[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

TotaalLiverpoolFB

Vi har haft uppehåll några veckor av TL-panelen eftersom vi haft så mycket annat roligt att ladda upp den senaste tiden. Men nu är vi alltså tillbaka och detta fulladdade med nya och fräscha tankar, plus fint besök såklart. Den här veckan har vi besök av Viktor Fagerström (aka @ViktorFagerLFC) samt TL-klipporna Tomas och JesperEss.

Markovic 2

1. Liverpool förlorade i Madrid med 1-0 efter att ha ställt upp med ett minst sagt b-betonat lag. Vad är era känslor efter matchen? Stolthet/Besvikelse/Neutral?

Viktor: En av ytterst få matcher den här säsongen som jag känt någon form av stolthet efter slutsignalen. För en gångs skull så överträffade vi förväntningarna. Vi må ha förlorat en bortamatch mot världens bästa lag, men vi gjorde det inte med 4-0 eller mer som den generella fotbollsfantasten spådde. Gillade verkligen att se ett Liverpool som kämpade och vågade på stora skräckinjagade Bernabéu. Imponerad av det lugn och den organisation som ändå rådde i 90 minuter. Få misstag kring egen box, när sa vi det senast? Många i det b-betonade laget gjorde anspråk på en startplats mot Chelsea på lördag. Kan tänka mig att Brendan är väldigt nöjd med deras insats.

Tomas: Det var minst sagt blandade känslor efter matchen, jag är alltid besviken efter en förlust, samtidigt var det en av de få prestationer den här säsongen som känts positiv. Vi gjorde det som kan krävas av oss mot ett motstånd av Real Madrids kaliber. Vi stod upp defensivt under matchens första del och försökte skapa en offensiv mot slutet, med hjälp av bytena. Även om vi inte lyckades knipa en poäng var vi mycket närmare än jag trodde på förhand.
Rodgers val av uppställning var bra, man kan inte spela alla matcher och med tanke på lördagens match tycker jag det var rätt att vila Henderson, Sterling och de andra. Samtidigt finns det såklart något negativt i det att vi inte ställer upp med det bästa laget i turneringen, i stället vilar vi spelare för att komma med till nästa år. Är vi med i turneringen för att låta våra bästa spelare prestera mot bästa motstånd eller är vi med för att få den ekonomiska vinsten ett deltagande ger? Det är viktigt att komma till CL, men man måste också prestera när man väl är där.

Jesper: Efter matchen kände jag mig väldigt neutral faktiskt, men samtidigt en viss stolthet över att man ”bara” hade förlorat med en boll mot de regerande Champions League-mästarna. Det var ju annars ett minst sagt väntat resultat där en förlust var en extra hårt spikad etta på tipset. Många menade att Brendan Rodgers slängde ut en vit flagga innan match genom sitt val av startelva, men ärligt talat så tror jag inte att vår så kallade förstaelva hade lyckats få med sig ett bättre resultat än den b-betonade elvan. De gjorde en heroisk arbetsinsats och jobbade som ett lag – något jag inte sett skymten av många gånger i säsongsinledningen.

FC Basel

2. Med två matcher kvar i gruppspelet ligger LFC trea i gruppen, tre poäng efter Basel på andra plats…vad ger ni Brendan Rodgers mannar för chanser att ta sig vidare från gruppspelet?

Viktor: Ludogorets borta och Basel hemma är två matcher vi har goda chanser att vinna. Men med vår säsongsinledning så vet vi också att matcher som vi bör vinna har visat sig vara svårare än någonsin. Jag hoppas på en mental och framförallt resultatmässig skjuts i rätt riktning efter den lovande prestationen mot Real. Börjar formkurvan peka uppåt så kan den potential och faktiska kvalitét vi har i laget visa sig snabbare än man tror. Så jag skulle fortfarande se oss som favoriter att sluta 2a.

Tomas: Jag skulle säga att vi är i ett läge där vi inte förtjänar att gå vidare om vi misslyckas. Basels förlust i förra omgången gör att vi har goda chanser till avancemang om vi vinner våra två kommande matcher och det är båda matcher som vi ska vinna om vi ska ha något i en åttondelsfinal att göra. Faran är att Real Madrid ställer upp med ett b-betonat eller kanske är mindre motiverade, men med en Ronaldo som jagar målrekord borde inte den risken vara så stor. Det blir två cupfinaler i de två sista matcherna och det är viktigt att vi klarar av att prestera under de pressade formerna. Bortamatchen mot Ludogorets kommer att bli tuff, men det är en match vi ska vinna, gör vi inte det förtjänar vi inte att gå vidare. I dagsläget står vi på tre poäng efter en mycket tursam hemmavinst och det är ingen tvekan om att vi måste upp i prestation för att ta fler. Det är roligt att vara tillbaka i Champions League, men under de två sista matcherna vill jag att vi visar att vi hör hemma i turneringen också.

Jesper: Det är ju inte kört, men man hade ju ljugit om man kände sig övertygad att Liverpool skulle kunna fixa andraplatsen i den här gruppen med nuvarande form. Basel är ett bra lag och även fast jag inte kan se dem få med sig någon poäng mot Real Madrid så kan jag definitivt se dem vinna mot LFC, och då är det ju helt kört. Om vi ska räkna i procent så skulle jag säga att det är jämnt skägg, 50% chans, mellan Basel och Liverpool. Ludogorets borde inte ha något med andraplatsen att göra även fast jag är förtjust i deras lag. Framförallt Marcelinho tror jag att vi kommer få se i en större liga inom kort, mycket fin spelare.

Balotelli 2

3. Det har minst sagt gått trögt i inledningen av säsongen. Vad tycker ni är den främsta orsaken till detta?

Viktor: Finns en hel drös med faktorer och förklaringar till varför vi fått kämpa om varenda poäng den här säsongen. Som den främsta orsaken så skulle jag nog ändå peka ut den kanske mest uppenbara, förändringarna i spelartruppen. Med Suarez borta så förlorade vi inte bara mål och assist. Fokuspunkten och symbolen för vad Rodgers lag handlade om försvann. Kombinationen av aggressiviteten, vinnarmentaliteten, offerviljan och inte minst fotbollskvalitén var omatchad i världen. Med den spelaren vi byggt laget och taktiken kring såld så har hans karaktär lyst med sin frånvaro. Åtta värvningar under sommaren som anlände till Melwood skulle alltid tvinga oss att gå igenom en övergångsfas igen. Antalet värvningar anser jag inte att man kunde ha undvikit. Förstärkning i massor var ett måste. Men den kvalitén som dem nyanlända besatt från dag ett kunde man ha påverkat mera. Flertalet av våra totalt 9 nyförvärv var talanger som med all sannolikhet skulle behöva längre tid på sig att acklimatisera sig. Med lite mer rutin och kvalitét, så tror jag vi hade fått ihop laget snabbare och det hade gett dem yngre värvningarna en lättsammare miljö att utvecklas i.

Tomas: Min krönika i slutet av förra veckan tangerade några av de punkter som jag tror ligger bakom vår tröga inledning, det finns såklart många orsaker till att vi inte presterar på rätt nivå i dagsläget. Trötta VM-spelare och många nyförvärv spelar såklart in, precis som skador på viktiga spelare vid fel tillfällen. Jag tror en annan anledning kan vara att Rodgers är ovan att jobba med en stor trupp, det har roterats ganska mycket och ibland får jag en känsla av att det gör att spelarna är osäkra i sina roller. Spelare som Lallana, Coutinho, Markovic, Manquillo och Emre Can har farit ut och in i startelvan och jag tror att det påverkat oss negativt, speciellt om man ser till de offensiva spelarna, som inte kommit in i något flyt.

Jesper: Det går såklart inte komma ifrån att de extrema förändringarna i truppen under sommaren samt tappet av Luis Suarez (plus Daniel Sturridge) i anfallet. När dessa två försvann så behövde de nya värvningarna gå in och leverera med en gång i den röda tröjan, både offensivt och defensivt, och den förmågan har de tyvärr inte visat upp såhär långt. Brendan Rodgers och transferkommitén förtjänar kritik för sommarens transferfönster. Man måste kunna kräva mer och även fast många av värvningarna är gjorda på lång sikt så är både Dejan Lovren och Mario Balotelli två superfloppar såhär långt. Det finns egentligen bara en värvning som suttit såhär långt och det är Alberto Moreno. En lyckad värvning av åtta på kort sikt, ja det vinner man inga matcher eller fjärdeplatser med.

Gerrard Balo

4. I veckan snackade en märkbart frustrerad Steven Gerrard om att han fortfarande inte blivit erbjuden något nytt kontrakt av Liverpool…något som ledde till en diskussion om kaptenens vara eller icke vara i Liverpooltröjan. Vad säger ni om diskussionen och hade ni erbjudit Gerrard nytt kontrakt?

Viktor: Jag hoppas, tror och önskar att Gerrard lägger skorna på hyllan i Liverpool FC. Tankarna går kvickt till den rutt Lampard tagit, och det vore fruktansvärt att se Steven ta en liknande väg. Men han måste givetvis vara värdefull och lönsam nog att behålla. Och det tycker jag verkligen han är. På planen har han fortfarande mycket kvar att erbjuda. Men det starkaste skälet till att jag vill ha kvar honom ligger nog faktiskt utanför planen. Ledaregenskaperna, professionalismen, Liverpool-sonen, Captain Fantastic, Liverpool rakt igenom. Så länge han är bra nog för att få spela då och då, så anser jag att det han ger truppen utanför planen är så pass viktigt att han är värd att behålla. Rädslan är att han likt Carragher vill avsluta med flaggan i topp, att lägga av innan han blir en rotationsspelare.

Tomas: Jag ser gärna att vi erbjuder Gerrard ett nytt kontrakt, men det känns också viktigt att vi börjar förbereda oss för en tid utan honom. Det skulle kännas trist om han avslutade sin karriär i en annan klubb, men det skulle nästan kännas än mer trist om vi håller honom som ordinarie och kugge i laget för länge, jag vill inte minnas honom som en spelare som var en belastning under den sista tiden. En lägre lön och en roll där han får starta färre matcher och kanske mer komma in från bänken och bidra under matchernas sista del är vad jag skulle vilja se för Gerrard. Nästa säsong bör han inte vara given i en startelva, men samtidigt tror jag han kan tillföra truppen väldigt mycket. Ser man till mittfältarna vi har utöver honom idag är det få som har den rutin och den erfarenhet han har, vi såg med värvningen av McAllister 2000 hur viktigt det är att ha även den biten i en trupp. Så, Gerrard kvar i laget, men lägre lön och ny roll.

Jesper: Jag kan förstå att Gerrard är frustrerad. Han har inte behövt vänta på ett nytt kontrakt i hela sin karriär mer eller mindre och med tanke på hans historia i klubben så kan jag tycka att det är dåligt att Liverpool inte agerat tidigare. Ingen spelare är såklart större än klubben, men när det kommer till Steven Gerrard så känns det nästan så. Det skulle såklart vara vackert om han likt Jamie Carragher slutade med flaggan i topp med en plats i startelvan, men just nu känns det nästan som att Liverpool är bättre utan Gerrard än med honom, och sådant gör såklart lite extra ont att se. Man vill ju inte att ett spöke av sitt forna jag springer omkring på Anfields gräsmatta när någon annan förtjänar platsen mer. Jag tror nog att Liverpool erbjuder Gerrard ett nytt kontrakt till nästa säsong, men jag förväntar mig samtidigt att en spelare kommer in nästa sommar för att ta hans plats i laget och frågan är hur Steven ställer sig till det. Man vill såklart inte avsluta sin karriär på bänken, och då är det inte omöjligt att han exempelvis gör en Beckham/Henry/Lampard och flyttar till USA.

Mour

5. Till helgen väntar nästa stormatch då Liverpool tar emot Chelsea på Anfield. Vad tar vi med oss från Santiago Bernabeu till Chelsea-matchen och hur slutar den?

Viktor: För att gå rakt på sak, koncentrationen, lagsamarbetet, självförtroendet med boll och offerviljan. Det var mycket mindre slarv och färre individuella misstag mot Real än vad vi vant oss vid mot betydligt sämre motstånd. Hela laget jobbade väsentligt hårdare och mer sammansvetsat än vad jag sett på hela säsongen. Det var en riktig laginsats där man för en gångs skull kunde se tydliga direktiv och en matchplan. Vi både vågade och trodde på oss själva nog för att spela oss ur deras höga press. En sådan detalj är en av nycklarna för att orka stå upp i en hel match på bortaplan mot ett så bra lag som Real Madrid. Du måste få andas någon gång, och återhämtar sig gör man helst med bollen.

Tomas: Jag hoppas vi tar med oss inställningen, kämpainsatsen och försvarsspelet. Även om vi inte stod för ett perfekt arbete i backlinjen var det ett steg i rätt riktning, tyvärr var det inte vårt ordinarie mittbackspar som stod för den fina insatsen. Jag hoppas att vi låter Toure-Skrtel forsätta tillsammans på lördag, men skulle bli förvånad om så blir fallet. Matchen på lördag kommer bli otroligt tuff, Chelsea är ligans bästa lag och är det enda laget som är bra på varenda position, man har dessutom en helt annan bredd än de andra lagen. Vi har dock skrällt mot dem tidigare och jag utesluter inte att vi ska kunna ro med oss alla poängen, men om jag ska tippa med hjärnan och inte hjärtat så är vi såklart underdogs i matchen. Jag vill hur som helst se att vi gör en bra match och jag vill verkligen se att vi gör ett mål, det känns som en evighet sedan vi gjorde ett mål i ligan. Om Lovren startar vill jag att han visar att han förtjänar platsen.

Jesper: Det vi tar med oss från Santiago Bernabeu är att Kolo Touré är Liverpools i särklass bästa mittback just nu. Visst, Kolo tappade bort Benzema fullständigt vid 1-0. Men det är trots allt skillnad på att tappa markering mot en spelare i ett världslag än att göra det mot exempelvis Queens Park Rangers hundra gånger om på bortaplan. I övrigt så tar man givetvis med sig lagsamarbetet, kämparmentaliteten och att man kunde försvara sig bra mot ett av världens just nu bästa lag, om inte det bästa. Chelsea är bra, men de är inte Real Madrid. Därför tror och hoppas jag på ett kryss i matchen.