Totaal Liverpools nästa talang har figurerat på sajten tidigare. Här är Boubacar Kamara, från Ligue 1 och Olympique Marseille.

Det var nästan exakt ett år sen som Benjamin Pavard smällde upp bollen i krysset mot Argentina. På köpet blev han en av de mest hypade unga defensiva talangerna i Europa, och i sommar kom flytten till Bayern München som ett brev på posten. Nu när Pavard gjort sin flytt är det dags att hitta nästa försvarsstjärna från Frankrike, och kanske är Boubacar Kamara en av dom.

* * *

Snabbfakta: Boubacar Kamara
Ålder: 19
Position: Mittback, defensiv mittfältare, vänsterback
Längd: 182 centimeter
Vikt: 68 kilogram

* * *

Bakgrund: Med smeknamnet ”Bouba” så är det här en av OM-supportrarnas stora favoriter. Hur blir man då det i en av de mest anrika klubbarna i Frankrike med (kanske) Europas mest ökända Ultras? Jo Kamara kom till Marseille redan vid 5 års ålder och har alltså spelat med klubben hela sitt liv mer eller mindre. Han har gått från att stå på läktaren och skandera på Stade Vélodrome till att vara en av de ledande spelarna på planen. Det är svårt att inte dra paralleller till vår alldeles egna Alexander-Arnold som såklart gjort en liknande resa.

A-lagsdebuten kom för Kamara säsongen 16/17 som 17-åring i franska cupen. Han fick förtroendet direkt från start på högerbackspositionen och spelade 82 minuter innan han byttes ut. Sedan debuten är högerback bara en av de åtskilliga positioner som Bouba spelat på. Han har även spelat vänsterback, defensiv mittfältare och mittback, som är den uttalade favoritpositionen i de intervjuer han gett med lokalpressen.

Kamara är inget okänt namn bland de europeiska storklubbarna och han har representerat sitt land från U17-landslag upp till U20. Nu för bara några veckor sen var han exempelvis med när FIFA U20-VM avgjordes i Polen. Frankrike hade ett starkt lag på pappret som vanligt, men blev utslaget redan i första utslagsrundan mot USA. Man kan tillägga att turneringen innehöll en hel del överraskningar och att Ukraina vann turneringen för första gången efter att ha slagit Sydkorea i finalen.

* * *

Spelarprofil: Senast jag och Pelle skulle lista de mest intressanta spelarna i Ligue 1 förra hösten så beskrev vi Boubacar Kamara enligt följande.

Jespers kommentar: Har enorma förväntningar på sina axlar och är väl snudd på lika hypad som Raphaël Varane var innan han drog till Real vid det här laget. Kamara läser spelet otroligt bra trots sin unga ålder, är brytningssäker och besitter en imponerande räckvidd i passningsspelet. Vågar inte säga framtida världsstjärna, än.


Pelles kommentar: En naturbegåvning som förstås kommer att bli otroligt bra – men jag är nyfiken på vilken hans bästa position är. I och med att han ”bara” är 178 cm kan vissa managers vara ovilliga att satsa på honom som mittback, vilket vore synd. Är nämligen övertygad om att hans maxpotential finns just på mittbackspositionen.

Det man skulle kunna tillägga sen vi skrev detta är att Kamara nu fått en hel säsong som mittback under bältet. Den numera ex-Marseilletränaren Rudi Garcia pratade mycket förrförra säsongen om att han försökte hitta den bäst lämpade positionen för Kamara. Han var då övertygad om att den positionen var som ”nummer 6” – med andra ord mittfältare. Men spelaren själv klargjorde som sagt att det var mittback han ville spela. Så spelarens egen vilja måste ha fält avgörandet till slut.

Det råder nog inga större tvivel nu kring att det är på mittbackspositionen som Kamara kommer spela. Han har redan beskrivits som näste Thiago Silva i Frankrike, och även fast det inte saknas likartade egenskaper så kan nog mycket av likheterna tillskrivas liknande kroppsbyggnad och längd. Varane känns annars mer lik spelstilmässigt med sin atletiska förmåga och med en teknik som påminner mer om en offensivt skicklig spelare än vad en mittback brukar besitta.

Flertalet klubbar har ryktats till Kamara de senaste två säsongerna. Klubbar som United, Arsenal, Dortmund och framförallt Chelsea sägs vara sugna. Något som gör honom än mer intressant för ovan klubbar är att han bara har ett år kvar på kontraktet med Marseille. Utåt sett säger han sig inte vara sugen på att packa väskorna än, och att han trivs bra i sin moderklubb. Han har till och med gått ut och pratat om att vara klubben trogen karriären ut.

”Nuförtiden är det sällsynt att en spelare stannar karriären ut i samma klubb. För OM skulle jag göra det, men i fotboll vet du aldrig vad som händer imorgon. Det hade inte varit några problem (för mig) att säkra en långsiktig framtid, det är min moderklubb, jag mår bra här.” – Intervju från La Provence, 2 mars 2019

Kamara verkar inte ha någon brådska. Dock så vet man inte vad som händer när storklubbar börjar vifta med sedlar framför spelarens och klubbpresidentens ögon. Dels så har OM en del problem med UEFA Financial Fair-Play, vilket man även varit öppna med på sin officiella hemsida. Och trots att klubben säger sig vilja behålla sina nyckelspelare känns det oundvikligt att inte tappa någon längs vägen.

Ska vi ta på oss Liverpool-hatten känns det här såklart som en superintressant spelare att plocka in. Dels får man in en långsiktig toppvärvning på mittbackspositionen. Men man får även in en spelare som är tillräckligt allround för att även ta klivet ut och spela vänsterback vid behov. Lite på samma sätt som Fabinho kunde avlasta både på högerback- samt mittbacks-positionen föregående säsong.

https://www.facebook.com/OlympiqueMarseilleENG/videos/1701916229952522/