_________________________

Nu är det äntligen dags för säsongens andra scouting report. Den här gången handlar det om Montpelliers lysande stjärna Younes Belhanda.

De regerande franska mästarna Montpellier har naturligtvis flertalet intressanta spelare. Utöver Belhanda innehåller Montpelliers namn som exempelvis den 20-årigem mittfältaren Remy Cabella och mittbacken Mapou Yanga-Mbiwa. Den sistnämnde är lagkapten, sina 23 år till trots, och blir free agent nästa sommar. Yanga-Mbiwa jagas givetvis av många storklubbar varav AC Milan är en.

Jag tycker ändå att Belhanda är Montpelliers mest intressanta spelare, trots hård konkurrens av lagkamrater. Belhanda är den av deras unga spelare som har mest spets i sitt spel och störst potential att utvecklas till en spelare av allra högsta klass.

Belhanda, 22, är en mångsidig offensiv spelare. Hans bästa position är som offensiv mittfältare/släpande anfallare, men han är även bra på kanterna. Han skulle behärska många offensiva roller i Liverpools spelsystem.

Han har egentligen alla verktygen som krävs för att lyckas. Teknik, snabbhet, spelsinne och passningsspelet är av hög klass, samtidigt som han är löpvillig även i spelet utan bollen, vilket bland annat innebär att hans presspel är mycket bra. Han är en bra dribbler och har bra balans. Förra säsongen tillförde Belhanda mål till sitt spel – totalt blev det 12 mål på 28 ligamatcher. Det som Belhanda främst måste jobba med är att vara ännu mer delaktig i matcherna, då han stundtals försvinner och blir ”osynlig”.

I yngre dagar spelade Belhanda två U20-landskamper för Frankrike, men i likhet med Oussama Assaidi har han valt att representera föräldrarnas hemland, Marocko, på A-landslagsnivå. Marockos landslag presterar för övrigt anmärkningsvärt dåligt med tanke på spelarmaterialet, men det finns inte plats för någon analys om det här.

Hur som helst, Belhanda kommer knappast att flytta i januaris transferfönster, då Montpellier håller mycket hårt i honom. Frågan är dock om de lyckas behålla honom längre än så – han kommer troligtvis att vara mycket, mycket eftertraktad i nästa sommars transferfönster. Då kommer nog Montpellier att sälja sin stjärna; vem vet – kanske dyker han upp i Liverpool som en långsiktig ersättare till Steven Gerrard.

* * *

Allmän info Younes Belhanda:

Född: 1990-02-25
Födelseplats: Avignon, Frankrike
Längd: 174 centimeter
Vikt: 75 kilo
Nationalitet: Fransman/marockan
Historik på bloggen: HÄR.

* * *

Videohighlights: