Den första delen av TL-panelen är redan avklarad! Detta är en andra del bestående av läsarfrågor.

Gerrard1

Läsarfråga: Ska man ersätta Glen Johnson (som med allra största säkerhet verkar lämna) med en ny försvarare, och isåfall, var ska han spela? Som höger wingback där just nu Ibe och Markovic gör ett godkänt jobb (jag ser Sterling främst som en offensiv mittfältare) och således peta bort någon av dem eller någon annanstans?
Jesper – Jag skulle nog ersätta Johnson med en spelare till högerflanken med högre kompetens i offensivt straffområde. Det naturliga valet faller givetvis på Nathaniel Clyne som är kvick, löpstark och har förmågan att slå sin gubbe plus att få in ett välriktat inlägg på det. Enda frågetecknet är givetvis prislappen på Clyne som kan bli riktigt saftig och göra att LFC släpper honom genom fingrarna till slut. Då Ibe och Markovic som du säger gör ett godkänt jobb på den positionen så har jag svårt att se Liverpool spendera £20 miljoner+ på en ny högerwingback, då finns det andra positioner man kan använda de pengarna bättre. Ett budgetalternativ skulle annars kunna vara Newcastles Janmaat som jag tycker gjort bra ifrån sig hos Magpies under säsongen och bör kunna spela i ett bättre och mer namnkunnigt lag än han gör idag – underskattad spelare. Det går dock att vrida och vända på den här frågan fram och tillbaka då det beror på var man vill lägga det största av krutet av sin transferbudget, men jag ser det faktiskt inte som en självklarhet att Johnson ersätts överhuvudtaget i dagsläget. Han är en för oviktig spelare i truppen. Att ersätta Gerrard och få in offensiv spjutspets är nyckeln enligt mig, att ersätta Glen Johnson? Not so much.

Läsarfråga: Hur ser ni på målvaktssituationen till nästa säsong? Skulle ni helst värva en ny förstamålvakt (typ Handanovic eller Cech) eller fortsätta med Mignolet som nummer ett och ta in en yngre målvakt som andrekeeper (typ Ryan eller Sportiello)?
Jesper – Måste faktiskt säga att jag är oerhört kluven i frågan. Hade du frågat mig i november hade jag såklart skrikit efter en ny målvakt. Men då Simon Mignolet, likt Jesus, verkar ha återuppstått från de döda så känns det inte längre lika akut att få in en ny förstemålvakt. Visst går det ta in en Cech, men hur rimmar det med FSG’s policy att satsa ungt och långsiktigt? Och Handanovic, som ju annars är en toppkeeper, tror jag är på tok för dålig med fötterna för att Brendan Rodgers ska vilja hosta upp cash och gå över lik för att få in. Nej, just nu räcker det egentligen med att ersätta Brad Jones med en ung lovande målvakt som kan ge Mignolet bra sparring på träningarna. Sedan om den målvakten heter Ryan eller Sportiello, ja det bryr jag mig mindre om. Så länge han bara inte heter Mattia Perin. Jag är allergisk mot målvakter som honom i Premier League – match made in hell, kort sagt.

balotelli

Läsarfråga: Hur anser ni att nykomlingarna den här säsongen klarat sig? Vad behöver vi ändra på när det gäller värvningsstrategi inför nästa år? (underförstått att undertecknad tycker att de nya i stort sett inte tillfört något, med undantag för Can)
Tomas: – I somras behövde vi bredda truppen, det gjorde vi, men i dagsläget känns det inte som att våra nya spelare haft den inverkan på laget som man hoppades. Det är egentligen bara Emre Can som klivit in och verkligen tillfört, i viss mån även Alberto Moreno. Övriga har blixtrat till ibland, Lallana och Markovic har gjort bra matcher, men inte hållit en jämn nivå. Som helhet tycker jag inte att sommarens shopping fick ett godkänt utfall. När man gör en sådan dyr värvning som Dejan Lovren får det inte bli en så pass stor flopp, vi betalade alldeles för mycket pengar för att få in en spelare som varit en säkerhetsrisk. Den stora missen i sommar var att vi inte lyckades få in Alexis Sanchez, med honom hade saknaden efter Suarez varit mindre. Då hade vi fått in en rörlig anfallsspelare, i stället för att, som nu, sitta med två anfallsreserver som är allt annat än löpstarka.
– Vi är dock i en svår sits på transfermarknaden, så länge vi inte når CL på regelbunden basis kommer vi inte att kunna värva de absoluta toppspelarna, även om det ibland ryktas om både Benzema och Reus är det nog ingen som innerst inne tror att de skulle välja att komma till en engelsk ligafemma om det finns alternativ att spela i lag som Real Madrid och Bayern Munchen. För vår del kommer det fortsatt att handla om att hitta de där spelarna som nästan är världsklass och sedan försöka göra dem till världsklass i vårt lag, en spelare som Coutinho är ett exempel på en sådan spelare. Nästa steg är att försöka undvika att bli en hållplats på vägen mot de största lagen. Spelare som Alonso, Suarez, Mascherano och Torres har de senaste åren alla lämnat oss för ”större” klubbar. Hur stora chanser skulle vi egentligen ha att behålla en spelare som Coutinho om han fortsätter att prestera på en riktigt hög nivå?

Läsarfråga: Bör vi fortsätta med 3 mittbackar samt wingbacks, eller bör vi försöka med något annat än en gång?
Tomas: – Jag skulle tycka att det vore intressant att se oss spela på det här sättet i åtminstone en säsong till, där nyförvärven är mer anpassade efter den här taktiken. I dagsläget har vi inte riktigt någon naturlig wingback till höger, Markovic och Sterling har bitvis gjort det bra, men om vi hittar en spelare mer van på kanten tror jag det kan bli bra. Moreno passar in bra på den andra kanten, men han behöver konkurrens. Ser man till hur truppen ser ut idag är den här formationen bättre anpassad efter spelarna än den vi inledde säsongen med, vi har många offensiva spelare och få ytterbackar, i den här formationen får vi plats med fler av våra bästa spelare. När vi började spela på det här sättet oroade jag mig över defensiven, men den har fungerat långt över förväntan, även om vi senast såg att det finns brister i den också när vi spelar så här.

Läsarfråga: Ska Lallana spela som falsk 10 tillsammans med Coutinho?
Tomas: – Personligen tycker jag inte att Lallana ska starta, inte de dagar vi är skadefria i alla fall. Om han ska starta tycker jag att han ska spela i en offensiv mittfältsroll, där kan han utnyttja sitt presspel och hans teknik kommer bäst till sin rätt. Jag har dock inte riktigt fått något grepp om Lallana än, han är alldeles för mycket upp och ner och han gör inte heller tillräckligt med poäng, han skapar chanser, men förvaltar dem inte. Han är en bra, om något dyr, truppspelare som kan fylla upp vid skador, men inte som wingback.

Läsarfråga: En möjlig forwardsvärvning om vi missar CL. Vad kan vi hämta in då? Vilka kan tänkas komma? I realistiska termer.
Pelle: – Det kommer att finnas ett antal duktiga forwards på transfermarknaden. Om LFC lyckas köpa någon av dessa beror i första hand på ekonomiska faktorer och inte sportsliga (typ CL-spel). Tre väldigt bra namn för Liverpools del är Luciano Vietto, Paulo Dybala och Stevan Jovetic. De är bra på olika sätt. Kanske är Vietto den som passar in allra bäst i Liverpools spelstil, då han är full av energi både med och utan boll. Jovetic har varit en personlig favorit under väldigt många år; han är briljant, men har som bekant haft skadeproblem de senaste åren. Dybala är också en bollvirtuos som har en giftig vänsterfot. Jag kan inte se varför Liverpool skulle sikta lägre än att signa någon av de ovannämnda anfallarna, oavsett om det blir CL-spel eller inte. Det skulle även vara bra om forwardsuppsättningen breddas ytterligare genom att snappa upp Danny Ings för £4-6 miljoner.

Läsarfråga: Vem spelare bör säljas?
Pelle: – Liverpool har ett antal spelare som bör säljas i sommar. Enrique finns på lönelistan men tillför ingenting. Lambert och Borini är inte ens nära att hålla måttet, lyckligtvis verkar det finnas intresse för båda två. Min förhoppning är att Borini ska inse att han behöver röra på sig för att inte kasta bort sin karriär. Balotelli bör man också sälja om hyggligt bud kommer, han passar helt enkelt inte in i Liverpools spelstil. Dessa fyra kan man sälja för att bygga på transferbudgeten, sedan har man ett antal spelare vars kontrakt går ut och som också kommer att lämna klubben.

Läsarfråga: Hur tycker du man ska göra med Wisdom, Ilori och Teixeira? Bör man ge de här spelarna en plats i truppen till nästa säsong?
Pelle: – Alla tre har chansen att knipa platser i truppen, men de måste visa framfötterna under försäsongen. De har egenskaper och behärskar positioner som är extra intressanta med det nuvarande spelsystemet. Jag tror fortfarande att Ilori kan bli hur hur bra som helst, men i hans fall är nyckelordet tålamod. Portugisen är fortfarande valpig och behöver höja sin koncentrationsnivå. Wisdom borde passa väl till höger i en 3-backslinje, men han måste bli smartare och lite allmänt bättre på det mesta. Teixeira borde kunna vara ett alternativ som backup på den offensiva mittfältspositionen, men samtidigt måste man inse att det råder stenhård konkurrens i Liverpool, att Lallana har svårt att platsa på positionen säger något om konkurrensen.

Henderson

Läsarfråga: Är det rätt att ”bara” erbjuda Hendo 80 000 i veckan, och samtidigt Milner 125 000? Vad sänder det för signaler?
Robin: – Är det rätt att ge Coutinho £80.000 och Henderson mer? Kontraktsfrågor är otroligt svåra. Milner har fördelen att komma som etablerad spelare som under längre tid presterat i en sportsligt bättre klubb än Liverpool. Han sitter på ett välavlönat kontrakt och kommer gratis. Vet inte vad han har för lön nu, men jag kan tänka mig att formerna för hans övergång (bosman) ger honom möjlighet att få en bättre lön. Precis som med Sterling så har Henderson en bit kvar till toppen och jag ser faktiskt inte honom som en bättre spelare än Milner idag.

Läsarfråga: Om vi vinner FA-cupen men kommer 5-6 i ligan, kommer FSG att tycka att det är en godkänd säsong?
Robin: – Jag har mycket svårt att se att FSG är tillfreds med 5-6e plats och en seger i FA-cupen. Det kommer förmodligen inte innebära att Rodgers får kicken, men det får han nog inte om han går titellös heller. Målet var Champions League-plats och där går gränsen för godkänt.

1 kommentar
 1. Det är konstigt att Lallana får skit att han inte gör tillräckligt med poäng medans Coutinho som spelat bra mycket mer än Lallana inte får det till samma grad. Lallana är rejält mycket mer effektivare när det kommer till poängproduktionen än våran lilla magiker.
  Båda har gjort 4 mål och 4 assist i ligan.
  Sen ska det tilläggas att Lallana är en bra mycket nyttigare spelare över hela planen med hans arbetskapacitet.

  Om det är någon i dagsläget som inte ska starta om laget är skadefritt så är det Sterling.
  Detta har ingenting med hans kontraktsituation att göra. Han har helt enkelt varit dålig sen hans lilla semester i januari.

  Sturridge har ju inte heller varit direkt bra sen comebacken men har hellre honom på topp än Sterling då han helt enkelt är en äkta anfallare som tar vara på sina chanser och har ett bredare register i sista tredjedelen än Sterling.

  Sterling, om han ska spela, ska hållas på kanten. Både Lallana och Coutinho är rejält mycket mer kreativa i mitten och pressar motståndarna bättre än vad Sterling gör.
  Han har fortfarande otroliga problem ned självförtroendet och vågar inte ta kreativa/vågade beslut så ofta som han borde.
  Han tvekar när han ska göra sin gubbe allt för ofta trots att han 9 gånger av 10 bara behöver peta förbi bollen och springa ifrån.
  Han har en otrolig talang men använder bara en bråkdel av den allt för ofta.

Kommentarer är stängda.