Dags för traditionsenlig säsongsavslutning där vi ska summera säsongen 20/21. Nedan kan ni läsa vilka betygskriterier vi gått efter, följt av en motivering av betyget. Betygen är högst personliga och kan givetvis diskuteras nedan!

* * *

Vi bedömer insatserna i Premier League, UEFA Champions League, FA-cupen samt EFL Cup (Ligacupen). Eventuella insatser i reserv- eller U21-lag inkluderas inte i bedömningarna.

* * *

Betygsförklaring:

5 – Världsklass.

4 – Hög PL-klass.

3 – Väl godkänd säsong.

2 – Godkänd säsong.

1 – Underkänd säsong.

* * *

MÅLVAKTER:

Alisson Becker
Noterbar statistik: 20 hållna nollor, och 24 mål insläppta totalt i ligan på 36 matcher
Jespers kommentar: Mellan stolparna i stort sett varje match den här säsongen, och har visat att han definitivt är topp 5 i världen när vi summerar de bästa målvakterna över en längre period. Becker har stundtals blivit utlämnad av försvaret när vi spelat hög risk med vår höga backlinje. Det har inte spelat särskilt stor roll då en av hans största styrkor denna säsong varit att snabbt lämna linjen och plocka just frilägen. Får fortfarande kritik av många tyckare att han är en säkerhetsrisk med fötterna men zoomar man ut så är detta en av hans största styrkor denna säsong. Liverpool har haft ett direkt anfallshot genom Alissons oerhört precisa utsparkar och utkast, vilket bland annat resulterade i ett assist mot Norwich. En säsong av världsklass-mått.
Betyg: (JESPER 5, PELLE 5, TOMAS 5)
Betygssnitt: 5

Caoimhin Kelleher
Noterbar statistik: Hjälte i ligacupfinalens straffläggning mot Chelsea
Tomas kommentar: Svår att betygsätta, då han inte spelat speciellt många matcher, de han spelat har han dock skött på ett bra sätt. Vi har en stabil andremålvakt i Kelleher, den stora frågan när det kommer till honom är väl egentligen om han själv är bekväm i rollen eller om han vill hitta ett lag där det finns en realistisk chans att bli förstaval. Vinsten i Ligacupen är såklart den stora händelsen i Kellehers säsong, där han fick bli hjälte genom att slå in den sista straffen och sedan se Kepa skicka upp sin straff på läktaren. En väl godkänd säsong tycker jag, med ett större urval av matcher kanske ett högre betyg hade kunnat vara aktuellt.
Betyg:(JESPER 4, PELLE 4, TOMAS 3)
Betygssnitt: 3,7

Adrian
Noterbar statistik: Spelat en match (2-0 vinst vs Preston borta i Ligacupen).
Jespers kommentar: Varit ett tydligt tredjeval bakom Alisson och Kelleher. På planen så blev det bara en match, men utanför densamma så verkar han varit en humörhöjare som synts fira med sina lagkamrater efter slutsignalen. En hållen nolla i den enda matchen han tvingades spela får ses som en godkänd säsong med tanke på att förutsättningar runt speltid varit ytterst små.
Betyg:(JESPER 2, PELLE 2, TOMAS 2)
Betygssnitt: 2

* * *

BACKAR:

Trent Alexander-Arnold
Noterbar statistik: 12 assist i PL 21/22
Tomas kommentar: Trots att han fortfarande bara är 23 år har han varit med väldigt länge nu Alexander-Arnold och han fortsätter att utvecklas. Den här säsongen tycker jag främst att det är hans defensiv som tagit kliv, visst är det fortfarande så att han kan lämna lite väl stora ytor bakom sig, men det är nog en kalkylerad risk som Klopp är bekväm med. Given i årets lag, en av lagets absoluta nyckelspelare och snudd på unik i sin roll. En jättesäsong.
Betyg:(JESPER 5, PELLE 5, TOMAS 5)
Betygssnitt: 5

Joe Gomez
Noterbar statistik: Spelade 327 minuter i PL varav 0 minuter som mittback
Jespers kommentar: Blev snabbt förpassad till fjärdeval på mittbackspositionen och fick sakta men säkert sikta in sig på att konkurrera om högerbacken med Trent istället. Har mest använts som en rollspelare den här säsongen som fått spela när det behövts en extra försvarsspelare mot slutet av matcherna, eller när Alexander-Arnold varit skadad eller behövt vila. Skött den rollen väl trots att det kanske inte var den säsongen han personligen hoppats på.
Betyg:(JESPER 2, PELLE 3, TOMAS 2)
Betygssnitt: 2,3

Virgil van Dijk
Noterbar statistik: Spelade 90 min i 34 av 38 PL-matcher, trots comeback från långtidsskada
Jespers kommentar: Lagets försvarsklippa har återigen varit en tongivande spelare efter att ha fått förra säsongen spolierad av långtidsskada. Med sin förmåga att spela upp bollen likt en quarterback, sin styrka, snabbhet och spelintelligens så finns det få spelare som kan mäta sig med van Dijk. Det är svårt att säga något annat än att nederländaren hållit en så jämn hög nivå att man alltjämt får ranka honom som absolut världsklass.
Betyg:(JESPER 5, PELLE 5, TOMAS 5)
Betygssnitt: 5

Ibrahima Konaté
Noterbar statistik: 2 mål i CL
Pelles kommentar: Konaté har inte gjort en prickfri säsong, men överlag har insatserna varit väldigt bra, särskilt om man har i åtanke att han bara är 23 år. Han har verkligen gått en duell mot Matip om att få spela bredvid van Dijk, och att Klopp valde Konaté till CL-finalen säger mycket om förtroendet för honom. Hans snabbet är en stor tillgång, utöver hans andra uppenbara egenskaper. Har cementerat Gomez till fjärdeval bland mittbackarna.
Betyg:(JESPER 3, PELLE 4, TOMAS 4)
Betygssnitt: 3,7

Joel Matip
Noterbar statistik: 3+3 i ligaspelet
Tomas kommentar: Äntligen har Matip fått vara skadefri och då har han visat vilken otroligt fin försvarsspelare han är. Följsam, trygg och alltid steget före sina motståndare. Han har dessutom varit ett hot framåt, med flera mål på sitt konto. Det enda som saknas den här säsongen är väl egentligen att han hade fått lyckas med en av sina patenterade dribblingsresor.
Betyg:(JESPER 5, PELLE 5, TOMAS 5)
Betygssnitt: 5

Andy Robertson
Noterbar statistik: 3 mål, 15 assist.
Jespers kommentar: Fick en nästan omedelbar skjuts av att få en konkurrent om vänsterbackspositionen i form av Tsimikas. Detta blev uppenbart efter att Robertson gått sönder i sista genrepet inför ligapremiären och därför tvingades lämna över positionen till greken i de inledande matcherna. Det här extra bränslet användes inte bara till att producera storstilade siffror framåt denna säsong, utan gjorde även att han höjde sitt defensiva spel. Skotten gav i stort sett alltid sin motståndare en tuff resa på sin kant, och var även riktigt bra på att sniffa till sig fara både i och utanför straffområdet.
Betyg:(JESPER 5, PELLE 4, TOMAS 5)
Betygssnitt: 4,7

Kostas Tsimikas
Noterbar statistik: Gick från 225 min sammanlagd speltid 20/21 till 1712 min 21/22
Pelles kommentar: Har etablerat sig och blivit precis den spelaren som han värvdes in för att vara, dvs en riktigt bra backup till Robertson som man kan kasta in utan att tappa kvalitet om skotten är skadad, avstängd eller behöver vilas. Hans vassa inlägg och hörnor, i kombination med ett ständigt löpande, har gjort honom till en favorit bland många LFC-fans. Han kan fortfarande slipa på sin defensiv, men om utvecklingskurvan fortsätter uppåt kan han mycket väl hota Robos startplats på allvar nästa säsong.
Betyg:(JESPER 4, PELLE 4, TOMAS 4)
Betygssnitt: 4

* * *

MITTFÄLTARE

Fabinho
Noterbar statistik: 5 mål i PL
Jespers kommentar: En självklar nyckelspelare på det defensiva mittfältet med uppgift att skydda backlinjen. Visade den här säsongen inte bara upp sin spetskompetens i försvarsspelet utan började även leverera mycket mål framåt. Från att ha gått mållös från den föregående säsongen så gjorde brassen hela 8 mål, alla turneringar inräknat. Annars var det såklart hans förmåga att bryta ner motståndarnas anfall, passningsskickligheten och att ligga sådär lagom på gränsen som stack ut under säsongen. En absolut nyckel till Liverpools framgångsrika säsong.
Betyg:(JESPER 5, PELLE 5, TOMAS 5)
Betygssnitt: 5

Thiago Alcantara
Noterbar statistik: 2386 minuter speltid varav 1537 i PL
Tomas kommentar: Det tog ett tag för Thiago att bli bekväm i sin roll i Liverpool, Covid och skador satte käppar i hjulen under den första säsongen, men när han väl slagit sig in i startelvan och tagit en given plats där har han gått från klarhet till klarhet. Jag tror inte vi haft så här pass dominant mittfältsspelare sedan Gerrards glansdagar, i vissa matcher har det varit som att Thiago styrt varenda händelse på planen. En sagolik teknik och ett passningsspel som få i världen kan mäta sig med gör Thiago till en otroligt viktig spelare för vårt lag. I underläge är det han som kan driva på ett passningstempo, i överläge är det han som kan se till att vi behåller taktpinnen.
Betyg:(JESPER 5, PELLE 5, TOMAS 5)
Betygssnitt: 5

James Milner
Noterbar statistik: 1371 minuter speltid varav 843 i PL
Tomas kommentar: Hans roll på planen är inte lika stor som tidigare, men att James Milner fortfarande är en väldigt viktig del av den här truppen tycker jag är tydligt. När han väl får spela vet man vad man får av honom och även om han inte är lika snabb längre löser han sina uppgifter på ett bra sätt. Hans rutin, hans attityd och hans mångsidighet är egenskaper som jag är övertygad om att Klopp värderar högt. Kontraktsförlängningen blev klar ganska snabbt, det säger en hel del om hur högt han värderas av Klopp och övriga delar av ledningen. Personligen håller jag tummarna för att han blir kvar i klubben även efter det att han hängt upp skorna på hyllan.
Betyg:(JESPER 2, PELLE 2, TOMAS 3)
Betygssnitt: 2,3

Naby Keita
Noterbar statistik: 2086 min speltid varav 1174 i PL
Jespers kommentar: Äntligen började vi få se den kvalité och de fina egenskaper som värvades från RB Leipzig för några säsonger sedan. Han fortsatte förvisso att stundtals vara lite ojämn i sina prestationer om man ser till säsongen som helhet. Från att släppa loss i ena matchen till att vara lite mer osynlig i matchen därpå. Det som dock var skillnaden mot tidigare var att han faktiskt fick en sammanhängande rad av matcher med lagom belastning. Det här hjälpte honom att få till en kontinuitet utan att dras med ständigt återkommande skador. Keitas dynamiska spelstil bidrog till att man fick ytterligare ett alternativ från tränarbänken att sätta prägel på det annars ganska generiskt hårt arbetande mittfältet. I det avseendet satte han verkligen stämpel på många av sina matcher och överträffade förväntningarna.
Betyg:(JESPER 3, PELLE 3, TOMAS 3)
Betygssnitt: 3

Jordan Henderson
Noterbar statistik: 3876 min speltid varav 2602 i PL
Tomas kommentar: Vår tidigare så hyllade kapten har fått en del kritik den här säsongen, en del av den har varit befogad, men en hel del av den här samtidigt varit överdriven. Henderson har inte samma kreativitet i sig som Thiago eller Keita, men han har andra egenskaper som också är viktiga, även om de kanske inte är lika spektakulära. Henderson är lagets pådrivare, visar alltid rätt inställning och är trygg i sitt passningsspel. Det skulle gå att önska lite mer i hans offensiv ibland, det blir aningen många chansartade inspel från Hendersons sida.
Betyg:(JESPER 3, PELLE 3, TOMAS 4)
Betygssnitt: 3,3

Alex Oxlade-Chamberlain
Noterbar statistik: Gjorde mål två ligamatcher i rad innan han blev helt bänkad mot slutet av säsongen.
Jespers kommentar: Oerhört tuff säsong och en besvikelse helt klart. Kom aldrig riktigt in i rytmen och hade svårt att hitta rätt i beslutsfattningen på planen framförallt. Klopp gav honom mycket chanser i alla turneringar under den inledande delen av säsongen. Därefter förpassades han inte bara till bänken utan läktaren mot slutet av densamma. Betyget speglar främst att man hade så mycket högre förväntningar på en spelare som just nu bör vara i sin prime fotbollsmässigt, med sina 28 fyllda år.
Betyg:(JESPER 1, PELLE 1, TOMAS 1)
Betygssnitt: 1

Curtis Jones
Noterbar statistik: 3assist borta mot Porto
Jespers kommentar: Fick mycket förtroende i början av säsongen och fick bland annat chansen att spela toppmatcher både mot Manchester City och Manchester United. En annan insats som är tydlig på näthinnan är den magnifika insatsen borta mot Porto i Champions League där det blev vinst med 5-1 och Jones stod för hela tre assist. Därefter åkte ynglingen tyvärr på en besvärlig ögonskada som höll honom borta fram tills årsskiftet. Därifrån och fram till slutet av säsongen var lite mer av det kämpigare slaget. Gjorde inte på något sätt bort sig men visade inte upp formen från tidig höst.
Betyg:(JESPER 2, PELLE 2, TOMAS 2)
Betygssnitt: 2

Harvey Elliott
Noterbar statistik: Startade 3 av de 4 första PL-matcherna
Pelles kommentar: Fick stort förtroende under säsongsinledningen och tog tillvara på chanserna genom att tillföra mycket rörlighet och kreatvitet från sin offensiva mittfältsroll. Dessvärre förstörde den obehagliga skadan den fina inledningen. Han gjorde comeback, men hittade aldrig tillbaka till toppformen. Det ska bli extremt spännande att se vad han kan gör nästa säsong.
Betyg:(JESPER 2, PELLE 3, TOMAS 2)
Betygssnitt: 2,3

* * *

ANFALLARE

Roberto Firmino
Noterbar statistik: Gjorde 5 PL-mål varav 3 kom i samma match mot Watford
Pelles kommentar: Speltiden har fortsatt att minska i takt med att konkurrensen ökat. Skadorna har också haft en påverkan och han har blivit långsammare med åren. Samtidigt har Firmino gjort en del viktiga mål, som i CL mot Inter och Benfica(2). Precis som flera av sina offensiva kompanjoner går kontraktet ut 2023. Han har sagt att han vill stanna och detta kontrakt vore naturligtvis enklare att lösa än med Salah (Mané har redan aviserat sin avsikt att lämna). Gissningsvis vill Klopp ha kvar honom som rotationsspelare, särskilt eftersom han verkar OK med den rollen.
Betyg:(JESPER 2, PELLE 2, TOMAS 3)
Betygssnitt: 2,3

Sadio Mané
Noterbar statistik: 16+4 på 34 matcher i PL
Jespers kommentar: Började säsongen med en stabil målproduktion fast utan att vara lika dominant spelmässigt i en-mot-en situationer som vi vant oss vid. Det blev uppenbart att senegalesens avtagande explosivitet innebar en del problem och att detta krävde viss anpassning gentemot tidigare år. När vi nådde mitten av säsongen blev detta än mer uppenbart när en lång måltorka kom och spelet fortsatte hacka samtidigt. Det började få igång snacket i supporterled om det kanske inte var dags att sälja honom innan det var för sent. En oerhört fin turnering i Afrikanska mästerskapen och intåget av en viss Luis Diaz ändrade dock snabbt på detta. För som ett resultat av lite småskador på fronttrion Firmino, Jota, Origi samtidigt som man ville få in Diaz på sin naturliga ytterposition, resulterade i att Sadio fick chansen att spela centralt. Det här visade sig vara ett genidrag inte bara för Mané själv utan också laget i stort då hans egenskaper kom mycket mer till sin rätt. Under våren fick vi se insatser av stabil absolut världsklass igen, men sett till säsongen i sin helhet så dras betyget ner ett snäpp.
Betyg:(JESPER 4, PELLE 4, TOMAS 5)
Betygssnitt: 4,3

Diogo Jota
Noterbar statistik: Delad 6:a i Premier Leagues skytteliga
Pelles kommentar: Konkurrerade ut Firmino under hösten och landade på utmärkta 15 ligamål under säsongen. Trots succén var dock känslan att han fick spela andrafiolen efter Diaz inträde, då Mané flyttades in centralt. Om speltiden inte hade minskat under våren hade Jota troligtvis blivit trea i PL:s skytteliga. Han är en spelare som definitivt kan gynnas av att Mané och kanske Salah lämnar Liverpool, då konkurrensen kommer minska en aning.
Betyg:(JESPER 4, PELLE 4, TOMAS 4)
Betygssnitt: 4

Mohamed Salah
Noterbar statistik: 23+14 på 35 matcher i PL. Delad skytteligavinnare.
Tomas kommentar: Salahs säsong fram till Afrikanska mästerskapen är bland det bästa jag sett av en anfallare i Liverpool. Vi har sett Suarez dominera, vi har haft vassa målskyttar som Torres och Fowler som presterat på en hög nivå, men det Salah gjorde stod verkligen ut. Den andra halvan av säsong nådde inte riktigt samma höjder, även om Salah såklart gjorde det väldigt bra. Känslan var dock att den där rätta skärpan fanns hos vår skyttekung de avslutande veckorna, han var inte lika snabb i tanken och tog ofta en touch för mycket innan han försökte skjuta. Trots en dalande formkurva blev det en del mål och även en del assist, så det är inget snack om att han var bra även när han inte var i toppform, men Salah har lagt upp ribban för sig själv väldigt högt och det gör att man ibland har orimliga krav på hans prestationer över tid.
Betyg:(JESPER 5, PELLE 5, TOMAS 5)
Betygssnitt: 5

Divock Origi
Noterbar statistik: 3+1 på 7 PL-matcher
Jespers kommentar: Origi cementerade sin plats som supportrarnas gullegris utan tvekan. Det blev inte särskilt mycket speltid för honom den här säsongen med mestadels korta inhopp från bänken. Trots detta så kom han in flera gånger som en gubbe i lådan och vaskade fram antingen ett mål eller assist, ofta i ett läge när laget behövde det som mest dessutom. Fick avsluta målproduktionen i Liverpool med ett mål i derbyt mot Everton, vilket nånstans får summera både den här säsongen och hur han kommer bli ihågkommen på Merseyside under en lång tid framöver – som en äkta kultspelare.
Betyg:(JESPER 3, PELLE 3, TOMAS 3)
Betygssnitt: 3

Takumi Minamino
Noterbar statistik: Lagets bästa målgörare i båda inhemska cuperna
Tomas kommentar: Det är målgaranti när Minamino spelar, när han är på planen så brukar han hamna i målprotokollet och det är såklart en styrka hos japanen. Tyvärr faller han ofta ur matcherna och i själva spelet är han en bit bakom sina konkurrenter om anfallsplatserna. I de flesta lag i Premier League skulle han vara en startspelare, i många av de upplagor av Liverpool som spelade innan Klopp har han också haft mycket mer speltid, men Minamino har den bästa offensiv vi haft i modern tid att kämpa med om platserna och då räcker han inte till. Frågan är dock om det finns något lag som har ett bättre sjättealternativ i anfallet än Takumi Minamino?
Betyg:(JESPER 3, PELLE 3, TOMAS 3)
Betygssnitt: 3

Luis Diaz
Noterbar statistik: 4+3 på 13 PL-matcher. 14+5 på 18 matcher i portugisiska ligan dessförinnan.
Pelles kommentar: Han kom som en virvelvind en januariafton och gjorde omedelbar succé. Han behövde ingen acklimatiseringsperiod överhuvudtaget, vågade utnyttja sin styrkor och fick snabbt kemi med medspelarna. 4 mål och 3 assist på 13 PL-matcher är ett bra facit, men han skulle behöva konvertera ännu fler av sina chanser för att växa ut till en fullfjädrad världsklasspelare. Det är inte svårt att se det scenariot hända redan nästa säsong.
Betyg:(JESPER 4, PELLE 4, TOMAS 4)
Betygssnitt: 4

1 kommentar
  1. Håller med om det mesta, dock så tycker jag ni var väl snälla mot Trent! Visst en fin säsong och stabilare bakåt, men allt för många defensiva misstag för att få en 5:a i betyg, inte minste med tanke på missen i CL finalen.
    Annars, tack för en fin genomgång och ett kanonjobb med sidan, bra läsning hela tiden!

Kommentarer är stängda.