Efter ganska många magra år har faktiskt Skottland levererat flera fina talanger de senaste åren. Tänker på t.ex. Steven Fletcher, James McCarthy, Danny Wilson samt John Fleck.

Första gången som jag bloggade om Rangers duo Wilson & Fleck var den 17:e januari tidigare i år. Sedan dess har deras karriärer tagit två hela olika riktningar.

Wilson fick oerhört mycket speltid under andra halvan av säsongen, vilket ju ärligt talat mestadels berodde på att Madjid Bougherra blev långtidsskadad, medan Fleck fick nöta mycket bänk.

Visst tog Wilson chansen, men han hade knappast fått lika många matcher om det inte vore för Bougherras skada.

Nu har Wilson blivit utsedd till årets unga spelare i Skottland och är ytterst nära en flytt till Liverpool, medan Fleck får fortsätta kämpa om en tröja i Rangers.

Apropå skotska talanger i största allmänhet, vill jag gärna flagga för en liten dokumentär från februari 2010 som handlar om att strävan efter förbättring både finns och genomförs på talangfronten i Skottland.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=TRsF0i1adgw[/youtube]

Nu hade jag tänkt att för första gången skriva några rader om ytterligare en skotsk talang – nämligen Fraser Fyvie.

Mittfältaren Fyvie har gjort en sensationellt bra säsong för Aberdeen, där han som 16-åring  blev klubbens yngsta A-lagsspelare någonsin när han debuterade i 3-0-segern mot Hamilton Accies i början av säsongen. Och som det inte vore nog blev han utsedd till ”Man of the match” mot Hamilton!

I skrivande stund har den numera 17-årige Fyvie redan hunnit med 26 A-lagsframträdanden för Aberdeen, och dessutom gjort ett mål. Det var i slutet av januari i en 3-0-seger mot Hearts som Fyvie stänkte in sitt mål – och blev med sina 16 år och 10 månader SPL:s yngsta målskytt någonsin.

Fyvie är inte speciellt stor rent fysiskt, men spelar mycket tufft och har ett gediget passningsspel. Spelstilen och utseendet gör att han ofta jämförs med Paul Scholes.

Innermittfältare, som även kan spela på kanten, är förstås självskriven i Skottlands U17-landslag, där han även är lagkapten.

Hemma i Aberdeen har Fyvie redan hypats ett bra tag. När han fyllde 16 år erbjöds han omedelbart ett professionellt treårskontrakt av klubben – som han enligt skotsk media tvekade till att acceptera eftersom även Tottenham, Manchester City och andra engelska klubbar också erbjöd honom professionella villkor – men efter betänketid valde Fyvie att stanna i Aberdeen.

Jag påstår absolut inte att Fyvie är redo för engelska Premier League redan nu, men han är naturligtvis en spelare som är värd att hålla lite extra koll på framöver.

1 kommentar
  1. Trevlig läsning.

    Läste på, om jag minns rätt, celtic svenskafans sida om någon 13-14 årig skotte, med utländska rötter, som de tydlgien trodde såpass mycket på att han hade fått spela en förvisso välgörenhetsmatch, men ändå med a -lagspelare.

    Skottland kanske har något på g.

Kommentarer är stängda.