten, men den fanns inte där förra säsongen heller och då fick vi se Salah, Firmino och Mané sy ihop fantastiska mål på egen hand.

Coffe: Att vi kan hålla en tillräckligt hög nivå för att vinna matcher på ett stabilt vis. Det märks att vi förändrat hur vi vill spela, med mer fokus på att hålla bollen inom laget, för att uppnå mer kontroll under matcherna. Analysen som ledde till förändringen är rimligen att vi inte ska bli lika tröttkörda, för att på det viset förlora kontrollen på matcher. Att spela på det viset är viktigt att kunna om man vill vara ett etablerat topplag över en hel säsong, så det glädjer mig även om det också har gjort att vi inte längre ser lika frejdiga ut offensivt. Så på ett vis är det tråkigare att titta på den här upplagan av Liverpool, men poängskörden är svår att argumentera mot. Något säger mig att bytet av andratränare kan haft stor påverkan här. Men går resultaten emot med den här ”tråkigare” fotbollen så kommer också kritiken komma snabbare. Som enskild spelare måste man ju givetvis nämna Joe Gomez start, han har varit helt fantastiskt bra. Givetvis förväntar man ju sig mer av Keita och Fabinho som gjort väldigt lite än så länge i förhållande till vilka spelare de byggts upp som av media. Men jag tror att båda kommer växa på sikt, förhoppningsvis behöver vi inte vänta allt för länge. Slutligen måste jag även nämna vår nya målvakt. Äntligen har vi en bra spelare på den positionen!!

Pelle: Jag är mest nöjd med Liverpools förmåga att ta de programenliga segrarna och vara åtminstone svårslagna för andra topplag när man har en dålig dag på jobbet. Backlinjen har sett säker ut, vilket beror på flera faktorer; van Dijk är med från säsongsstart, Gomez har haft en stark individuell utveckling, Alisson är tre klasser bättre än tidigare målvakter, och så vidare. Den stabiliteten, vilken som sagt också visar sig i poängskörden, är jag alltså mest nöjd med.
Mest missnöjd är jag med mittfältets offensiva förmåga, den har varit otillräcklig, vilket har satt käppar i hjulet för anfallsspelet. Vi behöver mer genombrottskraft, avgörande passningar och närvaro i straffområdet från mittfältarna. Förslagsvis kommer detta när Keita blivit varm i kläderna och Oxlade-Chamberlain gjort comeback.

* * *

2) Hur ser Liverpools starkaste backlinje ut?

Tomas: Jag tycker att det känns ganska givet i dagsläget. Trent Alexander-Arnold har inte varit på topp under inledningen av säsongen, men ändå visat att han tagit steg framåt, främst i sin defensiv. Han har fortfarande delar som han behöver utveckla, men att han är vår bästa högerback tycker jag är tydligt. I mitten har Gomez och van Dijk imponerat i de matcher de gjort och även om jag håller Lovren högre än många andra gör tycker jag att vi har ett mittbackspar med både hög kvalitet och utvecklingspotential i Gomez/van Dijk. Det skulle inte förvåna mig om Gomez cementerat en startplats i landslaget innan säsongen är över. Ute till vänster är det inte mycket att diskutera, Andy Robertson är den bästa vänsterback vi haft på år och dar, Alberto Moreno är mil ifrån att konkurrera ut honom.

Coffe: Enligt Klopp är det bevisligen den backlinjen vi mönstrade mot City, finns ingen annan logisk förklaring. Trent har tyvärr inte varit tillräckligt bra och följden blir att Gomez trots sin suveräna start, kan tvingas ut på högerbacken. På sikt tror jag ändå att både Trent & Gomez kommer vara givna i backlinjen men tills dess litar jag på att Klopp kommer ta ut det starkaste laget. Lovren har dessutom spelat väldigt bra de matcherna han spelat, så i dagsläget känner jag mig väldigt trygg med vår mittbacksuppsättning. Van Dijk är cementerad en lång tid framöver, och just nu även Robertson som också är väldigt duktig men konkurrensen från Moreno är ett av truppens svagaste kort.

Pelle: Tycker att Robertson och Alexander-Arnold är i särklass bästa alternativen på sina respektive ytterbackspositioner. Van Dijk är förstås given, den som bör spela bredvid holländaren är naturligtvis Gomez, som framstår som ett klart bättre mittbacksalternativ än Lovren i dagsläget. Däremot fullt rimligt att rotation kommer att ske, inte minst den blott 20-årige TAA kan förstås inte spela varje match.

* * *

3) Varför har rotationen varit väldigt begräsnad?

Tomas: Jag tror det mestadels beror på att vi haft så pass många matcher mot riktigt bra lag, vi har spelat tre toppmatcher i ligan och två riktigt tuffa drabbningar i CL under den senaste tiden och det är matcher där man vill spela så starkt lag som möjligt. Vi såg i matchen mot Southampton att Klopp är mer villig att rotera när motståndet inte är det bästa och därför var det lite olyckligt att så många svåra matcher kom efter varandra, jag tycker man kunde se att flera av spelarna saknade en del energi innan uppehållet och det hänger säkerligen ihop med att de spelat så många tuffa matcher. Om den här perioden kommit senare, då våra nya spelare kommit mer in i sina roller, tror jag det hade sett annorlunda ut. Klopp vill inte starta Fabinho än, han tvekar med att starta Keita och för att Shaqiri ska ta plats någonstans i den offensiva trion i en toppmatch behöver han nog visa ännu mer. Jag är övertygad om att vi kommer få se fler spelare användas under den kommande månaden och det borde kunna leda till att vi kan bibehålla vår energi ännu bättre.

Coffe: Klopp verkar inte lita på att spelarna kan prestera de nivåerna han kräver, och när andra som redan är taktiskt drillade i hans system varit tillgängliga har han inte sett någon anledning att riskera poäng. Det märks särskilt på Keita att han inte kan spela sitt tidigare spel utan tänker för mycket, och då blir det sällan bra. Det kan också vara så att Klopp märkt av att många nyckelspelare inte riktigt hittat rätt och då valt att ge dem så många chanser som möjligt att komma i form nu i början för att han vet att han kommer behöva deras prestationer för att Liverpool ska nå höga höjder.

Pelle: Är övertygad om att den snudd på minimala rotationen beror på en kombination av att de nya utespelarna fortfarande är inne i en acklimatiseringsperiod och att spelschemat har varit stenhårt. Det hade varit mycket lättare att matcha in nyförvärven mot enklare motståndare än PSG, Chelsea, Man City etc. Rätt säker på att vi kommer få de betydligt mer rotation framöver.

* * *

4) Ings gör succé i Saints. Med facit i hand, borde Liverpool ha gjort mer för att behålla honom i somras?

Tomas: Jag gillar Danny Ings och tycker det är fantastiskt roligt att se honom göra bra ifrån i Southampton, även om han brände ett jätteläge i helgen. Även om jag håller den hört arbetande britten högt tycker jag klubben gjorde rätt som släppte honom i somras. Alla skador han råkat ut för har såklart satt sina spår och han behövde få spela matcher för att närma sig den form han hade när vi värvade honom, i Liverpool idag hade han antagligen inte ens haft en plats på bänken i ligan och med tanke på hur lite spelare som Sturridge och Shaqiri spelat tror jag inte han fått speciellt många chanser att visa upp sig. Det är imponerande att se hur Ings jobbat sig tillbaka från alla skador och nu är största offensiva hotet i Saints, men hans chans i Liverpool gick nog förlorad i och med den andra skadan. Antagligen är det så pass enkelt att dagens Liverpool är så pass mycket bättre än det Liverpool han kom till att det bara var en tidsfråga innan han började se sig om efter nya jaktmarker.

Coffe: Kul för Danny Ings som verkar varit väldigt omtyckt och haft två tunga år. Men tror ärligt talat aldrig att Danny Ings skulle få en större roll hos oss än som avlastning under de inhemska cuperna, Liverpool kommer kunna värva in någon bättre de närmsta året. Med det sagt hade jag gärna hellre haft honom i dagens trupp över både Solanke och Origi.

Pelle: Ings är duktig och visst unnar man honom all framgång nere på sydkusten, men han hade inte haft någon relevant roll i Liverpools nuvarande lagbygge. Det var helt rätt för alla inblandade parter att han flyttade till Southampton för att återuppliva sin karriär. Undrar vad Lallana tänker när han ser på Ings; kanske vore en liknande flytt bra för honom också? Detsamma kanske gäller Clyne?