Hittills har sju spelare blivit uppmärksammade. Det rör sig om Johannes Geis, Loris Karius, Éder Balanta, Virgil van Dijk, Youri Tielemans, Danny Ings, samt Keita Baldé Diao.

Nästa spelare på tur är den skickliga yttermittfältaren Andriy Yarmolenko, vars talangprofil ni hittar HÄR.

andriy yarmolenko

Den ukrainska ligan kanske inte tillhör bland de bästa i Europa, men faktum är att flera klubbar håller god europeisk klass och onekligen har spelare som bör vara intressanta för Liverpool. En spelare som tidigare ryktats till LFC är Dynamo Kievs yttermittfältare Andriy Yarmolenko.

25-årige Yarmolenko är verkligen ingen rookie i sammanhanget. För några år sedan blev han utsedd till ligans främsta spelare och han har även stått för fina prestationer i den ukrainska landslagströjan. Han har ikonstatus för Dynamo Kiev och klubben håller hårt i honom, men han ryktas vara intresserad av en ny utmaning.

Jag är övertygad om att Yarmolenko skulle kunna hålla en hög nivå i en bättre liga. Med sina 189 centimeter är han ingen typisk yttermittfältstyp utan snarare en lite ovanligt byggd spelare på positionen, men spelstilen är på intet sätt ovanlig. Han är en teknisk ytter som är duktig på att ’göra sin gubbe’. Framförallt gillar han att använda sin vänsterfot, som han gärna avlossar, men han är även en duktig framspelare. Jag vet att det finns folk som menar att Yarmolenko är en vänsterfotad ukrainsk version av Cristiano Ronaldo – en detta är naturligtvis överdrivet, även om han också kan spela centralt.

Enligt min mening är det vettigare att jämföra Yarmolenko med Albert Riera under dennes bästa år i karriären. Jag tycker att Yarmolenko håller en högre nivå än vad Riera gjorde, framförallt eftersom hans ’end product’ och balans är bättre. I samma veva vill jag även betona att Riera gjorde många gedigna insatser i den röda tröjan! En svaghet som både Yarmolenko och Riera har gemensamt är ojämnheten, men å andra sidan är väldigt få yttermittfältare jämna. De tenderar att spela med små marginaler och den typen av spelare kan ha dagar så väldigt lite fungerar ute på planen.

Hur som helst, Yarmolenko är definitivt en spelare som är värd att hålla ögonen på inför januari. Att han har inlett den här säsongen i rasande takt med 9 mål och 9 assist på de 14 första ligamatcherna – samt att kontraktet går åt sommaren 2016 – är stora plus i sammanhanget.

Liverpool skulle onekligen ha användning för Yarmolenko – i synnerhet om Brendan Rodgers väljer att fortsätta använda Raheem Sterling som anfallare. Ukrainaren är dock inte det enda alternativet; för att ta några andra exempel finns ju Keita Baldé Diao i Lazio och Xherdan Shaqiri i Bayern München. Möjligtvis är både Keita och Shaqiri tillgängliga på lån – vilket naturligtvis måste vara oerhört intressant för Liverpools del. Yarmolenko är dock lite av en ’doldis’ som lurar i vassen, och som ni absolut bör hålla koll på inför fortsättningen.

* * *