Visst är det trist att Rafa Benitez inte är kvar i klubben.

Vi minns alla bragdmatchen i Istanbul, segern i FA-cupen, krossen på Old Trafford och flera andra höjdpunkter.

Men, vi likväl minns vi dunderfiaskon som cupförluster mot Championship-klubbar, interna maktkamper, omogna utspel på presskonferenser och många dåliga värvningar.

Liverpools styrelse bedömde att Benitez inte var mannen att föra klubben vidare. De har £15-20 miljoner att spendera på övergångar, men ansåg inte att Benitez var rätt man att spendera pengarna.

Vem kan egentligen klandra styrelsen för detta? De tre senaste stora värvningarna har varit Robbie Keane, Glen Johnson och Alberto Aquilani. Klubben betalade nästan £60 miljoner för dessa spelare, och vad fick man egentligen tillbaka?

Visst, Johnson tillför bra kantspel. Visst, Alberti Aquilani kanske kan bli bra – med betoning på kanske. Ändock, de senaste åren har Benitez inte varit lyckad på transfermarknaden och jag klandrar inte styrelsens beslut.

När Benitez rekryterades var det huvudsakliga argumentet att hans Valencia hade besegrat betydligt ekonomiskt starkare motståndare som Real Madrid och Barcelona. Tanken var att Liverpool skulle göra detsamma. Att Benitez skulle skapa ett ligavinnande lag med mindre resurser än huvudmotståndarna.

I och med att Benitez och hans anhängares mest frekvent återkommande argument till att han inte lyckats bättre i Liverpool är ”han har mindre pengar än konkurrenterna”, så är ju Benitez stora fördel – d.vs. att han är en manager som med små medel kan konkurrera med de stora – helt bortglömd, till och med av honom själv och anhängarna.

Jag tackar Benitez för hans tid i klubben. Det har varit en vacker tid, men allting har ett slut. Benitez avsked är inte slutet. Jag ser det istället som början på någonting nytt.

Jag hoppas på Hodgson

Det första steget blir att identifiera en lämplig efterträdare. Tidningarna menar att Roy Hodgson är Liverpools första val, vilket jag tycker låter vettigt.

Hodgson är erfaren, omtyckt av sina spelare och står för enkelhet. Med honom som manager kommer Liverpool med största sannolikhet att ändra spelsystem till 4-4-2.

Det vore en bra förändring ur många synvinklar. Jag har skrivit länge att Fernando Torres behöver spela med en targetman. Som ensam anfallare får spanjoren ta emot enormt mycket stryk, vilket knappast underlättar hans skadesituation.

Jag tror att chansen att behålla Torres ökar om den nya managern spelar 4-4-2. Utöver Torres måste Liverpool förstås även behålla Steven Gerrard. Dessa två är viktiga på många sätt. På planen för deras fantastiska spelkapacitet, utanför planen på grund av deras popularitet och eftersom de får alla att tro på laget.

Så länge man har spelare som Torres och Gerrard i laget kan man besegra vilket lag som helst. Ingen back i hela världen kan känna sig säker mot dessa.

Rensa i truppen!

Vidare hoppas jag att Liverpool vågar rensa i truppen. Det kommer att behövas – i synnerhet om man ändrar spelsystem till 4-4-2. Var ska t.ex. Alberto Aquilani spela i detta spelsystem? Eller Dirk Kuyt?

Javier Mascherano har en given roll, men hans situation utanför planen känns helt ohållbar på sikt. Då anser jag att det vore bättre att sälja honom och investera pengarna i spelare som verkligen vill spela för klubben.

Säg att Liverpool exempelvis, som det ryktas om, skulle få närmare £40 miljoner av Inter för Mascherano och Kuyt. Då skulle dessa pengar kunna användas till att köpa både Edin Dzeko och en defensiv mittfältare, som typ Lee Cattermole (kastar bara ur mig ett namn nu). Skulle laget bli bättre eller sämre av den rockaden? Jag skulle påstå att laget sammantaget skulle bli rejält mycket bättre.

Vad som skulle vara helt galet vore att köra vidare med i princip samma trupp och ändra spelsystem till 4-4-2, eftersom den nuvarande truppen är anpassad till 4-2-3-1.

Vad gäller transfermarknaden har jag faktiskt stora förhoppningar. £15-20 miljoner + pengar från försäljningar kan bli riktigt bra, med tanke på att det ju ärligt talat finns många som kan säljas av.

Ska även bli spännande att se vad som händer med Yossi Benayoun och Albert Riera nu när Benitez är borta från klubben. Jag tror att åtminstone Riera kan bli kvar.

En stor utmaning kommer alltjämt att bli ett hitta home grown-players, som Liverpool skulle behöva minst 2-3 av i sommar. Således är förändringar ett måste, men samtidigt är det inte lätt att hitta prisvärda home grown players som har någonting att tillföra Liverpool.

2 kommentarer
 1. Den här startelvan skulle jag vilja se kommande säsong, är bara en position jag inte riktigt fast kan sätta en optimal kombination, beror lite på matcher och form.. Fortsätter Gerrard i gången form tycker jag inte att hans plats på mitten på något sätt är självklar tex..

  —————————-

  Torres – Dzeko

  Babel – Gerrard/Aquilani/Masch – Gerrard/Aquilani/Masch – Maxi

  Tremoulinas – Agger – Skrtl/Carragher – Johnson

  Reina

  —————————-

  Två, antagligen, rätt dyra nyförvärv och sedan försöka hålla ihop truppen, greken, yossi, kuyt osv. är bra trupp spelare, vi kan under omständigheterna inte förvänta oss att vi ska kunna ha en elva med världsspelare och en bänk med likvärdigt material.

  På mitten skulle jag vilja se Gerrard och Aquilani spela tillsammans i matcher ute i europa och mot sämre motstånd. Masch kan kliva in i fysiska matcher och mot såna där det behövs en nazist på mitten.. man ska dock inte glömma att Aquilani faktiskt har en del defensiva kvalitéer.. Med Gerrards form under året och med tanke på hans ålder är det inte självklart att han är så strålande han varit tidgare, det kanske blir så att Aquilani, som är riktigt jävla bra när han är matchtränad, blir vår nya offensiva motor.. De två nyförvärven behöver jag väl knappast motivera. Med denna trupp och lite flyt med skador och fokus tror jag att vi kan ta en topp 3-4 plats och till säsongen efter kommande med några heta nyförvärv kriga om guldet. Tycker att prio för säsongen är att ta tillbaks vår plats, därefter bygga för guld med förhoppningsvis rika nya ägare…

Kommentarer är stängda.