Hittills har två Bundesligaspelare – Johannes Geis och Loris Karius – blivit uppmärksammade. Nu riktas blickarna istället mot Sydamerika och närmare bestämt mot den argentinska ligans mest intressanta försvarstalang – nämligen River Plates Éder Balanta.

Balanta

Éder Balanta kan knappast beskrivas som en doldis. Eftersom 21-åringen representerar en storklubb i form av River Plate står han i strålkastarljuset när scouter riktar förstoringsglaset mot Argentina för att granska talangutbudet i den stora fotbollsnationen. Jag tycker att Balanta är ligans mest intressanta försvarstalang. Han har mestadels visat framfötterna i River Plate, men även spelat 5 A-landskamper för Colombia.

Balanta är inte särskilt lång – endast 181 centimeter – för att vara mittback, men han har en fantastisk fysik. Han är väldigt snabb, vilket får mig att tänka tillbaka på när hans landsman Ivan Cordoba var som bäst. Hans snabbhet och rörlighet gör att han kan komma tillbaka i situationer där han till synes blivit överspelad, och gör honom även till en lämplig spelare att använda i en hög backlinje. Men tro inte att detta bara handlar om en snabb spelare. Han är även hård i kroppen och har en härlig balans.

Han är en väldigt aggressiv spelare som gillar att gå in hårt i situationer. Detta är naturligtvis inte alltid en fördel, men hittills i sin karriär har han varit i princip klockren. Det återstår att se om timingen kommer att vara lika framgångsrik den dagen Balanta flyttar till Europa och spelar i en liga där spelet går snabbare, men än så länge tyder allt på att han har tillräckligt bra fysiska förutsättningar och spelsinne för att kunna lyckas i vilken liga som helst. Det ska dock bli väldigt spännande om han kan vara lika brytsäker i en bättre liga. Ett annat frågetecken vid en eventuell PL-flytt vore kanske huvudspelet, även om jag faktiskt inte är så orolig för det som jag vanligtvis vore. Hans timing är trots allt så pass bra att längden inte borde utgöra något jättehinder, även om han förstås skulle få stora problem mot de allra bästa huvudspelarna, som typ Andy Carroll.

Vidare är den vänsterfotade Balanta kylig i passningsspelet. Han gillar att spela sig ur situationer. Detta är förstås en egenskap som gillar skarpt av många managers runtom i fotbollsvärlden. Jag kan tänka mig att många storklubbar har superkoll på Balanta, som ryktas ha en prislapp på £5-6 miljoner. Det kanske kan låta som en liten summa, men den argentinska ligan har tappat i status under de senaste åren och övergångssummorna är inte i nivå med de i Brasilien.

För att dra en parallell, jag kollade en hel del på Nicolás Otamendi när denne spelade i Vélez Sársfield. Då var Otamendi ligans bästa mittback, men jag tycker ändå inte att han var riktigt lika vass som Balanta är nu. Colombianen har en elegant dimension i spelet med bollen som Otamendi saknar.

Liverpool har som bekant stora problem med försvarsspelet och Balanta skulle kunna vara en prisvärd värvning som är bra på såväl kort som lång sikt. Kortsiktigt skulle en ny mittback definitivt vara välkommen – i synnerhet om Brendan Rodgers envisas med att mönstra en 3-backslinje. Glöm inte att flera av Liverpools nuvarande mittbackar är antingen skadade eller har varit skadade under säsongen, och att Kolo Touré kommer att spela Afrikanska Mästerskapet i Ekvatorialguinea. Balanta skulle således vara ett välkommet tillskott till Liverpools nuvarande trupp!

* * *

[gdlr_video url=”https://www.youtube.com/watch?v=pGVyWkn7OuM” ]

* * *

Relaterade länkar:

Scouting report: Johannes Geis

Scouting report: Loris Karius

Talangprofil: Éder Balanta

3 kommentarer
  1. En riktig FM-värvning! Kan förstå ditt omdöme om Otamendi men just nu gör han väldigt bra ifrån sig i Valencia.

    • Haha det kan man säga 😛

      Men tycker ändå det vore en bra chansning, han har ju uppenbarligen talang. Sedan om han kostar såpass lite som det ryktas som så skulle det inte vara lika kostsamt vid flopp som exempelvis Carroll

    • Jo, jag hyllade bland annat Otamendi efter matchen mot Barcelona, men när jag jämför honom med Balanta handlar det om hur han var i argentinska ligan. Självklart är han en mer färdig spelare nu med tanke på att han är många år äldre.

Kommentarer är stängda.