I morgon är det dags för derby, Everton kommer till Anfield och det gör man efter en svajig säsongsstart, där man för tillfället är indragna i bottenstriden. Josef Dotevall driver twitter-kontot @EvertonSverige_ och berättar här om hur han ser på säsongsinledningen:

1. Everton har haft en tung start på säsongen, vad anser du vara de största anledningarna till att man inte fått igång laget?
Ingen startelva. Silva har trots sina 18-ish månader i jobbet inte tagit reda på vilken hans bästa startelva är. Han skiftar fram och tillbaka match efter match. Har vi vunnit matchen innan så startar han med samma elva matchen efter, men har vi förlorat så är det nya spelare som startar. Han känns extremt resultatbaserad i sina laguttagningar vilket jag har svårt för. Jag föredrar en mer prestationsbaserad uttagning.
Spelet. Det har varit på tok för dåligt. Det enda positiva vi har sett i år är ett bra högt presspel samt en fungerande defensiv. Offensiven däremot har varit ett totalt haveri. En hel del kan förklaras av att Sigurdsson har startat 11 matcher i år i nummer 10-rollen. Han stoppar upp, saktar ned och bidrar noll till spelet förutom hans fasta situationer. Visst, han har en fin högerfot och är duktig i presspelet men det är inte mycket bättre än så. Hade Iwobi startat i den rollen alla dessa matcher så är jag övertygad om att Silvas jobb inte hade stått på spel inför den här matchen då hans rörlighet, finurlighet samt skicklighet hade fått igång ett annars väldigt sterilt anfallsspel.
Oflyt. Tar man en titt på de underliggande sifforna(xG bl.a) så bör vi ligga högre upp i tabellen. En normal säsong med dessa prestationer så ligger vi någonstans i mitten av tabellen. Problemet är att siffrorna säger att vi är ett mittenlag, efter att i princip endast mött lag på nedre halvan. Nu har vi Liverpool, Chelsea, Man Utd och Arsenal på rad i ligan. Så även om prestationerna säger att vi borde ligga högre upp så är det ändå inte tillräckligt bra.

2. Marco Silva sitter antagligen allt annat än säkert, varför tror inte han lyckats i Everton? Om han lämnar, vilken typ av tränare vill du ha in? Önskenamn?
Anledningen till misslyckandet kan beskrivas av att han inte är en särskilt duktig tränare. Han är skicklig på att utveckla vissa individuella spelare i lag, i vårt fall Richarlison och Digne men han har stora brister taktiskt. 
Det finns ett antal drömnamn där ute. Två omöjliga är Paulo Fonseca i Roma och Marco Rose i Gladbach. De två gör dock för bra jobb just nu i två för stora klubbar för att de skulle vara intresserade av att gå till Everton.  Annars hade jag älskat att se Arteta tillbaka på Goodison. Jag vet att han är oprövad och allt det där men någon gång ska han ta sitt första huvudtränarjobb och jag är beredd att ta den risken då jag tror att uppsidan som Arteta har är värt att chansa för. Han är inne på sin fjärde säsong som assisterande till Guardiola och vad man hör från City-spelarna så är de väldigt imponerade av Artetas kunskaper. Så om det är möjligt ser jag gärna att vi kickar Silva efter derbyt(jag räknar med att vi inte vinner på onsdag) och att Arteta är klar för att kliva på direkt.
Sen har ni ju alla hört snacket om ffa Moyes men även Hughes men det har jag extremt svårt att se hända. Moshiri, vår ägare, gillar inte såna namn samt att vi nu har en sportchef i Brands som jag inte heller tror skulle tillåta ett sådant beslut.

3. Ni sålde Idrissa Gueye i somras och fick sedan Gomes långtidsskadad, hur stor inverkan har det haft på er säsong?
Gomes har aldrig varit så viktig enligt mig som en hel del personer vill få honom att framstå. Så hans skada kommer inte hämma oss särskilt mycket. Gueye däremot, där har vi ett riktigt tapp. Han var vital i vårt spelsätt då han karade av att skydda vår backlinje samt vinna bollar på ett sällan skådat sätt. Däremot motsätter jag mig inte försäljningen av Gueye. Han är nu 30 år och vi fick runt €30m för honom. För en klubb av vår storlek är det vettigt att sälja av gamla spelare dyrt, även om deras kvalitet är oersättlig på kort sikt. 

4. Om du fick bestämma, vilka nuvarande spelare skulle man bygga laget kring? Vilka skulle du vilja se lämna klubben?
Jag skulle vilja se en centrallinje med Holgate och Mina med Tom Davies framför dem. Iwobi och Richarlison som offensiva spelare och Calvert-Lewin som spets. Addera Digne till de spelarna så har vi sju spelare som alla är tillräckligt bra för att starta varenda match just nu men även spelare med utvecklingspotential som kan bli ännu bättre och på sikt sälja dyrt i framtiden. 

5. Hur har sommarens nyförvärv skött sig?
Moise Kean: Knappt spelat någonting så svår att bedöma. Besitter onekligen en hög potential men har inte uträttat något hos oss än. Vilket jag inte har som någon krav på honom. Jag kan se honom komma igång runt vintern/våren för att se växla upp 20/21 då han är såpass ung och sitter på ett långt kontrakt.
Andre Gomes: Återvände permanent efter lånet förra säsongen. Har gjort det helt okej, jag är inte lika såld på honom som övriga Evertonsupportrar. Tycker exempelvis att vi redan hade en bättre mittfältare i truppen av Gomes spelartyp och det är Tom Davies. Råkade ju ut av mardrömsskadan vi alla såg mot Tottenham så är borta säsongen ut.
Jean Philippe Gbamin: Endast spelat runt 150 minuter än så länge. Skadade låret och är borta 1-2 månader till. Är ung så är ingen stress för Gbamin i Everton.
Fabian Delph: Han har gjort det okej, inte mer. Trygg i passningsspelet och sägs vara en bra röst i omklädningsrummet, även om det är omöjligt att mäta för oss utifrån. Var rätt billig för £8m men kändes onödig då han är runt 30år och vi hade kunnat värva ett yngre, mer utvecklingsbart namn för den positionen. 
Alex Iwobi: Har i mitt tycke varit vår bästa spelare, tillsammans med Mina, de gånger han har fått spela. Är bäst i en nummer 10-roll där hans driv med boll samt skickliga förmåga att hitta instick eller djupledsbollar gett oss något vi saknat de senaste åren. Många skrattade åt den här värvningen i somras men jag tror att om Iwobi får vara skadefri och får fullt förtroende resten av säsongen så kan han visa sig vara en av sommarens bästa värvningar i ligan. 
Djibril Sidibé: Kom på lån från Monaco och har tagit Colemans plats nu när han är skadad. Jag tycker att han är en bättre spelare än Coleman så jag hoppas att han får fortsätta starta matcher. Har likt de flesta i år gjort det godkänt men inte så mycket mer. Är en fysisk mittback som klarar av att spela ett högt presspel samtidigt som han har en bra inläggsfot. 

6. Dags för säsongens första Merseysidederby, hur tror du matchbilden kommer att se ut? Vad är nyckeln för er om ni ska nå ett bra resultat?
Som det brukar se ut. Nämligen att det är Liverpool som styr taktpinnen och skapar de flesta chanserna mot ett Everton som sticker upp emellanåt. Jag tror att det kommer att vara en väldigt ensidig historia. Jag vet inte hur mycket mer jag kan tillägga där. Matchen kommer nog att vara rätt lik förra årets match på Anfield men med ett lite mer defensivt inriktat Everton den här gången.

2 kommentarer
  1. Många ser det som en lätt vinst för oss men det är inte det lättaste att spela ett derby.
    Enligt en sida (från 2011) med statistik hade vi mött Everton 37 gånger i PL, vunnit 16, oavgjort 12 och förlorat 9. Gammal statistik men ändå visar det på att det är ett tufft derby. Mitt tips är att det blir antingen 2-1 till oss eller möjligtvis att Everton krigar till sig en pinne till 1-1.
    Hur som helst blir det en spännande match!!

  2. Everton kommer att kämpa med näbbar och klor, de kommer ställa upp i ett 4-5-1 som förmodligen blir en sexbackslinje när vi trycker på som mest… Det kommer bli tufft som vanligt, hoppas på en lätt vinst (vi får ju inte så många sådana) men gissar på en 0-0 eller 1-0 på fast situation… Ser att vi spelat varannan match oavgjort och varannan match vinst mot Everton. Då det blev oavgjort senast så är det dags för vinst nu 🙂

Kommentarer är stängda.