Den andra februari skrev jag om mina tankar inför sommarens transferfönster. Då skrev jag: Trots de två nyförvärven kan jag inte låta bli att tänka på hur det kunde ha blivit, om Young, Adam och Richards hade kommit, eller framförallt hur laget kommer att se ut efter sommarens transferfönster. Truppen är fortfarande i akut behov av förstärkning. FSG visade att de är beredda att förstärka – i sommar tror jag att marknaden är beredda för FSG.

För trots allt, Liverpool behöver ett helt gäng nya spelare för att kunna utmana de bästa. Enligt min mening behöver man förstärka på många platser.

  • Mittback. Endast Agger håller hög klass.
  • Vänsterback. Aurelio är skadedrabbad och Konchesky skeppad till Robin Hoods gamla hemtrakter.
  • Innermittfältare. Finns ingen stark defensiv av hög klass, Mascherano alltså inte riktigt ersatt.
  • Snabb yttermittfältare (2). Behöver väl inte motiveras.
  • Anfallare. Bisarrt nog, men om Liverpool ska spela 4-4-2 behöver man ha minst tre klassanfallare, nu har man ”bara” två.

Med facit i hand kan man konstatera att mina önskade förstärkningar har kommit. En mittback kom i form av Coates, en vänsterback i Enrique, en innermittfältare i Adam, två yttermittfältare i Downing och Henderson, samt en anfallare i Bellamy. Jag trodde dock att mittfältaren skulle vara av ett defensivare slag, men samtidigt förutspådde jag inte att Gerrard skulle bli långtidsskadad. Vänsterback var jag tveksam till, eftersom Johnson spelade så bra där och Baines var omöjlig, men den mest oväntade värvningen var målvakten Doni, som å andra sidan mycket väl kan ha berott på Jones mycket olyckliga problem utanför fotbollsplanen.

* * *

Min åsikt om Liverpools enorma renoveringsarbete är fortfarande detsamma. Det vill säga: Jag betraktar den här sommarens värvningsarbete som en stabilisering och breddning av truppen, snarare än skapandet av en ”slutgiltig” trupp som är kapabel att på allvar utmana om ligatiteln. Kanske en aningen pessimistisk syn på Liverpools trupprenovering, men förmodligen en realistisk syn.

Numera har Liverpool en utmärkt trupp. Den är konkurrenskraftig och kostnadseffektiv. Den innehåller dessutom många talanger som är framtida stommespelare. Nu är Liverpool självklart en seriös utmanare om CL-platserna.

* * *

Och så några myter som blev ”avslöjade” under sommaren…

Myt #1: ”Fenway Sports Group vägrar köpa gamla spelare”
Kommentar: Stämmer inte. FSP står främst för kostnadseffektivitet. Självklart finns ett tydligt samband mellan unga spelare och kostnadseffektiva spelare, men Liverpools nyförvärv måste inte vara unga. Det har sommarens värvningar med all tydlighet bevisat.

Myt #2: ”Dalglish köper bara brittiska spelare”
Kommentar: Det stämmer inte heller. Av de nio spelarna [Suarez, Carroll, Henderson, Adam, Doni, Downing, Enrique, Coates, Bellamy] är fem britter och fyra importspelare. Alltså är verkligheten snarare att Liverpools värvningar nästan är 50/50 mellan britter och importspelare, än att man endast köper britter.

* * *

Lite kortfattat bra och dåligt  med sommarens värvningskarusell…

BRA! Att Liverpool vägrade tillgodose Boltons galna krav för att släppa Cahill, och värvade Coates istället.

BRA! Massa deadwood borta. Hurra!

BRA! Att klubben struntade i alla ”experters” åsikter och värvade så kallade ”tråkiga” spelare som Adam, Downing, Henderson etc istället för spektakulära, övervärderade råchansningar från typ Serie A.

BRA! Att våga släppa Meireles sista dagen utan att panikköpa en ersättare. Shelvey har potential att överraska många.

DÅLIGT! Att man misslyckades med att värva M’Baye Niang och Griezmann. Två duktiga talanger som man av allt att döma försökte värva. Nytt försök i januari?

DÅLIGT! Att både Jones och Oxlade-Chamberlain tackade nej för att istället flytta till andra engelska storklubbar.

* * *

Potentiella trupprockader i januari:

IN                                                   UT
Gary Cahill—————> Martin Skrtel
Antoine Griezmann—–> Maxi Rodriguez
M’Baye Niang————-> Vakant anfallsplats.
Allround mittfältare—–> Raul Meireles (redan såld).

Angående Meireles, så är jag mycket angelägen att se hur Jonjo Shelveys kan utvecklas i portugisens frånvaro. Det blir naturligtvis också intressant att följa Gerrards comeback. Hur det går för Shelvey och Gerrard är avgörande för om en ersättare till Meireles behövs.

* * *

Säsongen är mycket färsk, men det har redan ploppat upp några talanger som jag inte haft någon särskild koll på sedan tidigare.

– Ahmed Musa, 18 år, yttermittfältare, VVV-Venlo.
Kommentar: Mycket intressant nigerian som är snabb, teknisk och målfarlig.

– Oscar, 19 år, offensiv mittfältare, Internacional.
Kommentar: Mycket lik Kaka i spelstilen. Var fantastisk i U20-VM och jag ser fram emot att följa hans utveckling ytterligare. Watch this space.

– Ross Barkley, 17 år, mittfältare, Everton.
Kommentar: Ny bekantskap för mig, men inte för alla. Har hur som helst imponerat mycket under säsongsinledningen. Redan U21-landslagsman. Och alla vet ju att Evertons ekonomiska situation gör att de i stort sett måste sälja spelare.

* * *

Och nästa sommars ”top target”…

är och förblir…

givetvis…

… Eden Hazard!