Under de senaste åren har 91:an Eden Hazard etablerat sig som en toppspelare i Ligue 1. Belgaren blev utsedd till ligans bästa unga spelare både säsongen 08/09 och 09/10. Dessutom knep han en plats i årets lag 09/10. Det är med andra ord ingen vanlig 19-åring som jag valde att granska i ligamatchen mellan Caen och Lille (2-5).

Hazard satte omedelbart sin prägel på matchen, då han skruvade upp bolltempot, var i ständig rörelse och stod för många fruktansvärt bra prestationer med bollen. Han dribblade (och lyckades oftast), han slog smarta passningar och allt han gjorde kändes vältajmat.

Hans utgångsposition var på vänsterkanten, men hans extrema rörlighet gjorde att han alltid befann sig på fria ytor, oavsett om de fanns på vänsterkanten eller någon annanstans på offensiv planhalva. Den högerback som förmodligen hade fått order om att hålla ett extra öga på honom måste ha haft ett helvete… När Hazard väl fanns där, snurrade han upp backen hur enkelt som helst. Och så fort Caens högerback försökte ta en offensiv löpning sprang Hazard ikapp honom hur enkelt som helst.

Hazard är oerhört teknisk, men kan framförallt göra sina dribblingar i väldigt, väldigt hög fart – precis som t.ex Leo Messi – och han är dessutom tillräckligt smart för att veta när han ska släppa ifrån sig bollen.

Någonting som jag förvånades lite av var Hazards förmåga att spela felvänd mot försvararen. Han är ju en ganska liten kille (170 cm, 69 kg), men med sin låga tyngdpunkt hade han bra balans, och gick inte att brotta ner hur lätt som helst för de många gånger betydligt större motståndarspelarna.

Hazard skapade massvis ur ingenting och medspelarna lyckades förvalta några av hans utmärkta passningar. Han slog bra inlägg och gjorde precisa instick i straffområdet. Vid några tillfällen dribblade han två, tre – ja, ibland fyra – motståndare innan han blev antingen fälld eller passade iväg bollen perfekt… Sådant som man i princip bara ser Messi göra annars i toppligorna.

Han var inblandad i princip allt som Lille skapade framåt och när han byttes ut i den 76:e minuten ledde hans lag med 3-2. Sedan utökade de till 5-2 på tilläggstid när Caen helt och hållet slutade spela fotboll, vilket ju är märkligt i sig på elitnivå.

Sammanfattnings kan jag lugnt säga att min uppfattning om Hazard inte förändrades efter den här matchen. Jag är väl medveten om att många unga spelare hypas, men den här killen är någonting alldeles extra. Han är en stort sett ostoppbar offensiv kraft. Han håller redan extremt hög klass och kommer att bli en av de allra främsta. Jag hoppas verkligen att han får vara skadefri framöver, därför att detta är en av världens mest underhållande fotbollsspelare. Det snackas om £14-18 miljoner för hans tjänster och det betraktar jag som ett fyndpris, vilket väl säger en hel del om hur bra jag tycker att han är. Hazard skulle revolutionera Liverpools offensiva spel.

5 kommentarer
  1. Tack för en bra och intressant scoutrapport!
    Jag tycker att Liverpool ska göra allt i sin makt för att få Hazard då vi behöver en riktigt bra ytter som kan starta i princip alla matcher. Hazard kommer att bli något alldeles extra och det är bara att hoppas att Comolli och co kan locka över honom!

  2. Hazard borde vi köpa i januari och en anfallare…

  3. Hazard kommer inte att gå i ett januari-fönster. Kan inte tänka mig att Lille släpper en spelare som är så viktig för deras spel. Det är ju som att vi skulle sälja Gerrard i ett januari-fönster, det händer inte.

  4. Intressant läsning om Hazard.
    Jag har aldrig sett honom spela, det enda jag vet om honom är att han ses som en stor talang i Football Manager.
    Jag undrar om det finns något negativt med honom? Du skriver ju en massa positiva saker, men det måste väl finnas saker han behöver förbättra?

Kommentarer är stängda.