Det näst bästa laget i staden har haft en bekymmersam säsongsinledning och har redan sparkat tränaren. Totaal Liverpool tar en titt på Evertons bekymmer.

Visst har Liverpool haft en knepig inledning av säsongen, men i jämförelse med grannarna Everton har man fått rena drömstarten. Everton har bara skrapat ihop futtiga 8 poäng på de inledande 10 matcherna – och managern Ronald Koeman. Det är förstås inte tillräckligt bra, men samtidigt är Everton i starten av ett renoveringsprojekt av spelartruppen.

Everton brukar, till skillnad från LFC, inte genomföra drastiska förändringar under sommarfönstrena. De brukar förespråka en kontinuitet bland spelare och ledare. Till viss del ofrivillig, förstås, eftersom deras ekonomiska resurser är otillräckliga för att kunna konkurrera i toppen men också kanske främst under Moyes en medveten strategi. Everton hade ungefär samma lag år efter år, och hade en konsekvens såväl på som utanför planen. Det ledde till att Everton lyckades etablera sig som ett stabilt lag strax under toppen. Det kanske inte låter som drömresultat för oss LFC-fans, men det är trots allt målsättningen för i stort sett alla klubbar som brukar husera i tabellens mellan- och bottenskikt.

I slutändan blev alla förlorare av David Moyes flytt till Manchester United. Skotten tog chansen men var aldrig i närheten av tillräckligt duglig för att styra en av världens största klubbar. Everton tog in Roberto Martinez, som levererat intressant fotboll i både Swansea och Wigan. Martinez lycakades dock inte, precis som i Wigan, hitta en jämnhet i prestationerna. Till slut ville de flesta ha bort honom och han fick sparken. Martinez fick ärva en gedigen trupp av Moyes, som gjorde många bra rekryteringar.

Matinez ersättare Ronald Koeman fick ärva en betydligt sämre trupp. Många av Moyes gamla adepter var visserligen kvar, men truppen var föråldrad. Tidigare stommespelare som Tim Howard, Phil Jagielka, Leighton Baines, Leon Osman, Tim Cahill och Steven Pienaar utgjorde en stark stomme. Nu är de gamla eller tillför av olika orsaker inte lika mycket som tidigare. Åldern har tagit ut sin rätt; somliga är mer skadedrabbade än tidigare, somliga håller en lägre nivå än tidigare. Lägg därtill att Seamus Coleman, 29, har råkat ut för jobbiga skador och att Aaron Lennons (oväntade) problem utanför planen har sänkt hans nivå på densamma. Everton har haft stora problem med att ersätta sin åldrande stomme. Ashley Williams var en etablerad värvning men alltid bara en temporär lösning, vilket ju också var orsaken till att FSG sa nej när Brendan Rodgers ville ha honom till Liverpool. Med den bakgrunden var förra sommarens transferfönster lurigt för Everton.

Försäljningen av Romelu Lukaku gav stora intäkter och gav Everton möjligheten att försöka värva ihop den nya generationens stomme. Det borde naturligtvis ha skett stegvis under de senaste åren, men de hade antagligen inte råd förrän de sålde Lukaku. De fick betala höga priser, vilket berodde på att de värvade från PL-klubbar. Everton verkar anse att en engelsk stomme är viktig, vilket man förstås får betala priset för.

Maarten Stekelenburg lyckades aldrig ersätta Howard. Därför valde Everton att värva Englands hetaste målvaktstalang Jordan Pickford. Visst var £30 miljoner mycket, men Everton tänker sig nog att Pickford ska vara en stommespelare de kommande 10-15 åren. Mittbacksmarknaden var begränsad – fråga bara Jürgen Klopp – och Michael Keane var troligtvis den bästa de kunde hitta. Keane känns som en naturlig ersättare till Jagielka.

Det är främst de offensiva värvningarna som Everton har prickat fel, vilket 7 gjorda mål på de inledande 10 matcherna skvallrar om. Gylfi Sigurdsson, Davy Klaassen, Sandro Ramirez och Wayne Rooney har sina fördelar, men sammantaget blir lagets offensiv alldeles för långsam. Lukaku är ju väldigt storvuxen, men väldigt explosiv för sin storlek.

Ross Barkley är en dynamisk och kreativ spelare som hade behövts i dagens lag, men han har varit skadad hittills och sitter dessutom på ett kontrakt som går ut efter säsongen. Barkley kanske inte har Sigurdssons tillslag, men han är en turbo-version av islänningen.

Rooney är förstås ett eget kapitel. Han håller fortfarande hög klass, men måste kompletteras med löpstarka och bra spelare på ett helt annat sätt än den unge Rooney behövde. Det hade varit intressant att se honom tillsammans med Lukaku, men nu saknar Everton bra komplement.

Everton måste fortsätta göra investeringar i januari. De behöver främst snabba, kreativa offensiva spelare. Spelartyper som typ Sadio Sané och Mohamed Salah. Och en anfallare förstås, men frågan är om de har råd med en högklassig sådan. Gissningsvis kommer de inte att få tag på tillräckligt bra spelare i januari utan måste vänta till nästa sommar.