På måndag är det derby, en match mot Everton betyder såklart mycket mer än bara tre poäng och nu är det alltså dags att göra upp om vilka supportrar som kan gå med rakast rygg genom staden under jul. Per Malmqvist Stolt(@permalmqvist), från bl.a podcasterna The Editors och Old School Football, är trogen supporter av våra motståndare och berättar nedan om läget i laget:

1. Ronald Koeman har ersatt Roberto Martinez hos er den här säsongen, vilka förändringar har man kunnat se i ert spel?
Vi vågar gå rakare och försvararna ska försvara. Under Martinez handlade allt om bollinnehav och kravbilden på varje enskild försvarare handlade om att ensam hantera duellspel och våga spela sig ur alla situationer. Målvakten sågs främst som en extra utespelare i uppbyggnadsfasen. En spelidé som tog många med storm inledningsvis, men undan för undan visade sig gå mot en katastrof, då våra spelare inte hade samma fotbollsfostran och var av samma kvalité som lirarna i FC Barcelona. När Martinez spel var läst, krävdes det inte någon mästartaktiker från motståndarlagen för att vinna matcher. Minns särskilt ett obehagligt derby då Luis Suarez sökte upp John Stones i den gigantiska luckan mellan mittfält och försvar. Sedan slaktades då tonårige Stones i duellerna. Har för mig att Raheem Sterling gjort samma sak, fast något år senare.

2. Poängen har inte riktigt tickat in i den takt som förväntades på förhand, vad beror det på?

Vi är för dåliga. Truppen består av spelartyper som inte är av matchvinnarstuk och de som en gång var det, verkar helt ha glömt bort hur man agerar. Undantaget var nog senaste matchen mot Arsenal, men i övrigt är det ett mentalt svagt lag, särskilt framåt i plan. Det flöt på väl så bra i inledningen, men Ronald Koeman har ett digert jobb att göra och det kommer ta några transferfönster.

3. Hos oss debatteras målvaktsfrågan frekvent, hur är ditt förtroende för er målvaktsduo?

Everton måste förstärka på målvaktssidan om det ska bli några framgångar framöver. Vet att den gamle mästarmanagern Howard Kendall helt krasst konstaterade att utan en riktig toppmålvakt blir det inga framgångar och exemplifierade med 60- och tidiga 70-talets Gordon West samt 80- och 90-talets Neville Southall. Toppmålvakter – ja, Southall var mer än så när han var som bäst – och mycket riktigt så blev det inga pokaler för Everton i perioden mellan dessa två giganter. Dagens Everton-målvakter är inte ens nära den nivån. Habila, men inte mer.

4.Ross Barkley har inte riktigt kunna följa upp sin starka första tid i PL, hur ser du på hans framtid? Kommer han att bli den stora spelare som förutspåddes under hans debutsäsong?

Denne Ross Barkley! Som vi vill att en lokal talang av hans kaliber ska ta det där stora steget in i legendarernas värld. Vi vill så mycket att Goodison-publiken blir så frustrerad att de ibland vänder sig emot pojken, vilket är det sista han behöver. Han behöver stöd och kärlek samt oerhört mycket hjälp med sitt beslutsfattande. Det senare är nog den aspekt som gör att man lätt tvivlar på om han blir den där storspelaren. Han är ju inte purung längre och hans roll är att förändra matcher, vara kreatören och skapa magi. Tuff uppgift, särskilt i ett lag som haltar och i ärlighetens namn är hans statistik de senaste åren inte så illa. Men kravbilden är hög. Koeman har poängterat att han förväntar sig mer av Barkley, vilket har lett till en och annan bänkning. Något han faktiskt kommit starkare ur när han väl får spela igen. Men, men… vi väntar fortfarande på den stora och kontinuerliga magin.

5. Vilka spelare behöver lyfta sig om ni ska kunna klättra i tabellen?

Alla, förutom möjligtvis Idrissa Gueye. Tycker mig även se vissa fina tendenser hos Seamus Coleman och Leighton Baines. Dessutom är det ju svårt att klandra Romelu Lukaku som ändå gör en hel del mål, trots att han ofta stångas helt ensam. Men annars krävs rätt mycket skärpning.

6. Finns det några nya, spännande namn på väg upp i era led?

Tom Davies är en mycket intressant mittfältare och Mason Holgate en framtida kanonförsvarare. Dessutom debuterade Dominic Calvert-Lewin senast mot Arsenal och det är ett mycket intressant framtidsprospekt. Det finns fler och Everton har ju en av de främsta akademierna, men trots detta så är det numera snudd på omöjligt att ta sig in i ett Premier League-lag på Evertons nivå under längre perioder. Och det kommer inte bli lättare framöver i allt tuffare konkurrens och Koeman är en manager som helst satsar på mogna spelare.

7. Vad är din syn på Liverpool under Klopp? Var tror du vi kommer att hamna i tabellen när den är slutspelad?

Kan inte annat än buga och bocka över hur snabbt han har fått ihop laget och hur bra ni spelar. Ska faktiskt erkänna att det är en fröjd för ögat, även om det tar emot lite… Och med tanke på våra klubbars form just nu, ser jag knappast fram emot matchen på måndag. Om det inte varit för segern mot Arsenal senast, hade jag nog inte ens orkat slå på tv: n. Liverpool kommer vara med i den absoluta toppen och dessutom charma med härlig fotboll, men när det gäller ligatiteln faller jag tillbaka på Howard Kendalls visdom och konstaterar att ni har för svag målvaktsuppsättning

3 kommentarer
  1. OT: Ett klipp på Djibril Cisses mål mot Everton år 2005 dök just upp i mitt fb-flöde och jag tänkte genast att det vore roligt att se vilka som startade den matchen. Min fråga är följaktligen: är det någon som vet var man leta upp exempelvis startelvor från gamla matcher?

Kommentarer är stängda.