Redan som 14-åring värvade Liverpool den numera 18-årige mittbacken Andre Wisdom. Förra säsongen var Wisdom lagkapten i reservlaget och tidigare den här sommaren belönades han med ett nytt kontrakt med Liverpool.

Liverpool tror mycket på Wisdom – och det lät att förstå varför. Förra sommaren var Wisdom en drivande kraft i Englands EM-vinnande U17-landslag, och sedan dess har han avancerat snabbt i landslagshierarkin, trots uteblivet A-lagsspel på klubblagsnivå. Så sent som idag spelade han sin första U21-landslamp när England besegrade Israel med 4-1.

Wisdom är i första hand mittback, men kan även spela defensiv innermittfältare och högerback. Han besitter mycket tydliga ledaregenskaper och är ett fysiskt praktexemplar. Vidare är han kraftfull, bra i luftrummet och snabb. Dessutom är han en naturlig fotbollstalang som besitter spelsinne, läser spelet på ett bra sätt och är effektiv i spelet med bollen.

På kort sikt måste Wisdom fortsätta att träna med A-laget växa in på den högre nivån, och naturligtvis matchas i reservlaget. En utlåning till the Championship skulle kunna vara fördelaktig, förutsatt att han hamnar i ”rätt” klubb. Det är dock inte ett absolut måste, då Dalglish & Clarke är duktiga på att träna, utveckla och matcha talanger på rätt sätt, vilket vi såg bevis på förra säsongen när såväl Flanagan som Robinson fick speltid och dessutom gjorde det mycket bra.

På lång sikt måste Wisdom givetvis spela A-lagsmatcher. Om jag ska sticka ut hakan en aning, kan jag säga att jag är tämligen övertygad om att just den här killen kommer att ta en ordinarie tröja i Liverpool inom loppet av, låt oss säga, fem år. Han kommer att bli en extremt bra mittback, och även vara en allroundskicklig spelare som klarar av att hantera defensiv innermittfältare och högerback vid behov.  Wisdom är en oerhört stor talang, och hade säkerligen varit mycket, mycket mer omskriven om han hade varit en offensiv spelare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer väntar på godkännande
  1. Mycket bra, pelle! Är också helt övertygad om att han kommer slå igenom.

  2. Intressant läsning!
    Frågan är bara om han kommer få någon matchning i A-laget. Man brukar vara väldigt försiktig med att använda unga mittbackar. (Dortmund är undantaget)
    Får hoppas, precis som du skrivit, att han får en utlåning till rätt klubb.

  3. I vilken turordning tror du (pelle) mittbackarna går? Är Wisdom före Wilson, Coates före Skrtel etc. ?

  4. Personligen tror jag att Skrtel är före Coates än så länge. Dels pga att Skrtel startade alla ligamatcher förra året plus att Coates är ny. Men gör Coates bra ifrån sig på träningarna och kommer in i gruppen kan detta mycket väl ha ändrats om en månad.
    Jag tror och tycker att Wilson borde gå före Wisdom. Tror mer att OM Wisdom får chansen så är det på högerbacken. Det är oftast ”säkrare” att låta en yngre spelare spela ytterback än mittback, som t.ex. med Kelly.