Efter trettio långa år står Liverpool äntligen som mästare igen och ingen kan nog säga något annat än att den här upplagan av laget är den bästa på oerhört länge. Vi har fått bygga en elva och en trupp över tid, våra bästa spelare har stannat och fortsatt att utvecklas tillsammans med laget. Under 2000-talet har vi haft en hel del bra spelare, men de har inte alltid varit i klubben samtidigt, de har inte heller alltid varit på topp samtidigt. Jag tänkte här göra ett litet tankeexperiment och ställa de bästa spelarna klubben haft under 2000-talet innan Jürgen Klopp tog över mot det lag som nu vann titeln, för att se hur de står sig mot varandra:

Målvakt:
Pepe Reina – Alisson Becker
Även om Reina var en skicklig målvakt, både med fötterna och på linjen, så blir det här en jordskredsseger för Alisson Becker. Det råder inga tvivel om att brassen är den bästa målvakt vi haft på länge, kanske någonsin, och värvningen av honom är en nyckel till att vi lyckades ta hem titeln.
Vinnare: Klopp

Backlinje:
Steve Finnan, Jamie Carragher, Sami Hyypiä, Fabio Aurelio – Trent Alexander-Arnold, Joe Gomez, Virgil van Dijk, Andy Robertson
Den här kategorin är jämnare, Pre-Klopp har vi två oerhört duktiga mittbackar, flankerade av två underskattade ytterrockar. Både Finnan och Aurelio var i sina bästa stunder bland ligans skickligaste i sina positioner, även om den förstnämnde kanske saknade den offensiva delen var han perfekt i dåtidens Liverpool. Men, dagens backlinje är ett strå vassare. van Dijk är världens bästa mittback, hur högt jag än håller både Carra och Hyypiä var de aldrig riktigt uppe på den nivån. Joe Gomez är inte riktigt där än, men bredvid holländaren har han varit ramstark. Det som dock blir utslagsgivande för mig här ytterbackarna, för som Trent och Robertson spelat de senaste säsongerna framstår de mer och mer som världens bästa på sina positioner, åtminstone bland de bästa. Visst är det svårt att jämföra ytterbackarna från ett defensivt Rafa-lag med dagens mer offensiva spelare, men ser man till de spetsegenskaper som finns hos dagens duo håller jag dem snäppet högre.
Vinnare: Klopp

Mittfält:
Steven Gerrard, Javier Mascherano, Xabi Alonso – Fabinho, Jordan Henderson, Gini Wijnaldum
Jag gillar vårt nuvarande mittfält skarpt och tycker att de är något underskattade, men i den här matchen är det svårt att se dem som segrare. Vi sjöng under en period om att vi hade världens bästa mittfält, det var verkligen inte ogrundat. Steven Gerrard, med allt han var, Xabi Alonso, passningsgeniet, och rivjärnet Javier Mascherano kompletterade varandra väldigt bra och måste nog sägas hålla en högre nivå än dagens trio.
Vinnare: Pre-Klopp

Anfall:
Michael Owen, Fernando Torres, Luis Suarez – Mohamed Salah, Roberto Firmino, Sadio Mané
Här blir det knivigt, det är sex stycken oerhört duktiga spelare som radas upp och att ställa dem mot varandra är såklart svårt. Vi får försöka tänka bort att de första tre aldrig fick spela tillsammans, utan får i stället se till deras individuella kvaliteter. Personligen skulle jag säga att Owen ligger en bit bakom de övriga fem, som alla måste sägas tillhöra den absoluta världstoppen. Visst, Owen är den enda av dem som vunnit Ballon d´or, men han behövde aldrig ställas mot Messi och Ronaldo i omröstningen. Både Torres och Suarez kunde terrorisera backlinjer på egen hand och var tämligen kompletta som spelare. Luis Suarez har stått för den bästa säsong jag sett en LFC-spelare göra någon gång, även om det inte räckte hela vägen fram till titeln. Dagens trio är dock ännu bättre, tycker jag. I Firmino finns det egenskaper som saknas hos alla de tre i Pre-Klopp-laget, Mané tar steg för varje säsong som går och Salahs poängfacit är enormt imponerande. Luis Suarez skulle antagligen ta en plats i dagens offensiv, men jag ser inte att Torres hade petat någon i dagens trio.
Vinnare: Klopp

Mitt resultat i det här blir alltså 3-1 till Klopp, det är bara på mittfältet jag tycker man kan sätta ihop en starkare enhet av spelare från 2000-talet. Vad tycker ni? Borde Pre-Klopp laget innehållit andra spelare? Främst dock, vilket lag tycker ni ser starkast ut?

9 kommentarer
 1. Anar jag ett underskattande av Owen? Tar emot att säga det men han var snudd på fenomenal när han var i sina bästa stim.

  • Han var jättebra, men lite mer endimensionell än de andra fem, tycker jag. En bra målskytt, snabb i djupled, men jämför man med de andra tycker jag inte han håller samma nivå. Det är tuff konkurrens här. Men, som du säger, var han fenomenal när han var som bäst, som när han vann oss FA-cupen.

 2. Intressant läsning👍
  Var inte John Arne riise bättre än Aurelio…

  Att vi inte vann ligan med det mittfältet (alonso-masken- Gerrard) och det laget är fortfarande märkligt, svårsmält.

  • Jag gillade Riise, men tycker att Aurelio var en mer lämpad vänsterback. Riise saknade en del i defensiven och hade inte heller brassens precision i inläggen, hans fysik var dock klart bättre och det ska inte underskattas. Aurelio var skadad under stora delar av sin karriär i LFC, Riise däremot kunde man oftast räkna med. När det gäller Aurelio är han nog den spelare, tillsamman med Agger och Sturridge, som lidit mest av skador under sin tid i klubben. Man fick tyvärr mest se glimtar av hans kunskaper, men när han var frisk var han en klasspelare.

 3. Tycker att du kan sätta ett lika på anfallskampen. Nästan så att Pre-Klopp vinner ändå. Annars håller jag med.

  De pre-Klopp anfallarna du har tog oss nästan till liga-titlar på egen hand, de vann matcher oavsett mot vilka vi spelade mot. Salah, Mané o Firmino är oerhört bra, men tycker väl egentligen bara att Mané är den som kan fixa det på egen hand oberoende sina medspelare, är ju oerhört jämnt allt men hade framförallt Torres o Suarez haft den omgivningen, och framförallt relativt skadefria omgivningen, så hade deras perioder i LFC varit ännu bättre tror jag.

  • Ja, anfallsdelen är den som är svårast och kanske är det min långsinthet som nedvärderar Torres och Suarez. Samtidigt är jag inte helt säker på att de skulle klicka som trio på samma sätt som dagens anfallare.

  • Samtidigt såg vi ju väldigt mycket framåt att se Suarez o Torres ihop när Suarez var på väg in. Så tror kanske tiden speglar det också 🙂

 4. Jag håller Finnan som en bättre försvarare än Trent. Om man ska se till spelarens främsta uppgift, att försvara. Jag vet inte hur många gånger som jag ”slitit mitt hår” över Trents många gånger olåvligt loja hemjobb vid eget bolltapp. Sen kan /ska man inte bortse från att det skett en utveckling mot att spela försvarsspel mer offensivt.

  • Finnan hade en bättre defensiv än Trent, men saknade de spetsegenskaper som vår nuvarande högerback har. Precis som du skriver är det svårt att jämföra spelarna från olika tidsperioder, dessutom såklart en enorm skillnad i vilka uppgifter spelarna har. När vi intervjuade Jan Kromkamp nyligen betonade han att hans huvuduppgift som högerback var att sköta defensiven, de offensiva uppgifterna lämnades till mittfältarna och anfallarna, så ser det inte ut idag. Helhetsmässigt tycker jag dock att Trent är en bättre högerback än Finnan var, även om jag höll Finnan väldigt högt.

Kommentarer är stängda.