Den här veckan levererar vi en ny TL-panel, men i ett lite annat format än tidigare. Utöver frågor som är gemensamma för samtliga paneldeltagare besvaras ett antal läsarfrågor i en andra del!

Tack alla som föreslog frågor!

Rodgers

Liverpool brukar ha svårt att vinna bortamatcher mot Arsenal. Vad talar egentligen för att laget ska lyckas vinna den här gången?

Jesper: – Det som talar för Liverpool är att man alltid lyckats ”bounce back” i matchen efter tunga nederlag. Eller vad sägs om 2-1 mot Manchester City efter uttåget mot Besiktas i Europa League, 3-2 mot Tottenham efter det bleka 0-0 derbyt mot Everton eller den kassaskåpssäkra 2-0 vinsten mot West Ham efter Carling Cup-förlusten mot Chelsea – en av de mest kompletta insatserna den här säsongen enligt mig. Trenden talar LFC för och även att man inte har så mycket att förlora. Nu är det ju bara gå ut och köra som gäller, allt eller inget. Det tror jag passar oss.

Tomas: – Jag har en god vän som är stor Arsenal-fan, därför både ser och diskuterar jag laget ganska ofta. Utifrån det jag sett av dem den senaste tiden är jag mycket orolig inför helgens drabbning, de har både en bredd och en spets som vi saknar och den här säsongen är det mycket som klaffat för dem. De har dessutom en förmåga att rida i land segrar i matcher där de inte övertygar. I dagsläget skulle jag säga att det här är den svåraste matchen att spela i hela ligan. Det är inte mycket som talar för att vi ska vinna, men vi är inte chanslösa. Nyckeln till seger tror jag kommer att bli huruvida vi kan få med Coutinho i spelet eller inte, om han klarar av att hitta ytor mellan mittfält och försvar kommer vi kunna hota dem. En annan nyckel är att våra wingbacks inte får tappa i defensiven, vi möter ett otroligt passningsskickligt lag och om vi inte är noggranna kommer vi att straffas. Jag hoppas vi tätar till det defensivt och satsar på omställningar med Coutinho och Sterling i spetsen, då finns en chans.

Pelle: – Liverpool har spelat bra under andra halvan av säsongen, vilket talar för laget. Det har funnits fin rörelse i bollinnehavet och försvarsspelet har överlag sett bra ut, samtidigt som Mignolet har höjt sig rejält. Dessvärre hade laget verkligen behövt Skrtel i detta möte, 3-backslinjen känns inte lika stabil utan honom. Gerrards frisparksfot är också saknad i den här typen av matcher; när laget inte kan spela ut motståndarna behöver man förvalta de lägen som ges, och det finns i princip ingen annan spelare i hela truppen som kan förvalta ett bra frisparksläge. Någonting mer som oroar är att Liverpool har så svårt att göra ’lätta’ mål, särskilt i Sturridges frånvaro. Sterling har haft lyckade matcher, men jag kan inte komma ihåg den senaste gången som han gjorde 2 mål i samma match, trots många matcher som anfallare och många målchanser i dessa matcher. Det är svårt att förlita sig på att Coutinho och Henderson ska göra drömmål från 25-30 meter. Utgångstipset är tyvärr att Spocks franska lillebrorsa leder Arsenal till ytterligare en hemmaseger mot Liverpool.

Robin: – Jag måste med handen på hjärtat säga att det inte är speciellt mycket som talar för att Liverpool ska slå Arsenal denna gång. Förra årets pulverisering känns långt borta. Arsenal har inte överträffat sig själva direkt denna säsong, men de har ändå lyckats hålla en jämn poängnivå över säsongen. De tappar helt enkelt sällan poäng när de inte borde. Det som eventuellt talar för Liverpool är möjligen just det faktum att Arsenal visat sig väldigt mänskliga i matcher mot bättre motstånd och med större dignitet. Kanske är det så klyschigt att Liverpool kan spela utan press pga skador och avstängningar och det blir Arsenals tur att vika ned sig i ett pressat läge på hemmalag. Det har ju hänt förr så att säga..

* * *

Vad anser du att Liverpool ska göra; tillgodose Sterlings enorma lönekrav och behålla en av Englands största talanger eller sälja i sommar?

Jesper: – Efter att ha läst om det här i x antal veckor nu så känner man ju sig som supporter något uppgiven och trött på den återkommande sagan ”ge Sterling nytt kontrakt, Real Madrid vill ha honom”. Det här är ju nämligen inte den första kontraktsförhandlingen som just Sterling är inblandad i. Redan för ett år sen pågick den förra kontraktsförhandlingen som slutade med att den unge brittjamaickanen fick löneförhöjning, året innan det samma sak. Antingen så måste hans agent(er) vara oerhört bonuskåta, för det är ju ett rimligt antagande att en brittisk stortalang som dessutom röstats fram till något hittepå-pris om vem som är Europas hetaste talang är en stor kassako för vilken agentfirma som helst. Jag tycker det är modigt av Liverpool att stå på sig och inte vika för Sterlings krav. För i slutändan tror jag att det är camp Sterling som kommer behöva vika sig. Liverpool inser att Sterling är en väldigt stor talang och är värd mycket, men ser samtidigt ingen anledning att ge han guld och gröna skogar som Hasse Andersson sjunger om så passionerat på radion. Ingen europeisk toppklubb är i behov eller står och faller med Raheem Sterling, även fast han och hans camp verkar övertygade om motsatsen. Är Memphis Depay bättre? Antagligen.

Tomas: – Det är svårt att ha en stark åsikt i den här frågan, eftersom det mesta man kan läsa om den är spekulationer, men det är några saker i Sterlings kontraktssåpa som stör mig. Först och främst är det verkligen sjukt att en lön på hundra tusen pund i veckan kan vara otillräcklig, det säger något om hur snedvriden fotbollsvärlden är i idag. Sen tycker jag att de löneanspråk som tas upp i media ligger för högt för en spelare på Sterlings nivå, han kan säkert bli en spelare som förtjänar att vara en av de bästa betalda, men han är inte där än och hur kommer då hans anspråk att se ut den dagen han presterar på regelbunden basis? Vår unge engelsman kan säkert få bättre betalt i andra lag, men i vilka lag som kan betala en högre lön än oss kommer han att ha en given startplats och en nyckelroll i offensiven? Han har många goda egenskaper, men än så länge har han också en hel del brister och innan han slipar bort dem tror jag att det bästa för hans skull är att stanna kvar hos oss. För att återkomma till själva kärnfrågan, om det är så att Sterling vägrar skriva på om han inte får en enorm lön tycker jag utan tvekan att vi ska sälja honom, vill han inte vara hos oss mer än så har jag hellre andra spelare i laget.

Pelle: – Sterling är fortfarande bara en talang och ingen färdig toppspelare. Om han inte gör en u-sväng och accepterar Liverpools kontraktserbjudande på £100 000/veckan så bör klubben sälja i sommar, åtminstone om någon annan klubb budar £45-50 miljoner för honom. Det är en löjlig summa och är, precis som hans förmodade lönekrav, en konsekvens av den enorma hype som omges Premier League i allmänhet och engelska spelare i synnerhet. Liverpool kan använda de pengarna till att värva 2-3 spelare som är minst lika bra som Sterling.

Robin: – Utan att exakt veta vilka siffror som diskuteras med agenten och hur upplägget ser ut så är det svårt att svara. Men om vi antar att Sterlings krav är att bli bäst betald i laget och med viss marginal dessutom så tycker jag att han ska säljas. Vi har inte råd med att vika oss för spelares orimliga krav. Han är ingen världstjärna än, men han kan bli. Så ge honom betalt för hans nuvarande förmåga och ge honom prestationstillägg som han själv kan uppnå på planen.

2 kommentarer
  1. Sterling gick ju väldigt nyligen ut med hans syn på hela härvan och hans mål var säkert att lugna upprörda supportrar och piffa upp bilden av honom som i nulägget är en ”pengakåt 20 åring”. Men han skjuter sig själv i foten enligt mig.
    Hans försvar var typ: ”Det har aldrig handlat om pengar för mig utan om att bli så bra jag kan och att vinna titlar”.
    Visst om han lämnar Liverpool NU så kanske (ett väldigt stort kanske) han får en eller två mer titlar nästa säsong. Men dom titlarna kommer han då att med största sannolikhet vinna som inhoppare/squadplayer. Och då kommer vi in på hans vilja att bli så bra som han kan. Det finns ett fåtal lag som har större titelchanser än Liverpool och ingen av dem kan erbjuda lika mycket speltid och chans att utvecklas som Liverpool kan. Så om han vill lämna Liverpool nu så faller hans resonemang platt och det kan bara handla om en sak… Pengar!

  2. Det börjar närma sig att unge herr Sterling-pund uppnår den status som El-Hadji Diouf hade. Man hoppades att han skulle missa dragningar och målchanser bara för att man inte unnade honom att lyckas, även om det nu skedde i den fina röda tröjan.

Kommentarer är stängda.