[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Vi skriver olika slags inlägg här på Totaal Liverpool. En inläggstyp som inte har figurerat särskilt frekvent på bloggen är panel-upplägget, där flera skribenter besvarar flertalet aktuella LFC-relaterade frågor.

Just nu pågår försäsongen för fullt, samtidigt som transferfönstret är öppet. Dagens frågor handlar således mestadels om dessa två topiker.

Den här gången består panelen av, förutom de ’vanliga’ bloggarna Jesper (@JesperEss) och Pelle (@Pelle2x) även av Robin Karlsson (@KongoKarlsson), som således gör debut på Totaal Liverpool.

jakarta

Försäsonger är alltid luriga och det är svårt bedöma laget, så vad kan man egentligen förvänta sig av en försäsong?

Jesper: Jag har sett såpass många försäsonger att jag kan säga att det är mycket viktigare än vad alla runtomkring vill ge sken av. Det brukar heta att resultaten inte är det viktiga, men jag vet inte riktigt om jag kan hålla med. Det man kan förvänta sig att få se är (bra) intentioner i spelet. Försäsongen är enligt mig till för att bygga självförtroende mer än något annat – och att förlora mot ett asiatiskt ’hittepå-lag’ stärker naturligtvis inte den känslan. Helst vill jag få ett kvitto på att man spelar bra, skapar chanser, och framförallt – vinner. Den känslan tar man med sig till resten av säsongen sen.

Pelle: Som supporter kan man inte förvänta sig särskilt mycket av en försäsong, utöver att se nyförvärven spela i den röda tröjan, vilket i och för sig alltid är roligt. Man kan även förvänta sig att klubben försöker att locka till sig nya fans genom att åka på turné till… ja, så långt bort som möjligt? Kort sagt; man tar sig till platser som man helt och hållet saknar möjlighet att fysiskt vara på under pågående tävlingssäsong.

För Rodgers del handlar försäsongen om att implementera sin spelidé och vision i gruppen. Att åka på träningsläger och resor är trots allt inte endast fysisk förberedelse för spelarna, utan även någon slags modern teambuilding på elitnivå. Att få spelarna i fysiskt topptrim tar naturligtvis andra, mer sakkunniga inom just detta, än Rodgers hand om även om han är ytterst ansvarig för att det blir bra i slutändan. För spelarnas del handlar försäsongen till stor del om att komma i god fysisk form – vilket de naturligtvis gör bäst om de lyckas undvika skador – samt att visa träningsvilja och komma in i spelidén och gruppen.

Robin: Årets försäsong handlar i vanlig ordning en del om PR och naturligtvis om att se till att alla spelare är i topptrim inför säsongsstarten. Förutom det tror jag det är viktigt att de nya spelarna får en chans att komma in i laget och ifall de inte var vana vid det tidigare, anpassa sig till Rodgers spelfilosofi. Detta är inte minst viktigt i år med en ny förstekeeper(?) mellan stolparna som måste fungera ihop med försvaret . Dessutom är en försäsong en chans för de spelare som inte hör till ”de givna” i truppen att visa att de förtjänar en plats. Pacheco, Spearing och alla de andra måste verkligen visa BR att de har i Liverpool att göra under både träning och match, något som t.ex de nyss nämnda inte verkar klara av.

ibe

Jordon Ibe verkar ha utvecklats (mycket under det senaste året), vad tror du att han kan få för roll nästa säsong?

Jesper: Om vi ska tolka alla videos som LFC postat på Twitter, Instagram och Youtube den senaste tiden – så har Ibe imponerat på träningarna. Den spontana känslan är att han antagligen kommer att få rikta in sig på spel i Carling Cup, täcka upp för skadade spelare och möjligtvis göra några sporadiska inhopp i Premier League, lite som Suso under den gångna säsongen. Jag tror inte att Ibe kommer att få ett ’Sterling-genombrott’ i år, för på den nivån är han inte riktig än. Men förhoppningsvis kan han fortsätta att utvecklas genom regelbunden träning med a-laget, och spela matcher med U21/Reserv-laget.

Pelle: Jag är inte beredd att dra några enorma slutsatser av Ibes utveckling. Att han har utvecklats tar jag för givet, då det är helt naturligt att göra under tonåren. Frågan är snarare hur mycket han har utvecklats – och om utvecklingen är tillräcklig för att han ska kunna starta A-lagsmatcher i åtminstone cupsammanhang. Någonting som talar emot Ibe är dessvärre just Sterling, då de konkurrerar på samma positioner och Rodgers har inte hur många minuter som helst att fördela ut till spelarna. Jag tror att Ibe kommer att starta ett fåtal cupmatcher och göra några inhopp i ligan under säsongen. Jag vill inte hypa honom för mycket i detta skede.

Robin: Ibe är onekligen en av de många talanger som vi innehar i vår trupp och oavsett vad som händer med honom under säsongen så kommer det bli intressant att följa hans framfart. Visst finns det vissa liknelser med Sterling, men till skillnad från unge Raheem har Ibe redan en mer utvecklad fysik. Hans roll nästa år tror jag kommer bli liknande nyss nämnda Sterling och jag tror de båda kommer att få sina chanser, men det skulle förvåna mig mycket om Ibe tar såpass stora kliv att han utvecklas till en given startspelare. En annan faktor som spelar in är om det skulle anlända ytterligare nyförvärv på de offensiva platserna som kan ge än mer konkurrens för våra ynglingar och inte minst då Ibe. Med ”lagom” matchning tror jag dock Ibe kan bli guld värd om några år och jag litar fullt på att BR behandlar hans talang på bästa sätt.

* * *

Finns det några ynglingar som du gärna hade velat se under försäsongen, men som inte kom med?

Jesper: Jag hade personligen gärna sett att Ryan McLaughlin fått ytterligare en chans i årets försäsong. Av allt att döma så är han en av de spelarna som de i ledningen rankar högst, och i mitt tycke är han en betydligt mer intressant spelare än Jon Flanagan, som fick följa med istället. Men McLaughlin’s tid kommer att komma och det är nog bara en tidsfråga innan vi kommer få se honom i a-laget.

Även Joao Carlos Teixeira tyckte jag förtjänade att få komma med, antagligen på Jay Spearings bekostnad, då denne inte verkar ha någon framtid i klubben. Om Rodgers inte hade haft så många centrala mittfältare att förfoga över så är jag övertygad om att Teixeira hade kommit med. Synd att han inte var typ…vänsterback.

Pelle: Jag tror att Joao Carlos hade otur i den bemärkelsen att han troligtvis hade fått åka med om Jay Spearing hade accepterat en flytt till Blackburn någon vecka innan avresan till Asien. Vidare kan det mycket väl vara så att Ryan McLaughlin redan är tillräckligt bra för att kunna hantera A-lagsträningsmatcher, men även han har otur, då klubben av någon anledning producerar många talangfulla högerbackar.

En lite bortglömd talang är annars Jerome Sinclair, som ju är en väldigt spännande ung anfallare. Det är förvisso inte överdrivet förvånande att han inte är med nu, men jag kan tänka mig att han får åka med på en dylik turné nästa sommar.

Robin: Ärligt talat, nej. Suso, Coady samt Ngoo har försvunnit iväg på lån och bedömmer BR att spelare som Yesil, Morgan, McLaughlin och alla de andra inte är redo så litar jag på det. Vi har nog med unga och nya spelare som ska slussas in i laget. Skulle jag emellertid välja någon så kanske unge Jones i mittförsvaret, där vi kan komma att behöva alternativ om saker och ting skulle gå riktigt snett. Hade heller inte haft något emot om de skickade hem Flanagan.

skrtel

Hur ser du på Martin Skrtels vara eller icke vara i klubben? Är det rent av troligt att han blir kvar?

Jesper: Efter att ha sett hans insatser förra säsongen så kan man väl säga att han är en opålitlig spelare. Jag tror att Skrtel är en spelare som behöver matchas regelbundet för att kunna prestera max, och om Rodgers får in sitt förstaval på mittbackspositionen nu i sommar så betyder det att slovaken kommer att få nöta bänk. En Skrtel som ruttnar på bänken är något jag fasar över, så jag ser gärna att han blir såld. Men jag är långt ifrån övertygad att det kommer att ske.

Pelle: Skrtel verkar ju dessvärre inte riktigt synka med Rodgers spelfilosofi. Det är dålig passform, som jag brukar säga. Jag tolkar den nuvarande situationen ungefär så här; Skrtel vill lämna och Liverpool vill sälja till rätt pris – men ingen intressent har budat i närheten av vad LFC vill ha. Samtidigt vet alla att klubben försöker signa en till mittback, helst Papadopoulos, och då blir Skrtels möjligheter till speltid minst sagt begränsade. Kanske sänker Liverpool sin prislapp om man lyckas signa greken eller någon annan mittback som omedelbart kan göra entré i startelvan?

Robin: Som det känns just nu hänger Skrtels vara eller icke vara på om vi får in en ny mittback som kan fylla hans skor. Kommer det in en ny pjäs i backlinjen tror jag LFC agerar snabbt och gör sig av med Skrtel då hans lön inte alls stämmer överens med en back up-spelares. Om vi däremot inte lyckas hitta en fullgod ersättare finns chansen att slovaken även detta år blir utkonkurrerad av en äldre kollega (läs Toure). Det andra alternativet om han blir kvar, som förvisso känns långt bort, är att vi får se en på-nytt-född Skrtel som presterar lika bra som förförra säsongen.

* * *

Vilka positioner bör man lägga krut på i den resterande delen av fönstret?

Jesper: I januari så skrev jag att positionerna som LFC måste förstärka är 1. vänsterback, och 2. högerytter. Det håller jag fortfarande fast vid – då varken Downing eller Enrique bör ha cementerade platser i ett lag som fightas om en topp 4-placering.

Men jag tror att Rodgers kommer att prioritera annorlunda i det här fönstret. Minst en mittback till är ju såklart given, och med tanke på det starka intresset för Henrikh Mkhitaryan så lär det  även komma in en offensiv central mittfältare. Utöver dessa så hänger det på vilka som lämnar. Då Pepe Reina verkar påväg bort ifrån klubben så kommer nog en ny målvakt komma in, och om ni frågar mig så tror jag att den målvakten kommer heta Alex McCarthy.

Pelle: Egentligen behöver Liverpool förstärka för många positioner för att jag ska vara bekväm med situationen. En mittback och en offensiv mittfältare måste vara viktigast just nu, men truppen skulle även må bra av en vänsterback, en defensiv mittfältare, en till kantspelare och naturligtvis en andrakeeper… Och då har jag inte ens nämnt Suarez, som naturligrvis måste ersättas om han försvinner. Möjligtvis kan man ersätta Coates med Wisdom, men Rodgers verkar vilja ha en ny talang där, då helst Ilori.

Robin: Då jag inte litar på ovanstående slovak hade jag hemskt gärna sett en mittback av rang som ersättare. Agger klarade sig bra från skador förra året, men frågan är om vi har lika mycket flyt med hans hälsa detta år? Coates (om han nu blir kvar) känns verkligen inte hundra och vågar vi lita på Kelly eller Wisdom i mittförsvaret? Nej, en stabil och duktig mittback behövs och kan han dessutom agera defensiv mittfältare vid behov är det jackpott.

Beroende på hur mycket Rodgers tror på våra vänsterbackar skulle dessutom ett sådant exemplar kunna vara aktuellt. Enrique verkar det råda delade meningar om och frågan är om han är tillräckligt bra för att spela vecka ut och vecka in? Om BR inte bedömmer att Robinson på allvar kan utmana spanjoren kanske en vänsterback kan anlända för att sätta press på Enrique.

Lite samma känsla har jag angående innermittfältet. Vem ska täcka upp för Lucas när han saknas? Spearing på väg bort och ingen annan har väl egentligen samma förmågor som vår numera kära brasse? Kan Henderson ta det ansvaret? Kanske.

Som grädde på moset skulle det naturligtvis inte heller sitta fel med en mittfältare (ytter eller central) som verkligen kan höja kvalitén på offensiv planhalva – vår riktiga marquee-signing som det pratas så mycket om.

Det borde väl räcka? Om Suarez stannar.