Nyligen avslutades den argentinska Clausura 2009, det vill säga den argentinska förstaligan.

Det var faktiskt en härlig säsong där Velez Sarsfield lyckades vinna titeln. I sista omgången besegrade de tabelltvåan Huracan med 1-0 i en direkt avgörande titelmatch. Stormatchhjälte blev Maximiliano Moralez, som gjorde matchens enda mål.

Sarsfield med Ricardo Gareca vid rodret var en av favoriterna innan säsongen.

Mästarna vann 11 matcher, spelade 7 avgjorda och förlorade endast en match. Det var mot Gimnasia La Plata som den enda förlusten kom.

Målvakten German Montoya släppte faktiskt bara in 13 mål på hela säsongen, vilket givevis måste betraktas som ett fantastiskt facit.

Säsongens uppstickare var dock utan tvekan tvåan Huracan, som har ett väldigt ungt lag bestående av flera framtida superstjärnor.

I slutändan var Hurcan bara 5 minuter från att vinna ligan, vilket de bara har gjort en gång tidigare. Det anfallsglada laget gjorde 35 mål på 19 matcher och vann 12 av dessa.

Trea kom Lanus, som anmärkningsvärt nog har en blott 28.årig coach i form av Luis Zubeldia.

Säsongens…

Skyttekung: Jose Sand, Lanus
Kommentar: Vann skytteligan förra säsongen på 15 mål, vann den den här säsongen på 13 mål. I och med detta blev han den första spelaren på 30 år att vinna två år i rad. Den senaste att uppnå detta var Diego Maradona! 28-åringen kommer givetvis aldrig att uppnå Maradonas status någonstans, men i hemlandet är han på god väg att bli en legend inom klubblagsfotboll – om han inte redan är det.

Supertalang #1: Javier Pastore, Huracan, 20 år.
Kommentar: Alla argentinare som jag snackar med är helt övertygade om att Pastore kommer att bli en riktig världsspelare. Jag har sett honom flera gånger och det är omöjligt att inte imponeras av den 187 centimeter långa offensiva mittfältare, som besitter massvis med kvalitéer. Världstoppen nästa. Hoppas att Benitez är intresserad.

Javier Pastore mot River Plate:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=AumfX0LTo_c[/youtube]

Supertalang #2: Matias De Federico, Huracan, 19 år.
Kommentar: Den lille (171 cm) De Federico hann både göra dundersuccé i Huracan och A-landslagsdebutera för sitt Argentina den här säsongen. Snacka om att få sitt genombrott. Nu är den snabbe dribblern på väg till Europa med stormsteg. Ryktas till bland andra Liverpool

Hyllningsvideo till Matias De Federico:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=On1BpyGS0s4[/youtube]

Supertalang #3: Nicolas Otamendi, Sarsfield, 21 år.
Kommentar: Backen gjorde en fullständigt lysande säsong och var den som ledde mästarnas backlinje. Även här är det bara en tidsfråga innan någon europeisk storklubb slår till och identifierar honom som en kille värd att lägga många miljoner på.

Besvikelse #1: Boca Juniors, 14:e plats.
Kommentar: En skamligt dålig tabellplacering för storklubben!

Besvikelse #2: River Plate, 8:e plats.
Kommentar: Nog för att de har ekonomiska bekymmer och nog för att de kom på tabellens övre halva, men visst fan hade de ett bättre spelarmaterial än så?