Gruppspelet av Champions League fortsätter den här veckan och för vår del innebär det match i Neapel mot ett hemmalag som kommer från en mållös drabbning med Röda Stjärnan i sin senaste CL-match. Det är ett nytt Napoli den här säsongen, deras förra tränare stiftade vi bekantskap med i förra veckans möten med Chelsea, i stället för Sarri är det nu Carlo Ancelotti som leder fjolårets ligatvåa. Vicki Blommé(@vickiblomme) är bland annat skribent på SoloCalcio och har full koll på Serie A, hon berättar i omgångens Q&A om hur Ancelottis Napoli fungerat hittills:1. Hur har inledningen av säsongen varit för Napoli?

Rent resultatmässigt har laget vunnit fem av de sju inledande matcherna, men fått se sig slagna av Sampdoria och nu i helgen av Juve. Båda förlusterna har varit på bortaplan och mot väldigt formstarka motstånd. Spelmässigt har prestationerna i matcherna varit väldigt varierande och vi har fått se både höga toppar och djupa dalar av Napolis spel, något som känns ganska väntat med tanke på att Ancelotti nu försöker sätta sin prägel på ett lag som under tre säsonger spelat på ett väldigt specifikt sätt. Det ska också nämnas att sedan säsongsstarten har det varit en hel del fokus på det som händer utanför planen. Det har länge funnits ett utbrett missnöje kring klubbens president De Laurentiis och efter en svag transfer-sommar och att han nu även köpt upp den konkursade klubben Bari, så har missnöjet bland fansen växt ytterligare.

2. Carlo Ancelotti har ersatt Sarri som tränare, hur har övergången mellan dem varit?

Ancleotti har i intervjuer varit väldigt tydlig med att det Napoli som Sarri skapade blir svårt att förbättra, men han har också påpekat att han aldrig skulle tagit detta jobb om han inte trodde att han skulle kunna göra det. Efter att ha inlett med ett 4-3-3 de första två matcherna har Ancelotti nu lämnat Sarris siffror och spelat både ett 4-2-3-1 och i de senaste matcherna ett 4-4-2. De nya utgångspositionerna för spelarna gör självklart att speluppbyggnad har förändrats till viss del, men jag tycker att många av spelarna kommer till sin rätt på samma sätt som i Sarris uppställning. Den spelare som förändrat sin roll mest är Insigne som har gått från att ha spelat ytterforward med ett ganska stort defensivt ansvar, till att nu spela en av två centrala anfallare och kan därmed lägga mer kraft på offensiven och få en utgångsposition högre upp i planen. Det ska dock sägas att det redan nu är tydligt att Ancelottis spel är långt ifrån lika sexigt som Sarris. Med det sagt behöver det inte betyda att Ancelottis lag når sämre resultat i längden.

3. Vilka svagheter och styrkor har säsongens lag?

Svagheten tycker jag tydligt finns på målvaktspositionen. Unga talangen Meret är skadad, Karnezis form har varit väldigt svag och inlånade Ospina har inte heller imponerat. Laget har också saknat en tydlig ”nia”, utan har haft Mertens som sin målskytt. Det har i och för sig fungerat till viss del, men sedan Higuain lämnade har man inte haft någon naturlig målskytt. Styrkan är enligt mig passningsskickligheten som gör att de klarar att spela sig ur de flesta situationer, samt hur samspelta de är i kombinationsspelet. Insigne och Callejon har till exempel en nästan telepatisk förmåga att hitta varandra.

4. Vilka nyckelspelare finns i dagens trupp?

Insigne är den spelare som offensivt är nyckeln som jag ser det. Även om Napolis spel i mångt och mycket går ut på ett fantastiskt samspel och tajmning mellan flera spelare så är det han som är referenspunkten. Han har dessutom inlett säsongen starkt poängmässigt och gjort fem mål i ligan hittills. På mittfältet är Allan motorn och nyckeln enligt mig – en så gott som komplett mittfältare som både är en stark bollvinnare och ett hot offensivt.

5. Hur ser du på Napolis chanser i CL, går man vidare ur gruppen?

Efter att bara ha lyckats ta en pinne borta mot Röda Stjärnan så ser det tufft ut med tanke på vilka lag som återstår att möta. Jag tycker dock inte man ska räkna bort Napoli än, för på sina bästa dagar har de absolut möjlighet att slå både PSG och Liverpool. Dessutom är de starka hemma på San Paolo och har en tränare som utan tvekan vet vad som krävs i dessa sammanhang. Jag tror att Liverpool och Napoli tar sig vidare tillslut.

6. Finns det några mer okända spelare i laget som vi som ser mer PL än Serie A bör titta lite extra på?

Zielinski är den första jag tänker på och även om han inte är helt okänd så är han den spelare med ett mindre känt namn som gör mest avtryck. En tvåvägsmittfältare med bra fötter och bra blick som följde Sarri från Empoli och som tagit ytterligare kliv i Napoli. Numera en av nycklarna på Napolis mittfält och jag kan se honom ta steget till en större klubb inom en ganska snar framtid. Vill även nämna 21-åriga Diawara som trots sin unga ålder spelar otroligt moget och smart i sin defensiva mittfältsposition. Än så länge delar han på platsen med Hamsik, men jag tror inte det dröjer länge innan han har tagit över rodret.

7. Vilken typ av match tror du att vi får se mellan Napoli och Liverpool? Hur slutar matchen?

Även om Ancelotti till viss del gått ifrån Sarris spelsätt så skulle jag säga att helgens match mellan Liverpool och Sarris Chelsea kunde ge en hint av vad vi kommer få se på onsdag. Jag tror på ett högt tempo med två lag som vill anfalla. Kan inte tänka mig annat än att en högintensiv matchbild i och med att båda lagen är väldigt benägna om att vinna tillbaka bollen snabbt när man tappar den. Jag ser Liverpool som favoriter eftersom de är ett färdigt lag och har en större spets än Napoli. Jag är ingen vidare tippare, men gissar på 2-2.

3 kommentarer
  1. Med tanke på söndagens match så skulle jag inte bli förvånad om vi kör lite rotation, kan se Lovren gå in som mittback. Kan även se både Fabinho och Keita gå in och kanske en av Shaqiri eller Sturridge.

    • Ja, det ska bli intressant att se hur Klopp resonerar kring den här matchen, med tanke på att City väntar till helgen. Samtidigt skulle en vinst här göra att vi kanske kan rotera mer längre fram i gruppspelet och inte spela under sådan press. Tror som du på vissa förändringar på mitten, resterande känns väldigt ovisst.

    • Tror han kör starkast möjliga lag. Ungefär som mot Chelsea Är väl Keita elr Hendersson som är frågetecknet 😉

Kommentarer är stängda.