Dags för traditionsenlig säsongsavslutning där vi ska summera säsongen 20/21. Nedan kan ni läsa vilka betygskriterier vi gått efter, följt av en motivering av betyget. Betygen är högst personliga och kan givetvis diskuteras nedan!

* * *

Vi bedömer insatserna i Premier League, UEFA Champions League, FA-cupen samt EFL Cup (ligacupen). Eventuella insatser i reserv- eller U21-lag inkluderas inte i bedömningarna.

* * *

Betygsförklaring:

5 – Världsklass.

4 – Hög PL-klass.

3 – Väl godkänd säsong.

2 – Godkänd säsong.

1 – Underkänd säsong.

* * *

MÅLVAKTER:

Alisson Becker
Noterbar statistik: Blev den första målvakten att bli målskytt under Liverpools 129 år långa historia och blott den sjätte målvakten i Premier Leagues historia att lyckas med bedriften.
Tomas kommentar: Han säsong speglar till stor del lagets, stabil inledning, skador och svajiga insatser i mitten och en riktigt stark avslutning. När man sammanfattar Alissons säsong är det dock den starka avslutningen som lyser starkast för mig, jag tror inte att vårt orutinerade mittbackspar agerat lika stabilt utan den trygge brassen bakom sig. Gör dessutom säsongens mål!
Betyg: 3

Adrian
Noterbar statistik: Vaktade stolparna i 2-7-förlusten mot Aston Villa och släppte därför in enorma 9 mål på de blott 3 PL-matcherna han spelade under säsongen.
Pelles kommentar: Stod tyvärr för en riktigt dålig säsong. Gjorde bort sig fullständigt mot Aston Villa. Konkurrerade i princip ut sig själv när Klopp mer eller mindre tvingades ge Kelleher chansen på grund av Adrians darriga spel.
Betyg: 1

Caoimhín Kelleher
Noterbar statistik: Spelade 180 minuter både i PL och CL.
Jespers kommentar: Fick hoppa in när Alisson gick sönder tidigt under säsongen och gjorde såpass bra ifrån sig att han spelade till sig en plats mellan stolparna framför givne tvåan Adrian. Det som imponerade framförallt var tryggheten i sitt spel trots sin ringa rutin och de hypersnabba reflexerna. Även fast det inte går att dra särskilt stora växlar av ett par få matcher för Liverpool så var det säkert många andra klubbar som fick upp ögonen för en potentiell lånesejour.
Betyg: 2

* * *

BACKAR:

Trent Alexander-Arnold
Noterbar statistik: Stod för 2+7 i ligan 20/21, jämfört med 4+13 föregående säsong.
Tomas kommentar: Såg redan från start av säsongen ganska sliten ut, drog dessutom på sig en skada och hade överlag svårt att komma igång. Spelade dock upp sig rejält mot slutet av säsongen och var i slutändan en stor anledning till att vi nådde fram till en tredjeplats. Nio poäng från ytterbackspositionen är verkligen inte fy skam, men han har själv sett till att ribban för hans insatser ligger väldigt högt.
Betyg: 3

Neco Williams
Noterbar statistik: 248 minuters speltid i PL och 188 min i CL.
Pelles kommentar: Fyllde 20 år så sent som i april och är förstås en väldigt ung spelare i sammanhanget, men det som han har presterat har inte varit tillräckligt bra, oavsett ålder. LFC hade behövt en bättre backup till Trent under säsongen, inte minst när han hade formsvackor, Neco lyckades inte med den uppgiften. Förhoppningsvis kan han utvecklas nästa säsong, Klopp verkar trots allt ha stort förtroende för grabben.
Betyg: 1

Kostas Tsimikas
Noterbar statistik:Spelade endast 5(!) minuter i PL och 130 i CL.
Jespers kommentar: Skynda långsamt eller vad säger man? Började direkt att åka på Covid när han anslöt till klubben och har egentligen brottats med lite småskavanker hela säsongen. Detta samtidigt som Robertson varit en av Liverpools mest stabila spelare under hela säsongen. Förhoppningsvis ger han ’Robbo’ en match kommande säsong efter en ordentlig försäsong.
Betyg: 1

Andy Robertson
Noterbar statistik: Spelade 3386 av 3420 möjliga minuter i PL.
Jespers kommentar: En av Liverpools mest stabila spelare sett över hela säsongen. När dom flesta andra spelarna var nere i ett svart hål efter jul så spelade skotten väldigt stabilt. Hade en liten dipp under våren i offensiven och har under året fått fokusera mer på att hitta någon slags trygghet i det defensiva spelet. En naturlig följd såklart av de oändligt skiftande mittbackskonstellationerna. Även fast höjden inte funnits där likt tidigare säsonger så hade fortfarande alla lag i PL tagit in Robertson utan att blinka.
Betyg: 4

Virgil van Dijk
Noterbar statistik: Spelade endast 4 hela PL-matcher innan skadan mot Everton. Laget vann 3 av dessa 4 matcher.
Tomas kommentar: Världens bäste mittback fick inte vara med så mycket den här säsongen och att Pickford inte straffades för sitt tilltag är fortfarande helt obegripligt. Att betygsätta Van Dijk är såklart svårt, sett till den ringa speltid han hade, men då vi trots allt släppte in en hel del mål inledningsvis får nog betyget ändå landa på en ganska beskedlig nivå.
Betyg: 2

Joel Matip
Noterbar statistik: Spelade inte 3 raka PL-matcher på hela säsongen
Pelles kommentar: Svårt att bedöma en spelare som man bara väntar på ska gå sönder, men när han spelade var han trots allt ganska bra. Det vore inte rättfärdigat att såga hans säsong på grund av de obligatoriska skadorna.
Betyg: 3

Joe Gomez
Noterbar statistik: LFC höll inte nollan i någon av de 7 PL-matcherna som han spelade 20/21
Jespers kommentar: Fick säsongen spoilerad tidigt med en stökig knäskada i oktober. Var en av få spelare som man kunde hålla stadigt i de två månader han faktiskt spelade. Däremot så hade Gomez i vanlig ordning ett par ordentliga bottennapp där 7-2 förlusten mot Aston Villa stack ut i negativ riktning för hans del. Han har tyvärr ett par såna per säsong och i landslagsuppehållet som följde så försvann resten av säsongen i ett nafs.
Betyg: 2

Nathaniel Phillips
Noterbar statistik: Spelade 90 minuter i 10 av de 13 sista PL-matcherna.
Tomas kommentar: En av de mest oväntade hjältarna jag stött på under min tid som LFC-supporter, innan säsongen hade jag inte ens tänkt tanken att Phillips skulle få speltid, men det slutade med att han var den mittback spelade mest. Utifrån förväntningarna borde kanske det allra högsta betyget delas ut här, men sett till ren kvalitet landar jag ändå på en fyra.
Betyg: 4

Rhys Williams
Noterbar statistik: Startade de 5 sista ligaomgångarna
Pelles kommentar: Skador på andra mittbackar gjorde att han fick alldeles för mycket speltid. Klarade inte riktigt av uppgiften, men spelade upp sig och kommer undan med godkänt.
Betyg: 2

Ozan Kabak
Noterbar statistik: Whoscored.com stats gav honom rating 6.39 i Schalke och 6,72 i Liverpool 20/21
Pelles kommentar: Ingen bra start, men spelade upp sig och bildade nog ’backupernas bästa mittbackspar’ med Phillips innan han gick sönder. Godkänd, men inte mer, och det räckte tyvärr inte för att Klopp skulle köpa loss honom för £18m.
Betyg: 2

* * *

MITTFÄLTARE:

Jordan Henderson
Noterbar statistik: Spelade mittback i 8 av de 21 PL-matcher han deltog i
Tomas kommentar: Jobbig säsong för vår kapten, som inte fick speciellt många matcher på den position där vi alla vet att han är som bäst. I backlinjen gjorde han vad han kunde för att stabilisera ett lag ur balans, det hade väl kunnat gå bättre, men det går verkligen inte att säga att hans säsong är underkänd. Ska såklart också ha stort beröm för sina insatser utanför planen, även om det inte kan vägas in i betygen här.
Betyg: 3

Georginio Wijnaldum
Noterbar statistik: Spelade hela 2947 minuter i PL
Jespers kommentar: Spelat väldigt mycket under säsongen och var en av få spelare som inte drogs med några förslitningsskador. Wijnaldum är alltid en spelare som är svår att bedöma då han i Liverpool inte alltid varit särskilt synlig under långa perioder. En klassisk ”jobb i det tysta” spelare som inte kommer märkas hur viktigt det var förrän nästa säsong. Hans motor, löpvilja och förmåga att täcka boll är dock något som stuckit ut i de matcher där han varit riktigt bra.
Betyg: 3

Fabinho
Noterbar statistik: Spelade mittback i 17 av 30 PL-matcher
Pelles kommentar: Fantastisk när han väl fick spela på mittfältet, klart godkänd som mittback också, trots sin ovana på positionen. Vågar inte ens tänka på vad som hade hänt om man inte haft Fabinho i truppen den här säsongen. Nära femma.
Betyg: 4

Curtis Jones
Noterbar statistik: Höjde speltiden i PL från 122 till 1177 minuter gentemot föregående säsong
Jespers kommentar: Etablerade sig på mittfältet och tog över Lallanas plats i truppen med råge. Hade höga höjder under hösten. Lite småskavanker satte dock stopp för framfarten och hade lite problem att få upp tempot i sitt spel efter skadeuppehållet. Fortfarande ung men en fullt godkänd säsong med dom stora grabbarna. Visade att han är i Liverpool för att stanna.
Betyg: 2

Thiago Alcantara
Noterbar statistik: Skadan mot Everton höll honom borta i 10 PL-omgångar.
Jespers kommentar: Inledde trögt, drog på sig mycket varningar och hade lite svårt att hitta sin roll på mittfältet. Dock bäst när allt ställdes på sin spets. Hans insatser var helt avgörande som jag ser det för att Liverpool till slut lyckades kliva upp på Champions League-plats. Det bidrar starkt till en sen höjning av totalbetyget från min sida till hög PL-klass.
Betyg: 4

James Milner
Noterbar statistik: Spelad ”bara” på 3 olika positioner under säsongen (innermittfältare, högerback, vänsterback)
Tomas kommentar: Jag älskar James Milner, men precis som många andra har han fått slita med skador och en hel del positionsbyten under säsongen och får svårt att kvittera ut ett högre betyg. Fortsatt en nyttig spelare i laget, även om han kommer längre ifrån en startplats.
Betyg: 2

Naby Keita
Noterbar statistik: Gjorde bara två 90-minutersmatcher på hela säsongen – samtliga tävlingar inkluderade.
Pelles kommentar: Skadedrabad, ojämn och fick sällan förtroende av Klopp. Nej, det här var en säsong som han bara vill glömma och det går självklart inte att ge honom ett godkänt betyg.
Betyg: 1

Xherdan Shaqiri
Noterbar statistik: 0+2 på 551 PL-minuter 20/21, 1+0 på 181 minuter 19/20.
Tomas kommentar: Hade några fina insatser under inledningen av säsongen, men trots det går det inte att sätta ett godkänt betyg på schweizaren. Ofta skadad, då han varit frisk har han sett seg och ofarlig ut. Inhoppet mot WBA var bland säsongens svagaste insatser av en spelare i våren lag. Lär lämna i sommar.
Betyg: 1

Alex Oxlade-Chamberlain
Noterbar statistik: Gjorde ett mål och ett assist på hela säsongen.
Jespers kommentar: Har visserligen inte spelat särskilt mycket, men när han väl gjorde det så är det nog ingen underdrift att konstatera att det stundtals såg rätt hopplöst ut. Istället för att bidra offensivt från bänken så sjabblade han snarare till det ännu mer. Att det dröjde till näst sista omgången innan vi fick se första målet för säsongen säger nog det mesta.
Betyg: 1

Takumi Minamino
Noterbar statistik: Whoscored rating gav honom 6.40 i LFC och 6.42 i Saints – nästan identiska siffror.
Pelles kommentar: Fick en del speltid, men tog inte chansen. Truppen kändes inte sämre av hans utlåning och det var talande i sig.
Betyg: 1

* * *

ANFALLARE:

Sadio Mané
Noterbar statistik: PL-målskörden sedan han kom till LFC är 13-10-22-18. Säsongen 20/21 var hans femte säsong och han gjorde endast 11 mål. Hade dock högst rating av alla LFC-spelare i Whoscoreds spelarstatistik när säsongen summerades.
Tomas kommentar: Mané hade en tuff säsong och målskörden blev inte alls vad vi på förhand hade förväntat oss, han kändes frustrerad och när väl målchanserna dök upp var det inte alls samma skärpa som tidigare år. Spelade dock upp sig mot slutet av säsongen och visade att han är en spelare i världsklass. Betyget i år blir lågt, men han kommer igen.
Betyg: 2

Mohamed Salah
Noterbar statistik: Kom tvåa i skytteligan med sina 22 mål, blott ett bakom vinnaren Kane.
Pelles kommentar: Levererade åter igen mål efter mål och slogs i toppen av skytteligan, trots lagets kräftgång. Inte fantastisk i varenda match, men helhetsmässigt går det inte att ge honom något annat än högsta betyg.
Betyg: 5

Roberto Firmino
Noterbar statistik: Gjorde 9 ligamål – exakt lika många som föregående säsong.
Tomas kommentar: Inte heller Firmino kom upp i normal nivå den här säsongen, precis som många andra höjde han sig mot slutet och kan därför kvittera ut ett godkänt betyg. Att målen inte blir så många är något vi är vana med från brassens sida, men den här säsongen var han inte riktigt samma länk mellan mittfält och anfall och kändes dessutom segare i sitt presspel.
Betyg: 2

Diogo Jota
Noterbar statistik: 9 mål på 1112 spelade PL-minuter innebär 1 mål/124 minuter, att jämföras med Salahs 1 mål/140 min.
Pelles kommentar: Finfin förstärkning och höll hög klass i många matcher. Ett ständigt hot och en potentiell matchvinnare. Självklart får han högt betyg.
Betyg: 4

Divock Origi
Noterbar statistik: Spelade blott 181 minuter i PL.
Jespers kommentar: Kämpade för en EM-plats med Belgien men var nästan oftare utanför truppen än i densamma. Tog inte heller chansen när den väl dök upp i form av cupspel eller inhopp. Ett mål i Ligacupen blev facit denna säsong, och det räckte såklart inte på långa vägar varken för Klopp eller Roberto Martinez. Med tanke på hur formsvag vår offensiv stundtals varit så borde möjligheterna att ta en plats varit större än på länge. Där har Origi inte ens varit med i snacket.
Betyg: 1

10 kommentarer

Kommentarer är stängda.