Det är ingen överdrift att påstå att Simon Mignolets roll som förstemålvakt i LIverpool diskuterats den senaste tiden, räddningarna har varit för få och missarna många. En som vet en hel del om hur det är att ha den utsatta positionen som målvakt är IFK Norrköpings mästarmålvakt David Mitov Nilsson. Vi kontaktade honom för att få höra om Simon Mignolet och dennes position i Liverpool ur en målvakts synvinkel. Det här är vad han hade att säga:

 

Hur ser du på Mignolet som målvakt, styrkor/svagheter?

Jag tycker att Mignolets största styrka är hans reflexer. Han har räddat Liverpool många matcher bra reflexräddningar på tunga skott i boxen.
Sedan kan man väl säga att Liverpool tappat en del poäng när han flaxat ute på inlägg och höjdbollar. Han blandar och ger i luftrummet och försöker oftast komma ut och bryta inlägg, på gott och ont.

LFC har ingen riktig backup, Mignolet är given, hur ser du som målvakt på det? Fördelar/Nackdelar

Det är svårt att ha två riktigt bra målvakter i en trupp eftersom båda vill spela och ingen är nöjd med att sitta på bänken en längre tid. Självklart behövs en bra andrakeeper som kan konkurrera och sätta press på förstemålvakten så denne inte känner sig allt för säker på sin position. Men det är unikt att kunna ha två likvärdiga målvakter i samma lag iochmed att man oftast vill ha en uttalat nummer 1 och en andramålvakt som ändå köper det och kämpar på.
LFC släpper in många mål på fasta, hur stor del i det har Mignolet resp. backlinjen?

Det är ett samspel med hela laget när det gäller fasta situationer och inte bara målvakt + backlinje. Det gäller till 110 % att man följer sin markering eller screenar bort så målvakten kan komma ut på bollen före motståndaren. Detta är något som man behöver träna på för att få in tajming och struktur hur man ska försvara de fasta situationerna. I år har Liverpool inte alls levt upp till förväntningarna att försvara sitt mål till varje pris. Allt för enkelt har motståndare varit först på bollarna och vunnit duellerna.
Liverpool har haft många skador i backlinjen, hur mycket påverkas man som målvakt av det?

Det påverkas absolut. Det bästa är att ha en samspelt backlinje som jobbat tillsammans med en målvakt. På så sätt lär sig målvakt och backlinje hur de reagerar i olika situationer och kan anpassa sig efter det. Man får en trygghet över hur spelare kommer prestera på planen och kan jobba utifrån det. Sedan på Liverpools nivå kan man tycka att backlinjespelarna ska vara så pass taktiskt skolade så detta inte ska vara ett problem, men alla människor är olika och reagerar olika i situationer.

Hur tror du man bäst hanterar Mignolets formsvacka, bör han petas en period eller spela sig i form? Vad hade du föredragit i situationen?

Det är svårt, men jag tror att Mignolet är så pass mentalt stark att han vill visa att han kan bättre. Med det sagt får han dock inte börja överarbeta och börja leta efter situationer utan låta situationerna komma till honom och spela efter det. Det kändes som att han blev lite ”petad” av Bogdan ett tag men eftersom Bogdans prestationer inte höll en bra klass så fick Mignolet ta över igen.
Personligen hade jag velat fortsätta spela mig in i form igen genom att börja spela enklare och inte ta några risker eller som sagt överarbeta. Dock är det svårt att komma tillbaka om självförtroendet är i botten hos Mignolet.
Tycker du Mignolet är tillräckligt bra för LFC? Om inte, tips på bra ersättare?

Jag tycker att Mignolet har varit bättre i Liverpool än vad han visar nu. Han hade 2013-2014 ett fantastiskt år med många matchavgörande räddningar, men tyvärr glöms dessa lätt bort när man tittar på dagens prestationer.
Jag skulle gärna se en annan målvakt i Liverpool och var väldigt sugen på att se Petr Cech gå till Liverpool när Chelsea skulle släppa honom. En annan målvakt skulle vara Marc-Andre ter Stegen som jag tror kan göra det bra i Liverpool. En ung och ambitiös målvakt som är otroligt duktig med fötterna då Liverpool ändå vill försöka spela nerifrån, med blandat resultat.
Avslutningsvis, vilken av PL:s målvakter håller du som nummer 1?

Det finns många riktigt duktiga målvakter i ligan och när man väl tittar på matcherna tittar man även på målvaktsspelet.
Jag tycker att Petr Cech börjar komma tillbaka till sin storform han hade under Chelsea. Men även Jack Butland har visat imponerade målvaktsspel och presterat otroligt bra i Stoke. Men lotten faller på Petr Cech.

Vill ni följa David på twitter kan ni göra det på @Davve33 och vill ni se honom spela kan ni leta er till Nya Parken när allsvenskan drar igång och IFK Norrköping ska börja försvara sin titel.

 

1 kommentar
  1. Bra inlägg! Uppskattar allt ni gör för bloggen 🙂

Kommentarer är stängda.