Preston North End står för motståndet i Liverpools första träningsmatch denna försäsong.

Laget:

Startelvan: Mignolet(78), Agger(46), Toure(46), Flanagan(46), Henderson(46), Spearing(46), Allen(46), Assaidi(46), Borini(46), Ibe(46), Coutinho(46).

Bänken: Ward(78), Johnson(46), Skrtel(46), Wisdom(46), Robinson(inbytt 46, utbytt 81), Lucas(46), Alberto(46), Pacheco(46), Aspas(46), Sterling(46), Downing(46), Kelly(81).

Det var således flertalet nyförvärv som debuterade i den här matchen – Mignolet, Touré, Alberto samt Aspas!

* * *

Matchfakta:

Preston North End – Liverpool 0-4 (0-2, 0-2)
0-1: Philippe Coutinho (straff) 14′
0-2: Jordon Ibe 37′
0-3: Raheem Sterling 64′
0-4: Iago Aspas 75′

* * *

Matchreferat:

Liverpool tog en lika bekväm som enkel seger mot Preston, då man lyckades besegra hemmalaget med 4-0. Lagets passningsspel var överlag precist och präglades av gedigna överväganden, samtidigt som presspelet utan boll också funkade bra, även om Preston inte kan anklagas för att göra en bra match.

0-1-målet kom efter redan 11 minuters spel, då Coutinho visade klass genom att först fixa en straff och sedan ’vänta ut’ målvakten för att därefter rulla in bollen i ’andra hörnet’. Snyggt av Coutinho, som visade klass även vid andra tillfällen, och alltså ser ut att ha konserverat sin goda form från förra säsongen. Noterbart var även att hemmalagets John Welsh var syndabock i samband vid straffsituationen. Ni med gott minne minns såklart att Welsh var ganska hypad som LFC-talang för ett antal år sedan och att Gerard Houllier fick en hel del skit för att han inte matchade den dåvarande talangen hårdare.

0-2-målet gjordes av en annan av lagets 90-talister. Det var i den 37:e minuten som Ibe från sin vänsterkant bröt sig in i banan och sköt in bollen i målvaktens ’första hörn’. Det var knappast otagbart för målvakten, som lyckligtvis – för LFC – dock inte lyckades ta bollen.

0-3-målet var en finfin kontring i den 64:e minuten som iscensattes av Aspas, som frispelade Sterling, som rundade målvakten och la in bollen. Ytterligare ett tonårsmål av Liverpool – och det var förstås även kul att se Aspas omedelbart hitta kemi med medspelare.

0-4-målet gjorde Aspas själv i den 75:e på skott med sin vänsterdoja. Inte heller detta mål var otagbart för Preston-keepern, ja, han borde nog rent av ha tagit den, men det är väl skitsamma en sån här dag? Kul för Aspas att få göra mål i sin debut.

Det blir naturligtvis lite ’overkill’ att kommentera samtliga spelarinsatser i denna match – eftersom över 20(!) spelare deltog – så jag nöjer med att gå in närmare på framförallt debutanternas insatser.

Simon Mignolet hade i princip ingenting att göra, men han fick åtminstone göra en snygg räddning. Han utstrålade dock någon slags pondus genom att verbalt kommendera utespelarna framför sig. Han förhastade sig heller inte i spelet med fötterna.

Kolo Touré kändes bekväm bredvid Agger. Det märktes att han är en erfaren spelare och han kommer säkerligen att bli en stor tillgång i truppen.

Luis Alberto gjorde en bra insats. Han tillförde ett smart passningsspel och rörelsemönster. Han hade ett bra skottläge, där han dessvärre fick felträff.

Iago Aspas gjorde en väldigt fin debut, även om en PL-målvakt troligtvis inte hade släppt in skottet som han gjorde mål på. Han såg vass ut i sin roll som central anfallare, men frågan är om han inte kommer att få nöja sig med en kantposition under merparten av tävlingsmatcherna kommande säsong?

Kul var även att Martin Kelly var tillbaka från sin jobbiga skada. Han spelade visserligen bara omkring 10 minuter, men hann göra en viktig brytning vid eget straffområde. Nu hoppas vi bara att han får förbli skadefri under en längre period för att kunna utmana om en plats på allvar.