För andra gången under 2017 har England blivit ungdomsvärldsmästare och nu hoppas förstås alla britter få se inhemska stjärnor framöver.
Det senaste guldlaget, dvs U17-VM-guldlaget, hade många talangfulla spelare i sitt lag. Problematiken brukar ligga i steget från ungdoms- och reservlag till A-lag, särskilt i vissa klubbar. De vanligaste klubbtillhörigheterna i U17-VM-laget är Chelsea (5 spelare) och Manchester City (3), knappast klubbar som brukar ge talanger chansen. I truppen hittar vi också 2 spelare från Tottenham, medan en lång rad klubbar hade 1 spelare. Dessa var Liverpool, Arsenal, Manchester United, Crystal Palace, Stoke, Fulham, Reading, Wolves, Fleetwood Town.
Framförallt Chelsea har haft för vana att samla på sig talanger som sedan lånas ut. Det enorma antalet kontrakterade unga spelare gör att Chelsea inte ens kan ge de chansen i A-laget på försäsongen, de är helt enkelt för många för att detta ska vara möjligt. Kanske börjar talangerna lessna på Chelseas utlåningskarusell. Spelare som exempelvis Romelu Lukaku och Kevin De Bruyne visar att Chelseas omdöme inte är det bästa. Det går knappast obemärkt förbi bland klubbens ungdomar.
Dominic Solanke tröttnade på att aldrig få chansen och flyttade till Liverpool. Det har visat sig vara ett lyckodrag för honom, då Jürgen Klopp uppenbarligen betraktar honom som ett alternativ i A-laget, vilket han knappast hade varit i Chelsea. Solanke väntar fortfarande på sitt definitiva genombrott i Liverpool, men nu får han åtminstone ärliga chanser att visa vad han går för på PL-nivå.
U17-VM-skuttekungen Rhian Brewster lämnade Chelsea vid 14 års ålder, eftersom han såg större chanser att bli en A-lagsspelare i Liverpool. Ni kommer att få höra mer tankar om Brewster i nästa avsnitt av Totaal Liverpools podcast.
Klubbar som Manchester City och Chelsea har förstås enorma resurser som innebär att deras A-lag är och förblir konkurrenskraftiga. Kanske är detta, alltså att talanger väljer att gå därifrån för att utvecklas, priset som de måste betala för sina starka A-lag. De har råd att betala priset, men klubbar utan etablerade spelare som tagit sig igenom klubbens akademi är aningen själlösa.
Man kan ju undra vad syftet med Chelseas strategi är.
De verkar inte vara intresserade av att ge talangerna chansen så handlar allt om ekonomi? Köpa billigt och sälja lite dyrare efter att talangerna gjort bra ifrån sig på lån?
I så fall känns det nästan som trafficking. De unga spelarna är inget värda, det enda ledningen ser är siffror istället för personer.
Hemskt system i så fall och det borde förbjudas!
Känns ju som att fotbollen mer och mer blir en talangfabrik, det är ju inte bara Chelsea som sysslar med talangsäljande även City och till viss del vi i Liverpool gör samma. Chelsea är ju de som väldigt klart sticker ut då de har sålt många talanger som just blivit absoluta toppspelare, men tror att nästa lag till den kategorin kommer att bli City som fullkomligt dammsuger marknaden på talanger. Läste nånstans att City har över 20 spelare ute på lån i olika klubbar, tror att Chelsea ligger någonstans där också, medan Liverpool har 7…
Det finns ju en anledning till att våra ägare vill att man helst köper unga utvecklingsbara talanger och att man därpå har anställt en av världens bästa på att utveckla talanger. Man vill först och främst göra pengar på att kunna sälja vidare dyrare än man köpt, sekundärt är att vinna pokaler. Man vill så klart hamna i Champions League som bonus, men det är ju TV-pengarna i Premier League som ger absolut mest. Våra ägare gör en väldigt stor hacka på klubben idag, känns som att de pengarna inte går tillbaka till klubben utan försvinner ut i deras egna nätverk…