Veckans TL-panelen fokuserar förstås på helgens derby mot Everton!

Klavan eller Lovren bredvid Matip mot Everton?

Johannes: – För någon månad sedan hade Dejan Lovren varit det givna valet. Lovrens skada gav Ragnar Klavan speltid, och estländaren har vikarierat förtjänstfullt. Därför är det mer ovisst vem som får förtroendet. Klavan förtjänar kanske chansen, men mitt val är ändå Dejan Lovren. Det finns ett lugn och en trygghet med Matip-Lovren som inte riktigt infinner sig när Klavan spelat bredvid kameruanen.
– Lovren kompletterar Matip bättre än vad Klavan gör, och han har dessutom rutin från ett antal Merseyside-derbyn. Att det finns en potentiell matchvinnare i Dejan Lovren är givetvis ytterligare ett argument för att spela kroaten. Frågetecknet är självklart matchformen.

Tomas: – Det här är en svår fråga tycker jag, jag ser Lovren som förstaval bredvid Matip, men nu har Klavan gjort några bra insatser på sistone och förtjänar egentligen att få fortsatt förtroende. Trots det skulle jag välja att spela Lovren på lördag, hans uppspel håller en högre nivå än estländarens och jag tror att det kommer att bli viktigt mot Everton att leveransen upp till mittfältet är bra. Den stora utmaningen för våra backar kommer bli att stoppa Lukaku och jag tror Lovren är bättre lämpad att göra det.

Pelle: – Lovren. Han är helt enkelt bättre än Klavan. Och min känsla är att Lovren ofta växer i heta matcher, när han får spela lite över gränsen. Det finns en vinnarskalle och karisma i kroaten som synliggörs mer i den här typen av matcher. Så, Lovren vore mitt val, förutsatt att han är i matchform. Om Lovren inte är i matchform är han förstås diskvalificerad för matchspel.

* * *

Med Lallana skadad, hur ska vi formera mittfältet mot Everton?

Johannes: – Anat en liten formdipp på Lallana de senaste omgångarna. Trots det en oersättlig spelare för Jürgen Klopp. Engelsmannens löpvilja, presspel och förmåga att trassla sig ur trånga situationer går helt enkelt inte att ersätta med dagens trupp.
– Självklart går Jordan Henderson in på centralt mittfält om han är tillgänglig. Kaptenens fotproblem ser dock ut att hålla i sig. Om Henderson spelar vill jag att han gör det i den defensiva rollen han lirade i innan skadan. Emre Can har axlat rollen bra på senare tid, efter en trevande inledning, men Hendersons positionsspel och långa passningsspel är bättre än tyskens, vilket gör honom till ett bättre val. Wijnaldum och Can skulle då alltså spela framför Henderson på mittfältet.
– Jag förutsätter dock att kaptenen är otillgänglig, vilket skapar stora problem. Som jag ser det har Klopp två huvudalternativ; flytta ned Coutinho eller byta in Lucas. Jag förespråkar det senare.
– Att byta in Lucas i den defensiva rollen skulle innebära att Can övertar Lallanas roll bredvid Wijnaldum, framför Lucas på mittfältet. Lucas saknar ”spelfördelar-kvaliteterna” som Henderson besitter, och Can skulle egentligen göra ett bättre jobb än brassen. Men jag byter hellre in Lucas och flyttar fram Can, än att spela Coutinho centralt. För på kanten behöver Coutinho inte fokusera lika mycket på försvarspelet, och kan istället leta offensiva ytor. Som ytter slipper han också de rent fysiskt största spelarna och där får han fler möjligheter att arbeta rättvänd med boll.
– Coutinho såg ut att vara på gång igen för Brasilien under landslagsuppehållet, och hoppas att målet mot Paraguay släpper den mentala blockaden. Detta alternativ håller också vår offensiva trio intakt och vi slipper låta en formsvag Divock Origi leda anfallslinan.
– Det finns givetvis fler alternativ. Till exempel att trycka in James Milner som central arbetshäst.

Tomas: – Den här skadan kom onekligen olyckligt, Lallana har varit en av våra allra bästa spelare under säsongen och de gånger vi varit som bäst har han varit drivande i spelet. Om Henderson är frisk räknar jag med att han kliver in från start, frågan är om han eller Can ska ta den defensiva rollen. Med de senaste matcherna i färskt minne skulle jag välja Can som defensiv, då Henderson är klart mer löpstark och kan sköta det presspel som vanligtvis brukar vara Lallanas signum. Can har gjort det bra de senaste matcherna och kan få fortsatt förtroende i derbyt, det kommer att bli fysiskt centralt på mitten, så matchbilden kan nog passa honom. Det finns dock en risk att även Henderson missar matchen och då är problemen större. Som jag ser det finns det då två alternativ, antingen flyttar vi ner Coutinho eller så får Lucas kliva in i den defensiva rollen. Inget av alternativen känns klockrent, men jag skulle helst se Coutinho kliva ner. Hans kreativitet behövs bredvid Wijnaldum och Can och kanske kan en ny position få honom att vakna upp er den dvala han befunnit sig efter skadan.

Pelle: – Emre Can och Wijnaldum är givna. Likaså Henderson, om han är frisk. Om Hendo är indisponibel förutsätter jag att Lucas kommer att inneha en defensiv mittfältsposition. Det är synd att truppen saknar en pålitlig vänsterback bakom Milner, annars hade detta kunna varit en bra match att spela Milner på innermittfältet, där han enligt min mening har spelat sin bästa fotboll i karriären.

* * *

Vad finns att frukta i Evertons lag?

Johannes: – Mycket. Många. Romelu Lukaku är möjligtvis ett tråkigt svar på frågan, men belgaren är i en hysterisk målform och är det största enskilda hotet. Lukaku är stark, snabb, teknisk, bra på huvudet och det finns egentligen inget försvar som inte bör oroa sig för honom.

Tomas: – Jag är livrädd för Lukaku, det har jag varit sedan hans tid i WBA, då han visade upp alla de kvaliteter som anfallare som är bra mot oss brukar besitta. Han är stark, arbetar hårt och vet hur man gör mål på flera olika sätt. Det är flera spelare i Everton som sett bra ut den här säsongen, men det är fortfarande belgaren som är den stora stjärnan och den som är det största hotet mot våra tre poäng. Som vanligt finns också hotet på fasta situationer, Everton har en del spelare som är starka i luften och det brukar vara effektivt mot oss, det är bara att hoppas att Mignolets nyfunna pondus i luftspelet sitter i även efter uppehållet.

Pelle: – Ferguson, Cahill, Fellaini… Lukaku. Liverpool har ofta problem med motståndarnas luftstarka vapen och även dagens Everton har starka vapen i luftrummet. Men generellt sett är jag inte särskilt rädd för Everton.

* * *

Vem tror du blir matchvinnare i derbyt?

Johannes: – Gini Wijnaldum. Om vi tolkar matchvinnare som spelaren som avgör tillställningen. ”Matchvinnande” blir dock att hela laget står för en kollektiv insats, som i så många andra stora matcher denna säsong. Kan vi hitta energin och det kollektiva press- och springspelet vi stundtals visat upp så slår vi Everton.

Tomas: – Det är dags för Coutinho nu, om vi ska knipa en av de fyra platserna i toppen måste han börja närma sig en acceptabel form och ett avgörande mål i ett derby skulle säkerligen bli en bra skjuts i självförtroendet. Det kommer inte att vara många chanser i den här matchen, så ett distansskott från vår lille brasse känns inte som ett omöjligt avgörande.

Pelle: – Slår till med att säga Matip, tror han kommer nicka in en hörna som blir matchavgörande målet.