Jag brukar vanligtvis skriva Scouting reports en gång per spelare, men i extra intressanta fall kan naturligtvis undantag göras. Så är fallet med Sporting Lissabons duktige defensiva mittfältare William Carvalho. I december förra året skrev jag nämligen en rapport om honom, som ni kan läsa HÄR.

william carvalho

Så, varför är det intressant att åter igen uppmärksamma Carvalho?

Jo, helt enkelt av den enkla anledningen att Liverpools behov av en ny defensiv mittfältare bara växer och växer. Brendan Rodgers verkar inte ha några högre tankar om Lucas Leiva och Steven Gerrard blir varken yngre eller bättre. Samtidigt har Liverpool heller ingen fantastisk backlinje som klarar sig utan ett välbalanserat mittfält. Liverpool kanske inte behöver någon som går in och omedelbart tar Gerrards plats i laget – men man behöver definitivt en kapabel defensiv mittfältare som kan spela redan nu och axla åtminstone lite av Gerrards mantel på lång sikt.

22-årige Carvalho är en av kandidaterna. Han är en spelare utan några uppenbara svagheter. Portugisen är väldigt lugn och trygg med bollen. Jag gillar att han spelar sig ur pressade situationer på ett bra sätt. Han spelar även med stor övertygelse och verkar lita på sin egen förmåga. Det är positiva egenskaper. Utan bollen läser Carvalho spelet bra, samtidigt som han är fysiskt stark och en duktig närkampsspelare. Han använder gärna kroppen i närkamperna. Carvalho drar på sig många gula kort, men gör i princip aldrig de riktigt fula ’vansinniestacklingarna’. De gula korten beror ofta på att Carvalho går in lite för hårt i situationer där han kunde ha agerat mer passivt och täckt av ytor istället.

Jag är skeptisk till att han inte fick mer speltid i VM. Han spelade inget i 0-4-förlusten mot Tyskland, 44 minuter i 2-2-matchen mot USA och slutligen hela 2-1-segern mot Ghana. Att Carvalho kommer att bli en nyckelspelare i framtidens Portugisiska landslag känns givet.

Dessvärre har Carvalho inte haft någon stark säsongsinledning 14/15. Tvärtom, har han med all rätt fått mycket kritik för sitt spel. Att han inte dominerade i Champions League-matchen mot Chelsea är förstås acceptabelt, men han har inte varit tillräckligt bra i ligaspelet. Elaka tunga har talat om att hypen har gjort att Carvalho tror att han är lite bättre än vad han är. Somliga kanske minns att han var extremt hypad hela fjolårssäsongen och att Sporting Lissabon kräver £30m+ miljoner för att släppa honom. Ingen var beredd att betala den summan – mest intresserade av alla var David Moyes innan han fick sparken – men det var naturligtvis en överdriven stor summa för en defensiv mittfältare som bara hade gjort en riktigt vass säsong på seniornivå.

Förra säsongen såg Carvalho ut som en mer eller mindre komplett defensiv mittfältare. Jag tror fortfarande på honom, men det är naturligtvis upp till bevis den här säsongen! Min gissning är att sommarspekulationerna hade en lite negativ effekt på säsongsinledningen och att han kommer att höja sitt spel under säsongen. Detta är trots allt en spelare som har enorma kvalitéer. Sporting Lissabon sägs vara beredda att sälja för omkring £24 miljoner; bli inte förvånade om någon klubb betalar den summan i januari, förutsatt att han höjer sig under de kommande månaderna. Detta är en oerhört imponerande fotbollsspelare som hör hemma i någon av de allra bästa ligorna. Kanske får vi rent av se honom i Liverpool framöver?

* * *

Relaterade inlägg:

2013-12-09: Scouting Report: William Carvalho

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 kommentarer
  1. En defensiv mittfältare in i januari börjar mer och mer kännas som ett måste. Jag ser helst att man försöker få in Khedira men Carvalho passar kanske bättre då han är mycket yngre.

    • Skulle också gärna se Khedira men svårt att tro med tanke på lönekrav osv. Carvalho verkar härlig och skulle nog bidra med något vi behöver, tror ni vi skulle få loss honom om vi gick in för det eller skulle vi bli utkonkurrerade av t.ex. Arsenal?

  2. Jag läste någonstans att Khedira redan är överens med Arsenal om ett kontrakt på 100 000 pund i veckan… Låter som att de är betydligt billigare än vad han krävde i somras. Men för den lönen så är han absolut värd att vara med och kriga om, tycker jag!