Senaste nytt

Scouting report: Younes Belhanda

_________________________

Nu är det äntligen dags för säsongens andra scouting report. Den här gången handlar det om Montpelliers lysande stjärna Younes Belhanda.

De regerande franska mästarna Montpellier har naturligtvis flertalet intressanta spelare. Utöver Belhanda innehåller Montpelliers namn som exempelvis den 20-årigem mittfältaren Remy Cabella och mittbacken Mapou Yanga-Mbiwa. Den sistnämnde är lagkapten, sina 23 år till trots, och blir free agent nästa sommar. Yanga-Mbiwa jagas givetvis av många storklubbar varav AC Milan är en.

Jag tycker ändå att Belhanda är Montpelliers mest intressanta spelare, trots hård konkurrens av lagkamrater. Belhanda är den av deras unga spelare som har mest spets i sitt spel och störst potential att utvecklas till en spelare av allra högsta klass.

Belhanda, 22, är en mångsidig offensiv spelare. Hans bästa position är som offensiv mittfältare/släpande anfallare, men han är även bra på kanterna. Han skulle behärska många offensiva roller i Liverpools spelsystem.

Han har egentligen alla verktygen som krävs för att lyckas. Teknik, snabbhet, spelsinne och passningsspelet är av hög klass, samtidigt som han är löpvillig även i spelet utan bollen, vilket bland annat innebär att hans presspel är mycket bra. Han är en bra dribbler och har bra balans. Förra säsongen tillförde Belhanda mål till sitt spel – totalt blev det 12 mål på 28 ligamatcher. Det som Belhanda främst måste jobba med är att vara ännu mer delaktig i matcherna, då han stundtals försvinner och blir ”osynlig”.

I yngre dagar spelade Belhanda två U20-landskamper för Frankrike, men i likhet med Oussama Assaidi har han valt att representera föräldrarnas hemland, Marocko, på A-landslagsnivå. Marockos landslag presterar för övrigt anmärkningsvärt dåligt med tanke på spelarmaterialet, men det finns inte plats för någon analys om det här.

Hur som helst, Belhanda kommer knappast att flytta i januaris transferfönster, då Montpellier håller mycket hårt i honom. Frågan är dock om de lyckas behålla honom längre än så – han kommer troligtvis att vara mycket, mycket eftertraktad i nästa sommars transferfönster. Då kommer nog Montpellier att sälja sin stjärna; vem vet – kanske dyker han upp i Liverpool som en långsiktig ersättare till Steven Gerrard.

* * *

Allmän info Younes Belhanda:

Född: 1990-02-25
Födelseplats: Avignon, Frankrike
Längd: 174 centimeter
Vikt: 75 kilo
Nationalitet: Fransman/marockan
Historik på bloggen: HÄR.

* * *

Videohighlights:

LÄmna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentar

 1. Lundh23

  Pelle och Jesper, vad anser ni om Cabella? Kan inte han vara ett köp för framtiden, en avig tekniker? Känns som att Belhanda kan bli snuskigt dyr medan Cabella kan bli ett kap?

 2. Bob

  Den är rolig den här sidan…
  Imorgon spelar Liverpool en av årets absolut viktigaste matcher sett till prestige och ära. Många är vi röda som det första vi gör när spelschemat släpps är att titta när mötena mot Scums är datumsatta till.
  Man går och tänker på den här matchen i minst en vecka i förväg och gärna mycket längre än det i efterhand om utfallet blivit som önskat. Om inte, ja då vill man ju bara glömma snabbare än kvickt och gå vidare. Då kanske man i förtvivlan och i hopp om en ljusare framtid börja drömma om nyförvärv hit och nyförvärv dit.

  Vet inte om jag behöver utveckla något mer. Kanske är jag ensam om mitt sätt att se på det, men hur orkar ni bry er om någon jävla Younes Belhanda idag?

  Jag hade mycket hellre sett att ni lyfte upp fokus på Matchen med stort M, så att vi hade kunnat köra lite införsnack här. Detta då jag tycker att klientelet på den här sidan i form av kommentarerna ofta presenterar läsvärda tankar.

  Hoppas att ni förstår mig rätt och att ni inte tar för illa upp av min kritik. Jag tycker ju om denna sidan rent allmänt och mellan varven är det verkligen hög nivå på blogginläggen. Tack.
  Men som sagt, det kanske bara är jag…
  Jag kanske borde söka mig någon annanstans om jag vill snacka och läsa om Liverpool primärt.

  Ha det gott!

  1. pelle2x

   Bob: Du har rätt. Vi har ganska kass matchrapportering. Anledningen till detta är att man kan läsa inför och om matcher på alla andra Liverpool-sidor, och vi försöker ha en egen nisch. Det är ett medvetet val.

 3. Baksam

  Är du säker att han kommer bli så dyr och eftertraktad, då har jag miss bedömt det helt. Trodde han skulle gå på 100-160 miljoner kronor.

 4. Kingpin

  Tror han blir för dyr för Liverpool, både när det gäller övergångssumma och lön.
  Kan tänka mig att det blir ett priskrig nästa sommar och Barca eller City hostar upp 300 miljoner kr för honom och det tror jag inte Liverpool vågar betala för en spelare efter de misslyckade dyra köpen av Carroll, Downing och Henderson.

Laddar...