Varje säsong innehåller särskilda prestationer, på gott och ont. Nedan följer mina ytterst personliga utmärkelser för säsongen 19/20:

Säsongens spelare alla kategorier: Virgil van Dijk
Kommentar: Motivering överflödig. Ingen spelare i ligan är så överlägsen som van Dijk.

Säsongens målvakt: Alisson Becker
Kommentar: Ny fantastisk säsong av en fantastisk målvakt. Det finns inga svagheter i hans spel. Bäst i världen?

Säsongens back:
Virgil van Dijk
Kommentar: Bäst av alla, så enkelt är det.

Säsongens mittfältare: Kevin de Bruyne
Kommentar: Trots Citys relativt sett mediokra säsong har belgaren levererat världsklassmatcher vid många tillfällen. Respekt.

Säsongens anfallare: Danny Ings
Kommentar: Ytterst nära att vinna skytteligan i ett medelmåttigt lag som förmodligen hade åkt ur utan hans målskytte. Jag är väldigt glad för hans personliga framgångar, och det är nog alla andra LFC-fans också.

Säsongens MVP: Virgil van Dijk
Kommentar: Liverpool vann ligan överlägset, och vi hade varit ett annat, sämre lag, utan van Dijk. Jag kan bara inte bortse från honom.

Säsongens LVP (Least valuable player) – Jesse Lingaard.
Kommentar: Ofattbart att han fortfarande är kvar i en av världens största klubbar. En riktig medelmåtta.

Säsongens talang: Trent Alexander-Arnold
Kommentar: Fortfarande bara 21 år och därmed fortfarande en talang, även om han numera är en etablerad världsklasspelare. Besitter en magisk högerfot och speluppfattning.

Säsongens veteran: James Milner
Kommentar: Morgan och Reina utgör tuff konkurrens, men Milner har trots allt varit en värdefull squadplayer i ligans överlägset bästa lag. Förmodligen ännu viktigare utanför planen än på densamma.

Säsongens genombrott: Mason Greenwood
Kommentar: Alltid trist att berömma United-spelare, men att göra 10 mål som 18-åring är fantastiskt. Kommer förmodligen utvecklas bättre än Federico Macheda och Adnan Januzaj, som ju var perverst hypade av United-fansen för några år sedan.

Säsongens sommarköp: Danny Ings
Kommentar: Saints köpte loss honom förra sommaren och man kan ju lugnt konstatera att de fick valuta för pengarna. På ett sätt lite kul att LFC kunde ”betala tillbaka” till Saints också, annars har vi ju plundrat dem år efter år.

Säsongens vinterköp: Bruno Fernandes
Kommentar: Ryktades till alla topplag under lång tid, till slut slog United till och köpte loss honom. De har knappast ångrat sig, förmodligen var han rent av skillnaden mellan Europa League och Champions League i slutändan.

Säsongens försäljning: Alex Iwobi
Kommentar: Arsenal fick £28m + add ons för Iwobi, Everton fick 1 mål och 0 assist på 25 ligamatcher för pengen. Arsenal kan skratta hela vägen till banken.

Säsongens lån: Dean Henderson
Kommentar: 23-åringen har förmodligen varit den bästa engelska målvakten under säsongen, även om han gjorde en groda mot LFC och konkurrensen inte var stenhård. Det blir onekligen intressant att se hur United gör med målvaktsposten till nästa säsong.

Säsongens manager: Jürgen Klopp
Kommentar: Har byggt ett lag, med betoning på lag, som vann ligan överlägset. Samtidigt svårt att jämföra med typ Graham Potter som lyckades stanna kvar i PL genom att spela bra fotboll med Brighton, det är också en stor prestation men i andra änden av tabellen.

* * *

Svennis-utmärkelsen (går till den tränare från en mindre nation som har levererat bäst under säsongen): Nuno Espírito Santo
Kommentar: Med tanke på att Portugals befolkning är liknande Sveriges blir detta en lämplig kandidat. Nunos resultat, spelarutveckling och sevärda spel imponerar. Helt klart en god tränargärning.

Steve Finnans hedersutmärkelse (går till en underskattad spelare som alltid prioriterar jaget före laget): John Fleck
Kommentar: Liten & ettrig hårt arbetande central mittfältare med schysst vänsterfot som jag har följt under många år. Förtjänar att spela i PL, men är verkligen ingen spelare som får strålkastarljuset riktat mot sig.

Säsongens besvikelse: David de Gea & Kepa
Kommentar: Det är omöjligt att ”peta” någon av dessa målvakter. de Gea har gått från att vara en av världens bästa målvakter till en av ligans sämsta förstamålvakter, Kepa är världens dyraste målvakt men ibland undrar jag nästan om han har minus i räddningsprocent. Ofattbart stora besvikelser i min bok.

Säsongens mest senstartade: Dominic Solanke
Kommentar: Det dröjde ofantligt länge innan Solanke spräckte målnollan i sin ”nya” klubb, men till slut lyckades han ändå göra några mål alldeles i slutet av säsongen. Hoppas han kan fortsätta på det spåret nästa säsong.

* * *

Säsongens viking (går till den skandinaviska spelaren som varit bäst under säsongen) – Teemu Pukki
Kommentar: Visst har Nilsson-Lindelöf och Christensen gjort många matcher för CL-kvalificerade klubbar, och de förtjänar all respekt, likaså Berge för hans säsongshalva i Sheffield, men det är ändå Pukkis prestationer som jag minns mest av skandinaverna den här säsongen. Under inledningen gick Pukki på vatten, och det minnet består, att både han och Norwich mattades av kan jag på något sätt trots allt acceptera.

Säsongens sydamerikan:
Alisson Becker
Kommentar: Behöver ingan ny motivation, men extra imponerande att hans skador inte verkar störa honom märkvärt.

Säsongens nordamerikan: Christian Pulisic
Kommentar: ÄNTLIGEN har vi fått en bra jänkare i PL! Med all respekt för Dempsey, Howard och Donovan, men Pulisic är någonting helt annat. Det enda som är synd är att han inte spelar för LFC.

Säsongens afrikan: Sadio Mané
Kommentar: Hade tuff konkurrens i form av Salah och Auba, men när allt kommer omkring tycker jag ändå att Mané har varit den bästa offensiva spelaren i ligan den här säsongen. Hade kunna fått säsongens anfallare också, men där ville jag lyfta fram Ings.

Säsongens asiat:
Çağlar Söyüncü
Kommentar: Var förmodligen ligans näst bästa mittback efter van Dijk, i alla fall första halvan av säsongen, och gjorde att Leicester inte saknade Maguire. Är född i Izmir som ligger i den asiatiska delen av Turkiet.

Säsongens australiensare:
Matt Ryan
Kommentar: Konkurrensen är inte stenhård, men alla världsdelar ska vara representerade. Ryan är en reflexsnabb målvakt med fina fötter.

2 kommentarer
  1. Lingaard slog ju till med ett klassmål idag 😉

    • Jo, det var ett imponerande avslut han fick till 🙂

Kommentarer är stängda.