Dags att avsluta säsongen 16/17 en gång för alla. Precis som föregående säsonger så ska vi med lite distans utvärdera spelarnas insatser under säsongen som varit. Nedan kan ni läsa vilka betygskriterier vi gått efter, följt av en motivering av betyget från alla TL-skribenter. Betygen är högst personliga men ni är såklart välkomna att argumentera varför vi har helt fel… men tills dess så kommer här facit på den fina säsongen som gått! 🙂

* * *

Vi bedömer insatserna i Premier League, FA-cupen samt EFL Cup (ligacupen). Eventuella insatser i reserv- eller U21-lag inkluderas inte i bedömningarna.

Statistiken är hämtad från transfermarkt.com.

* * *

Betygsförklaring:

5 – Världsklass.

4 – Hög PL-klass.

3 – Väl godkänd säsong.

2 – Godkänd säsong.

1 – Underkänd säsong.

* * *

Målvakter:

Simon Mignolet
Johannes kommentarSimon Mignolets bästa säsong i Liverpool. Belgaren inledde säsongen mellan stolparna, tack vare Loris Karius skada, men fick lämna över förstaspaden när nyförvärvet återhämtat sig i september. Mignolet fick åter förtroende i december och har därefter spelat på nivåer han inte visat upp förut. Har övertygat många tvivlare (inklusive Jurgen Klopp?), och har varit en direkt bidragande orsak till den bärgade fjärdeplatsen. Men i själva verket har väl Mignolet egentligen bara levererat i den nivå som krävs för att vara förstaval i LFC. Sammantaget en väl godkänd säsong.
Betyg: 3

Loris Karius
Pelles kommentar: Värvades som en av Bundesligas bästa och mest lovande målvakter. Var initialt förstamålvakt även i LFC; en plats som en rad svaga ingripanden gjorde att han tappade. Kan ej komma undan med godkänt, men 23-åringen har förstås goda möjligheter att revanschera sig nästa säsong.
Betyg: 1

Danny Ward (utlånad till Huddersfield)
Pelles kommentar: Blev stor hjälte när Huddersfield gick upp i Premier League. Stod, precis som under utlåningsperioden till Aberdeen 15/16, för en mycket gedigen säsong. 24-åringens utvecklingskurva fortsätter alltså att peka uppåt.
Betyg: 3

Adam Bogdan (utlånad till Wigan)
Jespers kommentar: Drog på sig en allvarlig knäskada i Wigan och fick tyvärr aldrig chansen att visa upp sig. Ungraren är nu påväg vidare i karriären, mot The Championship om vi ska tro ryktena.
Betyg: 1

*Alex Manninger spelade ej och kan därmed inte betygsättas.

* * *

Backar:

Nathaniel Clyne
Premier League: 3324 minuter / 0 mål / 2 assists
FA Cup: Ingen speltid
EFL Cup: 292 minuter / 0 mål / 1 assist
Tomas kommentar: Vår högerback gör väldigt sällan en dålig match, han har varit solid i sin defensiv och följt med bra upp på kanten. Jag hade dock förväntat mig mer av hans offensiv, sett till hur mycket han spelat borde det ha producerats mer poäng från honom och det har varit lite för ofta som han vänt hemåt för att han ska kvittera ut ett högre betyg. Förhoppningsvis får vi se honom våga lite mer nästa säsong, för det är inget snack om att det finns offensiv kvalitet i honom och kan han få ut det med bibehållen defensiv har vi en av ligans bästa ytterbackar.
Betyg: 3

Trent Alexander-Arnold
Premier League: 162 minuter / 0 mål / 0 assist
FA Cup: 180 minuter / 0 mål / 0 assist
EFL Cup: 248 minuter / 0 mål / 1 assist
Tomas kommentar: Det är svårt att sätta ett betyg på vår unge påläggskalv, hans speltid har varit begränsad och främst kommit i cupspel, men han har visat att han har kapacitet att bli en nyttig spelare för oss i framtiden. Han har dominerat i andralaget, han har imponerat i ungdomslandslaget och han har spelat klokt när han väl fått chansen i a-laget. I matchen mot Stoke kunde man se att han inte riktigt var redo än, men nästa säsong tror jag att vi kommer att få se en mer förberedd Trent Alexander-Arnold och det känns väldigt spännande.
Betyg: 2

Joel Matip
Premier League: 2455 minuter / 1 mål / 0 assist
FA Cup: Ingen speltid
EFL Cup: 270 minuter / 0 mål / 0 assist
Coffes kommentar: Innan säsongen var jag skeptisk till att den tidiga värvningen av Matip skulle bli annat än en solid backup för ett lag med högre ambitioner. Men Matip visade sig vara lugnet själv och en helt klockren värvning. Bortsett från att han missat en hel del matcher så har hans säsong varit suverän och en spelartyp Liverpool verkligen saknat i mittförsvaret. Hans uppspelsfot, hot på fasta situationer kombinerat med lugn i närkampsspelet gör honom helt given i vårt starkaste lag.
Betyg:3.5

Dejan Lovren
Premier League: 2554 minuter / 2 mål / 1 assist
FA Cup: Ingen speltid
EFL Cup: 270 minuter / 0 mål / 0 assist
Coffes kommentar: Dejan Lovren har inte riktigt växt ut till den stjärnback vi hade förhoppningar om när han först värvades. Den tuffa start han hade på sin sejour har gjort att det stormat kring honom och han har blivit extra hårt kritiserad för varje steg han tagit, trots det här, så har han gjort en bra stabil säsong och en mittback som ser ut att trivas betydligt bättre i samarbetet med sina nya kollegor(jämfört hur det såg ut med Skrtel). Förhoppningsvis kan vi få ett mittbackspar som spelar mer kontinuerligt tillsammans, då vi varit tvungna att byta mittbacks konstellation ofta och Dejan kan ta ett sista steg mot att bli den där stjärnback vi fortfarande hoppas han har potential att vara.
Betyg: 3

Ragnar Klavan
Premier League: 1405 minuter / 0 mål / 0 assist
FA Cup: 90 minuter / 0 mål / 0 assist
EFL Cup: 360 minuter / 1 mål / 0 assist
Johannes kommentarVärvad som back-up i mittförsvaret men deltog trots det i 20 ligamatcher och fick dra ett större lass än Jurgen Klopp tänkt. Bra i passningsspelet och såg stundtals ut som en rutinerad PL-spelare. Blandade dessvärre i sina insatser och helhetsintrycket är att Klavan gjorde en godkänd säsong. Bör hamna längre ned i rangordningen nästa säsong i och med att ytterligare en central försvarare jagas.
Betyg: 2

James Milner
Premier League: 3159 minuter / 7 mål / 3 assist
FA Cup: Ingen speltid
EFL Cup: 278 minuter / 0 mål / 1 assist
Johannes kommentarHar varit en pålitlig pjäs under säsongen, men får inte ut sin fulla potential från vänsterbackspositionen. Har själv påpekat att han inte vill spela försvarare, men gör trots det sitt yttersta i varje match och arbetsmoralen är förstklassig. Är begränsad i offensiven och trots att engelsmannen sällan är dålig är han nästan aldrig mer än godkänd. Milner gör ett bra jobb utifrån förutsättningarna, men borde inte spela vänsterback i ett lag som ska slåss om titeln.
Betyg: 2

Alberto Moreno
Premier League: 295 minuter / 0 mål / 1 assist
FA Cup: 270 minuter / 0 mål / 0 assist
EFL Cup: 270 minuter / 0 mål / 0 assist
Robins Kommentar: Finns inte mycket att säga om Alberto Moreno efter denna säsongen utöver det faktum att det troligen var hans sista.Trots avsaknad av en renodlad senior vänsterback i truppen så blev han mer eller mindre helt utan speltid. Han vill mycket, så pass mycket att han missar öppet mål när han väl får spela. Betyget kan inte bli annat än underkänt när man misslyckas med att ta en plats i ett lag utan andra vänsterbackar.
Betyg: 1

Joe Gomez
Premier League: Ingen speltid
FA Cup: 270 minuter / 0 mål / 0 assist
EFL Cup: Ingen speltid
Jespers kommentar: Såg lovande ut när han väl fick spela men säsongen handlade tyvärr mest om rehab på Melwood för Gomez del.
Betyg: 1

Mamadou Sakho (utlånad till Crystal Palace andra halvan av säsongen)
Premier League: 687 minuter / 0 mål / 0 assist
(All speltid som Sakho hade i PL den här säsongen var i Crystal Palaces tröja)
Jespers kommentar: Närmast helgonförklarad bland Palace-supportrarna efter en fin lånesejour i London. Var bland annat med och satte stopp för självaste Arsenal och höll The Eagles kvar i Premier League efter en fin rad av matcher. Men ”Mamas” firande med Benteke mot just Liverpool och hans frostiga relation till Klopp lär betyda flytt till en annan klubb i sommar.
Betyg: 3

Jon Flanagan (utlånad till Burnley)
Premier League: 359 minuter / 0 mål / 0 assist
FA Cup: 270 minuter / 0 mål / 0 assist
EFL Cup: 120 minuter / 0 mål / 0 assist
Jespers kommentar: Kom till Burnley med relativt höga förväntningar. Flanagan var ju faktiskt landslagmässig under en period och det snappade man snabbt upp i supporterled på Turf Moor. Lyckades inte riktigt leva upp till det ryktet och fick se mycket tid från bänken.
Betyg: 1

Andre Wisdom (utlånad till Red Bull Salzburg)
Österrikiska Bundesliga: 1200 minuter / 0 mål / 0 assist
Europa League: 390 minuter / 0 mål / 0 assits
ÖFB-Cup: 180 minuter / 0 mål / 0 assist
Pelles kommentar: Wisdom hade initialt svårt att få speltid i ligan, men under den andra halvan av säsongen knep engelsmannen en ordinarie mittbacksposition i Red Bull Salzburg. De blev mästare och slog nytt poängrekord med 81 inspelade poäng i ligaspelet. Summa summarum är att Wisdom äntligen fick speltid på mittbackspositionen och kan ha fått en erfarenhet som han kan bygga vidare på.
Betyg: 3

* * *

Mittfältare:

Georginio Wijnaldum
Premier League: 2978 minuter / 6 mål / 9 assists
FA Cup: 90 minuter / 0 mål / 0 assist
EFL Cup: 270 minuter / 0 mål / 2 assist
Robins Kommentar:En av våra absolut bästa spelare den gångna säsongen. Visst han har blandat och givit en del och haft ett par riktigt slätstrukna insatser, men jag minns fler insatser när han vid extremt viktiga tillfällen har klivit fram och utgjort skillnaden. Jag minns framförallt målet hemma mot Middlesbrough i sista omgången, men även målet mot City hemma och kvitteringen mot Chelsea borta. Utöver viktiga mål så bidrar Gini med en stor rörlighet, tajmade löpningar och vårdade passningar.
Betyg: 4

Philippe Coutinho
Premier League: 2243 minuter / 13 mål / 7 assist
FA Cup: 109 minuter / 0 mål / 1 assist
EFL Cup: 179 minuter / 1 mål / 1 assist
Jespers kommentar: Liverpools bästa spelare sett över hela säsongen och den avgörande faktorn när man skulle säkra Champions League-platsen i slutet av säsongen. Utan brassen hade det tveklöst aldrig blivit något spel där och utöver den läskiga skadan i mitten av säsongen så har formen pekat spikrakt uppåt. Coutinho har helt enkelt gått från väldigt bra till ren och skär världsklass i år. Betyget 5 har aldrig varit enklare att dela ut.
Betyg: 5

Jordan Henderson
Premier League: 2118 minuter / 1 mål / 4 assist
FA Cup: Ingen speltid
EFL Cup: 237 minuter / 0 mål / 0 assist
Johannes kommentar: Öppnade säsongen något svajigt. Spelades successivt in i den djupt liggande mittfältsrollen – där han levererade. Viktig i uppbyggnadsfasen och generalen i presspelet. En av de bäst presterande spelarna under senhösten då Liverpool var som bäst. Haft problem med en fot en längre tid, och spelade sin sista match för säsongen den 11:e februari, oroväckande! Var nära ett högre betyg, men kaptenens säsong stannar på väl godkänd.
Betyg: 3

Sadio Mané
Premier League: 2247 minuter / 13 mål / 6 assist
FA Cup: Ingen speltid
EFL Cup: 180 minuter / 0 mål / 2 assist
Johannes kommentarVilken värvning! Tillsammans med Philippe Coutinho Liverpools bästa spelare under säsongen. Värvades för relativt stora pengar men tystade alla som hade något form av tvivel. 13 mål och 5 assist på 27 framträdanden i Premier League är riktigt bra. Oerhört viktig för offensiven som hade problem när Mané tjänstgjorde vid de Afrikanska Mästerskapen. En skada tidigt i april avlutade hans säsong i förtid. Kan argumenteras för att senegalesen förtjänar det högsta betyget, men var lite för osynlig i lite för många matcher för att helhetsprestationen ska anses som ”världsklass”.
Betyg: 4

Adam Lallana
Premier League: 2348 minuter / 8 mål / 7 assist
FA Cup: 15 minuter / 0 mål / 0 assist
EFL Cup: 244 minuter / 0 mål / 0 assist
Tomas kommentar: I Adam Lallana har vi ett av säsongens stora utropstecken och om han fått vara skadefri hade kanske betyget blivit ännu högre. Han är oerhört nyttig för laget, både med sitt presspel och med sin smarta offensiv. Sedan Klopp kom in har han börjat producera i en helt annan utsträckning än tidigare och det är såklart viktigt för en spelare med hans roll. Det nya kontraktet var välförtjänt och jag känner mig rätt säker på att hans namn kommer vara ett av de första som Klopp plitar ner i startelvan även nästa säsong.
Betyg: 4

Emre Can
Premier League: 2368 minuter / 5 mål / 2 assist
FA cup: 79 minuter / 0 mål / 0 assist
EFL Cup: 263 minuter / 0 mål / 1 assist
Tomas kommentar: Cans säsong har varit ojämn, under den första halvan hade han svårt att hitta rätt i sitt spel, tog många felbeslut och överarbetade situationerna i allt för stor utsträckning. Mot slutet av säsongen fick vi dock se en annan Can, som spelade enklare, snabbare och som bidrog med en nödvändig fysisk närvaro på mitten. Fem mål är klart godkänt i ligaspelet sett till hans position, hans konstmål mot Watford var dessutom i allra högsta grad bidragande till att vi nådde fjärdeplatsen. Jag är inte säker på hans status inför nästa säsong, men avslutningen stärkte säkerligen hans aktier.
Betyg: 2

Lucas Leiva
Premier League: 1103 minuter / 0 mål / 3 assist
FA Cup: 270 minuter / 1 mål / 0 assist
EFL Cup: 360 minuter / 0 mål / 0 assist
Coffes kommentar: I flera års tid har man undrat inför säsongen om det är Lucas sista. Han trivs onekligen i Liverpool även om det besvärar honom att inte spela regelbundet. Han ska dock ha credit för att han alltid ger allt när han väl gör det, och i år axlat en rutinerad roll på ovana positioner när det behövts.
Betyg: 2

Marko Grujic
Premier League: 39 minuter / 0 mål / 0 assist
FA Cup: Ingen speltid
EFL Cup: 179 minuter / 0 mål / 1 assist
Pelles kommentar: Gjorde en stark försäsong och tanken var troligtvis att Grujic skulle ges en större roll allt eftersom, men en efterhängsen skada i mitten av säsongen omöjliggjorde den planen. Har trots allt sett intressant ut de få tillfällen han har spelat, vilket gör att han får godkänt. Nästa säsong hoppas vi på mindre skadeproblem och mer speltid för den unga serben.
Betyg: 2

Kevin Stewart
Premier League: 16 minuter / 0 mål / 0 assist
FA Cupen: 180 minuter / 0 mål / 0 assist
EFL Cup: 176 minuter / 0 mål / 0 assist
Jespers kommentar: En gedigen truppspelare men på den högsta nivån håller han inte riktigt när Liverpool ska föra spelet. Skulle nog må bra av en utlåning för att få mer speltid då konkurrensen är tuff på mitten.
Betyg: 1

Lazar Markovic (utlånad till Sporting och Hull)
Liga NOS: 205 minuter / 1 mål / 0 assist
Champions League: 178 minuter / 0 mål / 0 assist
Premier League: 1012 minuter / 2 mål / 0 assist
FA Cup: 90 minuter / 0 mål / 0 assist
EFL Cup: 31 minuter / 0 mål / 0 assist
Jespers kommentar: En märklig säsong där han först blev utbuad av hans egna supportrar och därefter bortglömd på bänken i Portugal. Men under Marco Silva i Hull fick Markovic nytt liv och rikligt med speltid. Bidrog med mycket fart till Tigers offensiv, men brast precis som i sina tidigare klubbadresser i den sista tredjedelen där han inte var/är klinisk nog. Hull åkte som bekant ur Premier League men Silva verkar ha ett gott öga till Lazar som vi lär få se i Watfords dress när säsongen drar igång.
Betyg: 2

* * *

Anfallare:

Roberto Firmino
Premier League: 3068 minuter / 11 mål / 10 assist
FA Cup: 80 minuter / 0 mål / 0 assist
EFL Cup: 315 minuter / 1 mål / 1 assist
Robins kommentar: Om första försvarslinjen skulle beskrivas med ett foto på en person så är det stor sannolikhet att Firmino skulle få stå modell. Oerhört nyttig spelare i ett lag som spelar som Klopp vill. Har i avsaknad av en hel och formstark anfallare fått axla just anfallsrollen, vilket egentligen kanske inte är helt optimalt sett till hans kvaliteter, men det förändrar inte att han kommer med en riktigt bra säsong i ryggen. Nästa år hoppas jag vi får in en nummer 9 så vi får se Firmino i en lite mer tillbakadragen roll.
Betyg: 4.5

Divock Origi
Premier League: 1457 minuter / 7 mål / 4 assist
FA Cup: 270 minuter / 1 mål / 0 assist
EFL Cup: 354 minuter / 3 mål / 0 assist
Coffes kommentar: Väldigt svårt att bedöma Divock. Utifrån den rollen han har fått så tycker jag att hans insats är fullt godkänd. Det återstår att se hur mycket bättre han kan bli, för ett par snäpp upp måste han för att på allvar konkurrera i ett lag med ambitioner på ligatiteln. Han är ung och väldigt yvig, för mig känns Sturridge just nu som ett bekvämare och betydligt farligare anfallsvapen.
Betyg: 2

Daniel Sturridge
Premier League: 1538 minuter / 6 mål / 4 assist
FA Cup: 128 minuter / 0 mål / 1 assist
EFL Cup: 296 minuter / 4 mål / 0 assist
Tomas kommentar:Det har varit en tuff säsong för Sturridge, skadorna har, som vanligt, duggat tätt och när han varit frisk har han varit långt ifrån säker på en startplats. Han visade i de avslutade omgångarna vad han kan betyda när han är på planen, han är en naturlig målskytt och det är inget snack om att det är en spetsegenskap hos honom att få in bollen i mål. Säsongen som helhet kan dock inte få godkänt, han har vid flera tillfällen sett bekväm ut på planen, om det är en skaderädsla som bidrar till det är svårt att säga, men det krävs mer av honom. Frågan är om vi sett det sista av Sturridge i Liverpool nu?
Betyg: 1

*Danny Ings enda A-lagsframträdande 16/17 var 49 minuter i EFL Cup. Han spelade därmed för lite för att kunna betygsättas.

2 kommentarer
 1. Håller med om det mesta som sagts här ovan, det som sägs är ju som vi alla vet. Vi behöver få till en starkare defensiv, där egentligen bara Matip har presterat mer än godkänt. Clyne är stabil men bjuder nästan aldrig på det där lilla extra, Milner är inte vänsterback och Lovren/Klavan ska inte vara förstaval men passar utmärkt som backup. Får vi in en vänsterback som går rakt in i elvan och en mittback som gör det samma så börjar i alla fall defensiven ta form. Kryddar vi det hela med en stabil, bollsäker central defensiv mittfältare och en till offensivt farlig ytter/central offensiv så är vi hemma.

  Det är som Klopp säger, vi behöver inte kvantitet vi behöver kvalitet. Vi måste få in 3-4 spelare som går rakt in i elvan för att vi ska kunna komma vidare i vår utveckling. Dock så är det väldigt tyst på marknaden, våra rivaler håller på att bygga ordentligt medan vi och Tottenham sitter tyst i båten. Hoppas att det är taktiskt så att vi inte blir omsprungna igen och att nästa säsong blir ett stort antiklimax…

  • Hellre att det är tyst i båten än att det är massa rykten och nej, nej, nej eller för höga prislappar på våra mål.

   Klopp vet vad/hur man gör till skillnad från föregångaren o co. där just kvantiteten blev ett nytt begrepp i form av många spelare för pengarna Suarez genererade.

   Kapitalet finns, kvaliteten skall bara hämtas in 🙂

Kommentarer är stängda.