TotaalLiverpoolFB

Jul- och nyårsstöket håller på för fullt och vi på Totaal Liverpool vill såklart stöka till det ännu mer för våra läsare genom en riktigt fet smällkaramell. Därför är vi mycket stolta att i dagens TL-panelen gästas av Premier League-gurun tillika Aftonbladet-journalisten @Kalle Karlsson – känd från Premier League-bloggen samt diverse fotbollsrelaterade podcasts. Han får givetvis även sällskap av vår alldeles egna guru, nämligen @Pelle2x som är tillbaka i panelen efter en björnlång dvala ute i kylan. Supertrion blir komplett med den från Liverpool nyss hemkomne @TomasNygren, som på nära håll analyserat LFC in i minsta detalj.

Varmt välkomna till TL-panelen v.51 – Superspecial!

images

1. Det blev en svidande förlust mot United i helgen, något som innebär att Liverpool just nu ligger på en 11:e plats efter 16 spelade Premier League-omgångar. Är det dags att börja dra ner förväntningarna på laget om att fixa den där fjärdeplatsen, eller vad kan vi rimligtvis vänta oss att LFC kommer sluta på för placering i maj?

Tomas: – Så länge chansen finns måste vi såklart satsa mot fjärdeplatsen, men i dagsläget känns den otroligt långt borta och jag skulle bli mycket överraskad om vi lyckades knipa den. Min förhoppning inför avslutningen av säsongen är att vi kan få till ett spel som stämmer, att vi kan hitta ett mittbackspar som inte gör att man börjar bita på naglarna så fort bollen är på vår planhalva och, allra främst, att spelarna får tillbaka inställningen från förra säsongen, så att vi kanske till och med kan börja vinna en del andrabollar. Skulle vi få igång spelet, börja vinna matcher och visa stabilitet skulle jag känna mig ganska tillfreds när säsongen är över, även om det skulle visa sig bara räcka till en femteplats. Då skulle vi i alla fall gå in i nästa säsong med en bra känsla, det får inte bli så att vi känner osäkerhet kring stora delar av startelvan när säsongen är över. Målet ska såklart alltid vara Champions League, men halvvägs in i säsongen har vi inte visat något som tyder på att vi har där att göra.

Kalle: – Även om resultaten varit svaga under hösten har jag faktiskt inte tyckt att det funnits anledning att dra ned förväntningarna om en fjärdeplats då så många andra lag vacklat. Men känslan nu är att det är en sådant år då bollen inte studsar Liverpools väg. Jag tror att det blir tufft att nå fjärdeplatsen. Det är så många bitar som inte fungerar, så många spelare som inte når upp till sin förväntade kapacitet. Liverpool kan säkert lyfta sig i vår, men nu är det tio poäng upp till Manchester United och fem poäng upp till Arsenal. Problemet är att jag anar att både Arsenal och United också kommer ha en stigande formkurva.

Pelle: – Jag tror inte att någon längre förväntar sig att Liverpool ska fixa fjärdeplatsen. Det som jag förväntar mig är att man åtminstone ska komma in i racet. Manchester-klubbarna, Arsenal och Chelsea måste naturligtvis betraktas som storfavoriter till CL-platserna, med främst Liverpool och Spurs som potentiella utmanare. Southampton och West Ham kommer knappast att räcka till sett över hela säsongen. Således är tabellplacering 5-6 utan att komma ett tvåsiffrigt antal poäng efter tabellfyran rimliga förväntningar på Liverpool. Jag hoppas dock naturligtvis bli positivt överraskad.

Rodgers5

2. Brendan Rodgers har i de två senaste matcherna ändrat till den moderna formationen 3-4-3, något som inneburit två kreativa insatser med blandade slutresultat – avancemang mot Bournemouth & förlust mot United. Är detta taktiken som Rodgers ska lägga allt krut på framöver eller vad är era tankar om experimentet?

Tomas: – Jag gillar att Rodgers provar något nytt för att få oss ut den här långa formsvackan och man inte säga annat än att vi fått igång offensiven med den nya uppställningen, men det kan samtidigt ha att göra med att vi spelar med en snabb, rörlig anfallare. Sterling har kommit bra in i sin anfallsroll och även Lallana verkar trivas bra i det här systemet. Men, defensiven är fortfarande väldigt osäker, något man kunde se både mot United och mot Bournemouth. Även om Markovic var bra senast skulle det vara farligt att spela honom på samma position i PL, om man försöker chippa eller klacka sig ur lägen mot ett bra lag är det lätt att bli straffad och min känsla är att våra yttrar inte riktigt kommer att klara av försvarsspelet när det kommer tufft motstånd. Ett ännu större bekymmer ser jag centralt, där vi släppt till mål och chanser på identiska sätt under de här två matcherna, nämligen genom att våra mittfältare inte tar hemjobbet ordentligt och därför lämnar en lucka framför backlinjen. Vi skulle behövt en mer löpstark spelare centralt, för att kunna täppa till vid omställningarna. Jag är tveksam till att vi har spelarna för att använda det här systemet över en längre tid, jag fruktar att Arsenal kommer att syna de här bristerna redan i helgen, men förändringarna verkar ha väckt några spelare och det är positivt.

Kalle: – Det var ett djärvt drag att testa 3-4-3. Vi tog upp det i senaste PL-podden och det är ett oerhört svårt system att bemästra, framför allt i en high-tempo-liga som Premier League. Lättare i Serie A där intensiteten är något lägre och omställningsspelet inte går lika fort. Kan du komma på något lag någonstans som vunnit en ligatitel med ett 3-4-3-system? Zaccheroni gjorde det med Milan 1999, men det var ju efter att Berlusconi i princip förbjudit honom att använda systemet efter en svag höst och istället krävt Boban i en nummer tio-roll (om det sedermera var ett 3-4-3 eller ett 3-4-1-2/3-5-2 som vann ligan går att diskutera). Det såg lovande ut i veckan mot Bournemouth, men där ligger problemet: Det är ett system som fungerar fint mot sämre motstånd. Mot bättre lag finns risken att man blir straffad. Jag kan absolut se i spåkulan att BR testar 3-4-3 i Premier League med tanke på att han kört fast med andra system. Om det är hållbart återstår att se. Vore oerhört spännande att se det mot Arsenal i helgen, klarar man det då så har man ju överlevt ett riktigt test.

Pelle: – Jag gillar inte formationen, vilket klargjordes i matchkrönikan efter drabbningen mot Bournemouth. Det ger inte laget defensiv balans och jag befarar att man kommer att bli hårt straffade mot bättre lag än Eddie Howes adepter. Jag har svårt att förstå varför Rodgers ständigt misslyckas med att hitta en balans mellan offensiven och defensiven.
– Det finns många kapabla spelare i truppen, men min uppfattning är att Kolo Touré och Lucas Leiva är väldigt viktiga för lagets defensiv. Kolo för sitt positionsspel och kommunikation, Lucas eftersom han ärligt talat är den enda defensivt lagda innermittfältaren i truppen. Jag ser hellre 4-3-3 med offensiva ytterbackar än 3-4-3.

Mignolet2

3. Brad Jones är hastigt och lustigt Liverpools förstemålvakt efter att Brendan Rodgers gett Simon Mignolet tid att ”fundera”. Vad är det Mignolet ska fundera på och vad är meningen med Rodgers agerande? Och varför tror ni beslutet kommer precis innan en av säsongens största och viktigaste matcher?

Tomas: – Hur jag än funderar kring den här petningen kan jag inte förstå den, främst utifrån tidpunkten den görs. Innan matchen mot United hade vi ett ganska behagligt spelschema, med ligamatcher mot lag på den undre halvan, om nu Rodgers ville prova Jones som förstemålvakt hade det känts mer logiskt att göra det då, än att göra det i en bortamatch mot vår största rival. Vi har dessutom, efter helgens match mot Arsenal, en lite lättare period på gång, där det också hade varit bättre att inleda Jones tid i målet. En annan anledning till jag blev överraskad av att se Jones namn i startelvan var att vi faktiskt hållit nollan i två av de tre ligamatcherna innan mötet på Old Trafford, det kändes som att det fanns något att bygga på med Mignolet-Toure-Skrtel i defensiven. Jag har inte känt mig säker med Mignolet under den här säsongen, men det råder ingen tvekan om att han är en bättre målvakt än Brad Jones och för mig är Rodgers agerande i den här frågan snudd på obegripligt. Visst är Jones något bättre med fötterna än vår belgiske burväktare, men en målvakts viktigaste uppgift är ändå att rädda bollar från att gå i mål och där är det klasskillnad mellan de två. Vad Mignolet ska fundera på har jag ingen aning om, antagligen ska han tänka igenom om han trivs med att sitta på bänken, för där kommer han att få fortsätta sitta om Rodgers hittar en målvakt när transferfönstret öppnar.

Kalle: – Tajmingen är ju långt ifrån optimal, men rent generellt tror jag att det kan finnas en vinning i att en målvakt får vila när man hamnat i en period av svajig form. Vi har flera exempel på målvakter som petats och sedan kommit tillbaka starkt. Joe Hart, David De Gea osv. Jag antar att Brendan vill ge Mignolet lite andrum och hoppas på samma effekt.

Pelle: –  Jag tror att Rodgers har sett att Mignolet har blivit sämre och sämre under säsongen. Belgarens självförtroende har sjunkit och inte blir det bättre av Rodgers senaste drag. Troligtvis har Jones visat bättre takter på träningarna, vilket i kombination med Mignolets oerhörda oförmåga att förbättra sina brister, kan ha fått Rodgers att ge australiensaren chansen. Samtidigt är det uppenbart att Jones får passa på att njuta medan han kan; Liverpool kommer att värva en ny målvakt i januari. Jag konstaterar att Jones verkligen inte har tagit chansen, han har snarare visat att det var rätt att inte ge honom chansen tidigare.
– Tajmingen kanske förefaller lite illa vald, men jag tror att Rodgers ville göra något för att väcka laget. Dessvärre, föga överraskande blev inte defensiven bättre av att managern bytte en osäker målvakt mot en annan.

ayre

4. Det ryktas hett och mycket i LFC-kretsar om att Liverpools transferherrar Dave Fallows (Head of Recruitment), Ian Ayre (CEO), Michael Edwards (Head of Performance & Analysis) och Brendan Rodgers snart kommer ha ett möte inför det stundande januarifönstret, vad kommer herrarna framförallt att diskutera kring tror ni?

Tomas: – Det finns ganska mycket våra transferherrar behöver diskutera, t.ex varför sommarens värvningar inte slagit väl ut, ingen av de spelare som skulle komma in och prestera direkt har lyckats, snarare tvärtom. Nu ska det, förhoppningsvis, göras nya försök till att stärka truppen och då måste det helt enkelt bli ett bättre resultat. Innan de börjar värva ska de dock, som sagt göra en grundlig koll på varför man inte lyckats med de senaste köpen. Vi har spenderat stora summor på många spelare, utan att för den delen bli direkt starkare än innan. De riktigt lyckade värvningarna de senaste åren är få och om man ser till hur mycket pengar vi gjort av med är det ett klart underbetyg. Våra värvningsansvariga bör se över sitt arbete rejält, när man lägger så mycket pengar på en spelare som Dejan Lovren och samtidigt släpper Daniel Agger på halva reapriset har man en del att tänka igenom. Jag hoppas de diskuterar hur de ska kunna plocka in både en bra målvakt och en bra anfallare i ett tufft januarifönster, de får gärna även prata ihop sig om hur de ska lyckas locka nyttiga bosmanspelare, som Milner och Delph. Kanske är det dags för dem att prata ihop sig om vilka som ska ta över värvningsansvaret.

Kalle: – Målvaktssidan och Petr Cech vore förstås drömnamnet. En defensiv mittfältare av klass känns angeläget. Jag gissar att de kommer att diskutera möjligheterna att sälja Balotelli. Kan de få vettiga pengar för honom kanske det är lika bra att kapa banden och köpa in en ny striker som kan tillföra laget vad de behöver? Det lär bli långa möten i kommittén då det känns som det är rätt många områden som behöver förstärkas…

Pelle: – Jag är övertygad om att alla inblandade har fortlöpande konversationer året runt och att tidningarna gör en höna av en fjäder när de skriver den här typen av artiklar. Det man får hoppas är att alla som är involverade i Liverpools transfers är självkritiska i sin analys om varför dagens trupp inte lyckas prestera bättre resultat.

– Det är lätt att få ett intryck av att Brendan Rodgers och andra inom klubben tycker synd om sig själva. Ja, klubben tappade Luis Suarez och Daniel Sturridge har varit skadad nästan hela säsongen, men Rodgera & co får ändå skylla sig själva som försatte sig i en sits där lagets offensiv är väldigt beroende av att en skadedrabbad spelare (Sturridge) lyckas hålla sig skadefri. Det var onödigt sett till pengarna som Liverpool hade till sitt förfogande att spendera.

– Min åsikt är att Liverpool främst behöver en ny målvakt och en offensiv spelare. Möjligtvis kan Rodgers lösa anfallsbiten genom att skola om Raheem Sterling. Det är för tidigt att säga om det experimentet kommer att slå väl ut, men det finns åtminstone positiva tendenser. Jag tror att klubben helst vill undvika att köpa en anfallare, med tanke på att de i regel är de dyraste spelarna på marknaden. Om Rodgers positionella experiment med Sterling lyckas kan Liverpool rikta blickarna mot en prisvärd offensiv spelare som Xherdan Shaqiri istället. Vidare behöver Liverpool även en mittbacksgeneral – den spelaren som Lovren skulle bli – och en defensiv mittfältare. Jag tror dock inte att klubben redan är beredda att ge upp hoppet om Lovren, men är däremot övertygad om att man kommer värva en mångsidig innermittfältare i januari.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

8 kommentarer
 1. En målvakt skulle stabilisera upp lite men samtidigt känns det som den defensiva mittfältsrollen måste tillsättas. Känns som vi tappar mycket just där då varken Gerrard eller Lucas är tillräckligt snabba att hinna täcka upp ytorna som behövs. Sen saknar de båda viktiga egenskaper utöver detta. Lucas är duktig i positionsspelet men saknar split vision och Garrard tvärtom. Alonso hade ju tillfört två av dessa tre egenskaper men snabbhet är väldigt viktigt i dagens fotboll. Har sett väldigt lite av både Delph och Milner men både är väl centrala mittfältare grunden men både är väl bra alternativ till bra pris.

  Sen eftersom han tydligen inte kommer satsa på Borini, Lambert och troligtvis inte heller Balotelli så känns det som att man kanske borde hämta in en anfallare som passar in i systemet de spelar. Sterling kan bli bra om han får till avsluten men vi kanske inte ska räkna med att han håller sig helt skadefri. Origi skulle kunna vara ett alternativ att hämta hem om det går sen är ju självklart Shaqiri intressant och har väldigt intressanta egenskaper.

  Den som lever får se men det blir Chech på lån, Origi köps ut och Delph.

  Efter regn kommer solsken

 2. Jag tycker inte att vi ska värva något. Ge spelarna i truppen förtroende och ansvaret att nå 4e-platsen. Det är bättre än att ytterligare nya spelare kommer in och förändrar truppen och ska spelas in. Nä, har man satt sig i båten så får man ro den i land. Talang och kapaciteten finns, det gäller att lagmoralen höjs och spelarna skärmar av det yttre trycket och fokuserar på att göra sitt bästa.

  • Jag tycker Rodgers experiment att sätta Sterling på en central anfallsposition är intressant, men några nya spelare (särskilt målvakt!) som kommer in med nytt mod och energi i gruppen borde bara kunna tillföra bra saker.

  • Det är väl extremt tydligt att kapaciteten inte finns i nuvarande trupp för att nå 4e platsen? Vi hade inte legat 11a om den kapaciteten fanns. Finns det spelare tillgängliga i januari som kan förstärka truppen till marknadsmässiga priser så är det inget att tveka på.

   Målvaktsposten måste lösas, med en dominant verbal målvakt som Cech kanske till och med vår backlinje kan framstå som stabil.

  • Kapacitet finns garanterat men något är väldigt fel, frågan är vad? Grundspelet verkar inte finnas längre och få spelare är inte intresserad av att ta de jobbiga löpningarna som krävs för att öppna upp försvar. Vi har kanske blivit bekväma sedan förra säsongen och hoppas det löser sig.

  • Grundspelet i försvarsspelet fanns inte förra säsongen heller. Då sprutade Suarez och Sturridge in mål framåt. Visst spelade hela laget energisk, entusiastiskt och kunde skruva upp tempot, men faktum är ju att många av målen kom till på individuella prestationer från Suarez och/eller Sturridge. Sterling hade långa formsvackor under säsongen och var väl egentligen aldrig lagets bästa spelare när han var formtoppad (Suarez var alltid bättre) och var således inte en spelare som ledde laget. Detsamma kan sägas om övriga offensiva spelare.

  • Sterling var väl egentligen bara bra under våren.

  • Det är inte svårt att spela aggressivt och energiskt i medvind. När alla tror på att det löser sig och man har två spelare som i stort sett alltid löste det ja då är ’viljan’ lätt att plocka fram för de övriga. När inget fungerar, våra två bästa spelare är borta och vår kapten bara blir sämre och sämre då syns också karaktären hos övriga.

   Jag var också lurad efter förra året, kapaciteten att skapa chanser finns fortfarande, problemet är att vi inte skapar lika många då Suarez, Sturridge, Gerrards bidrag är helt eller delvis begränsade. När dessutom omsättningen av chanserna är pass mycket sämre så blir det såhär. På det här har vi dessutom ett knackigt försvar. Hade vi åtminstone haft ett bra försvar så hade vi förmodligen också vart med i racet om CL på ett annat sätt trots avsaknad av Suarez och Sturridge.