Om två dagar är det dags för årets viktigaste match, finalen i Europa League mot Sevilla. Inför finalen kommer vi att bjuda på några exklusiva inlägg, för att höja stämningen ytterligare lite grand. Det här är första delen av ett tipsinlägg, andra delen kommer i morgon, där olika profiler lämnar sina tankar kring matchens utgång. I det här inlägget kan ni läsa vad liverpoolswedens skribent Björn Grafström och svenske mästaren i bandy, Ted Bergström har att säga om finalen. I morgon kommer bl.a. fler SM-vinnare, skaparen av en av Sveriges bästa idrottspodcosts, några mycket kunniga idrottsjournalister, expertkommentatorer, författare och ett par fotbollsspelare med landslagserfarenhet. Håll till godo:

odfymacy_400x400

Björn Grafström, skribent liverpoolsweden.se(@bjorngrafstrom):
Liverpool – Sevilla 3-2
Först skall jag lägga in de obligatoriska kommentarerna om att det alltid är vanskligt att förutspå vad som skall hända i en final, att det på papperet starkare laget inte nödvändigtvis vinner och att det är matcher där storstjärnorna skall visa varför de har denna status samtidigt som det ofta handlar om en vattenbärare när det kommer till avgörandet. Med det avklarat kan vi därför gå vidare till resonemanget kring själva matchen.
Jag har inte längre tiden att ha någon vidare koll på spansk fotboll och utanför vad som händer i topptrion och John Guidetti är det svårt att hålla koll på spansk fotboll om du inte aktivt letar efter det. Och jag har inte letat på hela säsongen… Vad jag dock vet på förhand är att Sevilla gör sin tredje raka final i Europa League, och att de vunnit de två föregående åren. Väldigt imponerande. Vi kan även lägga till fyra titlar totalt de senaste tio åren, och vid en seger på onsdag kommer de snitta vinst vartannat år perioden 2006-2016. Jag vet också att Sevilla, med en match kvar att spela, fortfarande inte lyckats vinna en match utanför Ramon Sanchez Pizjuan den här säsongen.
Onsdagens match går inte där, inte i Andalusien, inte ens i Spanien utan i Schweiz. Det och att Liverpool i flera veckors tid har haft Europa League som primärt fokus säger mig att det engelska laget går in i matchen som favoriter. Jag tror också att laget hanterar detta favoritskap och vinner en jämn match som med tanke på hur det brukar bli när Liverpool är inblandade i finaler blir av det minnesvärda slaget. Något säger mig också att det blir en oväntad huvudfigur, en person ingen räknar med skall avgöra en match av den här sorten.

bigOriginal
Ted Bergström, svensk mästare i bandy med Västerås SK(@tedbergstrom10): Sevilla tar ledningen med 0-1 genom Kevin Gameiro innan Liverpool vänder och vinner med 3-1 efter mål av Daniel Sturridge, Roberto Firmino och Philippe Coutinho!
Liverpool klara för Europa League final alltså. Känns ju helt fantastiskt, och lite otippat inför säsongen, och kanske än mer otippat efter säsongsinledningen under Brendan Rodgers, att vi snart spelar vår andra final denna säsong. Man får väl ändå konstatera att Klopp har gjort ett strålande arbete som Liverpoolmanager såhär långt. Många spelare har verkligen fått en nytändning sedan Klopp tog över rodret (Lallana, Lovren och Firmino för att nämna ett par stycken) samtidigt som en del spelare tagit ytterligare kliv mot att bli riktiga storstjärnor, tänker då främst på Coutinho och Emre Can.
Men så till själva finalen då, resan till Basel har ju varit minst sagt dramatisk. Vi hade väl ändå haft en hyfsat behaglig resa fram tills 8-delsfinalen. Men det har varit ett rent nöje att följa lagets resa fram till Basel trots att man slitits mellan hopp och förtvivlan gång på gång (men det hör ju samtidigt till vardagen som Liverpoolsupporter). Men nu ska det avgöras, England mot Spanien, Liverpool mot Sevilla. Liverpool parkerar ju som bekant på en 8:e plats i Premier League och ställs nu alltså mot La Ligas 7:e placerade lag Sevilla. Har inte sett överdrivet många matcher med Sevilla denna säsong men någon enstaka har det blivit. De har ju ändå ett par spelare som kan vara bekant för de flesta fotbollsälskare, Fernando Llorente, Yevhen Konoplyanka, Kevin Gameiro och Ever Banega, för att nämna några. Sevilla har, av det jag sett åtminstone, velat bjuda på en lite offensivare mentalitet och spelstil till skillnad från vad t ex Villareal visade upp i mötena med Liverpool. Tror det kommer bli en otroligt jämn fajt där jag tror mittfältskampen kommer bli avgörande. Det som talar för Liverpool är att Klopp ändå kunnat matcha laget rätt så bra sista veckorna och det känns som att vi har många formstarka och fräscha spelare.