I morgon är det dags för en tidig seriefinal, då Premier Leagues två fullpoängare drabbar samman på Anfield. Arsenal kommer till Liverpool med gott självförtroende efter två inledande segrar och en lyckad transfersommar. För att få en inblick i Emerys bygge har vi varit i kontakt med Arsenal-supportrarna Karl Holmström och Sebastian Mattsson(@SebMattsPL), känd från podcasten Kick & Rush(@Kick_&Rush). Här ger de sin syn på läget i laget:

 1. Förra säsongen var den första på många som ni spelade utan att ha Wenger vid rodret, hur ser du på Emerys första säsong som tränare för Arsenal? Är du nöjd med utvecklingen?
  KH: Jag är nöjd med bytet till Emery, men jag är inte nöjd med utvecklingen. Det känns helt enkelt uppfriskande med något annat. Även om det gick åt pipan till slut så gick det i alla fall inte åt pipan på samma sätt som de senaste 3-4 åren. Det var väldigt uppfriskande med en säsong där man inte kände att man upplevt allt förr. Sista åren med Wenger blev måndag hela veckan. Med Emery kan jag hoppas att den här säsongen kommer bli bättre, bli annorlunda. De gick inte under de sista åren med Arsene.
  I början av förra säsongen pratades det mycket om hög press, tidig återerövring samt att defensiven skulle förbättras. Den höga pressen syntes under de första månaderna för att sedan avta ju längre säsongen gick. Om det var by design eller ofrivilligt vet vi inte. Det hade inte varit första gången en tränare missbedömer belastningen på truppen under sin första säsong i Premier League. Gällande defensiven släppte vi in 51 mål vilket är samma antal som under Wengers sista säsong. Senast vi släppte in fler än 51 mål var säsongen 83/84. Beror det här på Emery eller på truppen Wenger lämnade efter sig?
  Eftersom hösten var mycket starkare än våren är det omöjligt att vara nöjd med utvecklingskurvan. Det är dock troligt att det snarare berodde på en tunn trupp och orutin i Premier League än en oförmåga som tränare.
  SM: Njae. Emery är en habil matchcoach, men han är ingen visionär som Guardiola och Klopp. Man såg ingen större skillnad mellan Wengers sista och hans första säsong. Bristerna fanns kvar, förtjänsterna också. Jag tror och hoppas att man inte förlänger hans kontrakt och kör med ett mer spännande namn nästa vända.
 2. Ni har inlett säsongen med två raka segrar, vad är dina intryck av de två insatserna? Kan man se några skillnader jämfört med förra säsongen?
  KH: Två av de stora ändringarna den här säsongen har varit att Mustafi försvunnit från backlinjen samt att Xhaka varit skadad på mitten. Det har gjort att mittfältet har varit ungt och rörligt samt att backlinjen har känts stabilare än förra året. Förra säsongen kom en stor del av våra attacker via Kolasinac på vänsterkanten. Han har ersatts av Monreal i startelvan, vilket inte ger samma offensiv på vänsterkanten. Det nya mittfältet i kombination med avsaknaden av fjolårets vänsterkant har gjort att fler uppspel kommit centralt. Spelmässigt har det varit väldigt tydligt att vi vill spela ut bakifrån. Jag läste någonstans att vi leder statistiken på uppspel från målvakt via backlinjen med nästan dubbelt så många försök som City på andra plats. Det har inte alltid gått bra. Vi fastnar ofta i motståndarens höga press och sätter oss själva i problem, men det syns att det är en tydlig instruktion från Emery. Jag drar inga slutsatser från att vi tagit 6 poäng. Vi har mött ett Newcastle som sett helt horribla ut och Burnley på hemmaplan. De riktiga testen kommer under de kommande veckorna.
  SM: Det har varit två ganska ospektakulära segrar mot ett ganska ospektakulärt motstånd. Det står klart att vi även den här säsongen är skrämmande beroende av Aubameyang och Lacazette. Den viktigaste skillnaden är att Emery, kanske inspirerad av nye andretränaren Fredrik Ljungberg, börjat fasa in unga akademitalanger i större utsträckning. Joe Willock och Reiss Nelson har fått stort förtroende och också betalat tillbaka med bra insatser.
 3. Många höjde på ögonbrynen när ni plockade in David Luiz från Chelsea alldeles innan fönstrets stängning, vad är dina tankar kring den värvningen? Kan han stabilisera det försvar som kändes som er svaghet förra säsongen?
  KH: Luiz är en ojämn, misstagsbenägen mittback. Hade vi haft Holding frisk och hel hade jag inte sett behovet av Luiz som något annat än en backup. Nu har vi dock vant oss med att behöva starta Mustafi, och jämför man Luiz med honom framstår brasilianaren som en världsback. Jag har inga förhoppningar om en bra, stabil defensiv men vi det känns som ett steg framåt jämfört med förra säsongen. Den nya vänsterbacken Tierney kommer bli en minst lika viktig förbättring. Med honom får vi, förhoppningsvis, en vänsterback som kan hantera den kanten både defensivt och offensivt.
  SM: Det var en märklig värvning, men i slutänden ganska logisk. William Saliba, 18, är ju ledningens långsiktiga lösning. Nu behövdes det en ersättare till Koscielny och en senior närvaro i en väldigt skakig backlinje. Jag tror inte att Luiz kommer att göra några underverk, men när Arsenal får sin ordinarie backlinje (Tierney-Sokratis–Luiz–Bellerin), tycker jag att det ser okej ut.
 4. Det har kommit in ytterligare några namn till Arsenal under sommaren, är du nöjd med de rekryteringar man gjort?
  KH: Sett till allt snack om 45 miljoner pund i total transferbudget måste man vara nöjd med Tierney, Pépé, Tierney, Ceballos, Martinelli och Luiz. Jag hade så klart hellre sett att Ceballos köptes alternativt hade en köpoption samt en bättre mittback än Luiz, men sett till vår budget är jag mycket nöjd med Raul Sanllehis arbete i sommar. En stor brasklapp för att vi knappt sett de två största namnen (Tierney och Pépé) spela än. Ett nyförvärv är ofta som bäst innan innan de debuterat…
  SM: Ja, det här var ett superhabilt fönster. Nicholas Pepe är exakt den sortens ytter som Arsenal behövt ganska länge. En direkt dribbler som med bra sista-boll. Ceballos var riktigt bra mot Burnley, förhoppningsvis stöter Real bort honom så att han får lust att stanna. Tierney kan bli vår Robertson, Martinelli är en billig chansning och Saliba förutspås bli näste Varane. Väldigt bra shoppat med en netto-budget på under en halv miljard.
 5. Ni har matchat några unga spelare under de inledande omgångarna, är det någon av dem som du tror kommer få ett genombrott under säsongen?
  KH: Joe Willock. Han är en sån spelare som är 7 av 10 på allt, trots att han bara är 20 år. Förhoppningsvis kan han växa fram till en Ramsey-ersättare. Det känns också som att Guendouzi tagit ett kliv till sen förra säsongen. Emery har gett honom Xhaka-rollen under de inledande matcherna och han har klarat det bra. Han måste bara sluta stampa på bollen och bli nedriven framför egen backlinje 3-4 gånger per match…
  SM: Willock har redan fått sitt genombrott i mina ögon. En komplett mittfältare med en intelligens och bollbehandling som inte går ihop med hans ringa ålder. Sedan får vi se hur det går med Emile Smith-Rowe. Det är många som tror väldigt mycket på honom, med all rätta. Klubben hade chans att sälja honom till RB Leipzig i sommar, men vägrade. Jag hoppas att han inte går ut på lån.
 6. Vad är dina förväntningar på laget den här säsongen? Vad krävs för att du ska vara nöjd när säsongen är över?
  KH: Topp 4 eller så åker Emery. Vi måste till CL nästa år och jag hoppas att vi gör det via seriespelet. Europa League är för riskabelt.
  SM: Med investeringarna, och med tanke på läget hos konkurrenterna, så är topp fyra definitivt en realistisk målsättning. Och det kommer jag definitivt att vara nöjd med. Laget måste börja etablera sig i det där skiktet igen och börja samla på sig CL-cashen regelbundet. Först därefter kan man ha någon som helst förhoppning om att ens börja kika på att komma ikapp City och Liverpool.
 7. Nu väntar bortamatch mot Liverpool, vilken matchbild förväntar du dig?
  KH: Fram till 13/14 hade vi ett jättebra facit borta mot er. Sen dess har det varit ka-ta-strof. Jag har vant mig vid fyramålstorskar, men jag hoppas att det kan vara bra att möta er tidigt på säsongen. Tippar 3-1 till er.
  SM: Med tanke på att de tre senaste Anfield-matcherna slutat 1-5, 0-4 och 1-3… vad tror du? Arsenal kommer att släppa in minst två mål. Så är det bara. Den enda chansen laget har är att Auba och Laca lyckas göra lika många eller fler. Vi får se om Emery vågar ställa upp med ett lika ungt, naivt och anfallsglatt mittfält som i de två första ligamatcherna eller om han säkrar till det lite. Jag vågar säga att det kommer att bli en underhållande match för alla neutrala tittare. För mig som Arsenal-supporter kommer det att bli tortyr.
1 kommentar
 1. Jag är mer orolig för att det blir åt andra hållet än att vi kommer att krossa Arsenal i vanlig ordning. Visst, Arsenal är i stort samma Arsenal som vi mötte förra säsongen. Men de har fått in en duktig kreativ mittfältare och en ytter som är lika snabb som våra yttrar, vilket kommer göra att vi blir straffade stenhårt om vi står lika högt som vi gjorde mot Norwich och Southampton. Backlinjen och dess oorganisation är kvar, men med en starkare offensiv så kan det bli åka av åt båda hållen. Vi har ju ännu inte (träningsmatcher inkluderat) hållit nollan än och vi har även släppt till fler chanser per match än vad vi någonsin gjorde förra säsongen.

  Visst, vi ska inte vara som bäst nu. Men det finns en hel del som vi behöver slipa på så vi inte åker på tidiga nitar och tappar på City redan nu.

  Jag tror på en tight match, Emery kommer inte vara så naiv som han var förra säsongen utan kommer starta med 2 defensiva pjäser och bara en spets i auba. Resten kommer att ligga på kontring. Vi kommer ha mycket boll men kommer få det svårt att stånga oss igenom. Jag tippar 1-1 eller 2-1.

Kommentarer är stängda.