Senaste nytt

Q&A inför Arsenal borta, del 2

Vi fortsätter uppladdningen inför helgens match och det gör vi med del 2 av vår utfrågning av Arsenal-supportrar. Den här gången är det Sebastian Mattson(@SebMattsPL) från Kick & Rush(@Kick_andRush) och Malin Hägg(@OneMalinH) från (@klacksparkpod) som berättar om hur det känns att ha Emery vid rodret i stället för Wenger:


Första säsongen på oerhört länge utan Arsene Wenger vid rodret, hur känns det?

S: Det känns ovant, samtidigt är det lite obehagligt, i alla fall lätt vemodigt, hur snabbt man vänjer sig. Men varje gång jag ser en bild på Wenger går nåt sönder inom mig. Satan som jag älskar den där mannen. Och jag hoppas och tror att supportrarna fattar att mycket av det som har gått bra den här säsongen bygger på en grund som lades av just Wenger.
M: Det känns väldigt konstigt men också spännande. Jag kommer alltid älska Wenger för det han gjort för Arsenal men vi var alla redo för något nytt. Jag var nervös på ett helt nytt sätt inför den här säsongen och allt är fortfarande nytt och spännande på ett sätt som jag inte känt med Arsenal på väldigt, väldigt länge.

Vilka förändringar har Unai Emerys intåg inneburit?

S: Jag har funderat mycket på det, och det är inte en helt lätt fråga att besvara. Rent spelmässigt kan man peka på ett par saker. Alexander Iwobi ser bättre ut. Emery ska ju ha fått jobbet mycket på grund av ett löfte om att kunna detaljförbättra varenda spelare i truppen, och Iwobis renässans är kanske en konsekvens av detta. Och mittbackar och målvakt är väldigt måna om att spela längs marken och undvika Allardyce-tjongbollar. Men i stort är det svårt att dissekera spelet och utröna vilken beståndsdel som är en kvarleva från Wengerballen och vilken som Emery själv har bidragit med. Effektiviteten framför mål har (bortsett från Chelsea-matchen) varit frapperande bra. Men är det Emerys förtjänst? Vem vet.
M: Många! Spelarna vittnar om en ny energi på träningarna, vi kan alla se det nya spelsystemet och något som det snackats mycket om i Arsenalkretsar är en ny ledarstil. Med Wenger visste man var man hade honom och han var otroligt lojal till sina spelare, men med Emery är ingen säker. Det har han redan visat. Men framför allt ser jag en förändring bland oss supportrar. Folk är generellt gladare och börjar tycka att det är roligt med fotboll igen. Det är härligt att se.

Hur ser du på säsongsinledningen, är du nöjd med spelet och poängen?

S: Jag är supernöjd med poängen, det är ju en objektivt bra skörd sett till spelschemat. Men spelet har inte alls reflekterat resultaten. Arsenal är numera alltid klappkassa under stora delar av matcherna, vilket kompenseras av tio minuters bländande världsklassfotboll. Jag vet inte alls var jag har det här laget. Jag är rädd att en dipp kommer så fort man slutar få så bra utväxling på chanserna man skapar.
M: Jag är väldigt nöjd med poängen och tabelläget. Men inte med spelet. Vi har visat att vi kan vara livsfarliga framåt och har gjort väldigt många mål men det är ingen hemlighet att vi har en massa problem med vårt försvarsspel. Vi har regelbundet börjat matcherna dåligt och spelat upp oss i andra halvlek. Det kommer inte hålla i längden (vilket matchen mot Crystal Palace var ett bevis på).

Det gjordes några värvningar under sommaren, hur har de nya spelarna varit?

S: Lucas Torreira har nog varit lagets bäste spelare, i alla fall om man ser till grundnivån. Exakt den typen av mittfältare som Arsenal har behövt så länge. En Coquelin med hjärna. Och passningsfot. Sokratis har varit helt okej, Bernd Leno likaså. Lichsteiner är trygg att ha, och Guendouzi är ett superspännande löfte.
M: Jag tycker fortfarande det är för tidigt att säga något helt säkert men Leno, Torreira och Guendouzi känns väldigt spännande och har gjort bra ifrån sig inledningsvis. Lichtsteiner och Sokratis har jag inte riktigt någon uppfattning om ännu. Förutom att Lichtsteiner inte sätter mycket i mellan i närkamperna.

Om laget skulle förstärka i januari, på vilken position skulle du föredra att man värvade?

S: Framöver skulle jag helst se en till mittback och gärna en naturlig ytter. På minuskontot hittar vi att klubben vägrar erbjuda Ramsey nytt kontrakt. Det kan bli kostsamt. Skulle man kovända där skulle jag bli jättenöjd.
M: Mittback. Eller vänsterback. Eller högerback också för den delen. Vem som helst till försvaret. Nej, men det känns som att vi måste värva minst en mittback och gärna bättre uppbackning på vänsterbackplatsen också.

Vad är dina förväntningar på laget under resten av säsongen? Vad är en bra säsong för årets Arsenal?

S: Allt handlar om topp fyra. Det är det enda viktiga. Det kommer att bli extremt tufft eftersom så många lag ser så pass bra ut. Då snackar vi såklart bara resultat. Rent spelmässigt vill jag se ett grundspel som fungerar. En koherent, tydlig matchplan som används match efter match. Just nu finns ingen sådan. Det är det Manchester City och Liverpool har som Arsenal saknar.
M: Det är faktiskt svårt att svara på. Jag känner inte att jag kan ha så stora förväntningar på tabellplacering osv men vad jag vill se (vilket jag tycker att jag sett hittills) är att laget kämpar på och att spelarna tror på arbetet som de gör. Jag tycker vi har gjort vissa framsteg men man fattar ju att det kommer ta tid. Lyckas vi ta oss in i topp 4 skulle jag vara överlycklig men jag har svårt att se att det kommer fungera.

Hur tror du att man kommer ställa upp mot Liverpool och hur tror du matchbilden kommer att vara?

S: Om Bellerin missar matchen, och Xhaka fortsätter som vänsterback, så kan det bli riktigt sega, rentav stabbiga kanter för Arsenals del. Och då tror jag (tyvärr) att de offensiva spelarna kommer att behöva ta ett steg tillbaka och hjälpa till mot Mané och Salah. Jag är rädd att Liverpools fart kommer att få sätta matchbilden – och frågan är om Arsenal har något svar på det. Jag är ganska pessimistisk, måste jag säga.
M: Det sjuka är att om man förr visste precis hur elvan skulle se ut så har man ingen aning nu för tiden. Vi dras dessutom med en massa skador så jag vet verkligen inte vilka spelare som ens är tillgängliga. Men i stora drag hoppas jag att Leno får fortsatt förtroende i mål och att skadorna på Bellerin och Monreal hinner bli bättre så att de kan starta. Jag vill mycket hellre ha Xhaka på mitten med Torreira istället för som vikarierande vänsterback. Framåt är jag inte så orolig, vi vet att vi kan göra mål, men jag är inte superpepp på att se vårt försvar deala med Liverpools anfall om jag ska vara helt ärlig.

LÄmna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Laddar...