Liverpools Roberto Firmino har i flera år haft hög status bland Liverpools supportrar. Den senaste säsongens framfart i Champions League verkar haft effekten att även den breda massan nu fått upp ögonen för brassens briljans. Men kvar lever fortfarande en idé om att Firmino gör för lite mål för att anses tillhöra skaran av världens bästa anfallare. Senast under lördagens match mot Spurs uttalade Glenn Strömberg något i stil med att: visst, Firmino är bra, väldigt bra. Men han behöver göra ännu fler mål…

Och visst hade det inte skadat med fler mål. Det är självklart välkommet att en spelare pytsar in ännu fler mål än vad han redan gör. Men en fundering jag länge haft är om inte Firmino skulle tvingas offra andra delar av sitt spel om han i större utsträckning skulle fokusera på att öka sin målproduktion? För det är inte så att han missar överdrivet många målchanser.

Detta är givetvis omöjligt att helt säkert svara på. Men för att undersöka vad LFC får ut av Firmino, och vad hans (enligt Glenn Strömberg och andra tyckare) för dåliga målproduktion beror på så ska vi i denna text jämföra ”Bobby” med en av världens mest effektiva målspottare – nämligen PSG:s Edinson Cavani.

Jämförelsen vilar helt och hållet på statistik. Och just Cavani valde jag inte bara för att de spelar på samma position, utan också för att PSG:s och Liverpools lag i mångt och mycket liknar varandra. Passande är också att LFC imorgon kväll inleder Champions League-säsongen mot just Cavani och hans PSG.

Cavani och Firmino spelar båda central ensam forward, uppbackade av snabba yttrar och innerfältare som gillar att gå framåt. Med statistikens hjälp ska vi nu reda ut vad den säger om de båda, och reda ut hur Firmino skiljer sig från en beryktad världsklassforward som Cavani. Varför gör inte Firmino lika många mål?

Följande statistik är hämtad från Understat, Squawka och SofaScore. Siffrorna gäller (för att underlätta och spara oceaner av tid för skribenten) endast ligaspelet föregående säsong, alltså spel i Ligue 1 och Premier League 2017/18.

Det ska redan nu sägas att dessa siffror bara rör en enda säsong, där spelarna varit aktiva i olika lag, i olika ligor. Den statistiska signifikansen är därför inte helt perfekt. Siffrorna visar dock spelarnas insatser över en hel ligasäsong, vilket säger relativt mycket om spelstilar och vad anfallarna bidrar med.

Gjorda mål och chanser

Både Roberto Firmino och Edinson Cavani är givna förstaval längst fram i sina klubbar. Och vare sig du heter Glenn Strömberg eller inte är målproduktionen självklart en central del när vi bedömer anfallare. Vi börjar därför med målproduktionen den gångna säsongen i ligaspelet. Statistiken är från Squawka och Understat.

 

Av diagrammet kan vi utläsa att Edinson Cavani gjorde betydligt fler påsar än brassen Firmino. Cavani gjorde totalt 28 mål, medan Firmino slutade på 15. Hela 13 mål skiljer alltså anfallarna i ligaspelet. Plockar vi bort mål på straffar ser vi fortfarande att Parisspelaren gjorde betydligt fler, om än blir skillnaden något mindre.

Firmino spelade fler minuter än Cavani. För att får en mer rättvis siffra över målproduktionen sett till speltid kan vi kika på ”mål per 90 min”. Här ser vi att Cavani hade förkrossande 0,97 mål per 90 minuter, alltså nästan ett mål per 90 spelade minuter (bättre snitt än Salah). Firmino låg i Premier League förra säsongen på 0,48 mål per 90 minuter. Alltså nästan ett mål varannan hel match.

Diagrammet visar också två kolumner med Expected Goals, vilket är en statistisk modell som sätter ett värde på varje skott. Det handlar förenklat om att planen delas in i olika zoner, där värdet på ett avslut blir högre desto större sannolikheten är att det blir mål från zonen där skottet avlossas.

Vi ser att Firmino hade ett värde på 0,34 expected goals. Det betyder att hans avslut var från zoner som i ”normala fall” förväntas leda till 0,34 mål per 90 minuter. Cavanis siffror säger att han förväntades göra 0,87 mål per 90 minuter. Och av dessa siffror kan vi utläsa två saker:

 1. Cavani får anses som den mer målfarlige spelaren. Inte bara för att han gjorde fler mål, han befann sig också oftare i lägen där det förväntades att det skulle bli mål. Han kom alltså i högre utsträckning till farliga lägen än vad Firmino gjorde.
 2. Det andra vi kan utläsa av Expected Goals är att både Bobby och Cavani gjorde fler mål än vad som förväntades av dem, vilket betyder att utifrån de lägen spelarna hade var de mer effektiva än vad som kan förväntas.

Vidare kan vi se att Cavani sköt omkring ett skott mer per 90 minuter (3,68) än Firmino (2,69).  Detta bidrar givetvis till att Cavani också hade fler expected goals, då han helt enkelt tog fler avslut.

Var ifrån kommer skotten?

Tittar vi på var ifrån avsluten kom så såg det ut som följer nedan. De gröna prickarna är avslut som gått i mål, medan de andra färgerna är avslut som missats. Ju större pricken är desto högre sannolikhet är det att avslutet resulterar i mål (har med expected goals att göra). Bilderna är från Understat.com.

Av dessa två skottkartor ser vi inte bara att statistiken om att Cavani sköt fler skott bekräftas, vi ser också att Cavani i högre utsträckning kom till avslut i lägen nära mål än Firmino. Det är från de här två kartorna de tidigare siffrorna om expected goals har tagits, och de visualiserar varför Cavani hade ett betydligt högre värde på förväntade mål än Firmino.

Vi ser också att Firmino sköt fler skott utanför boxen än Cavani. Och om detta beror på att han är mer skottvilling eller om han inte tar sig in i box lika ofta är givetvis svårt att svara på. Men går vi nu in på var på banan de respektive spelarna oftast rör bollen kan vi få en hint om varför.

Var rör spelarna bollen?

Nedan presenteras spelarnas ”heat maps” från ligaspelet föregående säsong. Ju rödare, desto oftare har spelaren haft bollen där. Kartorna är hämtade i appen SofaScore. Vi börjar med Cavani:

Här ser vi att hans röda områden i stort sätt är samma områden som hans skottkarta tidigare. Han rörde alltså oftast bollen i offensiv box, och relativt sällan längre ned i banan.

Här är Firminos karta från förra säsongens spel i PL:

Jämför vi de båda kartorna ser vi två stora skillnader.

 1. Firminos röda områden var betydligt längre ned i planen än Cavanis. Han var oftast inblandad i spelet mellan mittlinjen och straffområden, och inte inne i box där Cavani nästan uteslutet hade sina bolltusch.
 2. Firminos röda områden är inte bara länge ned i banan, de är också bredare ut mot kanterna och betydligt större än Cavanis. Av detta kan vi dra slutsatsen att Bobby hade boll över betydligt större delar av planen än Cavani.

På skottkartorna såg vi också att Firmino hade fler avslut från långt håll. Detta kan kopplas till ”värmekartan” då han till skillnad från Cavani inte var inuti box med boll lika ofta.

***

Passningar och kreativitet

På statistiken över gjorda och förväntade mål hade Cavani den betydligt bättre statistiken. Men går vi nu över till assist och passningar ser vi att det istället är kraftig dominans på de gröna fälten från Firmino. Siffrorna är från Squawka och Understat.

Noterbart är att Firmino hade bättre statistik i samtliga kolumner. Det är jämt mellan spelarna vad gäller assist per 90 minuter och förväntade assist per 90 minuter. I de andra fälten som går att sätta värde på (passningslängd är svåranalyserat) har Firmino den klart bättre statistiken.

Brassen skapade både betydligt fler lägen åt sina medspelare (1,93 mot 1,05) och hade även fler nyckelpassningar (1,69 mot 1,27) .

Tittar vi på antalet lyckade passningar hade Cavani bara strax över 14 stycken per 90 minuter, vilket ger oss en hint om att han inte var särskilt involverad i spelet. Detta indikerar också raden med passningar framåt i banan. Firmino hade tre gånger så många passningar framåt än Cavani, vilket kanske förklarar att brassen också hade fler nyckelpassningar och skapade chanser.

På raden näst längst ned hittar vi ”Expected goals – build up”. Den visar förväntade mål där spelaren varit involverad i spelet, men INTE haft sista passningen innan avslut eller tagit avslutet själv. Här ser vi att Firmino i större utsträckning var involverad i speluppbyggnaden än Cavani, i anfall som ledde till avslut där ingen av dem tog avslutet eller slog sista passningen.

Defensiva aktioner

Vi kikar också på aspekter som mer rör spelet utan boll. Siffrorna är från Squawka.

Här ser vi att Firmino hade betydligt fler vunna tacklingar, brytningar (interceptions) och vunna nickdueller. Cavani vann dock statistiken på rensningar, vilket jag är övertygad om beror på hans placering vid defensiva hörnor (har dock ingen statistik på detta).

***

Vad ska vi då göra av all denna statistik?

Syftet med texten var att ta reda på hur Firmino skiljer sig från en av världens bästa målgörare, och försöka förklara varför han inte gör lika många mål. Och dessutom titta på om han kanske skulle tappa någon annan del av sitt spel om han skulle fokusera mer på sin målproduktion.

Ett väldigt enkelt och tydligt svar är att Cavani och Firmino helt enkelt spelar sin anfallsroll på helt olika sätt, de gjorde det i alla fall under perioden denna statistik är från (föregående säsong).

Spelarna rörde sig över olika ytor och var involverade i spelet på olika platser på planen. Cavani var i huvud taget inte alls involverad i spelet fram till dess att spelet nådde offensivt straffområde. Det var där han oftast hade bollen och hans statistik vad gäller passningar, passningar framåt i banan och expected goals – build up (exempelvis) visar att han inte alls var lika involverad i spelet som Firmino.

När Cavani fick bollen befann han sig ofta i bra avslutslägen, vilket givetvis gör framspelningar till medspelare mindre intressant. Och allt detta hänger givetvis ihop med hans förkrossande målproduktion och höga värde på förväntade mål.

Cavanis statistik visar att han bidrar med en jäkla massa mål, nästan en påse per match. Han gjorde betydligt fler mål än Firmino, kom till betydligt fler lägen och tog fler avslut.

Tittar vi på Firmino är en enkel förklaring till att han inte tagit lika många avslut eller gjort lika många mål som Cavani att han inte var i boxen lika mycket. Han gjorde nästan ett halvt mål per 90 minuter, och bidrog betydligt mer i andra delar av spelet. Han hade boll över större ytor, slog fler passningar, skapade fler chanser, var med i speluppbyggnaden mer och bidrog även mer med defensiva aktioner. Firmino fokuserade till skillnad från Cavani på att ligga djupare i planen och involvera sig mer i spelet.

Statistiken visar alltså att Cavani och Firmino är två olika typer av centrala forwards, sett till vad de hade bäst statistik på. Cavani dominerade statistiken vid mål och chanser, medan Firmino hade de bättre siffrorna vad gäller kreativitet och passningar. Vilken spelare man sedan föredrar beror givetvis på vilken typ av fotboll man förespråkar eller vilken typ av fotboll som laget spelar. Klart är i alla fall att de båda har tydliga styrkor och spelar sin anfallsroll på två skilda sätt.

Frågan om Firmino skulle tappa vissa delar av sitt spel om han skulle fokusera mer på målproduktionen är fortfarande svår att besvara. I princip skulle han kunna hålla sig i boxen oftare likt Cavani, på bekostnad av att involvera sig i speluppbyggnaden. För det är ingen långsökt spaning att han gör mindre mål än Cavani delvis på grund av att han inte spelar på samma sätt, lika långt fram i banan. Han prioriterar istället andra delar av spelet där han håller sig närmare mittcirkeln och skapar lägen för andra. För det är inte så att han missar överdrivet med lägen, tvärtom är han mer effektiv än förväntat, som Expected goals-statistiken visade oss. Men givetvis spelar anfallarna efter sina styrkor. Cavanis styrkor ligger bevisligen framför mål medan Firmino är mer mångsidig och involverar sig därför i fler delar av spelet.

Avslutningsvis visar statistiken att Firmino i många avseenden är bättre än Cavani, och vice versa, det hela beror på vad man vill ha ut av en anfallare. Och eftersom det råder någon sorts konsensus om att anfallare ska ösa in mål för att tillhöra världseliten så ser Firminos chanser att rankas bland de bästa rätt små ut. Bobby är inte en spelare som nästan uteslutande prioriterar den egna målkvoten. Och därför kommer Roberto Firmino aldrig bli en av världens bästa anfallare. Även om han är världens bästa anfallare för Liverpool.

4 kommentarer
 1. Tack för den utförliga analysen och för fint jobb. Mycket intressant med den här typen av artiklar.

 2. Tja!

  Galet intressant läsning, älskar att analysera statistik.

  Dock visste vi ju redan detta, men vad jag tror, så skulle firmino bli ännu farligare om han fokuserade något mer på sista 3djedelen. Kan vissa matcher kännas som han ligger lite för djupt… Men samtidigt fungerar detta och tillåter yttrar/innermittfältare att utnyttja ytan som han skapar bakom sig.

  Svårt, men skulle inte byta firmino mot någon anfallare i världen!

 3. Mycket intressant artikel, tack för bra jobb!

  En annan sak som gör Strömbergs uttalande konstigt är att Firmino under förra säsongen kan lägga till 11+9 i CL inkl kvalet på 15 matcher.
  Samt 1+1 i ligacupen på två matcher.
  Alltså 49 starter (+ 5 liga-inhopp) och 27 mål + 17 assist förra säsongen. Känns ju inte som att det är siffror han akut måste öka 😉

Kommentarer är stängda.