TotaalLiverpoolFB

Nu har säsongen varit färdigspelad under en tid. Det innebär att man har haft tid på sig att reflektera över säsongen som har varit; lagets insats, Rodgers insats och naturligtvis de individuella spelarinsatserna.

Prestationerna är endast baserade på Premier League i och med att Liverpool ändå bara spelade enstaka matcher i Carling Cup och FA-cupen.

Betygsförklaring:
5 – Världsklass.
4 – Hög PL-klass.
3 – Väl godkänd säsong.
2 – Godkänd säsong.
1 – Underkänd säsong.

* * *

Mignolet6

MÅLVAKTER:

Simon Mignolet
38 matcher, 3420 minuter, 50 insläppta mål, 10 hållna nollor
Tomas kommentar: Har gjort en bra säsong, utan att för den delen glänsa. Har blandat viktiga räddningar, som straffen mot Stoke, men lite mer osäkra ingripanden. Vår belgare har potential att bli en av ligans bästa, men måste slipa på spelet med fötterna och bli säkrare i luftrummet.
Betyg: 3

*Brad Jones spelade inte i PL.

* * *

Johnson

BACKAR:

Glen Johnson:
29 matcher, 2515 minuter, 0 mål, 3 assist
Jespers kommentar: Det har varit en rörig säsong om man ser till Johnsons’ potential. Många har svingat vilt mot Johnson och kritiserat honom kraftigt – något jag faktiskt tycker varit befogat i det här fallet. En spelare med en lön på över £100 000 i veckan och dessutom i sin fotbollsmässiga ’prime’ ska givetvis kunna producera mer än 0 mål och 3 assist på 29 matcher. Det är för dåligt helt enkelt. Dock så skall sägas att han förbättrat sin defensiva förmåga den här säsongen, även fast det även detta år blivit något hjärnsläpp då och då. I sin helhet kan jag dock inte godkänna den engelske landslagsmannen som mest sett loj ut under säsongen.
Betyg: 1

Jon Flanagan
23 matcher, 1890 minuter, 1 mål, 2 assist
Pelles kommentar: Vilken fantastisk utveckling Flanagan har haft under Rodgers ledning! Ytterst oväntat, med tanke på att Liverpoolmanagern vanligtvis gillar ’moderna’ offensiva ytterbackar. Det faktum att Flanagan även lyckades spela bra på vänsterbackspositionen var ett stort plus. Han var vanligtvis pålitlig, spelade resolut och tufft, och var överraskande initiativrik med bollen. Målet i bortamatchen mot Spurs var hans absoluta höjdpunkt, tycker jag.
Betyg: 3

skrtel

Martin Skrtel
36 matcher, 3221 minuter, 7 mål, 1 assist
Robins kommentar: I en säsong där försvarsspelet har varit långt ifrån vår starka sida har en pånyttfödd Martin Skrtel varit en av få som spelat mycket och i mitt tycke även bra. Han blandar och ger, han sliter och dra, han gör mål både framåt och bakåt, men jag anser att han allra oftast gör ett gott jobb sett till sina resurser. I rådande konkurrens bland mittbackar i PL tycker jag han står sig väl.
Betyg: 4

Kolo Touré
20 matcher, 1443 minuter, 0 mål, 3 assist
Tomas kommentar: Inledde bra, sjönk sedan kraftigt i form. Misstaget mot WBA kom inte överraskande, då hans spel med bollen vid fötterna lämnat en hel del övrigt att önska. Hans rutin har säkert varit nyttig, då han varit med om toppstrider tidigare.
Betyg: 2

Daniel Agger
20 matcher, 1421 minuter, 2 mål, 1 assist
Jespers kommentar: Dansken har i vanlig ordning gått sönder några gånger under säsongen, men har även fått väldigt sparsamt med både speltid och förtroende när han väl varit frisk. När Agger fått chansen från start har han ofta fått nöta bänk i efterföljande match igen. Det är uppenbart att Rodgers inte verkar helt bekväm med Agger i mittförsvaret och snarare ser honom som en backup än ett förstaalternativ. Frågan är hur Agger själv ser på att vara tredjealternativ nästa säsong, även fast det naturligtvis kommer finnas fler matcher att spela då. Personligen tror jag han spelar i Italien till hösten.
Betyg: 2

Sakho

Mamadou Sakho
18 matcher, 1478 minuter, 1 mål, 0 assist
Pelles kommentar: Svårbedömd säsong. Med sin styrka i luftrummet, fysik och tuffa spel tillförde Sakho egenskaper som Liverpools backlinje behöver. Hans stundtals halvmärkliga beslut i försvarsspelet sänker betyget. Jag är lite generös och ger honom en 3:a, men hoppas på ännu bättre spel nästa säsong. Han kan bli stabilare och ta för sig mer, alltså vara mer av en ledare på planen.
Betyg: 3

José Enrique
8 matcher, 604 minuter, 0 mål, 2 assist
Tomas kommentar: Svår att betygsätta då han missade stora delar av säsongen, dessutom de roligaste delarna av säsongen. De matcher han spelade gjorde han ungefär det man förväntar sig av honom och det är i mina ögon inte tillräckligt för att han ska ha vänsterbacksplatsen när nästa säsong börjar.
Betyg: 2

Aly Cissokho
15 matcher, 1091 minuter, 0 mål, 2 assist
Robins kommentar: Han har inte spelat mycket, men när han väl har funnits på plan har det varit uppenbart att han inte håller i ett topplag av Premier League. Den glade Aly nådde aldrig upp till förväntad nivå och det lär inte vara många som är chockade av att hans lånedeal inte blir permanent.
Betyg: 1

Martin Kelly
5 matcher, 113 minuter, 0 mål, 0 assist
Pelles kommentar: Spelade i och för sig väldigt lite, men var faktiskt riktigt jädra dålig när han spelade. Flera urusla inhopp. Bör lånas ut för att spela regelbundet nästa säsong.
Betyg: 1

* * *

Lucas Hendo

MITTFÄLTARE:

Steven Gerrard
34 matcher, 2895 minuter, 13 mål, 15 assist
Tomas kommentar: Sett över hela säsongen är inte betyget det högsta, men om man bara skulle se på vår kaptens prestationer efter jul är det en given femma. Under inledningen av säsongen talades det om att vi kanske var bättre utan honom, när han väl hittade in i sin nya roll har han spelat som i fornstora dagar.
Jespers kommentar: Blev mitt under säsong omskolad till en defensiv mittfältare, något som medförde både rejäla bottennapp (vs Aston Villa) samt skyhöga toppar i slutet av säsongen. Stevie har antagligen stått för sin bästa säsong sedan säsongen 2008/09 och har verkligen visat vägen och lett laget framåt på ett sätt som bådar gott inför framtiden. Det som framförallt stuckit ut är hans långa passningsspel, och hans förmåga att skapa poäng från fasta situationer.
Betyg: (4-4)

Lucas Leiva
27 matcher, 1896 minuter, 0 mål, 0 assist
Jespers kommentar: Många frågetecken fanns innan säsongen kring brassen, kommer han hålla? hur hög klass håller han nu jämfört med innan skadan? ska han spela? vems plats ska han ta? Tyvärr har vi nog inte blivit så mycket klokare under säsongen. Det har under flera matcher känts som att Leiva alltid varit steget efter i såväl fötter som i tanken. Efter Gerrard flyttades ner i Lucas position så känns det även lite som att hans plats i laget försvann. Han har i slutet av säsongen spelat på ovana positioner, något som gjort att ”sälj Lucas”-diskussionerna än en gång blossat upp. Jag tycker trots kritiken i slutet av säsongen att Lucas gjort en godkänd säsong med ett stabilt defensivt spel i början av säsongen. Mycket talar dock för en flytt i sommar, där Inter känns som det mest givna alternativet.
Betyg: 2

Joe Allen
24 matcher, 1443 minuter, 1 mål, 1 assist
Robins kommentar: I inledningen av Joe Allens LFC-karriär pratades det om vilken fantastisk värvning han var och epitet som ”den walesiska Xavi” nämndes. Sen dess har mycket hänt, men i år har Allen i alla fall fungerat som en relativt pålitlig back-up på mittfältet. Jag tycker han behöver höja sig mycket för att få chansen som startspelare på mer permanent basis, men han var en tacksam spelare att ha i årets tunna trupp.
Betyg: 2

Hendo

Jordan Henderson
35 matcher, 3129 minuter, 4 mål, 7 assist
Pelles kommentar: Blommade äntligen ut på allvar i Liverpooltröjan! Henderson har alltid sprungit hur mycket som helst, men den här säsongen började han även ta fler vältajmade djupledslöpningar och även ta betydligt bättre beslut med bollen på planens sista tredjedel. Spelade väldigt disciplinerat nästan hela säsongen, med undantag när han tappade huvudet i slutet av matchen mot City på Anfield. Det röda kortet kan ha kostat Liverpool ligatiteln.
Betyg: 4

Luis Alberto
9 matcher, 144 minuter, 0 mål, 1 assist
Jespers kommentar: Han kom, han sågs,….. ja vart höll Alberto till i slutet av säsongen egentligen? Ingen hade väl några särskilt stora förhoppningar på Barcelona (B) -förvärvet inför säsongen, men det blev snabbt tydligt att detta var ett trappsteg för högt och för tidigt för honom. Medan Everton värvade den mer talangfulle Deulofeu på lån så tog Liverpool vad det verkar – grisen i säcken. Vi ska dock inte ropa hej ännu, en låneflytt till La Liga i en säsong skulle nog kunna göra honom gott. Alberto besitter trots allt en helt okej speluppfattning, dock så behöver han jobba upp fysiken och snabbheten tills han prövar vingarna i Premier League nästa gång.
Betyg: 1

Joao Carlos Texieira
1 match, 9 minuter, 0 mål, 0 assist
Pelles kommentar: Gjorde förvisso ett piggt inhopp i den dramatiska bortasegern mot Fulham, men spelade naturligtvis inte tillräckligt mycket för att kunna bedömas.
Betyg:

Victor Moses
19 matcher, 651 minuter, 1 mål, 0 assist
Robins kommentar: Det fanns vissa förväntningar om att Moses skulle fungera som en välbehövlig injektion i Liverpools anfallsspel inför säsongen, men det har blivit tvärtom. Ibland gör han ett gediget jobb och det finns tendenser till talang hos yttern, men nej, han håller inte. Moses skall inte, och kommer inte, vara ett alternativ till varken startspelare eller som inhoppare nästa säsong.
Betyg: 1

Sterling 2

Raheem Sterling
33 matcher, 2220 minuter, 9 mål, 7 assist
Tomas kommentar: När Sterling väl fick chansen tog han och det rejält. Bortamatchen mot Hull var han bedrövlig, men det han visat upp därefter har varit av allra högsta klass. De sista veckorna var han vår bästa spelare, fortsätter han att utvecklas har vi här en spelare som kan bli hur bra som helst. Spelsinnet han har gör honom till en klart mer intressant spelare än t.ex Walcott, som han jämförts med tidigare.
Betyg: 5

Philippe Coutinho
33 matcher, 2323 minuter, 5 mål, 7 assist
Jespers kommentar: Vår allas favoritbrasse Coutinho har under säsongen blandat världsklassnummer med att bli utbytt i halvtid. I sina finaste stunder har han varit en magisk spelare som hittat in med sina fantastiska passningar och instick i sista tredjedelen. Det märks verkligen att Philippe tagit kliv framåt den här säsongen, men att det fortfarande finns mer att klämma ut rent potentialsmässigt. Under vissa matcher har han nämligen försvunnit och varit osynlig. Den där jämnheten existerar inte riktigt för tillfället. Dock så skall sägas att han åtminstone i mina ögon imponerat tillräckligt för att få en VM-biljett – skulle Oscar vara bättre än Cou? Tveksamt.
Betyg: 4

* * *

Suarez2

ANFALLARE:

Luis Suarez
33 matcher, 2962 minuter, 31 mål, 21 assist
Tomas kommentar: Suarez har gjort den bästa säsong jag sett en spelare hos oss göra. Han har varit en av världens bästa spelare och även under matcher då han inte varit på topp har han gjort mål och assist. Utan honom hade vi aldrig hamnat så här högt.
Robins kommentar: Såhär i efterhand var det en enorm tur att BR och FSG stod på sig och inte lät den vansinnigt tävlingsinriktade Luis Suarez lämna klubben inför säsongen. Vilken säsong uruguayanen har stått för och jag kan ibland undra vart i tabellen vi hade hamnat utan denna briljanta magiker. Världsklass Luis!
Betyg: (5-5)

Daniel Sturridge
29 matcher, 2267 minuter, 22 mål, 9 assist
Tomas kommentar: Otroligt viktig under inledningen av säsongen, då Suarez saknades, fortsatte att göra mål när denne kom tillbaka. Mattades något under slutet av säsongen, både pga skador och formsvacka. Hans målfacit kan inte ge annat än högsta betyg, men han hade mått bra av att få vila lite ibland.
Jespers kommentar: Har under stora delar av säsongen varit näst intill magisk – speciellt då han fick spela ihop med Suarez. Dock så skall man inte glömma att det var Sturridge som klev fram på egen hand i början av säsongen när Suarez faktiskt var avstängd. Det som jag framförallt har imponerats av är engelsmannens avslut och effektivitet. 22 mål på 29 matcher talar sitt tydliga språk – Sturridge har varit en av Premier League’s absolut bästa spelare den här säsongen. Men i min bok har han varit lite för ojämn i långa loppet för att få högsta betyg.
Betyg: (5-4)

Iago Aspas
14 matcher, 383 minuter, 0 mål, 1 assist
Pelles kommentar: I Celta Vigo var Aspas en nyckelspelare som laget byggde mycket av sitt offensiva spel kring. De utnyttjade verkligen hans styrkor. I Liverpool blev Aspas en utfyllnadsspelare som skulle ge Suarez och Sturridge konkurrens i anfallet. Det lyckades han aldrig göra på allvar, och omställningen visade sig vara för svår. Lycka till i La Liga nästa säsong!
Betyg: 1

9 kommentarer
 1. Till en början: Bra lista, bara att instämma på de flesta betyg!

  Lite Off-topic: Någon som har en länk till att se/tanka ner årets season review? Hade gärna inhandlat den, men studentlivets ekonomi har svårt att tillåta detta…

 2. Håller med om allt utom en 3a på skrtel tycker hans målfarlighet bakåt inte kan ge han en 4a.

  Grymt jobb boys !!!

  YNWA

 3. Håller oxå denna lista som väldigt lik min förutom aom Carra23 skriver så vill jag inte ge Skrtl mer än 3.
  Tycker det är en back som syns alldeles för mycket och är överallt många ggr vilket jag anser vara en brist på spelförståelse och det ger i sin tur en osäkerhet för övriga backlinjen kan jag känna.
  Han skulle dock passa bra med en ny Mb som är en riktig ledare och kan styra Skrtl hela tiden.

  • Funderade väldigt länge på om Skrtel verkligen var värd en 4:a, men jag tycker inte det finns så ohyggligt många mittbackar i PL som är bättre än vår slovak och då betyget 4 i ovan inlägg står för ”hög PL-klass” tyckte jag att den, ibland väl slarviga, Skrtel kunde få en 4:a. Kanske 3.5 är mer korrekt, men man brukar ju avrunda uppåt 😉

 4. Bra lista, dock skulle jag ge Allen en trea.

  • @Coutinho, det går att argumentera för att Allen borde ha fått en trea, men i mitt tycke når han inte riktigt upp till betyget ”väl godkänd”. Hade krävt några fler avgörande insatser från hans sida för att han skulle upp dit.

 5. Transferuppdateringar! Kom igen nu!

 6. Kul att höra att ni håller med oss om de flesta. Visar att vi gjort ett okej jobb 🙂

 7. Håller i princip med om allt som skrivs. Jag skulle själv gett Sturridge en fyra då han än så länge har en ganska (väldigt) låg lägstanivå. Coutinho är en bättre spelare än Oscar i mitt tycke och jag skulle nääästan kunna sträcka mig så långt att ge Joe Allen en trea.

Kommentarer är stängda.