Dags för traditionsenlig säsongsavslutning där vi ska summera säsongen 18/19. Nedan kan ni läsa vilka betygskriterier vi gått efter, följt av en motivering av betyget från samtliga TL-skribenter. Betygen är högst personliga och kan givetvis diskuteras nedan.

* * *

Vi bedömer insatserna i Premier League, UEFA Champions League, FA-cupen samt EFL Cup (ligacupen). Eventuella insatser i reserv- eller U21-lag inkluderas inte i bedömningarna.

Statistiken är hämtad från transfermarkt.com.

* * *

Betygsförklaring:

5 – Världsklass.

4 – Hög PL-klass.

3 – Väl godkänd säsong.

2 – Godkänd säsong.

1 – Underkänd säsong.

* * *

Målvakter

Alisson Becker
Premier League: 3420 minuter / 22 insläppta mål
UEFA Champions League: 1170 minuter / 12 insläppta mål

Hagmans kommentar: Att kliva in som målvakt i Liverpool efter hur de senaste åren har sett ut kan inte ha varit lätt för Alisson. Samtidigt var det ett gyllene läge för det krävdes inte mycket för att få fansen på sin sida. Jag tycker han har ständigt utvecklats under året. Han har stått för högkvalificerade räddningar som har räddat oss i många matcher inte minst mot Napoli. Men har även haft sina misslyckade dribblingar och gjort några misstag men det ändrar inte min åsikt om att Alisson är numera en världsklass målvakt.
Hagmans betyg: 5

Pelles kommentar: Den svindyra och svinskickliga målvakten har spelat precis så bra som vi hoppades på. Alisson är alltid rätt placerad, kommunicerar bra med sin backlinje och utstrålar stort lugn & säkerhet. Spelet med fötterna är också betydligt bättre än föregångarnas. Världsklass är ett rimligt omdöme för hans säsong.
Pelles betyg: 5

* * *

Simon Mignolet
Premier League: Ingen speltid
UEFA Champions League: Ingen speltid
FA Cup: 90 minuter / 2 insläppta mål
EFL Cup: 90 minuter / 2 insläppta mål

Pelles kommentar: Den tidigare ettan har varit uttalad andramålvakt och knappt spelat någonting alls. Trots historiken verkar Mignolet ha varit en bra karaktär att ha i gruppen; han har inte surat utan prioriterat laget före jaget. Det ska han ha en eloge för, men det går samtidigt inte att sätta ett högt betyg bara för det.
Pelles betyg: 2

* * *

Backar

Virgil van Dijk
Premier League: 3385 minuter / 4 mål / 2 assist
UEFA Champions League: 1080 minuter / 2 mål / 2 assist

Coffes kommentar: Även om vi kunde skörda frukter gällande Van Dijk redan förra våren så har han säsongen 18/19 fullkomligt bankat in i folks medvetanden vem som är bäst. Personifierar det högsta betyget till den grad att världsklass känns undermåligt. Vann mycket riktigt Premier Leagues bästa spelare och fortfarande inte blivit avdribblad en enda gång sedan han gjorde sin debut. Sången om vår nya nummer 4 är dessutom min absoluta favorit, och det bästa är att vi kommer få höra den många år framöver.
Coffes betyg: 5

* * *

Joel Matip
Premier League: 1532 minuter / 1 mål / 0 assist
UEFA Champions League: 720 minuter / 0 mål / 1 assist
EFL Cup: 90 minuter minuter / 0 mål / 0 assist

Jespers kommentar: Började säsongen med att sitta rätt så mycket på bänken faktiskt. Och när Matip äntligen fick chansen åkte han själv på en skada i december. Men efter återkomsten runt årsskiftet har den gänglige mittbacken varit en av dom starkast bidragande spelarna till Liverpools formkurva i både ligan och i Europa. Oerhört stark i positionsspelet med en räddande fot på bollen i sista stund. Även oerhört underskattad passningsfot offensivt där han dessutom gett sig upp på oväntade dribllingsräder. Våren kan inte beskrivas som något annat än världsklass. 
Jespers betyg: 5

* * *

Dejan Lovren
Premier League: 985 minuter / 1 mål / 1 assist
UEFA Champions League: 180 minuter / 0 mål / 0 assist
FA Cup: 6 minuter / 0 mål / 0 assist
EFL Cup: 90 minuter / 0 mål / 0 assist

Jespers kommentar: En säsong som beskriver hela Lovrens tid i Liverpool – mycket upp och ner. Täckte upp riktigt bra på mittbackspositionen när både Matip och Gomez var skadade med övertygande segrar mot bland annat United och Arsenal. Däremot har resterande del varit starkt präglad av skador och lite ringrostiga insatser. Han är och förblir en väldigt ojämn säkerhetsrisk även fast han under perioder håller hög klass.
Jespers betyg: 2,5

* * *

Alberto Moreno
Premier League: 156 minuter / 0 mål / 0 assist
UEFA Champions League: 8 minuter / 0 mål / 0 assist
FA Cup: 90 minuter / 0 mål / 0 assist
EFL Cup: 90 minuter / 0 mål / 0 assist

Pelles kommentar: Lagets ”goa gubbe” fick väldigt liten speltid, under den andra halvan av säsongen ville inte ens Klopp spela honom när Robertson var skadad. Det säger nog mycket om vilken nivå han höll på träningarna. Tillförde inget särskilt i de få matcher han spelade.
Pelles betyg: 1

* * *

Andrew Robertson
Premier League: 3219 minuter / 0 mål / 11 assist
UEFA Champions League:  1008 minuter / 0 mål / 2 assist

Hagmans kommentar: En av de lättaste att sätta betyg på efter denna säsong. En helt fantastisk säsong för vår Skotte med 13 assister (11 i PL) vilket väger oerhört tungt. Han har även tagit steg i defensiven enligt mig men en väldigt hög spelförståelse.
Hagmans betyg: 5

Pelles kommentar: Har förmodligen varit Europas bästa vänsterback den här säsongen. Verkar kunna ta hur många maxlöpningar som helst. En oerhört stor tillgång offensivt och väldigt underskattad defensivt, han löser ofta svåra defensiva situationer på bästa möjliga sätt. Det är omöjligt att sätta något annat betyg än världsklass.
Pelles betyg: 5

* * *

Joe Gomez
Premier League: 1060 minuter / 0 mål / 0 assist
UEFA Champions League: 523 minuter / 0 mål / 0 assist

Pelles kommentar: Fantastisk säsong av Gomez, som verkligen har etablerat sig som en mittback av hög PL-klass. Duktig i både lågt och högt stående backlinje. Inte lika bra som högerback, även om han gjorde ett gediget jobb där. Om han får vara skadefri finns alla möjligheter att höja nivån ytterligare nästa säsong.
Pelles betyg: 4

* * *

Trent Alexander-Arnold
Premier League: 2467 minuter / 1 mål / 12 assist
UEFA Champions League: 921 minuter / 0 mål / 4 assist

Pelles kommentar: Fortfarande bara 20 år gammal. Utvecklades mycket under säsongen och slog PL-rekord i antal assist av en back. Det säger mycket om hans offensiva arsenal. Närmar sig världsklass med stormsteg, det som får mig att inte ge högsta betyget är att han hade några riktigt svaga insatser. Han behöver höja lägstanivån, men som sagt, oj vilken utveckling vi har fått se här!
Pelles betyg: 4,5

* * *

Mittfältare

Fabinho
Premier League: 2013 minuter / 1 mål / 2 assist
UEFA Champions League: 726 minuter / 0 mål / 0 assist
FA Cup: 90 minuter / 0 mål / 0 assist
EFL Cup: 87 minuter / 0 mål / 0 assist

Pelles kommentar: Aningen segstartad, han behövde en acklimatiseringsperiod, men den som väntar på något gott… Wow, vilken spelare vi fick när Fabinho hade kommit in i det! Stod rätt, tacklade vackert, vann nickdueller och oerhört underskattad i passningsspelet. Att han dessutom kunde vikariera som mittback på ett bra sätt var en stor bonus. Som om det inte vore nog trappade han upp ju viktigare matcherna blev, snacka om succévärvning!
Betyg: 4,5

* * *

Naby Keita
Premier League: 1393 minuter / 2 mål / 1 assist
UEFA Champions League: 244 minuter / 1 mål / 0 assist
FA Cup: 90 minuter / 0 mål / 0 assist
EFL Cup: 90 minuter / 0 mål / 0 assist

Pelles kommentar: Köptes in dyrt och visst fick vi se glimtar av hans enorma potential, men överlag var han alldeles för ojämn. Trots svårigheterna aldrig rätt för att ta initiativ. Bolltappen var dock för många. Jag kan inte ge honom godkänt, men ser samtidigt väldigt goda möjligheter för att han kan bli betydligt bättre nästa säsong. Det här är en spelare som verkligen kan tillföra i LFC, särskilt med tanke på att flera andra mittfältare är lite kantiga, men debutsäsongen var inte tillräckligt bra sett till vilken klasspelare han faktiskt är.
Pelles betyg: 1,5

* * *

Georginio Wijnaldum
Premier League: 2735 minuter / 3 mål / 0 assist
UEFA Champions League: 970 minuter / 2 mål / 1 assist

Coffes kommentar: I en hel del matcher når Gini självklart den högsta nivån(5), bara hans två mål mot Barcelona gör ju att säsongen krönts på ett helt annat vis. Men en del blekare insatser hamnar också lägre vilket gör att den samlade bedömningen ändå inte når riktigt hela vägen. Väldigt allround spelare som kan vara fullständigt fenomenal i stormatcher. Onekligen en frekvent och nyttig spelare för oss genom hela säsongen. Trots att våra mittfältare sällan hyllas som de bästa i ligan eller tar plats på diverse spektakulära topplistor så är mittfältet idag inte ett prioriterat område att förstärka för Klopp.
Coffes betyg: 4

* * *

Alex Oxlade-Chamberlain
Premier League: 19 minuter / 0 mål / 0 assist

Pelles kommentar: Den långtidsskadade men ack så sympatiska engelsmannen spelade tyvärr för lite för att kunna bedömas på ett rättvis sätt.

* * *

Jordan Henderson
Premier League: 1982 minuter / 1 mål / 3 assist
UEFA Champions League: 799 minuter / 0 mål / 2 assist
EFL Cup: 30 minuter / 0 mål / 0 assist

Jespers kommentar: Gick igenom en transformering under säsongen. Från ifrågasatt kapten och begränsad defensiv mittfältare, till en given ledare med en framskjuten kreativ position på mittfältet. Visst håller kanske inte alla insatser allra högsta klass, men med sin närvaro och inställning har ”Hendo” lyft övriga medspelare till nya nivåer. Förtjänar ett högt sammantaget betyg för sin utveckling både som spelare och ledare. I historieböckerna kommer Jordan alltid vara Champions League-vinnande kapten.
Jespers betyg: 4

Hagmans kommentar: Här är det lätt att fastna i senaste månaderna där Henderson har dominerat på mittfältet. Men han hade det tufft i inledningen av säsongen, framförallt när han fick spela men en mer defensiv roll. Jag hade troligtvis gett högre betyg om han hela säsongen fått spela hela säsongen på den mer box till box rollen som han haft på slutet. Det är tufft att säga men jag väljer att ge Jordan en 3:a.
Hagmans betyg: 3

* * *

James Milner
Premier League: 1785 minuter / 5 mål / 5 assist
UEFA Champions League: 901 minuter / 2 mål / 2 assist
FA Cup: 90 minuter / 0 mål / 0 assist
EFL Cup: 60 minuter / 0 mål / 0 assist

Pelles kommentar: Evighetsmaskinen stod för en ny stark säsong, där han fortsatte med sitt hårda jobb, bollvinnande och säkra straffläggande. Täckte upp på ytterbackspositionerna vid behov. Känslan är ändå att 33-åringens betydelse för laget har minskat under den här säsongen, han startade exempelvis inte CL-finalen, vilket hade varit otänkbart ifjol. Det är förstås en hälsosam utveckling för laget, med tanke på hans ålder.
Pelles betyg: 4

* * *

Adam Lallana
Premier League: 464 minuter / 0 mål / 0 assist
UEFA Champions League: 104 minuter / 0 mål / 0 assist

Jespers kommentar: Det har gått fort, resan från Klopps teacher’s pet till fastgjuten bänkspelare. Visst har skadorna spelat en stor roll i det hela. Däremot är känslan numera att Lallana med sina Cruyff-finter inte längre håller tillräckligt hög nivå för att kunna bidra på Liverpools titelutmanande trupp. Noll mål och noll assist av en kreativ spelare kan naturligtvis inte ge något annat betyg än underkänt.
Jespers betyg: 1

* * *

Xherdan Shaqiri
Premier League: 1057 minuter / 6 mål / 3 assist
UEFA Champions League: 176 minuter / 0 mål / 2 assist
FA Cup: 90 minuter / 0 mål / 0 assist
EFL Cup: 90 minuter / 0 mål / 0 assist

Pelles kommentar: En säsong med två ansikten. Första halvan fick Shaqiri ofta hoppa in och gjorde det riktigt bra i flera matcher. Andra halvan blev speltiden minimal. Det var ingen bra trend för honom, men helhetsintrycket är ändå positivt. Jag gillar att han alltid vågar ta initiativ och att han utstrålar stort självförtroende.
Pelles betyg: 3

* * *

Sadio Mané
Premier League: 3086 minuter / 22 mål / 2 assist
UEFA Champions League: 1152 minuter / 4 mål / 3 assist
EFL Cup: 71 minuter / 0 mål / 0 assist

Coffes kommentar: Förra året satt jag här och gav Mané betyg 4 trots en stark säsong, argumenterade det beslutet med att poängproduktionen behöver förbättras för det högsta betyget. Idag är det inget snack om att han förtjänar det då han varit vår bästa offensiva spelare. Klivit fram och givit oss ledningen i många matcher, var extremt viktig under den perioden när Salah hade det lite tyngre. Slutade som en av tre med flest Premier League mål och återfinns i mängder av årets lag, Sadio är en spelare som experter hyllar och motståndare fruktar.
Coffes betyg: 5

* * *

Mohamed Salah
Premier League: 3261 minuter / 22 mål / 11 assist
UEFA Champions League: 1058 minuter / 5 mål / 2 assist
FA Cup: 20 minuter / 0 mål / 0 assist
EFL Cup: 3 minuter / 0 mål / 0 assist

Jespers kommentar: Fick mycket skit inledningsvis för att han inte var i samma vansinniga form som föregående säsong. Spelmässigt var det såklart inte lika utomjordiskt kliniskt som tidigare. Men tittar man på siffrorna i sin helhet bidrog Salah med både mål och assist på kontinuerlig basis. Något som i slutändan gjorde att han återigen tog hem skytteligan, om än en delad sådan. Med eller utan utomjordisk form så fortsätter ”The Egyptian King” att vara världsklass och en av de bästa spelarna på sin position i Europa.
Jespers betyg: 5

Hagmans kommentar: Förväntningarna var skyhöga på Salah inför säsongen. Även om han inte lyckades komma upp i samma antal poäng som förra säsongen så tycker jag Salah har fortsatt prestera på toppnivå. Han har klivit fram i viktiga matcher (Napoli & finalen med mera) vilket har sån stor betydelse.
Hagmans betyg: 4

* * *

Anfallare

Roberto Firmino
Premier League: 2620 minuter / 12 mål / 7 assist
UEFA Champions League: 747 minuter / 4 mål / 1 assist
FA Cup: 20 minuter / 0 mål / 0 assist
EFL Cup: 19 minuter / 0 mål / 0 assist

Jespers kommentar: När Klopp ändrade dispositionen på Liverpools spel inför säsongen fick Firmino se sig själv gå från given spelare spjutspets längst fram till lägre utgångsposition och ofta ut mot kanten. Det påverkade helt klart brassen och dennes målskörd, som gjorde att han lite fick stå i skuggan av Mané och kanske framförallt Salah. Men som den lagspelare han är har det aldrig gnällts och gestikulerats från Bobbys sida. Inställningen,  länken mellan anfall / försvar, samt förmågan att sätta sina medspelare i grymma lägen består. Även fast han inte varit lika framstående som under fjolårssäsongen.
Jespers betyg: 4

* * *

Divock Origi
Premier League: 366 minuter / 3 mål / 1 assist
UEFA Champions League: 217 minuter / 3 mål / 0 assist
FA Cup: 90 minuter / 1 mål / 0 assist

Coffes kommentar: Ja vad ska man säga om kära Origi. I samma andetag som fans vill anlita en skulptör för att föreviga hans insatser kan de inte undgå hur det vattnas i munnen om någon hade velat köpa honom. Vi hade förmodligen sålt honom och sprungit med pengarna. Han har knappt spelat, vi har velat bli av med honom länge. Han har inte klagat, han har avgjort matcher på löpande band. Han har bäst målsnitt av alla per spelad minut. Mål som har satt prägel på vår säsong, förvandlat förtvivlan till extas. Han har varit monumental likt den där jävla statyn och för det får han högsta betyg av mig hur märkligt det än kan tyckas.
Coffes betyg: 5

Pelles kommentar: Stod för många snudd på bedrövliga insatser rent spelmässigt, men hade en magisk förmåga att hitta nätmaskorna i semi- och finalspelet av CL. Lite av den här säsongens ”Luis Garcia”. Med tanke på de avgörande målen måste jag trots allt sätta en 4:e i betyg; utan de målen hade betyget förmodligen varit mellan 1 och 2, men det går förstås inte att bortse från hans mål mot Barca och Spurs.
Pelles betyg: 4

* * *

Daniel Sturridge
Premier League: 496 minuter / 2 mål / 1 assist
UEFA Champions League: 162 minuter / 1 mål / 1 assist
FA Cup: 70 minuter / 0 mål / 0 assist
EFL Cup: 90 minuter / 0 mål / 0 assist

Pelles kommentar: Fick dansa vid ett fåtal minnesvärda tillfällen, så som mot Chelsea borta och PSG hemma, men alla skador har tyvärr gjort att Sturridge tappat klippet i steget. Inledde säsongen okej men blev utkonkurrerad av Origi och tillförde oftast alldeles för lite när han spelade. Jag kan tyvärr inte ge honom godkänt för den här säsongen.
Pelles betyg: 1,5

6 kommentarer
 1. Hagman lite svårflörtad när det kommer till Salah.
  Visst va denna säsong sämre än den förra, det skulle den alltid bli fattar ju vem som helst.
  Men när någon är inblandad i 33 mål i ligan, d.v.s. så har han varit inblandad i ett mål varje 99e minut så är det svårt att klaga. Det är världsklass siffror.

  Även när det gick tungt spelade han bra och skapade lägen och bara genom att vara på plan så skapade han ytor åt andra. Han har alltid varit viktig för laget.

  Personligen så kan jag inte se honom få något annat än en 5a i betyg.

 2. Oj vilka betyg!
  Matip 5? Han som var ganska värdelös under hösten? Även om han var världsklass under våren så måste väl hela säsongen räknas? I så fall 3 i medelbetyg.

  Jag älskar Joe Gomez. Men skadorna har gjort att han har spelat för lite. 3 i betyg räcker där också. Han är ju tyvärr inte ordinarie än.

  Och Origi? Förutom några viktiga mål har han inte gjort någonting och han borde säljas. Solklar 1!

  • Kingpin: Gomez måste väl ändå bedömas utifrån matcherna som han spelade, och inte matcherna som han inte spelade? Jag tycker att Gomez var riktigt bra den här säsongen, tycker du inte att han höll 4 = hög PL-klass enligt betygsdefinitionen? Håller man som mittback inte hög PL-klass om man gör bra matcher för ligans bästa försvar?

   Det går inte att ge Origi underkänt med målsnittet som han har den här säsongen, tycker det vore helt orimligt. Han gör det väldigt bra sett till speltiden han får. Sen var vi väldigt generösa med slutbetyget, möjligtvis lite färgade av CL-målen nu på slutet… 🙂

  • När Matip har spelat så har han varit ruggigt bra. Man kan ju inte betygsätta honom i matcher han inte spelat.

   Samma med Gomez. Man kan ju inte ge honom lägre betyg för att han fick foten söndersparkad.

   När både Matip och Gomez spelade så va dom bland dom bästa i laget. Det enda som drar ner Gomez betyg är för att han är begränsad som högerback.

   Origi har vunnit matcher åt Liverpool. Utan honom så skulle Liverpool vara minst 5p efter City och åkt ut mot Barcelona.
   Sett till speltid så har han gjort mer än en godkänd säsongen. 5 är väl lite generöst men helt klart en 3a och en 4a går att argumentera.

  • Faint: Antar att man kan sätta betyg på olika sätt, men vi har också utgått från samma tolkning som du – dvs att man inte kan betygsätta spelare utifrån matcher som de inte spelat.

   Det har ju också funnits fullt legitima skäl till att Gomez har missat många matcher (skada) och att Origi inte har platsat (fronttion har varit fantastisk och snudd på omöjlig att konkurrera ut).

  • Kingpin: Kul med reaktioner på betygen 🙂 Gällande Matip så vet jag inte riktigt vilka värdelösa insatser du syftar på under hösten då han spelade tre matcher från start mellan september till början december. När han väl fick chansen under hösten gjorde han det oftast rätt bra, blev ju bland annat man of the match mot Southampton (3-0 vinst). Enda undantaget är väl Röda Stjärnan borta eventuellt. Men där var å andra sidan alla spelare helt under isen, till och med världens bäste mittback, Van Dijk.

   Det är naturligtvis lätt att stirra sig blind på den andra hälften av säsongen då den är färskt i minnet. Fast samtidigt är det på våren allting avgörs och därför tycker jag att det väger extra tungt om man varit en framstående spelare i avgörande lägen. Origi är nästa spelare i den kategorin. Håller helt med att han haft perioder då han varit hopplöst usel, men det går inte snacka bort hans förmåga att leverera oerhört viktiga mål. Det är faktiskt snudd på osannolikt vad hans mål mot Everton, Wolves, Newcastle, Barcelona och Spurs i finalen betytt för oss. En etta är hårt, på samma sätt som en femma är i gladaste laget.

Kommentarer är stängda.