Totaal Liverpool sammanfattar transferfönstret 2023.

Inför sommarens transferfönster fanns stora förväntningar. Laget kom från en svag säsong och framförallt mittfältet skulle renoveras om. De flesta LFC-fans hoppades få se superförstärkning i form av Jude Bellingham och därefter ytterligare 1-2 mittfältare.

* * *

Mittfältsrenoveringen – del #1

Det blev ingen Bellingham. Tvärtom stod det tidigt klart att han skulle hamna i Real Madrid. Liverpool hade antingen inte råd eller var ovilliga att allokera tillräckligt mycket resurser på att värva Bellingham. Det var en besvikelse för många, men Liverpool var inte passiva på transfermarknaden.

Redan den 8:e juni gjorde man klart med Alexis Mac Allister för £35m, och den 2:a juli offentliggjordes köpet av Dominik Szoboszlai från Leipzig för utköpsklausulen på £60m. Därmed trodde nog många att mittfältsrenoveringen var färdig. Den nya spännande duon skulle ersätta James Milner, Alex Oxlade-Chamberlain och Arthur, som samtliga redan hade lämnat vid den tidpunkten.

Det skulle dock visa sig att detta bara var del #1 av mittfältsrenoveringen. Det skulle också komma en del #2 som triggades av Saudiarabien.

* * *

Mittfältsrenoveringen – del #2

Inom loppet av 10 dagar, med början i slutet av juli, lämnade både Fabinho och Jordan Henderson Liverpool för spel i Saudiarabien. Det var en på förhand oväntad händelseutveckling, som säkerligen saboterade Liverpools transferplanering, men som också öppnade upp möjligheter.

Liverpool fick £40m och £12m för Fabinho respektive Henderson, och sparade £180 000 respektive £190 000 i veckolöner på att skeppa iväg veteranspelarna. I synnerhet Fabinho var ett stort sportsligt tapp – Henderson hade förmodligen blivit mer av en komplementspelare 23/24 – men de försäljningarna gav Liverpool betydligt större ekonomiska muskler att agera med på transfermarknaden.

Den 11:e augusti accepterade Brighton ett enormt Liverpool-bud på Moises Caicedo. Enligt medieuppgifter budade LFC hela £111m(!) för Caicedo, vilket hade varit helt omöjligt utan de två försäljingarna till Saudiarabien. Caicedo och dennes representanter hade dock förhandlat med Chelsea under flera månaders tid och såg till att mittfältaren hamnade i Chelsea till slut, trots att LFC ska ha fått klartecken om att en Merseyside-flytt skulle accepteras om man kom överens med Brighton.

Det stannade inte vid Caicedo. Även Romeo Lavia, som tvärtemot Caicedo hade varit konkret på tapeten för LFC under en längre tid, hamnade i Chelsea. Utöver enorma övergångssummor var London-klubben beredda att erbjuda enormt långa kontrakt – betydligt längre än branschstandard – vilket vi kan anta att LFC inte var beredda att göra.

Ungefär en vecka efter Caicedo-Lavia-debaclet stod Liverpool för sommarens mest oväntade övergång när Wataru Endo hämtades in från Stuttgart. Liverpools sommarjobbande sportchef Jörg Schmadtke och Jürgen Klopp känner förstås till Bundesliga väl, men att Japans 30-årige lagkapten skulle bli den defensiva mittfältaren som man tog efter ha gått bet på betydligt yngre och dyrare spelare lyckades nog ingen förutspå.

På transferfönstrets sista dag gjorde Liverpool sin FJÄRDE mittfältsvärvning under fönstret genom att göra klart med Ryan Gravenberch för omkring €40m. 21-åringen är en multifunktionell mittfältare som förmodligen kommer att passa in bra i Klopps system, som redan är erfaren trots sin ålder och som naturligtvis bara kommer att bli bättre.

* * *

Kunde man ha gjort mer?

De fyra mittfältsvärvningarna blev också Liverpools enda värvningar i sommar. Truppen är visserligen komplett på de andra positionerna, men känslan var att en riktigt bra mittback hade suttit fint. Någon mittback kom dock inte, vilket innebär att man fortsätter med Virgil van Dijk, Joel Matip, Joe Gomez och Ibrahima Konaté.

Eftersom Matips kontrakt går ut nästa sommar kan man anta att den charmige veteranen är inne på sin sista säsong i klubben. Han fyller 33 år i augusti 2024 och rimligtvis kommer Liverpool passa på byta ut honom mot en yngre spelare.

En annan vars kontrakt går ut och som troligtvis gör sin sista säsong i klubben är Thiago Alcantara. Skadorna fortsätter tyvärr att avlösa varandra och en kontraktsförlängning verkar orealistisk för Thiago, som fyller 33 år i april nästa år. I motsats till Matip har Thiago på sätt och vis redan ersatts i laget, då sommarens mittfältsvärvningar gör att man inte längre är beroende av hans skicklighet på samma sätt som tidigare. Gissningsvis kommer han dock att behöva ersättas rent numerärt den dagen han lämnar.

* * *

Salah-sagan kommer att fortsätta

Ingen kunde nog undgå att Saudi jagade Mohamed Salah under transferfönstrets slutskede. Den seriösa pushen kom dock alldeles för sent; det var nog aldrig ett alternativ för Liverpool att sälja utan att kunna köpa ersättare i god tid. En försäljning hade fått stora konsekvenser för LFC, den saken är alla överens om.

Kanske var det också lättare för Liverpool att nobba de enorma buden när man har vetskapen att saudierna högst troligt kommer att vara beredda att betala galna pengar även i kommande transferfönster.

Nästa sommar kommer Salah att ha 1 år kvar på kontraktet. Gissningsvis kommer Liverpool att sälja tidigt i fönstret för att kunna finansiera nyförvärv. Att tappa honom på ett free transfer kan inte vara ett alternativ för klubben, och att förlänga kontraktet kan inte vara ett alternativ för Salah när saudierna erbjuder en extremt mycket högre lön.

* * *

Preliminära januari targets:

Inom 12 månader kommer Liverpool förmodligen att behöva värva tre spelare. Det handlar om ersättare till Salah, Thiago och Matip.

I januari 2023 värvades Cody Gakpo. Han ersatte Roberto Firmino, som lämnade på free transfer i ett tidigt skede. Det vore fördelaktigt att göra detsamma med åtminstone en av de tre spelarna som förväntas lämna nästa sommar.

André, 23-åring från Fluminense, är en mittfältare vars egenskaper påminner en aning om Thiagos. Det vill säga en skicklig passningsspelare som läser spelet bra men som också vinner många dueller.

Giorgio Scalvini, 19-årig mittback i Atalanta, är en lång och gänglig spelare med fin spelförståelse och oväntat bra fötter. Han är definitivt en spelare som bör finnas på listan över potentiella ersättare till Matip.

Johan Bakayoko, 20-årig högerytter i PSV, är en vänsterfotad och dribblingsstark ytter. Fortfarande alldeles för få och erfaren för att kunna ersätta Salah på direkten, men ett spännande råämne.

Det är bara några av spelarna som rimligtvis bör vara intressanta för Liverpool i januari.

4 kommentarer
    • Scalvini är oväntat snabb, men tror ändå det är scouternas frågetecken kring honom i LFC:s spelsätt.

  1. Kan André bli vårt defensiva nav på mittfältet så att vi kan flytta fram Mac Allister i hans mer normala position?

    • Tror det är tanken om/när man tar in en till DM. Beror på lite hur man ser på Bajcetic och Jones också. Det börjar verkligen bli konkurrens om mittfältsplatserna, om man tänker att Mac och Szobo är mer eller mindre givna, och spelare som Gravenberch och Jones övertygat när de spelat.

Kommentarer är stängda.