Granskningen av intressanta spelare runt om i fotbollsvärlden fortsätter. Den här gången handlar det om en yttermittfältare, som ju är en position som är extra intressant för Liverpool. Spelaren som jag har kollat på är PSV:s Dries Mertens.

Mertens, 24, har slagit igenom med dunder och brak den här säsongen. I skrivande stund har han gjort 15 mål på 21 ligamatcher, vilket förstås är ett lysande facit. Anmärkningsvärt är att hela 12 av målen har gjorts på hemmaplan och att bara 2 är straffar. Han har dessutom gjort ett gäng assists. Om man slår ihop hans sammanlagda statistik i ligan+inhemska cupen+Europa League är han redan uppe i 17 mål och 15 assist 28 matcher. Ett hysteriskt poängsnitt. Detta är alltså en spelare som gör ungefär lika många mål som assist.

Belgaren har även spelat 8 A-landskamper. Där har det ännu inte blivit något mål, men han har spelat bra, och fått bättre kritik än exempelvis Eden Hazard i många matcher. Detta är hans första säsong i PSV, där han enligt min mening redan har etablerat sig som lagets bästa spelare, tillsammans med Kevin Strootman, och är absolut redo att flytta vidare till en större liga. Vidare bör nämnas att Liverpool är intresserade av Mertens, vilket förstås gör honom extra intressant att kika på. Det faktum att PSV är ett topplag som för spelet kommer troligtvis att underlätta för Mertens när han drar vidare i karriären.

Mertens har varit omskriven under hela säsongen, men jag ville inte skriva upp honom för mycket förrän nu, eftersom jag inte hade tillräckligt bra koll på honom. Nu har jag sett en uppsjö av PSV-matcher och har betydligt bättre koll än tidigare.

Mertens är precis den typen av yttermittfältare som så många gillar – och som verkligen behövs i LFC. Han är en liten (168 centimeter, 64 kilo) spelare som i första hand spelar på vänsterkanten. Högerfotad. Mycket bra känsla i högerfoten,  vilket gör honom till en säker avslutare och god passningsspelare – särskilt eftersom hans fina spelsinne gör att han är duktig på att slå avgörande passningar. Han använder sig mycket av väggspel i trängda situationer kring motståndarnas straffområde; i det avseendet påminner han en aning om Steven Gerrard, även de inte spelar på samma position.

Vidare är Mertens oerhört rörlig, snabb och smidig. Han är en mycket duktig dribbler med god teknik och snabba fötter. Hans skicklighet på små ytor är inte minst användbara när motståndarna backar hem kring eget straffområde, vilket troligtvis är en av förklaringarna till varför han främst producerar på hemmaplan (där motståndarna har en defensivare gameplan än på sin egen hemmaplan). Han är alltså duktig på att ”luckra upp försvar” och hans snabba, luriga dribblingar innebär även att han fixar en hel del straffar.

Mertens påminner en hel del om sin landsman Hazard (wow, vilka talanger Belgien har!). Hazard är en klass bättre, men Mertens är ändå en yttermittfältare av mycket hög klass – och han skulle onekligen vara en rejäl förstärkning för exempelvis Liverpool. Hans urstarka säsong innebär naturligtvis att hans prislapp har stigit den här säsongen. Ett eventuellt köp skulle troligtvis gå på £10-17 miljoner. Hans ålder – 24 – betyder att han kanske inte längre kan klassas som en talang; han ska alltså leverera nu och inte om fem år – och leverera är verkligen vad han gör i PSV-tröjan.