Champions League rullar vidare, för Liverpools del väntar en resa till Belgien och bortamöte med Genk. Belgarna kryssade i sin senaste match, då Napoli var på besök, och kommer säkerligen göra allt för att försvåra vår väg till åttondelsfinalen. Vi kommer till matchen med fyra raka förluster i gruppspelsmatcher på bortaplan och behöver vinna här för att få lite andrum. För att få koll på motståndarna har vi varit i kontakt med twitterkontot @belgiskfotboll som här berättar om nivån på laget vi ska ställas mot och ligan de till vardags spelar i:

1. Vilken nivå skulle du säga att den belgiska ligan håller i år?
Belgiska ligan håller en väldig hög nivå troligen den högsta på väldigt länge. Den har utvecklats konstant de senaste tio åren mycket tack vore Play Off systemet som introducerades i 2010. Sedan dess har Belgien kättrat i UEFA rankingen från 14:e plats till 8:e plats. I år har man till och med två lag som spelar Champions League vilket inte har hänt på 14 år. Flera utländska talanger kommer till Jupiler Pro League tack vore en väldigt bra utbildning och flera utländska storklubbar är på talangjakt i Belgien vilket i sin tur gör att nivån ökar. Angående nuvarande säsong så har många spelare på hög internationell nivå återkommit till Belgien: Chadli, Kompany, Mirallas, Defour, Mignolet vilket ger en ännu större attraktion för Jupiler Pro League. Förutom FC Brugge som är stor favorit för att ta hem titeln så är det omöjligt att namnge vilka andra lag som tar Europaplatserna.

2. Liverpool ställs mot Genk i CL, vad kan du berätta om det laget?
Under förra säsong så fanns det sex spelare som utgjorde motorn i laget och ledde till första platsen: Sander Berge, Joakim Maelhe, Leandro Trossard, Ruslan Malinosvkyi, Mbwana Samatta och lagkaptenen Alejandro Pozuelo. Den sistnämnde försvann till Toronto under mars precis inför Play Off vilket blev ett stort hål i deras kreativa spel. Då fick Phillipe Clement (nuvarande FC Brugge tränare) improvisera och bestämde sig att spela med Heynen, Malinovskyi och Berge i mitten. De hittade balansen och en dynamik som gav laget en välförtjänt ligavinst. Genk lyckades behålla minst tre av dessa pjäser: Samatta fick några förfrågningar i Frankrike men tyckte inte det var intressant nog, Sander Berge förväntade sig en bättre klubb än Sheffield United och Joakim Maelhe fick inget avtal med Southampton. Idag har Genk gjort några intressanta värvningar som Hagi, Bongonda, Hrosovsky, Cuesta och Onuachu men det kommer dröja lite till innan Mazzu hittar lagets högsta nivå. Lagets potential är lika hög som lagets spel är ojämnt och det kommer ta sin tid innan Mazzu får fram laget till topp.

3. Hur skulle du beskriva deras sätt att spela?
Under Clement så spelade Genk en fartfylld 433 med offensiva ytterbackar. När Mazzu kom till Genk så hade han etiketten till en defensiv tränare och många ifrågasatte hans kapacitet att klara sig i ett offensivt lagt lag som Genk. I början har Genk haft en liten identitetskris där Mazzu defensiva spelideologi mötte Clements offensiva spelfilosofi. Mazzu testade ett ostrukturerat 433 system mot Salzburg men det kollapsade totalt där många spelare, Sander Berge bland annat inte kunde ha sina fria tyglar som han hade under Clement. Det samma gäller ytterbackarna. Mazzu har också testat en 442 två system med Onuachu och Samatta på topp vilket har fungerat väldigt bra. Däremot känns 442 systemet alldeles för offensiv för CL. Men det är högst troligt att Mazzu behåller samma spelsystem som fungerade utmärkt mot Napoli. En 4231 med Hagi som offensiv mittfältare samt Bongonda och Ito på kanterna som kan utmana vilka ytterbackar som helst med deras fart. Berge är viktigaste pjäsen i laget. Allt går via honom. Han får mycket hjälp av Hrosovsky som sliter mycket på mitten. Dewaest, Genks mittback, som inte missade en enda minut förra säsongen, är nu bänkad. Den som går före är den kortväxte mittbacken Cuesta köpt i somras från Atletico Nacional som har acklimatiserat sig snabbt till belgisk fotboll. Både Cuesta 20 och Lucumi 21 är unga men är väldigt snabba och gjorde en väldigt stark insats mot Napoli. Om inga skador så är Genks startelva mot Liverpool den samma som mot Liverpool: Coucke- Maelhe, Cuesta, Lucumi, Uronen- Berge, Hrosovsky, Hagi- Bongonda, Samatta, Ito.

4. Hur har deras ligasäsongen varit hittills?
Deras start på säsong har varit knackig fram till matchen mot Napoli. Det har varit många nya spelare och Mazzu hade svårt att hitta ett spelsystem. De blev otroligt kritiserade efter förlusten mot Salzburg. Nu verkar de växa match efter match även om de förlorade mot Standard i helgen så var de det bättre laget och förtjänade minst ett kryss.

5. Vilka spelare bör vi hålla koll på?
Sander Berge 21 är den mest talangfulle spelare i belgiska ligan. Han är en komplett mittfältare som är stor och stark men också en otroligt vacker teknisk. Ibland spelar han som en rutinerad 30 åring. Maelhe är en extrem stark offensiv ytterback som både är snabb och kraftfull. Han blir inte kvar i Belgien efter denna säsong. Bongonda är en teknisk ytter som är otroligt bra man mot man. Han har haft några småskador vilket har bromsat hans start på säsongen men har verkar komma tillbaka. Ito är en blixtsnabb ytter som rekryterades förra vintern från ett bottenlag i japanska högsta divisionen. Han lyckades snabbt anpassa sig till Belgien och blev direkt given i startelvan.

6. Belgien har fostrat bra spelare på löpande band de senaste åren, finns det några nya talanger på gång i ligan?
Det finns absolut några belgiska talanger man ska hålla koll på: Sambi Lokonga (Anderlecht), Zinho (Standard), Verschaeren (Anderlecht), Doku (Anderlecht), Salemaekers (Anderelcht), Vandervoordt (RC Genk), Kana (Anderlecht), Lois Openda (Club Brugge), Bodart (Standard), Dewaele (Anderlecht), Bornauw (Köln), Daouda Peeters (Juventus) , Mangala (Stutgartt), Raskin (Standard), Verstraete (Gent), Bataille (Ostende).

7. Hur tror du matchen mellan Genk och Liverpool kommer se ut?
Om Liverpool är på spelhumör så ser jag Genk rätt så chanslösa. Jag tror det är 15-85 till Pool. Genk måste verkligen ha flyt med sig och vara lika starka som hemma mot Napoli. Men bollen är rund och allt kan väl hända. 🙂