I Andrew Robertson och Trent Alexander-Arnold har Liverpool två av världens just nu mest hyllade ytterbackar. I Jurgen Klopps världsmästarlag har spelarna gjort ytterbackspositionerna till sina egna och båda är gjutna i startuppställningen när tysken ska mönstra sin starkaste elva.

Både Andy och Trent har på relativt kort tid slagit igenom och etablerat sig på den absolut högsta nivån, men deras väg till toppen skiljer sig åt. Medan Alexander-Arnold gick genom Liverpools akademi som en av de främsta talangerna blev Robertson släppt av Celtic som 15-åring. Han inledde seniorkarriären i den skotska tredjeligan och var nära att lägga skorna på hyllan innan karriären tog fart. Sedan Robertson debuterade på seniornivå har han dock tagit stadiga kliv mot fotbollens finrum och finns nu med i snacket om att vara världens bästa vänsterback.

När Ballon Dor avgjordes i december fanns Alexander-Arnold – som enda ytterback – med på topp 30-listan över planetens bästa fotbollsspelare. Robertson platsade inte på listan, men valdes under det gångna året in i diverse uppställningar på temat ”årets lag”. Enligt journalisterna som röstade i Ballon Dor var Trent alltså bättre än Robertson under 2019, men vad säger egentligen statistiken om de båda ytterbackarna? Nedan ska vi kika på siffror från den nuvarande Premier League-säsongen och reda ut vad statistiken säger oss.

Att jämföra vem av backarna som är bäst, eller har bäst statistik, kanske känns helt meningslöst då de inte konkurrerar med varandra. En statistisk jämförelse kan dock öka förståelsen för deras likheter och olikheter på planen. Statistiken är hämtad från Premier Leagues egen sajt, Understat, SofaScore och BeIN Sports. Statistiken är endast från de 25 ligamatcherna denna säsong, och resultatet av jämförelsen får ses som just en jämförelse över de här 25 matcher, och inte som någon definitiv sanning.

Speltid

Både Robertson och Trent har figurerat i samtliga 25 matcher för Liverpool i Premier League. De har noterats för 24 starter var och har således agerat inhoppare en gång i ligaspelet. Totalt skiljer det 15 spelminuter, med Alexander-Arnold som den som lirat mest.

Position

Som ytterbackar på varsin kant har Andy och Trent liknande utgångsposition. Kikar vi på deras värmekartor får vi också en bild över var på planen de har mest boll.

Föga förvånande liknar kartorna varandra. Trent har lite mer boll i och kring egen box och ett rött område ute vid båda hörnflaggor. Robertson har bara slagit hörnor från vänsterkanten.

Passningar

Ytterbackarna har alltså bollen i liknande ytor, men hur ofta har de bollen? Nedan ser vi statistik på antalet bolltouch och siffror på deras passningsspel.

Trent har hela 272 fler bolltouch än vad Robertson har, men kikar vi på antalet passningar så ser vi att det är mer jämnt. Det skiljer bara 19 passningar över 25 matcher mellan Arnolds 1708 passningsförsök och Robertsons 1689 . I passningar per 90 minuter är de därmed nästan identiska, runt 70 stycken var.

Kikar vi på antalet lyckade passningar i procent så ser vi att det skiljer sig ganska mycket mellan spelarna. Alexander-Arnold har nått rätt adress med 75,5 procent av sina 1 708 passningar. Robertson har betydligt bättre siffror med 83,4 procent som gått till en medspelare.

En anledning till att Trent har sämre passningsprocent över säsongen är, troligtvis, att han slår många krossbollar. Vi ser att han har slagit mer än dubbelt så många krossbollar än sin ytterbackskollega, och det borde påverka passningsprocenten.

Som vi såg har Robertson betydligt bättre passningsstatistik, och omvandlat i antal passningar som nått rätt adress har han slagit över 100 stycken fler, som cirkeldiagrammen nedan visar. Roberston till vänster, Trent till höger.

Robertson har alltså slagit 1407 passningar till rätt adress, medan 1290 av Trents 1708 passningar nått en medspelare.

Riktning på pass

Nu tittar vi på vilken riktning spelarna slagit sina passningar. Robertsons statistik till vänster, Alexander-Arnolds till höger.

Trent har slagit flest passningar framåt, 38.2 procent av hans passningar går i offensiv riktning. Robertson har slagit 32,6 procent av passningarna framåt i banan. Detta kan också påverka att Trent hade en mindre andel lyckade passningar, som vi såg tidigare, då vi kan utgå från att passningar framåt i planen bör vara svårare än pass bakåt eller i sidled. Statistiken säger dock ingenting om var på banan passningarna är slagna.

Assist och skapade chanser

Mellan spelarna skämtas det ofta om vem som gjort flest assist. Nedan ska vi titta på just den statistiken samt andra siffror kring skapade chanser.

Trent Alexander-Arnold ligger tvåa i assistligan i Premier League. Ytterbacken har noterats för tio målgivande pass och bara Manchester Citys Kevin De Bruyne har slagit fler. Det är med andra ord ingen överraskning att han har fler målgivande passningar än Robertson, som har sex stycken.

Det är mycket grönt i Alexander-Arnolds kolumn i tabellen ovan, men det är intressanta siffror vi ser vad gäller assist i öppet spel. Där leder Andy. Fem av Robertsons sex assist har kommit i öppet spel. Trent har slagit sju av tio assist på liggande boll (hörna/frispark).

Förväntade assist innebär hur många mål som har förväntats göras från de lägen där en medspelare tagit avslut efter passning från ytterbackarna. Tittar vi på förväntade assist i öppet spel så ser vi omvända siffror från det faktiska antalet målgivande passningarna i öppet spel. Alexander-Arnold leder statistiken för båda raderna med förväntade assist, vilket innebär att han satt medspelare i lägen där det totalt förväntats att fler mål ska ha gjorts än vad Robertson har.

Siffrorna på raden med nyckelpassningar i öppet spel kan givetvis kopplas ihop med förväntade assist. Statistiken visar antalet gånger spelarna haft sista passningen innan ett avslut. Arnold leder stort i antal nyckelpass totalt, och har även slagit fler nyckelpassningar i öppet spel.

Avslut och mål

Även här är det fördel Trent, som nätat två gånger medan Robertson noterats för ett mål under säsongen. Vi ser att båda två har gjort färre mål än det förväntade antalet mål från de positioner på planen där de tagit avslut.

Statistiken visar att Roberson nästan har identiska siffror på förväntade mål och förväntade mål i öppet spel. Trent däremot har ganska stor skillnad, vilket förklaras av att han slår många av frisparkarna som Liverpool får i farliga lägen.

Alexander-Arnold har tagit nästan dubbelt så många avslut som Andy, vilket ju också påverkas av att han slår direkta frisparkar.

Nu tar vi en titt på var på banan som spelarna tar avslut ifrån. Grön cirkel visar mål, blå = räddning, lila = blockerat skott och röd = skott utanför mål. Ju större cirkel, desto större värde på ”förväntade mål”.

Förutom att vi ser att Arnold skjuter mer, som vi också såg av tidigare statistik, ser vi även att spelarna tar avslut från sina respektive sidor. De har en relativt jämnt fördelning av skott i och utanför boxen.

Defensiv

På flera områden är de väldigt lika. Det skiljer inte mycket i antal blockerade skott, brytningar, tacklingsförsök, vunna tacklingar eller orsakade frisparkar. Trent har rensat bollen oftare medan Andy vunnit fler dueller i luften och dragit på sig färre gula kort. 

Sammanfattning

En första tanke som slår en, i alla fall mig, är att Trent har betydligt fler gröna områden i de tabeller vi sett, alltså den bättre statistiken. Det skiljer dock inte mycket mellan ytterbackarna och en aspekt jag inte tänkt på innan är att Trent slagit sju av tio assist på fast situation.

Trent är med i snacket om världens bästa ytterback, och mycket av argumentationen bygger på hans stora antal målgivande passningar. Givetvis är det värdefullt att slå bra fasta situationer, en annan spelare hade kanske inte gjort lika många assist på samma antal hörnor, men ska det vägas in i en jämförelse om bästa ytterback? Robertson har fler assist i öppet spel, men Trent har däremot fler förväntade assist och har fler nyckelpass. Han har också fler förväntande mål, både totalt och i öppet spel, vilket betyder att han tar sig till farligare lägen oftare än Robertson. Kanske är det inte så konstigt att Trent fanns med på Ballon Dor-listan och inte Robertson, eller vad säger ni?

Vilken jämförelse vill du se?

Kommentera gärna med spelare som du vill se en jämförelse mellan. Kanske mellan två potentiella nyförvärv, eller mellan en LFC-spelare och en liknande spelartyp ute i fotbollsvärlden?

1 kommentar
  1. Kör gärna på Ox och Keita, de som aspirerar på den offensivare rollen i vår mittfältstrea

Kommentarer är stängda.