Vi går in i den avgörande delen av säsongen nu, om resultaten går med oss den kommande veckan kan det betyda säkrad CL-final och en garanterad plats i nästa års turnering. I det här läget av säsongen pratas det ofta om att spelarna börjar bli slitna, då är det ofta fysiskt man menar, men även mentalt står spelarna inför en tuff avslutning. Tre måls ledning ska försvaras i Rom, sedan ska laget kunna tända om inför viktig ligamatch mot Chelsea och allt det här utan att dra på sig skador. Vi på Totaal Liverpool är otroligt glada över att svenska fotbollslandslagets fotbollspsykologiske rådgivare Daniel Ekvall(@daniel_ekvall) gästar oss och berättar om hur man kan jobba mentalt för att klara av de problem som LFC ställs inför:

1. Liverpool hade ett ordentligt grepp om semifinalen när man ledde med 5-0, men eftersom Roma gjorde två reduceringsmål var känslan negativ efter matchen. Inför match 2; borde Liverpool jobba med att se tillbaka på match 1 som en positiv upplevelse eller fortsätta fokusera på matchens (negativa) slutskede?
Jag tycker inte man ska lägga så mycket tid på den förra matchen på något sätt, utan att stänga den matchen och fokusera på nästa. Att leva i nuet. Det enda de kan påverka är nästa prestation.

2. En av Liverpools spelare, Oxlade-Chamberlain, drog på sig en besvärlig knäskada senast på Anfield. Hur brukar medspelare reagera när någon i laget blir långtidsskadad? Kan det finnas tendenser på att man inte vågar gå in lika hårt i närkamper etc?
Svårt att säga exakt hur medspelare påverkas. Dels är det ju den fotbollsmässiga påverkan med att man kan sakna en lagkamrat. Annars tror jag inte att någon på gruppnivå direkt blir mer orolig eller rädd för att bli skadad och därmed skulle bli mer passiv. De flesta elitspelare vet att det finns en risk att bli skadad, men när matcherna är igång så är det fullt fokus på att vinna matchen och att prestera så bra som möjligt. Om en spelare dock har en historia av att vara skadad så är det klart att nya tankar kan komma upp. Eller om det finns spelare som är på väg tillbaka från skada som kan bli lite oroliga när det närmar sig fullt spel igen.

3. Liverpool har viktiga ligamatcher samtidigt som man spelar i Champions League, hur kan man arbeta för att ladda om mellan vanliga ligamatcher och mediala stormöten som i Champions League?
Detta är en mycket intressant fråga. För tillfället har det skett ett ökat intresse kring området mental trötthet där det idag inte finns så mycket forskning, men där det som sagt är forskning på gång. Det vill säga hur hanterar spelarna den mentala belastningen med många matcher, mycket intryck, taktikgenomgångar, upplevd press, resor osv. Rent generellt är det viktigt att man som ledare och spelare reflekterar över den mentala återhämtningen. Att hitta en balans kring teori med spelarna, att välja lättsamma övningar som inte alltid kräver så mycket beslutsfattande och kognitiv ansträngning på plan och att som spelare också fundera på vad som ger energi (ta en promenad, lyssna på musik, vara med familjen osv.)

4. Nuförtiden blir spelare väldigt kritiserade på sociala medier efter varje misstag de gör – även av de egna supportrarna. Tror du att spelare reagerar annorlunda på kritik från de egna supportrarna?
Denna fråga har också blivit mer och mer aktuellt de senare åren. Återigen ett tråkigt svar, men det skiljer sig mycket från individ till individ hur man reagerar. Eftersom det är människor så är det klart att man kan påverkas. De flesta spelare tränar dock upp strategier kring vilka som är viktigast att få feedback av, det vill säga de enda som vet om spelarens roll och hur han förväntas agera, det är ju tränaren och lagkamraterna så egentligen är ju den feedbacken den enda som betyder något för spelarens prestation och utveckling. Men det är absolut tufft och en träningssak att stänga ute det andra.

5. Liverpool har de senaste åren haft en tendens att tappa in mål i slutskedet av matcher, hur kan man jobba mentalt för att komma ifrån en sådan trend?
Till att börja med blir jag alltid fundersam kring om det är fakta att det är så eller om det enbart är en ”känsla”. Det är mycket möjligt att det stämmer i detta fallet, men många gånger blir det lite myter kring sådana här saker, för hjärnan vill minnas och ta in det som stämmer med det jag redan tror på…. Men, men, oavsett så bör lagen och tränarna ha en strategi för olika skeden av matchen. Exempelvis en plan för en forceringsfas om man behöver jaga mål i slutet av matchen, eller en plan för hur man ska bevaka en ledning i slutet av matcherna. Det viktiga är att ha en strategi, att den är tydlig och lättförståelig för spelarna, och att man arbetar konsekvent med det över tid.

1 kommentar
  1. Grymt intressant! Kul med en annorlunda vinkel inför kommande matcher

Kommentarer är stängda.