Senaste nytt

TL-panelen v.18

[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

För ovanlighetens skull så kör vi ett lördagsavsnitt av vårt kära TL-panelen, som den här veckan behandlar den tunga förlusten mot Chelsea, PFA’s (young) player of the year, och sist men inte minst: är Adam Lallana rätt man för Liverpool?

I dagens avsnitt är superbloggaren Pelle tillbaka och delger sina tankar i panelen tillsammans med den ordinarie uppsättningen Tomas och Jesper.

Välkomna!

TotaalLiverpoolFB

1. Det blev en snöplig förlust i matchen mot Chelsea senast. Vad var det som gick snett rent taktiskt?

Tomas: Det blev smärtsamt tydligt redan tidigt i matchen att vi inte hade några medel för att ta oss igenom Chelseas försvarsmur. Vi hotade inte i djupled och när vi sköt utifrån var det främst för att vi inte hittade passningsalternativ, inte för att vi kom i bra skottlägen. Steven Gerrard hade mängder av skott i andra halvlek, men inget som kändes speciellt farligt. För 6-7 år sedan, då vår kapten fortfarande kunde sätta ett distansskott i krysset, hade det kanske sett annorlunda ut, men de avslut vi hade nu hade krävt en målvaktstavla för att ta sig in i mål. Vi hade helt enkelt inga motmedel, tidigare har vi då kunnat lita till Luis Suarez briljans, men han var inte på topp i matchen mot Chelsea och då kunde vi inte hota på allvar.

Jesper: Jag skulle säga att det var så enkelt som att Jordan Henderson saknades i laget. Hans offensiva djupledslöpningar skapar förvirring för vilket motståndarförsvar som helst. Tyvärr håller ersättaren Lucas Leiva (och hans löpningar) inte samma kvalité utan skapar snarare förvirring i det egna laget än för motståndarna. Det där lilla extra orosmomentet saknades med andra ord mot ett kompakt Chelseaförsvar.

Pelle: Jag börjar med att konstatera att Chelsea fullföljde sin gameplan bättre än vad Liverpool gjorde med sin dito. Det är lätt att kritisera Rodgers för att laget inte skapade lika många målchanser som vanligt, men faktum är ju att 0-0 hade varit ett väldigt bra resultat för Liverpool och det fanns inte mycket som talade för Chelseamål innan Gerrard halkade. Jag tror att Rodgers största misstag i den här matchen var den mentala förberedelsen. Känslan var att Liverpool bara spelade för att vinna. Det fanns ingen anledning att bli frustrerade och slösa energi när Chelsea maskade vid ställningen 0-0. Utan att veta exakta direktiven, borde Rodgers ha klargjort för spelarna att det var Chelsea som behövde vinna (och jaga mål!) från start – och inte Liverpool. Därmed inte sagt att den taktiska dispositionen var felaktig – det som jag talar om handlar mer om mental förberedelse och sättet att betrakta matchen från avspark.

silva-liverpool

2. Är titelracet kört nu eller tror du att City kan gå på en mina mot exempelvis Everton?

Tomas: Jag är naturligt pessimistisk och tror att City kommer att vinna sina sista matcher, men om de ska gå på en mina är det på lördag mot Everton. Tyvärr har våra lokalrivaler sett lite trötta ut på sistone och att de måste avvara Barry i den här matchen är ett stort avbräck, han må vara långsam, men han är viktig för deras spel. Blir det vinst för City här får vi antagligen sätta allt vårt hopp till Andy Carroll och Stewart Downing, det vore ett trevligt scenario att ett samspel dem emellan gör att West Ham plockar poäng mot City i slutomgången. Vi vet dock alla att man inte ska ha allt för höga förväntningar på dessa två herrar. Vinner vi våra två sista matcher har vi gjort en helt makalös säsong, om det inte räcker till titeln kommer det kännas tungt, men det gäller att komma ihåg var vi var för ett år sedan. Jag hade tagit en fjärdeplats utan att fundera om jag blivit erbjuden den innan säsongen startade.

Jesper: Racet är fortfarande långt ifrån över. Jag tror faktiskt inte att City kommer gå rent i resten av sina matcher, men jag är å andra sidan inte helt hundra på att Liverpool kommer göra det heller. Matchen mot Palace kan bli en riktigt stökig historia då Liverpool spelar sist av alla – något som inte alltid är en fördel. Vi ska inte heller räkna bort Chelsea från detta, även fast de i nuläget kanske är längst ifrån titeln så kan det gå fort i fotboll.

Pelle: Det är oroväckande att Manchester City helt plötsligt har fått tillbaka Yaya Touré och möjligtvis även David Silva, som båda initialt rapporterades vara borta resten av säsongen. Jag undrar om detta bara var trams eller om de spelar halvskadade? Ibland blir spelare missnöjda när de pressas inför kommande VM-slutspel. Nåja, det bör visa sig i efterhand. För Citys del blir nyckeln den svåra matchen mot Everton. I synnerhet eftersom Everton fortfarande kan komma till CL. City är naturligtvis favoriter mot Everton och även till att vinna ligan – men jag tror att de kan gå på en nitlott ikväll.

Suarez2

3. Luis Suarez och Eden Hazard röstades under söndagen fram till PFA’s bästa spelare respektive bästa unga spelare. Vilka spelare hade du valt om du haft möjlighet att rösta, och varför?

Tomas: Att Luis Suarez är årets spelare råder det ingen tvekan om, den omröstningen hade de inte ens behövt göra. Ingen spelare har varit så dominant i årets Premier League, ingen har egentligen varit i närheten. När det gäller priset för bästa unga spelare skulle jag först rösta för att göra om priset, Eden Hazard är 23 år och i mina ögon ska man då inte vara aktuell som bästa unga spelare. Med de kriterier som är nu tycker jag att Hazard känns som ett rättvist val, han har varit briljant i många matcher och har en högstanivå som gör att han kan avgöra matcher helt på egen hand. Men, den unga spelare som imponerat mest på mig den här säsongen är Raheem Sterling och oavsett om han prisas för det eller inte är hans säsong ett stort glädjeämne. Med de regler som gäller för priset har han väl 4-5 chanser till på sig att bli årets unga spelare, hans tid kommer.

Jesper: Det är svårt att ifrågasätta något av valen egentligen. Luis Suarez leder  både mål- och assist-ligan, han har varit bäst, punkt!

Eden Hazard har varit briljant för Chelsea och visat prov på en jämnhet som hans (i mina ögon) största konkurrenter Luke Shaw och Raheem Sterling kanske inte riktigt visat på samma sätt över hela säsongen. Raheem har haft en otrolig vår och om han fortsätter utvecklas till nästa säsong så kommer han ha en bra chans att ro hem priset nästa säsong istället.

Pelle: Luis Suarez vann välförtjänt. Han har gjort en helt fantastisk säsong och målskörden är oerhört imponerande. Suarez har i och för sig inte missat matcher på grund av skada, men man ska inte glömma att han var avstängd under säsongsinledningen. Och framförallt; i detta sammanhang ska man verkligen inte glömma att uruguayayen inte lägger straffar i Liverpool. När spelare gör 20+ mål är vanligtvis ett antal av målen gjorda på straffar. Det är inte minst Zlatan Ibrahimvoic ett exempel på. Suarez har 30 ligamål utan att ta straffar. Sturridge är tvåa i skytteligan med 20 mål, Touré trea på 19. Snacka om överlägsen skytteligaseger!

Hazard som årets unga spelare… Nej, jag vet inte. Det är säkert rätt sett till vilka kriterier som gäller i nomineringsprocessen, men det känns lite märkligt när en ganska etablerad världsstjärna som är 23 år vinner den typen av utmärkelser. Jag tycker att han är några år för gammal för den här typen av utmärkelse. En lösning skulle kunna vara att införa ytterligare en utmärkelse, typ ”säsongens tonåring”, för att uppmärksamma tonårshypen mer… Eller, de behöver väl kanske inte uppmärksammas mer i England? Snarare mindre?! Jaha… Det fanns nog inget givet svar om det här heller.

Mignolet6

4. Rodgers försvarade Simon Mignolet i en intervju i mitten av veckan och menade att ”He has won us points this season”. Har Brendan en poäng eller har Mignolet varit en besvikelse?

Tomas: Jag skrev en krönika i ämnet i förrgår, om jag ska kort sammanfatta min åsikt så tycker jag att Mignolets första säsong är godkänd. Han har gjort många viktiga räddningar, men också gjort ett par missar. Det finns saker han kan förbättra, men jag känner mig trygg med Mignolet, åtminstone så länge han och Skrtel inte försöker spela sig ur situationer.

Jesper: Både och. I början av säsongen var belgaren en gigant som bland annat räddade oss 3 poäng mot Stoke i premiären (har fortfarande ståpäls kvar). Den räddningen kickstartade säsongen på många sätt. Jag vågar knappt tänka på vad som hade hänt utan den räddningen, så det är klart att Rodgers har en poäng. Men det är svårt att komma ifrån att den andra delen av säsongen inte alls varit lika imponerande och att Mignolet stundtals varit Liverpools svaga länk. Man ska givetvis notera att Mignolet saknar erfarenhet av att spela i ett topplag, och dippen under våren kan tyda på en brist av rutin på att vara med och slåss i toppen av tabellen. Jag tror och hoppas att det är så.

Pelle: Mignolets straffräddning i ligapremiären mot Stoke var troligtvis säsongens viktigaste individuella aktion i den här säsongens Liverpool. Tillsammans med Sturridges tidiga ledningsmål mot Manchester United. Liverpool fick ett ’momentum’ av dessa segrar som tillförde en känsla av entusiasm och skapade en känsla av ett pågående byggande av en viktig vinnarkultur. Liverpool var inte längre ’losers’ som sa ’see you next season…’ efter tio omgångar.

Samtidigt kan man inte bedöma spelare enbart utifrån enskilda prestationer. Varken om det är bra eller dåliga prestationer. Sett över hela säsongen tycker jag att Mignolet har varit helt okej, men hade önskat mig mer pondus och beslutsamhet i det egna straffområdet. Spelet med fötterna känns ofta för våghalsigt, men leder ju i ärlighetens namn väldigt sällan till trubbel för laget. Jag hoppades att Mignolet skulle utvecklas under säsongen och visa tendenser som tyder på att han är en kommande världsmålvakt. Jag tycker att han är en acceptabel målvakt för Liverpool, då han onekligen har fina reflexer och är trots allt hyggligt stabil, men han har inte visat tillräckligt mycket för att övertyga mig om att han är världsmålvakten som kommer att stå mellan Liverpools stolpar tio år framöver. Än dock, Mignolet är okej och förtjänar ytterligare en säsong som målvaktsetta. Om ett år kan vi göra en ny utvärdering.

Lallana22

5. Slutligen. Är Adam Lallana rätt man att värva in i sommar?

Tomas: Jag är kluven i frågan. Om Lallana är så bra som han visat den här säsongen är han som gjord för att spela för oss, han är teknisk och jobbar dessutom hårt i defensiven, lägg till det att han gör en hel del poäng. Det som gör att jag tvekar är att han egentligen bara gjort allt det här under en säsong och det finns många exempel på mittfältare som imponerat en säsong i lag utanför toppen, för att sedan floppa när de går till en större klubb. Lallana är ingen ungdom, inte ens enligt kraven för att vinna priset som årets unga spelare, och gör sin första riktigt bra säsong nu. Är han så här bra eller är det här en tillfällig formtopp? Hos oss blir Lallana en i mängden, han kommer inte att få spela varje match och det är inte alla som klarar den omställningen. Om Adam Lallana inleder nästa säsong i vår tröja kommer jag att vara väldigt spänd på hans inledning, för jag är inte säker på att han kommer att lyckas, men jag hoppas.

Jesper: Lallana befann sig väldigt långt upp på min lista över sommarvärvningar redan innan de här ryktena om en övergång började florera – så givetvis tycker jag att det vore en bra värvning. Låt mig förklara hur jag tänker. Adam känner till Premier League, han har tagit kliv den här säsongen som gjort att han nu får räknas som en av ligans bästa spelare. Lallana spelar även bra i ett Pochettino-system som i mångt och mycket påminner om det system som Liverpool använder sig av, och sist men inte minst så är han fortfarande utvecklingsbar. Det som väcker frågetecken är som vanligt när det kommer till värvningar av britter – nämligen priset på en sisådär £20-25 miljoner + hans brist av rutin när det kommer till Champions League-spel. Men för £15 miljoner så skulle jag säga att Lallana är ett kap.

Pelle: Det har funnits tillfällen under den här säsongen då jag har suttit framför TV:n och likt de lustiga karaktärerna i Tjuren Ferdinand utbrutit ”BRAVISSIMO! HONOM SKA VI HA” när Lallana har spelat. Jag kan tänka mig att Rodgers har kollat på samma matcher och fått lite av samma känsla, även om hans ord säkert har varit typ ”This boy Lallana is a master technician!”. Ibland har jag nästan blivit chockad över hur hög klass Lallanas spelsinne och tekniska nummer håller. Dessutom spelar han ju ungefär lika ofta som på en offensiv central position som på kanten, vilket är perfekt i Liverpools system.

Det finns alltså fördelar med Lallana och jag tror definitivt att Rodgers vill ha honom. Sedan är det alltid oklart hur mentalt stark en spelare är när steget till en storklubb tas. Lallana är van att spela under mindre press, att vara helt given i laget, och så vidare… Att han har spelat bra i några landskamper ser vissa engelsmän som ett bevis på att han klarar press, men vi snackar ju inte om VM-finaler direkt. Om jag ska sticka ut hakan lite, så tror jag att Lallana kommer att bli en av ligans bästa spelare om han flyttar till Liverpool och klarar pressen. Så skicklig är han.

Däremot är jag inte lika övertygad om att FSG och transferkommittén kommer att vara lika taggade på att spendera £20+ miljoner på en spelare som fyller 26 år i sommar. Samtidigt kommer Rodgers att argumentera för att Lallana håller väldigt hög klass, har rätt karaktär, sällan missar matcher på grund av skada, och är en spelare som kan komma in och leverera direkt. Och man ska verkligen inte glömma att Rodgers fortfarande inte har förlängt sitt kontrakt och att han således säkert befinner sig i en situation där han kan ställa vissa krav på klubben.

LÄmna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

8 Kommentarer

 1. Johan

  Det är inte slut ännu men visst känns det som ManC vann idag. Eller Echo skrev i veckan vi gör 9-0 på CP precis som 1989! Mål av Hysén i den matchen!
  Aston Villa är dock lite oberäknelig och kanske kan hjälpa oss. Annars går sista mutan till Andy Carroll som jag är väldigt glad över att vi sålde. Inget vackert spel när han är i farten.

 2. Kristian

  Rackans vad dåliga Everton är i försvaret, de hål vi blottade på Anfield använder City i varenda anfall. En otroligt frustrerande och hedrande andraplats för oss i år. Så nära att det gör ont!

  Undra om vi inom 5-10 år kommer komma i närheten av att vinna ligan igen som vi är nu. Nu kommer det att bli kapprustning utan dess like i sommar.

 3. jesperess

  Det känns som att Pelle blommade ut i veckans avsnitt. Jag tar åt mig hela äran eftersom det är jag som skapat frågorna 🙂
  Jag håller med dig Johan om att det behövs en backup till Mignolet, och jag tror vi kan hitta honom i Frankrike..

 4. Johan

  Panelen levererar som vanligt! Alltid kul med Pelle involverad. Och jag tror stenhårt på Lallana. Tror inte på mentala svagheter och skulle han ha det då har vi ju Dr. Peters!:) Mignolet tror jag däremot skulle behöva lite konkurrens men ändå ha förtroendet. Lite lurig balansgång. Klart är att vi behöver en keeper gör liga och FA cup matcherna. Mignolet ska inte spela 60+ matcher per år.

Laddar...