TL-panelen är tillbaka! Den här gången diskuteras Gerrard beslut att lägga skorna på hyllan, eventuella nyförvärv i januari och vad som egentligen skulle kunna hindra Liverpool från en hög placering i Premier League.

Totaal Liverpool Logo

Vilka är Liverpools största/eventuella hinder mot en riktigt bra placering den här säsongen?

Tomas: – Vår trupp är ganska bred, så även om skador såklart kan påverka utgången ska vi ha goda möjligheter att stå emot trots frånvaro av våra spelare. Möjligtvis kan en skada på Joel Matip skapa oreda i försvarslinjen, men övriga spelare har vi bra ersättare till. Just nu är det svårt att se vad som ska kunna hindra oss från en topplacering, men vi ska samtidigt komma ihåg att det är tidigt på säsongen och nu börjar vi närma oss hektiska december och januari, hur vi klarar den perioden känns helt avgörande för hur högt i tabellen vi ska hamna till slut. Om vi fortsätter att fokusera på prestationerna i stället för tabellplacering och utnyttjar vår brist på europaspel rätt har vi oerhört goda chanser att hänga med i toppen länge, sen är frågan hur våra spelare hanterar en toppstrid där pokalen börjar hägra, lagen kring oss vet hur man vinner PL, det vet vi ännu inte.

Pelle: – Min största farhåga är att Liverpool inte ska orka hålla en hög energinivå genom hela säsongen. Sättet som Klopp har fått laget att spela på är väldigt energikrävande och han verkar inte vara en manager som gillar att rotera spelare. Risken är att Liverpool-spelarna är mer slitna än konkurrenterna under säsongens andra halva. Klopp kommer naturligtvis att fortsätta vara väldigt energisk och eftersom framgång genererar energi behöver Liverpool fortsätta vara inne i ett fint ’flow’. Min förhoppning är att Klopp kommer att se till att bibehålla energinivån genom att värva ett par spelare i januari, och att de kommer att fungera som nödvändiga energiinjektioner. Sedan finns förstås annat som också kan stoppa Liverpool likt alla andra; nyckelspelarna är förstås viktiga, kanske framförallt vår nya Sami Hyypiä, det vill säga Joel Matip. Jag vågar inte tänka på vad som skulle hända om Matip går sönder.

Johannes: – En riktigt bra placering är enligt mig direkt kvalificering till Champions League. I ärlighetens namn har jag svårt att se något i Liverpools spel som skulle förhindra en sådan placering. Det har visserligen bara spelats ungefär en tredjedel av säsongen, men i dagsläget finns inte mycket att klaga på. Det är dock många lag om platserna i toppen. Således kommer matcherna mot de andra topplagen bli oerhört viktiga.
– Den enda oro jag har över spelet är om bollarna slutar trilla in framåt, då vår defensiv är långt ifrån ligans bästa. När serien vänder och vi har mött alla lag kommer motståndarna ha bättre koll på hur de ska stänga ner vår offensiv. Individuell briljans kommer stundtals att luckra upp försvar, men det blir viktigt att det kollektiva anfallsspelet hittar lösningar på defensiva justeringar från motståndarna. Sen är skador är alltid ett eventuellt bekymmer. Vi har bra täckning på de flesta positioner, men om ett par nyckelspelare går sönder samtidigt blir det självklart tufft. Men detta gäller givetvis alla lag och inte bara LFC.

* * *

Origi

Hur ska vi lösa Manés kommande frånvaro, värva eller använda Origi/Sturridge?

Tomas: – Jag är väldigt delad i den här frågan, för samtidigt som det skulle kännas bra att få in en kvalitetsytter på Manés plats gäller det att vi fortsätter att bygga långsiktigt. Att värva en spelare för att vi är en spelare kort under en månad känns inte helt rätt, samtidigt har ju Klopp tidigare sagt att han vill ha in fler naturliga kantspelare och då ges ett läge att spela in ett eventuellt nyförvärv i startelvan. Frågan då är vad som händer med Sturridge, Origi, på sikt även Ings och Ojo? Vi skulle säkerligen kunna formera en stark elva utan Mané, förutom de tidigare nämna spelarna kan Lallana gå in och göra ett bra jobb högre upp i planen. Så här i efterhand är jag otroligt imponerad över hur vi löste vänsterbacksfrågan, när den spelare Klopp ville ha inte gick att få loss löste han det med den befintliga truppen, så hoppas jag att han gör i den här frågan också. Har han hittat en spelare som han verkligen tror på och denne går att få loss, då litar jag på Klopp, men några andrahansval tycker jag inte vi ska anstränga oss för att få loss.

Pelle: – Jag förutsätter att Klopp värvar. Truppen är redan lite kort på ytteralternativ och Mané har gjort stor succé. Den succén beror inte bara på att Mané är en förträffligt bra spelare utan också på att senegalesen är en spelartyp som kompletterar medspelarna på ett väldigt bra sätt. Liverpool behöver en dylik speltyp; alltså en snabb yttermittfältare som kan utmana & ta sig förbi motståndare, men också tillföra vassa djupledslöpningar. Jag uppfattar djupledshotet som Mané tillför som en viktig ingrediens i lagets offensiv. Med tanke på effekten spelartypen har haft i laget finns all anledning att handla en dylik spelare även Manés landslagsäventyr – så ja, en värvning känns tämligen given. Sedan måste Klopp förstås se till att hitta rätt spelare och så vidare, men det är ju som vanligt.

Johannes: – Värva. Ska vi spela liknande spelsystem borde vi absolut värva en ytter. Origi och Sturridge ska i mina ögon användas centralt på planen och tillför inte tillräckligt med kvalitet när de spelar brett i banan. Man kan argumentera för att andra spelare, som exempelvis Firmino eller Lallana, skulle kunna flytta ut på Manés position, men de presterar oroligt bra där de spelar för tillfället. Sen är Mané förvisso bara borta en period av vårsäsongen. Och när senegalesen är tillbaka blir det tight om plats i elvan om något skulle värvas. Men varje poäng kommer vara så otroligt viktiga i slutändan att man borde värva om man har alternativ som går att få loss. Problemet är väl bara att det vanligtvis inte finns förstklassiga alternativ på marknaden i januari.

* * *

Skulle van Dijk vara ett bra nyförvärv för Liverpool?

Tomas: – Van Dijk skulle absolut tillföra en hel del till vårt lag, han är en stark mittback som imponerat på mig de gånger jag sett honom den här säsongen. När vi mötte Southampton var en av planens klart bästa spelare och en av anledningarna till att vi inte fick in bollen. En eventuell värvning av holländaren ska dock inte ske förrän till sommaren, jag tycker nämligen att vår backlinje imponerat i år. Joel Matip har givit Dejan Lovren det lugn denne behöver och om man bortser från snedsparken mot Crystal Palace tycker jag att den gamla syndabocken gjort en riktigt bra säsong, frågan är om han kanske inte är den mest underskattade spelaren vi har i truppen? Samspelet mellan Matip och Lovren blir bättre och bättre för varje match som går, får de säsongen tillsammans kanske det inte känns aktuellt att värva en högprofilerad mittback längre. Van Dijk skulle knappast komma till oss som backup, det betyder att en av våra nuvarande startare måste flytta på sig och jag tycker de båda gjort sig förtjänt av sin plats i elvan just nu. Sakho försvinner säkerligen i januari, men jag känner mig ganska trygg med att ha Klavan, Lucas och snart även Gomez som möjliga ersättare vid skador. Skulle det visa sig att Lovrens form visar sig vara tillfällig kan en värvning av Van Dijk vara logisk, men jag tycker, som sagt, att vi kan vänta med att bestämma oss kring det tills i sommar.

Pelle: – Van Dijk var en spelare som jag förespråkade när han återfanns i Celtic, men nu är jag desto mer tveksam. Mycket eftersom prislappen numera är väldigt hög och kraven på spelarna blir ju därefter. Van Dijk har många positiva element i sitt spel, men han är seg i vändningarna och chansspelar fortfarande lite för mycket, vilket leder till misstag. Jag kan hålla med om att han var framträdande mot Liverpool, men samtidigt hade han lika gärna kunna blivit utvisad för tröjdragningen på Firmino och då hade hans insats betraktats i matchen betraktats på ett helt annat sätt. Med det sagt borde van Dijk ändå en av de mittbackarna som borde finnas på Liverpools lista, och jag antar att Sakhos situation gör att Klopp kan vara intresserad av att förstärka på positionen. Men som sagt, jag är lite kluven, särskilt eftersom han skulle kosta en rejäl peng att få loss från Southampton.

Johannes: – Delad i frågan. Det är absolut en kompetent spelare som skulle göra truppen starkare. Men jag är inte övertygad om att van Dijk är en tydlig förbättring av nuvarande backuppsättning. Han skulle givetvis ge truppen större bredd, men i dagsläget ser jag inte att van Dijk är uppenbart skickligare än varken Joel Matip eller Dejan Lovren. Ska LFC värva en mittback, bör spelaren ge laget mer spets. Lovren och Matip utgör ett bra mittbackspar och jag ser ingen anledning att mitt i säsongen plocka in en ny spelare som inte är betydligt bättre.
– Jürgen Klopp har dock en förmåga att identifiera spelare strax under toppskiktet och utveckla dem till absoluta klasspelare. Han brukar inte köpa in färdiga superproffs, utan tenderar att hitta sina spelare i kategorin under. Därför skulle en värvning av van Dijk vara logisk, till nästa säsong. Det skulle också gå i linje med hur ägarna vill agera på transfermarknaden. Van Dijk är en spelare precis bakom de absolut bästa backarna i ligan. Han skulle dock bli dyr, men han har åldern för att kunna utvecklas ytterligare. Därför skulle jag inte sätta mig emot en övergång till sommaren, även om jag inte förespråkar en sådan.

* * *

0610__6413__gerrard1000_54834098d215d615419429_513X307

Nu är det officiellt att Gerrard slutar sin spelarkarriär. Hans avsikt verkar vara att bli tränare, men han har redan tackat nej till MK Dons. Vad vore ett lämpligt nästa steg för honom?

Tomas: – Till att börja med verkar Gerrard inse att han inte ska hoppa på en managerroll direkt, att han tackade nej till MK Dons var nog väldigt klokt. Jag må vara enögd, men jag ser bara en väg för Captain Fantastic att gå och det är den genom vårt klubbsystem, samma väg han gått som spelare. Det var en vinstgivande väg när han var spelare och jag tror det kan vara det även i hans tränarroll. Det är inte alls säkert att han har det som krävs för att leda ett lag på hög nivå, men hos oss kommer han kunna få lära sig av de bästa. Ett jobb i vår akademi, tät kontakt med Klopp och de andra i ledningen, för att sedan successivt kunna flyttas högre upp i hierarkin tror jag vore en bra väg att gå. Att ha Gerrard i klubben vore såklart oerhört bra för oss, om inte hans närvaro vid planen kan peppa unga löften att lägga in de extra krafterna som krävs för att lyckas finns det inget som kan det. Det kan vara farligt att vara nostalgisk kring gamla spelare, på sikt är det viktigt att vi håller isär spelaren Steven Gerrard och tränaren Steven Gerrard, men först och främst ska vi se till att ge honom en lika bra utbildning som senast han var nykomling i klubben.

Pelle: – Jag tror att det dummaste som han skulle kunna göra är att ta ett för stort steg direkt i sin tilltänkta managerkarriär. Därför var det klokt att tacka nej till MK Dons. Och glöm inte att scousern Karl Robinson, som fick sparken efter sex år i MK Dons, är en väldigt duktig tränare. Att Robinson lämnade tyder på att MK Dons är ett svårt uppdrag. Gerrard borde naturligtvis utvecklas stegvis som antingen assisterande tränare i ett A-lag eller huvudtränare i ett reserv-/ungdomslag hos en storklubb. Förhoppningen är förstås att Gerrard ska få en roll i Liverpool FC; det är nog fullt i A-lagets tränarteam men det finns många lag under som A-laget där han skulle kunna göra enorm nytta och samtidigt utveckla sin tränarkompetens. På sikt kan säkert större tränaruppdrag än så blir aktuella för Gerrard, men jag tror och hoppas att han är tillräckligt klok och prestigelös för att nöja sig med en lite mindre framträdande roll för tillfället. Ett wild card i sammanhanget skulle kunna vara ett jobb som assistent i engelska landslaget, men jag tycker att det är så pass långt ifrån gräsrötterna och egentligen ingenting som Gerrard borde ge sig in i under detta tidigare skede av hans tränargärning.

Johannes: – Ett klokt beslut att tacka nej till MK Dons. En klubb i kris, på nedflyttningsplats i League One är inget bra första steg i en tränarkarriär. För en lång och framgångsrik sådan tycker jag det är smartast att inte ta några genvägar. Med det menar jag att han inte ska ta första bästa jobb, utan vara medveten om sina begränsningar. Optimalt vore en tjänst som hjälptränare i en klubb där han kan utvecklas och efterhand ta mer ansvar och växa in i tränarrollen. Jag tror steget från spelare till huvudtränare inte är så smärtfritt och naturligt som det kan framstå. Det är nog också Steven medveten om, och därför tar han inom en snar framtid en tjänst som hjälptränare. Varför inte i Liverpool?

3 kommentarer
  1. Nu har ju Steve G varit från klubben i några år och Klopp verkar ha fått tillbaka en framåtanda i klubben. Finns det inte en risk att Gerrard vid en återkomst kan komma att rubba den? Han är ju ändå en väldigt stor ikon för klubben och många lyssnar nog på honom vilket kan sätta tankesätten hos spelarna ur balans. Gerrard har ju ändå en annan syn på fotbollen känns det som, gör vi 1-0 så backar vi hem medan det känns som Klopp förespråkar att vi istället går framåt och försöker göra 2,3,4-0.

    • Pär: Det finns ingen anledning att tro att Gerrard skulle påverka A-lagets tänk om han inte är involverad i A-laget. Och han förstår nog bättre än att ”ta strid” med Klopp, mer troligt är att Gerrard respekterar Klopp och inser att han är en mycket mer rutinerad tränare, och därför lär sig av honom.

    • Min gissning är att om Gerrard kommer tillbaka till klubben som tränare så kommer det handla om att vara med i en stab kring ungdomarna. Kanske U18 laget. Tror knappast han går in och tar över som tränare för U18 eller U23 utan jag tror han kommer starta som en hjälptränare men att han kanske kommer figurera en del på A-lagets träningar för att skapa en bro mellan U18/U23 och A-lag. Plus så klart att han kan finnas med och motivera A-spelarna också.
      Dessutom skulle jag tro att klubben gärna vill använda honom i någon sorts ambassadörsroll och vara ett ansikte utåt.

Kommentarer är stängda.