Ligapremiären närmar sig med stormsteg och för vår del väntar som bekant en tuff utmaning, Arsenal borta på Emirates. För att ta pulsen på våra motståndare kontaktade vi Expressens Sebastian Mattsson(@SebMattsPL), en av kuggarna i den eminenta podcasten Kick & Rush, han berättar nedan om läget i laget och vad vi har att vänta oss i premiären.

R4u2xVcs

1. Många av de förväntade topplagen står med helt nya, eller relativt nya, tränare inför den här säsongen, men i Arsenal är det fortfarande Wenger som styr. Vad är din syn på Wenger? Är du nöjd med att han sitter kvar eller hade du önskat en förändring?
Jag tycker fortfarande att Wenger är Englands bäste lagbyggare. Ingen annan tränare hade kunnat få till den där truppen med samma ekonomiska förutsättningar som han har tvingats leva med sedan Emirates-bygget inleddes. Och jag ser gärna att han sitter kvar kontraktet ut. Men det går ju inte att blunda för hans mer eller mindre fatala brister som tränare, speciellt när det rör sig om matchcoachningen. Att vi inte vann ligan förra säsongen ter sig fortfarande som ganska oförsvarbart.

2. Hur har Arsenals försäsong sett ut? Är det några spelare som utmärkt sig?
Försäsongen har sett ganska bra ut. Framför allt har en spelare stått ut från resten: Alex Oxlaide-Chamberlain. Han gjorde bland annat ett riktigt vackert mål mot Chivas i 3-1-segern i USA. Problemet är att The Ox är en klassisk försäsongsstjärna. Nyckeln är att låta den där goda formen spilla över när det blir allvar, och det har han inte lyckats med ännu.
Annars ser nyförvärvet Rob Holding ut som ett präktigt råmaterial, och Granit Xhaka verkar skänka exakt den där stabiliteten och tyngden till mittfältet som man hade hoppats på.

3. Är du nöjd med lagets silly season hittills? Är det någon position du önskar att ni stärker innan fönstret stänger?
Jag skulle säga att ”the jury’s still out” angående Arsenals transferfönster. Behovet som Xhaka tillfredsställer på mittfältet var det absolut viktigaste att ta itu med inför sommaren. Nu ser den lagdelen plötsligt skrämmande stark ut. Men sedan har vi forwardspositionen. Där verkar Wenger har gjort flera genuina försök att få in någon, men försöken verkar bli allt mer desperata och mindre och mindre kräsna. Jag är osäker på om Alexandre Lacazette skulle vara någon större uppgradering på Giroud. Och det är just det man vill ha: någon som bara går in i laget med en garanti på minst 20 mål. Men såna anfallare är sällsynta och – framförallt – svindyra.
I och med skadan på Per Mertesacker behövs en mittback också. Laurent Koscielny är svinduktig, men samarbetet med Gabriel har inte funkat vidare bra.

4. Vad är dina förväntningar på laget under årets säsong?
Inför förra säsongen såg jag oss som en av favoriterna, eftersom nästan samtliga av de andra storklubbarna såg ut att vara inne i olika långt gånga uppbyggnadsfaser. Den här gången känns konkurrenterna som betydligt mer färdiga och konkurrensen blir därefter. Så därför känns det tuffare att kräva en ligaseger av Arsenal. Jag vill bara att vi är med däruppe och slåss om titeln till de sista omgångarna. Det var så oerhört längesen vi gjorde det.

5. Vilken av era spelare tror du kommer att bli säsongens utropstecken?
Jag hoppas, hoppas, hoppas att det här blir säsongen då The Ox faktiskt tar med sig försäsongsformen in i ligaspelet. Han har en sån enorm potential. Han jämförs ofta med Theo Walcott, men det är en orättvis parallell, för The Ox har så mycket mer boll i sig.
Sedan vore det kul om playmakerlöftet Gedion Zelalem får lite speltid i A-laget, men han känns tyvärr fortfarande alldeles för rå, och han kämpar om positioner i lagdelen där truppen är som allra starkast.

6. Det är stor konkurrens på ert mittfält, hur tror du att Wenger kommer att formera laget på mitten?
Xhaka är självskriven från start, Özil likaså. Sedan blev jag så infernaliskt glad över Aaron Ramseys fina form i EM – bästa mittfältsinsatsen i mästerskapet (typ). Det var en återgång till Ramsey från två, tre år sedan, och då ska han få starta. Det innebär tyvärr att både Santi Cazorla och Jack Wilshere antingen petas eller får spelas ur position på en kant. Inte optimalt, men jag vill fan ha med Ramsey. Han bidrar också med en defensiv stabilitet som de andra saknar. Så i en fullkapacitetselva spelar Özil bakom anfallaren och Ramsey startar jämte Xhaka längre bak.

7. Ni saknar en del spelare till premiären, vilken av de frånvarande spelarna kommer vara det största avbräcket?

Alltså, överhuvudtaget är jag lika förbannad över Arsenal-spelarnas fina insatser i EM som jag var stolt när de väl ägde rum. Det blir ett extremt rumphugget gäng som går ut på Emirates 14 augusti. Det största avbräcket? Utan tvekan Koscielny. Jag drabbas av plötslig och medicinskt oförklarlig spädbarnskolik bara av att tänka på hur mittbacksuppsättningen kommer att se ut, med Mertesackers skada och allt. Offensiven går ändå att rodda om med manskapet som finns, speciellt eftersom både Ramsey och Alexis ser ut att bli spelklara. Men defensiven? Potentiell mardröm.

8. Avslutningsvis, vad tror du om toppstriden i årets PL? Vilka är favoriter och tror du att vi kan blanda oss i diskussionerna?

Jag tror tyvärr att Liverpool får det väldigt svårt att hänga på de största. Jag tycker mycket om Jürgen Klopp, men dels är hans material inte starkt nog, dels har lagets utvecklingskurva varit alldeles för mycket upp och ner för att man ska tro på en överprestation hela vägen i mål, lex Leicester. Just Leicester räknar jag också bort. Sånt händer en gång på hundra år.
Nä, det blir nog något av de där storlagen som flödar över av framtidstro just nu som vinner till slut. Manchester United kommer att ha ett väldigt spännande trupp, men jag tror att de kommer att falla på exakt motsatt problematik jämfört med förra säsongen: många insläppta mål, ännu fler gjorda. Chelsea har ett superintressant nytt tränarnamn i Conte och en trupp med utpräglade vinnare – men kan man studsa tillbaka så lätt efter haverisäsongernas haverisäsong? Vet ej. City däremot, City har för det första en betydligt bättre trupp än förra säsongen gav sken av. Agüero är Premier Leagues bäste spelare när han är frisk. Och nyförvärven är inte lika spektakulära som Uniteds – men kanske listigare och effektivare. Jag har en försiktig föraning om en stundande Nolito-succé. Och Guardiola – han är van vid att vinna ligor. Det här blir så klart hans största utmaning på länge, City är inte i en särställning på samma sätt som Bayern är, men det känns som att han har gjort allt rätt sedan han dök upp i Manchester.
Det blir alltså City och Arsenal som gör upp om ligasegern. Tyvärr vinner City. Och vad som är ännu värre: Spurs klarar sig från nedflyttning. Med fyra poängs marginal. Fan också

2 kommentarer
  1. När ska folk inse att det inte är så förbannat synd om Arsenal? Värvningarna av Xhaka, Sánchez och Özil visar väl att de inte har så dåligt med pengar?

    • Arsenal jämför sig själva med Man Utd, Chelsea och Man City. Inte med Liverpool. Det är med den måttstocken som de spenderar ”lite”.

Kommentarer är stängda.