I den här veckans TL-panel diskuteras Sturridges situation i lagt, det faktum att Karius har fått chansen mellan stolparna och hur Klopp bör ersätta Lallana om denne missar matchen mot Manchester United.

Deltar i TL-panelen gör Tomas, Coffe samt Pelle.

* * *

Hittills den här säsongen har Sturridge fått finna sig i att bara agera inhoppare i en hel del matcher. Gör Klopp rätt som inte startar honom oftare?

Tomas: Sett till hur laget, och kanske främst övriga spelare i offensiven, presterat är det svårt att argumentera mot Klopps beslut att hålla Sturridge utanför startelvan. Firmino, Mané och Coutinho har helt enkelt varit för bra för att vår engelske skyttekung ska kunna klämma sig in, han må vara vår i bäste avslutare, men han har inte riktigt samma arbetskapacitet som sina konkurrenter ännu och Roberto Firmino, som håller hans plats, har kanske varit vår allra bästa spelare under säsongsupptakten. Det är tydligt att Klopp gillar brassens arbete på planen och det är inget snack om att dennes effektiva spelstil varit en framgångsfaktor hittills. Jag är lite bekymrad över Sturridge situation i klubben, han är en oerhört skicklig anfallare och det vore tråkigt om han lämnade klubben. Samtidigt känns både Origi och Ings mer lämpade för vårt sätt att spela fotboll i dagsläget, skulle det komma ett skyhögt bud på Sturridge tror jag att Klopp skulle lyssna noggrant.

Coffe: Det här är sannerligen intressant för det är väldigt mycket psykologi inblandat. Ser man till speltid så har egentligen inte så mycket förändrats för Sturridge, att han inte spelat kontinuerligt har varit mer regel än undantag. Tidigare har han dock kunnat motivera för sig själv att speltiden uteblivet på grund av skador eller att han inte varit i matchform. Sturridge är en spelare med väldigt stor tro till sin egen förmåga, hans egoism på fotbollsplanen är en stor del till att han faktiskt blivit så bra som han är. Som väldigt ung var inhoppare i ett stjärnspäckat Chelsea en situation han inte tolererade. Något som förenklar situationen är att Sturridge inte hålls utanför laget av den anledningen att det är någon annan anfallare som är bättre och petar honom, det är en förändring i spelsystemet som just nu spelar helt utan rena anfallare. Att få in Sturridge spetsegenskaper är helt klart en stor fördel för kollektivet, problemet är att Sturridge tenderar att sätta sig själv före laget, jag tror därför att Sturridge inte kommer acceptera att hållas utanför startelvan långsiktigt. För just den här situationen kan det ha blivit en ”blessing in disguise” att Lallana skadade sig, då löser sig problemet naturligt. För att han haft begränsad speltid den här säsongen har helt klart varit rätt beslut av Klopp. Nu har Sturridge chansen att visa upp sin bästa sida och gör han det, kommer han inte bli petad, för en glad Sturridge är en enorm tillgång och något som kommer behövas om Liverpool vill utmana om de finaste valörerna.

Pelle: Jag tycker att Klopp gör rätt. Rent individuellt platsar förstås Sturridge i Liverpool, men Klopp måste anpassa laguttagningen efter sättet som han vill att laget ska spela på. Det är ju främst taktiska orsaker som håller Sturridge utanför startelvan; han är inte i närheten av lika duktig i presspelet som Firmino är och presspelet börjar längst fram. Det i kombination med att Firmino och flera andra offensiva spelare har varit väldigt bra håller Sturridge utanför startelvan. Det är en tuff situation för Sturridge. Förhoppningsvis biter han ihop och försöker förbättra sitt spel utifrån Klopps taktiska direktiv – för i längden är det nog ohållbart att han sitter så här mycket på bänken. Det finns ingenting i Sturridges historik som antyder att han kommer att sitta nöjd på bänken, snarare tvärtom. Han är dessutom rimligtvis i sina bästa år som fotbollsspelare och är nog väldigt angelägen om att visa framfötterna på de största scenerna. Förhoppningsvis blir det i Liverpools tröja (samt landslaget) men det här börjar bli en lurig situation. Det ska bli spännande att följa händelseutvecklingen under säsongen.

* * *

En som har fått förtroendet på sistone är Karius. Gör Klopp rätt som ger honom chansen? Hur tycker du att han har sett ut hittills?

Tomas: Om Klopp ser Karius som lagets förstemålvakt tycker jag att han gör helt rätt i att starta honom nu, det finns inte så många cupmatcher att spela in honom i och det vore också fel att spela Mignolet tills en tavla kommer och sedan peta honom. Derby, Hull och Swansea var ändå lämpliga matcher att inleda satsningen med, nu har han tre matcher i kroppen inför matchen mot United och det känns bra. Spelmässigt har jag inte blivit imponerad av Karius insatser hittills, främst har han sett skakig ut i luftspelet och det är såklart något som oroar inför mötet med ett fysisk starkt United i nästa omgång. Att unga målvakter behöver en liten tid att anpassa sig är dock inget nytt, minns De Geas första säsong, och det är nog något vi får räkna med innan han vant sig vid spelet i ligan, vid samspelet med sin backlinje och vid att spela i ett bollförande lag som inte släpper lika många skott som hans tidigare klubb. Nästa match kommer att bli extremt viktig för hans första tid i klubben, en tavla mot Manchester United glöms inte bort, men det gör inte heller en stormatch. Håller han Zlatan, Rashford och de andra stången kommer en missad utboxning mot WBA i november att glömmas snabbt, men motsaten kommer att leda till rubriker, frågetecken och en press han nog gärna slipper. Med detta sagt ser jag det som givet att Karius startar mot United, jag tror inte att rotation på målvakter är en bra väg att gå, vår sista utpost ska känna fullt förtroende.

Coffe: Givetvis bör Klopp satsa på den målvakt han värvat för att stärka upp det området som han uppenbarligen identifierat som en brist i Liverpool. Svaret man känner till är att Mignolet inte varit bra nog för på den mängd matcher han faktiskt spelat. Trots att vi hade haft en bra period med Mignolet när Karius varit skadad så genomfördes bytet tämligen omgående när Karius var tillbaka vilket var ett tydligt statement för vem som är nummer ett. Nu är det upp till Karius att visa huruvida han kommer bli lösningen för målvaktsposten eller inte. Efter att Karius fått chansen har vi vunnit matcherna, men det har inte varit hans förtjänst, han har tyvärr sett oerhört svag ut inom de områden som Mignolet tidigare kritiserats mycket för. För Karius skull är det tur att vi faktiskt inte tappat poäng på hans osäkerhet. Med det sagt så minns jag tillbaka på när David de Gea var ny i United och han såg verkligen inte bättre ut, så man kan ju hoppas att Karius har samma utvecklande stig att vandra i sin Liverpool tröja.

Pelle: Jag gillar mycket med Karius spel. Den största skillnaden gentemot Mignolet är ju att Karius står längre ut och är bättre med fötterna. Hittills har Karius visat samma brister som Mignolet i luftspelet, men förhoppningsvis kan han slipa bort det. Med tanke på att det trots allt finns tydliga fördelar med att ha Karius mellan stolparna så tycker jag att Klopp gör rätt som försöker spela in honom.

* * *

Adam Lallana riskerar att missa matchen mot United, hur ska Liverpool ställa upp utan honom i startelvan?

Tomas: Som jag ser det finns det två alternativ, antingen flyttar vi ner Coutinho i banan och petar in Sturridge i offensiven eller så får Emre Can kliva in på mittfältet tillsammans med Wijnaldum och Henderson. Med tanke på hur fysiskt starka United är skulle jag kunna tänka mig att Emre Can ligger bra till, i både närkamper och huvudspel vore han en tillgång i den här matchen. Att ha Coutinho som en av de tre på mitten kanske vore en lite optimistisk uppställning, men jag måste erkänna att den lockar mig ändå. Coutinho må vara ganska liten, men han är ingen dålig närkampsspelare och med rätt uppbackning tror jag han skulle kunna lösa situationen på ett bra sätt. Adam Lallanas utveckling under det senaste halvåret blir extra tydligt nu när skadan på honom känns som ett problem, han har kommit perfekt in i sin roll och verkligen klivit fram som en nyckelspelare den här säsongen. Att ersättaren i elvan antingen heter Emre Can eller Daniel Sturridge säger dock en del om vår truppbredd just nu, de ska båda kunna kliva in och göra ett bra jobb. De båda kämpar för att återta sin startplats och det finns få tillfällen som passar bättre till det än en match på Anfield mot Manchester United.

Coffe: Alternativen är att Sturridge kommer fylla luckan och positioner kommer justeras för att det ska bli möjligt eller att man fortsätter med en offensiv trio med Coutinho, Firmino och Mané och behöver således fylla den sista mittfältsplatsen brevid Henderson och Wijnaldum med Can/Stewart. Tycker båda alternativen känns attraktiva nog för att kunna slå United och föredrar egentligen inte det ena framför det andra då vem som än kommer in behöver göra en stabil insats, vilket tilltalar mig med att välja Stewart. Sturridge och Can känns mer som fågel eller fisk.

Pelle: Ett alterntiv är att kasta in Emre Can och därefter låta Wijnaldum spela lite längra fram, där Lallana brukar spela. Det skulle ge Wijnaldum större frihet att ta de djupledslöpningarna som han är så duktig på. Ett annat alternativ som absolut inte ska glömmas bort, särskilt inte om Emre fortfarande inte är i bra form, är att kasta in Stewart. Han skulle i så fall också kunna ta en defensiv roll som ger Wijnaldum samma utökade offensiva friheter som Emres närvaro skulle kunna göra. Jag tycker att Stewart har gjort det bra i de matcher som han har spelat med A-laget och kanske vore att starta i en stormatch ett ganska naturligt nästa kliv för honom, han är pålitlig på ett sätt som tilltalar mig i matcher mot bra motståndare. Det känns nästan konstigt att skriva, men Stewart känns som ett bättre alternativ än Lucas. Även om Lucas kanske inte skulle göra bort sig så retar jag upp mig på hans tendens att dra på sig onödiga frisparkar, och känslan är ju att han nog borde ha lämnat förra sommaren.