Dags för FA-cupen och för vår del väntar ett derby redan i den första matchen. Everton kommer till Anfield för en match som på förhand känns väldigt oviss, dels för att vi antagligen kommer att få se en lite ovan startelva för Liverpool och dels för att vi ställs mot ett lag med en ny tränare. Josef Dotevall ligger bakom twitter-kontot @EvertonSverige_ och berättar här om läget i våra stadsrivaler.

1. Föga överraskande fick Marco Silva sparken nyligen, han ersattes av Carlo Ancelotti, vad är dina tankar kring att Silva fick lämna och att Ancelotti kommit in?
Helt rätt att Silva fick gå. Han hade kört fast och hans idéer höll inte. Ancelotti var jag inledningsvis lite tveksam till, delvis pga att han fått sparken inte ens halvvägs in på säsongen i sina två tidigare tränarjobb men även att han de senaste åren endast figurerat i storklubbar där han oftast kommit in och förvaltat ett väldigt bra spelarmaterial istället för att på ett Guardiola- eller Kloppvis tagit ett bra spelarmaterial till helt nys nivåer. Men jag har ändå landat i att jag är glad över att Ancelotti är tränare för Everton.

2. Vilka är de tydligaste förändringarna som Ancelotti gjort?
Man ser rätt tydligt hur Ancelotti vill spela. Hittills har det varit en 3-4-1-2 i anfall för vänstermittfältaren kommer in i banan samtidigt som vänsterbacken flyttar upp ett steg. Sen är det en 4-4-2 i försvar där man försöker vinna tillbaka bollen genom en hög press men lyckas man inte med det så faller man tillbaka lågt och lägger sig i sina block. Men nu finns det även en tanke med vad vi ska göra när vi har bollen. Det saknades under Silva. Spelarna vet vad de ska göra vid olika matchsituationer. Man kan redan se vissa linjer i hans offensiva spelsätt. Han är också en väldigt duktig taktiker, vilket han visade prov på borta mot Newcastle när han byter ut anfallare Kean och sätter in Delph i ett skede när Newcastle tagit över matchen helt.  Detta vände matchen till vår fördel igen. Det är sådana små saker man vill se från en tränare under match.

3. En spelare som verkar lyft sig under den nye tränaren är Calvert-Lewin, tror du att det är tillfälligt eller är det hans stora genombrott vi ser nu?
Det är ett genombrott vi ser, detta är ingen tillfällighet. Det enda som saknades för att Clavert-Lewin skulle få sitt erkännande av den stora massan var målen och nu när även de börjat komma så är folk inte långsamma med att ansluta till hyllnigskören. Men faktum är att man har kunnat se det här komma under en längre tid. Han är ett monster i luften, bra i presspelet, snabb samt duktig på länka upp med sina lagkamrater. Problemet för den som har spelat anfallare i Everton efter att Barkley lämnade är att det inte funnits någon kreatör som hittat fram med passningar till anfallaren. Det har Calvert-Lewin fått lida för och den breda massan har inte förstått att det är den bristande kreativiteten längre bak i banan som ligger till grund för hans uteblivna målskytte och inte Dominic själv. 

4. Hur viktig är FA-cupen för Everton den här säsongen?
Innan Ancelotti hade den varit i precis allt. Då ingen trodde på Silva i slutet, fanns det ingen långsiktig framtid med honom att blicka mot samtidigt som vår spelartrupp är för bra för att åka ur så hade ligaspelet blivit en lång transportsträcka till sommaren. Med Ancelottis intåg finns det nu andra saker än FA-cupen att se fram emot den här säsongen. Detta betyder inte att den är oviktig för oss. Inte alls. Jag tror att de allra flesta av våra supportrar tar cupspelet på stort allvar då det är vår enda riktiga chans på en titel. Så FA-cupen är fortfarande jätteviktig för oss. 

5. Hur är skadeläget inför matchen mot Liverpool?
Det är tungt. Gbamin och Gomes är borta, båda två långtidsskadad. Iwobi borta även han. Bernard osäker. Delph osäker. Så vi är väldigt tunna på mittfältet just nu. Backlinjen ska dock vara helt intakt och samma gäller även för anfallet.

6. Förväntar du dig starkast möjliga elva eller kommer vi att få se ett roterat Everton?
Ja, vi spelade match i onsdags och nu  är det match söndag. Det är lång vila i dessa juletider. Så ja, vi kommer få se en stark(med våra mått mätt) elva.