Hur är dagens Porto i jämförelse med fjolårssäsongens?

Inför CL-kvartsfinallottningen hoppades många Liverpool-supportrar på att få möta Porto. Därför blev många nöjda när klubben lottades mot just Porto, som ju kördes över fullständigt förra säsongen. Då hade ett naivt spelande Porto ingenting att hämta mot Liverpool, som fick oceaner av ytor att vända spelet på, vilket vi vet att man är fantastiska på att utnyttja.

Det ska bli intressant att se om Porto har lärt sig något sen senast. Huvudtränaren och tillika gamla storspelaren Sérgio Conceição är kvar vid rodret. Hur såg hans taktiska instruktioner ut senast? Underskattades Liverpools spelvändningar? Respekterade de inte Liverpool tillräckligt mycket?

Nu kommer det nog inte bli tal om varken underskattning eller brist på respekt. Nu är Liverpool ett lag som kom till CL-final förra säsongen och som alldeles nyss slog ut Bayern München. Det måste inge enorm respekt hos motståndarna.

* * *

Förra säsongen vann Porto ligan med 7 poängs marginal.

Då tog de 88 poäng på 34 matcher, vilket innebär ett poängsnitt på nästan 2,6 poäng per match.

Den här säsongen är Porto delad etta med Benfica efter 25 omgångar. Bägge har tagit 60 poäng. Det innebär ett poängsnitt på ca 2,4 poäng per match.

Som en jämförelse har Liverpool tagit 73 poäng på 30 i Premier League. Det innebär ett snitt på ca 2,4 poäng per match.

Lagen har med andra ord samma poängsnitt i ligaspelet – men det är uppenbart vilket av lagen som stöter på tuffast inhemskt motstånd.

* * *

Det går inte att säga annat än att Porto hade tur med lottningen i CL-gruppspelet. De vann visserligen gruppen med 5 poängs marginal, men motståndarna var Schalke, Galatasaray och Lokomotiv Moskva.

Liverpool – som gick vidare från gruppspelet trots flera plattmatcher – hade som bekant en betydligt tuffare grupp i form av PSG, Napoli och Röda Stjärnan.

I åttondelsfinalspelet ställdes Porto mot AS Roma, som inte håller samma nivå som förra säsongen. Efter ett jämnt dubbelmöte lyckades Porto till slut vinna med uddamålet.

* * *

På spelarfronten har Porto naturligtvis gjort några korrigeringar sen senast.

Högerbacken Ricardo Pereira såldes till Leicester för €25 miljoner. Han var en av deras nyckelspelare och har gjort en gedigen säsong i Premier League.

Vidare såldes ytterbackstalangen Diogo Dalot till Manchester United för £19 miljoner. Det är förstås trist att tappa framtidsnamn, men Dalot hade ännu inte etablerat sig som en bofast spelare i Portos startelva och har redan spelat mer för Manchester Uniteds A-lag än för Portos dito.

Bland förra sommarens nyförvärv sticker ett namn ut rejält – Éder Militão från São Paulo. 21-årigen är främst mittback, men kan också spela högerback, lite som vår egen Joe Gomez. Han har gjort dundersuccé och blev häromdagen klar för Real Madrid till nästa säsong. Övergångssumman ligger på respektingivande €50 miljoner.

* * *

Porto har en tradition av att ha målfarliga anfallare i sitt lag. Den här säsongen har Moussa Marega och Tiquinho Soares bildat en vass duo. Vincent Aboubakar är naturligtvis också en klassanfallare, men han är för närvarande borta på grund en svår knäskada och bör inte spela mot Liverpool.

På mittfältet fortsätter mexikanen Héctor Herrera att spela ett gediget tvåvägsspel, medan Alex Telles – enligt min mening – alltjämt är en av Europas mest underskattade vänsterbackar. Det som framförallt sticker ut hos Telles är hans underbara vänsterfot, som utgör ett vapen såväl vid inlägg som fasta situationer.

* * *

Slutligen vill jag uppmärksamma att flera spelare i Porto sitter med kontrakt som går ut i sommar.

Det gällde nämnde Herrera, men också Yacine Brahimi, Adrian Lopez och veteraner som Iker Casillas och Maxi Perreira. Särskilt Herrera och Brahimi har nog många kontraktsförslag, inte minst från engelska klubbar.

Räkna med stora förändringar i deras trupp efter säsongen.


2 kommentarer
  1. På tal om lottningar, vet någon vad som krävs för att LFC ska ta sig upp från pott 3 till pott 1 eller 2 inför kommande turneringar?

    • Pott 1: Vinna PL eller vinna CL.

Kommentarer är stängda.