TL-panelen är tillbaka med ytterligare ett avsnitt!

Den här gången tar vi upp intressanta frågeställningar som exempelvis varför Liverpool spelar som bäst mot kvalificerade motståndare, hur innermittfältet bör formeras, och målvaktsposten.

* * *

Varför är Liverpool så bra mot bra lag?

Pelle: Liverpool är duktiga på att stressa sönder sina motståndare och vinna bollen högt upp i planen, men en förutsättning för att den gameplanen ska fungera är att motståndarnas har en ambition att spela sig ur situationer. Det blir betydligt tuffare att få ut någonting av presspelet när mindre spelskickliga motståndare inser sina begränsningar och slår längre bollar. Ofta är dessa lag dessutom väldigt bra på att slå de lite längre bollarna som de mer spelskickliga topplagen helst undviker. Att slå långt kan vara en effektiv strategi om du har rätt spelartyper och en tydlig strategi, de mindre spelskickliga lagen är betydligt vana med den typen av spel. Det tror jag är den taktiska huvudorsaken till att Liverpool ofta har oväntat svårt mot sämre lag. Sen har nog Liverpool, sett till en flerårsperiod, haft lite väl hög svansföring sett till vad man faktiskt har ställt på planen; fansen har ofta överskattat materialet och kanske har man överskattat sig själva lite också. Det finns inte längre lätta motståndare i Premier League.

Tomas: Jag tror den stora anledningen till att matcherna passar oss är att de blir väldigt öppna, vårt presspel lönar sig mer mot lag som försöker spela sig fram, än mot de som skickar iväg bollen så fort de blir pressade. Dessutom tycker jag att det varit tydligt under Klopp att vi har problem att skapa chanser mot lag som försvarar djupt och väntar in våra anfall. När vi kan vinna boll och anfalla snabbt mot lag som inte riktigt hunnit samla sig är vi klart mer effektiva än när vi anfaller mot lag som står redo.

Coffe: Det är några av få gånger spelarna får bevisa sin skicklighet mot vad de förmodligen anser som jämbördiga motståndare eftersom tabellen oftast inte har motiverat samma slutsats.

* * *

Jordan-Henderson_2994635

Henderson och Wijnaldum spelar bra tillsammans på Liverpools innermittfält. Bör de få fortsätta eller bör Klopp försöka matcha in Emre Can?

Pelle: Just nu är Henderson och Wijnaldum lagets klart bästa innermittfältare, vilket betyder att de just nu ska starta alla ligamatcher. Dagsformen ska avgöra och där ligger de två helt klart före Emre. Jag är negativt överraskad över Emres långa startsträcka hittills, det känns som att han har ganska många veckor kvar till toppformen, men hoppas jag har fel. Angående Hendo och Wijnaldum så kommer deras samspel naturligtvis bara att bli bättre ju bättre de lär känna varandra som spelare. Båda är ju löpstarka och mångsidiga spelare, så en tydlig taktisk rollfördelning dem emellan är helt klart att föredra.

Tomas: Jag tycker absolut att Henderson och Wijnaldum bör få fortsatt förtroende på mitten, de senaste två matcherna har de stått för riktigt imponerande insatser och det skulle vara fel att flytta på någon av dem i dagsläget. Emre Can bör få försöka slå sig in i laget genom inhopp i första hand. Samtidigt kommer det att komma matcher då hans fysik behövs mer och då är det bra att ha honom som alternativ. Att vi har tre spelare som kan göra upp om två platser är såklart enbart positivt, konkurrensen kommer att göra laget bättre. Can behöver bli mer direkt i sitt passningsspel och göra bättre värderingar när han har bollen i spelvändningar om han vill ta tillbaka sin startplats, han kommer att få sina chanser, då måste han visa att förtjänar dem.

Coffe: De bör helt klart få fortsätta då jag personligen tycker de är bättre i dagsläget även om Emre Can har potential att bli bra på sikt, dessvärre fortfarande för naiv i sitt spel. Skador, avstängningar och formsvackor kommer förmodligen lösa vem som spelar naturligt.

* * *

Karius gjorde sin tävlingsdebut mot Derby. Är det dags för honom att få förtroendet mellan stolparna även i ligan?

Pelle: Jag hoppas att Klopp kommer att göra Karius till etta. Han utstrålar ett självförtroende som Mignolet saknar, det i kombination med att tysken är bättre med fötterna skulle nog ge backlinjen ytterligare trygghetskänsla. Samtidigt kan jag förstå om Klopp inte vill vaska om för mycket nu när laget är inne i en framgångsperiod.

Tomas: Jag tycker att det här är en väldigt svår fråga, det finns egentligen ingen anledning att flytta på Mignolet, men samtidigt är cupmatcherna så få att det inte riktigt räcker att spela in Karius där. Om Klopp ser Karius som sitt förstaval tycker jag att han ska starta honom i ligan redan till helgen, men om det är, som han sade i veckan, att han inte har någon uttalad etta skulle det kännas väldigt konstigt om han petade Mignolet efter bortasegern mot Chelsea. Jag tycker att man kan se tecken på att belgaren utvecklat sitt spel sedan förra säsongen, även om hans luftspel är långt ifrån perfekt har han visat en något större beslutsamhet än tidigare. Jag tror vi kommer att se Karius starta ganska snart, kanske inte redan till helgen, men om Mignolet är etta när vi närmar oss julschemat kommer jag att bli förvånad.

Coffe: Nej, jag tycker Mignolet bör få fortsätta ha förtroendet tills han blir utkonkurrerad på allvar. Att byta när vi är inne i en bra period känns spontant som en onödig risk.

* * *

Liverpool har fått igång målskyttet hos flera spelare, men har hittills kanske ingen spelare som verkligen sprutat in mål. Vem tror du vinner den interna skytteligan och varför?

Pelle: Mané är sylvass och tar mängder med djupledslöpningar. När han lär känna medspelarna bättre kommer de att leverera bättre tajmade djupledspassningar & instick till honom. Då kommer Mané att sättas i fler lägen och tillföra ännu mer spets. Därför tror jag att Mané vinner skytteligan.

Tomas: Jag tror att Firmino kommer att bli vår bästa målskytt den här säsongen, av flera anledningar. Den främsta anledningen är att han kommer att spela de matcher då han är frisk, oavsett motstånd passar han bra in i elvan. Vi har redan sett att Sturridge kan komma att få vila i vissa matcher, det tror jag gör att han inte kommer kunna hålla jämna steg med brassen. Samtidigt känns Firmino mer klinisk i sina avslut än Mané, som jag också tror kommer att vara med och konkurrera om skytteligatiteln i laget. Firmino är spelskicklig, smart, har ett bra skott och kommer att spela i stort sett varje match, förutsatt att han är frisk.

Coffe: Jag tror Mane kommer göra flest mål och vinna skytteligan eftersom det är vår mest naturlige djupledsspelare.

* * *

Balotelli gör succé i Nice. Tror du att han kan komma tillbaka på de största scenerna?

Pelle: Jag tror inte det. I en klubb som Nice är Balotelli ”a big fish in a small pond” vilket nog är precis vad han behöver vara för att få ut maximalt av sitt eget spel. Han behöver känna att laget anpassar sig efter honom, det funkar inte när han ska anpassa sig efter laget.

Tomas: Mario Balotelli kommer alltid att skapa rubriker, var han än spelar, och i perioder kommer han säkert att göra en hel del mål, men frågan är vilken klubb som skulle våga satsa pengar på honom igen? Kanske kan en landslagsplats göra honom hetare på transfermarknaden, men på något sätt känns det som om han borde ha kommit längre redan nu om han hade allt som krävdes för att lyckas på de stora scenerna.

Coffe: Nej Balotelli kommer säkert spela många år framöver men hans peak blir aldrig bättre än vad han redan upplevt.

2 kommentarer
 1. Kloka analyser måste jag säga! Vi spelar alltid bättre mot lag som försöker spela sig ur situationerna pga presspelet!

  Men Klopp har gjort några väldigt intressanta nyförvärv för att få igång bättre spel mot lag som slår långt!

  1. Matip/Klavan – Försvarare som kan ta kampen med stora anfallare och vinner luftduellerna
  2. Wijnaldum – En innermitt som kommer ta många löpningar in i straffområdet och vinner många nickdueller både offensivt och defensivt.
  3. Sist men inte minst Mané! Han sjuka löpningar kommer öppna mycket yta för antingen sig själv eller medspelare!

  Jag känner på mig att den här säsongen kommer bli riktigt, riktigt bra!!

 2. Tror att vi fortsatt kommer att ha problem mot lågt sittande lag som ändå har kvalitet. Att vi avfärdar lagen i ligacupen är pga att de saknar den kvalitet som lag som Burnley, Hull, Sunderland mfl har. Vi har spelar 4/5 matcher mot förmodade topplag, 1 match mot nedflyttningskandiidat. Ska bli väldigt intressant att se hur det går nu när vi går in i en period mot lite på pappret lättare motstånd.

  Hoppas Klopp kan hitta nyckel till att luckra upp låga försvar. Då kan vi vara med och slåss on CL-platserna på allvar

Kommentarer är stängda.