. . .

En spelare som ryktas till ett antal PL-klubbar är Crystal Palaces Jonathan Williams – walesaren som Ian Holloway har jämfört med David Silva. Jag har haft koll på den numera 19-årige mittfältaren sedan fjolårssäsongen, då han debuterade i Palaces A-lag.

Crystal Palace är inte lika starka som de var under några år på 90-talet, men de har studsat tillbaka och en återkomst till PL förefaller inte vara orealistisk. Åtminstone inte om man betraktar deras lagbygge som ett långsiktigt projekt. Palace sålde som bekant Wilfried Zaha till Manchester United i januarifönstret – och nästa försäljning kan bli Jonathan Williams.

williams

Williams är verkligen ingen stereotyp brittisk spelare. Han är en liten – 168 centimeter lång – mittfältare, som inte är mycket att räkna med i närkamperna. Han spelar som offensiv central mittfältare och kan spela i en så pass hög position att man skulle kunna kalla honom för en släpande anfallare.

Han saknar som sagt fysiken, men det kompenserar han genom bra spelsinne, teknik och passningsspel. Han är en playmaker som försöker vara i ständig rörelse för att göra sig spelbar. Sammanlagt har han gjort 41 A-lagsmatcher. På dessa har han producerat 1 mål och 12 assist. Det är med andra ord en spelare som är kapabel att slå avgörande passningar.

Det uteblivna målskyttet är dock ett orosmoln för någon som spelar så högt upp i banan som Williams ofta gör. Jag har noterat att hans djupledslöpningar ofta är feltimade eller felriktade, samtidigt som hans skott inte håller den nivån som man kan förvänta sig. Vidare är hans defensiva spel inte särskilt bra varken positionsmässigt eller man mot man. Det är stora brister som Williams måste utveckla om han ska bli en toppspelare. Däremot är jag imponerad av Williams acceleration med bollen; han kan från stillastående accelerera ifrån sin motståndare med bollen under kontroll.

* * *

Frågan är hur man ska betrakta och värdera Jonathan Williams?

Han är onekligen en ovanlig spelartyp i England. Då i synnerhet i de lägre divisionerna, där den här typen av mittfältare sällan kommer fram. Däremot kan man hitta många spelare av samma spelartyp i en rad olika länder – exempelvis Brasilien, Argentina, Spanien, Holland, Serbien, Kroatien… Håller Williams samma klass som deras bästa offensiva mittfältare i samma ålderskategori? Knappast.

Jag saknar en del spetskvalitéer i Williams för att tycka att det vore värt att lägga de £8-12 miljonerna som Crystal Palace säkerligen kräver för att släppa honom. Då vore det bättre för Liverpool att blicka utomlands, där det finns bättre talanger än Williams på hans position. Han är alltså en duktig talang, men knappast den bästa som LFC kan få tag på – och knappast prisvärd.